300 ezer forint havonta: íme a “gyalázatos” svéd nyugdíjrendszer

70 éves nyugdíjkorhatár? Itt a teljes igazság!

Heti Válasz

Az elmúlt hetek nyugdíjháborújában szitokszóvá lett a skandinávok ellátási rendszere. Ezért megnéztük, milyen is arrafelé valójában az a bizonyos jóléti nyugellátás.

Amikor svédországi emberünk – nevezzük Johan Engbergnek – úgy érezte, eleget dolgozott már életében, elhatározta, hogy visszavonul. Mivel hazájában nincs megszabott nyugdíjkorhatár, de időskori ellátás csak 61 éves kor után jár, Johan a hatodik iksz betöltése után intett búcsút foglalkozásának.

Ekkorra már pontosan tudta, mekkora lesz a nyugdíja. (Svédországban egy átlagos nyugdíjas legalább 14 ezer koronát – 300 ezer forintnak megfelelő összeget – kap havonta.) A postás ugyanis évről évre kézbesítette neki azt a narancssárga borítékot, amelyben az állam értesíti őt arról, időskorában havonta mekkora összegű ellátásra számíthat.

Ahogy honfitársaitól, Johan Engberg adózott jövedelméből is 18,5 százalék nyugdíjjárulékot vontak le. Ebből 16 százalék az állami kasszába vándorolt – és értéke Svédország nemzeti jövedelmének arányában változott -, a maradék 2,5 százalék pedig emberünk úgynevezett prémiumszámláját gazdagította. A munkában töltött évek mellett azzal is nyugdíjjogosultságot lehet szerezni, ha valaki otthon marad gyermeket nevelni, katonai szolgálatot teljesít vagy felsőfokú tanulmányokat folytat.

A híres-neves skandináv jóléti állam további lehetőségekkel is kecsegtette Johan Engberget – 65 éves kora után garantált minimálellátásban részesülhet, és jogosult lesz az úgynevezett házfenntartási kiegészítésre. Leginkább azonban azt a mondatot szerette országa társadalombiztosítási tájékoztatójában, amely szerint mindazon svéd idősek életfenntartási támogatást kapnak, akiknek nyugdíja olyan alacsony összegű, “hogy abból nem lehet méltó színvonalon élni”.

Magyarország legismertebb “svéd” nyugdíjasa Péterffy Árpád. A professzor évtizedekig vezette a debreceni szívsebészetet, és közben a stockholmi Karolinska Intézetben, majd Linköpingben is operált. Ezért – 25 éves magyar munkaviszonya, valamint 36 svéd szolgálati éve – alapján remek összehasonlítási alapja van a két nyugdíjrendszerről.

Svédországból háromféle ellátást folyósítanak neki. Kap egy alacsony összegű “népi nyugdíjat”, a szolgálati évei alapján kiszámított járadéka viszont olyan jelentős összeg – két és félszerese a magyar nyugdíjának -, hogy bőven fedezi a megélhetését. “Zsebpénzként” pedig a magánnyugdíjpénztárától kap kiegészítést. Svéd nyugdíja annak ellenére is alig marad el korábbi fizetésétől, hogy adóznia kell utána.

Az északi országban a téma nem annyira átpolitizált, mint Magyarországon; erre utal, hogy idén először csökkent a professzor svéd nyugdíja. A társadalmi szolidaritás náluk arra is kiterjed, hogy az idősebb nemzedékek is részt vállalnak a nehezebb idők terheiből.

Forrás: Heti Válasz

Nyugdíjas

70 éves nyugdíjkorhatár? Itt a teljes igazság!

Már régen törvényben rögzítette azokat az intézkedéséket az MSZP, melyekkel a Fideszt vádolja, a szocialisták ugyanakkor hazudnak a KDNP nyugdíjasokat érintő javaslatairól.

Radikálisan eltér a valóságtól az MSZP álláspontja az ellenzék nyugdíjat érintő elképzeléseiről. Budai Bernadett, a párt szóvivője nemrég azt nyilatkozta: a svéd nyugdíjmodell bevezetését megcélzó Fidesz már korábban is támogatta KDNP által benyújtott törvényjavaslatot, melyben többek között a nyugdíjkorhatárt 70 évre emelnék a kereszténydemokraták.

A szóvivő azonban hatalmasat téved. A KDNP 2007-es törvényjavaslata ugyanis 62 éves nyugdíjkorhatárt terjeszt elő, a 70 év pedig arra vonatkozik, hogy ettől a kortól kapnának nemzeti alapnyugdíjat a nyugdíjra nem jogosultak: ez a szociális támogatás, mely a KDNP elképzelései szerint havi 18 400-36 700 Ft körüli összeget jelentene, jelenleg egyáltalán nem létezik. A szocialisták ellenállása miatt soha nem tárgyalt kereszténydemokrata javaslat tehát maximálisan az idősödő korosztály érdekeit képviseli. Az MSZP mindebből egyetlen elemet, a 70 éves korhatárt ragadta ki, s ennek alapján állította valótlanul, hogy az ellenzéki párt drasztikus korhatáremelésre készül.

Más nyugdíjkérdésekben is elferdíti a valóságot a kormányzó párt. Míg azzal vádolja a Fideszt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt eltörölné a minimálnyugdíjat, addig ezt az ötletet a szocialisták már a Horn-kormány idején törvénybe iktatták. Az MSZP korábbi döntése értelmében 2013-tól tehát valóban megszűnhet a minimálnyugdíj. Magyarán: a szocialisták saját, három év múlva megvalósítandó elképzeléseiket kenik rá az ellenzékre, miközben épp a megvádolt KDNP tartaná meg a minimálnyugdíjat, sőt, összegét felemelné, így az a jelenlegi 28,500 Ft helyett nem lehetne kevesebb 40 ezer forintnál.

A Horn Gyula vezette kormány által kidolgozott, s a szocialista parlamenti többség által elfogadott baloldali nyugdíjreform – melynek létezéséről mindenki hallgat – a nyugdíjak megadóztatását is tartalmazza, amely intézkedés a 2013 után megállapított nyugdíjakra vonatkozna. Mindezek tükrében finoman fogalmazva is meglepő, hogy a néhány hete kitört nyugdíjháborúban épp az MSZP vádolja a Fideszt azzal, hogy a nyugdíjak megadóztatására készül.

A KDNP három évvel ezelőtti javaslata szerint egyébként az ideiglenes és az állandó özvegyi nyugdíj is megmaradna, és egyik intézkedés sem érintette volna a jelenlegi nyugdíjasokat, még akkor sem, ha idén januárban hatályba lépnek. Az MSZP ellenállása miatt az indítvány azonban napirendre se került.

A nyugdíjak kérdését övező hadiállapot, melyet Varga Mihály fideszes képviselő svéd nyugdíjmodellről tett, vagy nem tett kijelentése robbantott ki, jelentősen javította az MSZP választási kilátásait, mivel a baloldali párt stabil szavazótáborában meghatározó az idősebb korosztály.

A 168 Óra ma megjelent száma külön cikkben foglalkozik a szocialisták kampányával, és egy névtelenségbe burkolózó, kormányközeli forrás szavait idézi: „Éreztük, hogy fogást találhatunk a Fideszen”.

„A nyugdíjastémát a kampány későbbi szakaszaiban is állandóan napirenden tartjuk” – jelentette ki a hetilapnak az egyik szocialista elnökségi tag, aki szerint „jól jött az ügy az MSZP-nek, mert a párt elkedvetlenedett aktivistái kezdtek visszaszállingózni.”

A nyugdíjakat érintő intézkedésekről számtalan zavaros bejelentés, cáfolat és ködös információ látott napvilágot, egy azonban biztos: a Fidesz aláírásgyűjtési akciójának meghirdetését követően az MSZP is bejelentette a kérdőívezést. A helyzet abszurditását jelzi, hogy a Fidesz nyugdíjas tagozata és az MSZP három kérdése közül kettő ugyanaz.

Forrás: Heti Válasz

27 hozzászólás “300 ezer forint havonta: íme a “gyalázatos” svéd nyugdíjrendszer” bejegyzésre

  1. ződ szerint:

    Nem szerepelhet Mádi László a fidesz országyűlési képviselői listáján, az ingatlan adóról való ellentétes véleménye miatt! (hír tv. 2010.01.29. 14h45m.) Savanyó Varga Misit is leveszik? Hiába volt a felcsúti castingolás?

  2. Manitu szerint:

    Egyébként nagyon határozott volt a Fidesz fellépése. Amikor az ingatlanadó megszüntetését hirdetik, akkor nem lehet ennek ellenkezőjét is mondani.

    Persze, ez nektek nagyon fáj ugye?

    Apropó, Ződ, volt már Podolák tanúskodni? Szóljatok már neki, talán rátok még hallgat. Végtelenül erkölcstelen és gyáva ez a sunnyogás. Ennél már csak az a nagyobb szégyen, hogy a rendőrség nem fogta meg a grabancát, hogy menjen tanúskodni.

  3. Manitu szerint:

    Hazugság reggeltől estig, ez az, amihez az MSZP annyira ért:

    “Más nyugdíjkérdésekben is elferdíti a valóságot a kormányzó párt. Míg azzal vádolja a Fideszt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt eltörölné a minimálnyugdíjat, addig ezt az ötletet a szocialisták már a Horn-kormány idején törvénybe iktatták. Az MSZP korábbi döntése értelmében 2013-tól tehát valóban megszűnhet a minimálnyugdíj. Magyarán: a szocialisták saját, három év múlva megvalósítandó elképzeléseiket kenik rá az ellenzékre, miközben épp a megvádolt KDNP tartaná meg a minimálnyugdíjat, sőt, összegét felemelné, így az a jelenlegi 28,500 Ft helyett nem lehetne kevesebb 40 ezer forintnál.”

  4. Földhözragadva szerint:

    Kell három változat, meg egy népszavazás, oszt akkor nincs kit szidni…

  5. kispajtás szerint:

    Na, ahogy látom, nagy élet nincs rajta, saját magukat kommentálják az elvtársak. Fos-zöld az oldal, akárcsak a polgármesteri hivatal.
    De azért ez mégiscsak a pofátlanság teteje

  6. admin szerint:

    Kispajtás, nem nyomjuk. Érteed? 😉

  7. miska72 szerint:

    Hajrá JOBBIK!

  8. ződ szerint:

    A postás évről-évre kézbesítette neki azt a narancssárga borítékot… (lásd feljebb)! Mi magyarok négy évente hatot kapunk csak abból a színűből! Tehát az egy fő/évre jutó borítékok száma átlagolva másfélszerese a svédekének! Akkor még hol van a piros, a ződ, a kék meg a csíkos?

  9. kispajtás szerint:

    admin:
    ok., érteeeeem!!!!!

  10. Iványi Gabi szerint:

    ződ…hát te itt vagy…találj magadra:-)

  11. Papi szerint:

    Ződ!
    Talán elöbb az elmúlt nyolc év ganéságáról beszélj és aztán kritizálj!
    Ne feledd már csak 72 napotok van aztán elszámoltok mindennel éás fizetni fogtok! 🙂

  12. ződ szerint:

    Papi! Eltúlzott önbizalomnak nevezzük azt az érzést ami közvetlenül orcára zuhanás előtt keríti hatalmába az embert!

  13. Papi szerint:

    Ződ!
    A kérdésemre válaszolj és ne dumálj mellé!

  14. ződ szerint:

    Papi! Nem akarlak okosítani, de a kérdés kérdőjellel “?” szokott végződni! A felordító jellel nem tudok mit kezdeni!

  15. Nagyapó szerint:

    Hajrá JOBBIK!? Hajrá Csepel, hajrá Szentecki!?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Fiatalember szerint:

    Anélkül, hogy véleményt mondanék arról, hogy mi hangzott el bármelyik oldalról a nyugdíjasokat illetően és abból mi igaz, felteszem a kérdést:
    a fiatalok helyzetével még törődik valaki?

  17. baniko21 szerint:

    Fiatalember!
    Nem veszed észre, hogy csak addig van ránk szükség, amig a szava-
    zatainkat bezsebelik. Most az az időszak jön, amikor minden korosz-
    tálynek igérgetnek a pártok, aztán a választások után megy minden
    tovább. Egyébként jogos a kérdésed, mert rátok fiatalokra óriási szük-
    ség lenne itthon és nem külföldön. De ahhoz, hogy jussatok valamire
    sok-sok munkahely kellene. Ha jól tudom, akkor most is egyre más-
    ra szünnek meg munkahelyek. Ha diplomás vagy azért nem kellesz,
    ha szakmunkás vagy azért. Gondolj bele, gyerek alig van, a felnőtt
    lakosság ugy kb 8 millió, ebből közel 3 millió nyugdíjas, vagy leszá-
    zalékolt, kb 2,5 millió dolgozik, a többi meg várhatja a jószerencsét.
    Azaz munkanélküli. Nem a nyugdíjkorhatár emelése a megoldás, ha-
    nem a munkanélküliség megszüntetése. Az ipar és a mezőgazdaság
    padlóra küldésével a politikai elittnek köszönhetjük az összes bajainkat.
    Ha én itthon igy látnám el a családot, alighanem rövidesen utilaput
    kötnének a talpam alá. Hát ez nekik is kijár, rászolgáltak.

  18. Iványi Gabi szerint:

    fiatalember:

    A jelenlegi hatalmon levők…nem..sajnos…Sorolhatnánk az ellenetek született mszp-s törvényeket…Vegyük a nyugdíj kérdését: a ti korosztályotokra kellene már figyelemmel lenni a politikának..mert, ha ez elmarad..nem éritek meg a nyugdíjas kort..Látod, hogy egy válság (?) mire képes…Látod, hogy mennyi mutyizó korrupció történhetett meg..ennek ellenére…A fidesz…mindig a fiatalság érdekeit tartotta szem előtt…tehát: a válasz igen!..sőt…a mostani nyugdíjasokra is sokkal több figyelmet fordít, mint az mszp…a pillanatnyi ellenzéki politikai pozícióból … Járj nyitott szemmel…

  19. Gordon szerint:

    Hosszabb távon mindenféleképpen több gyereket kell majd szülni. Kádár apánk egyik nagy “vívmánya” volt a gyermekellenes társadalmi gondolkodás kiépítése.

  20. Iványi Gabi szerint:

    ..mert neki sem volt gyereke…azt gondolta…gyerek nélkül kerekebb a szocializmus!

  21. Fiatalember szerint:

    Iványi Gabi:

    Járjak nyitott szemmel. Azzal járok, mindig a Fideszre szavaztam, és amíg ők nyújtják a legjobbat a pártok közül, addig rájuk is fogok, és nem felejtem el, hogy kik törölték el a tandíjat.

    De – elnézést – a t***m tele van azzal, hogy a fiatal demokratáknak is az egyik legfőbb kampányelemüket a nyugdíjak jelentik. Persze értem, miért van ez, miért kell ezt csinálni, de engem személy szerint akkor is zavar.

    És igazából sem Veled, sem Gordonnal nem tudok száz százalékban egyet érteni a kádározásban. Ezzel nem akarom felmenteni, egyáltalán. De tény, hogy az úgynevezett fejlett társadalmak jelentős részénél ugyanez a probléma, csak a bevándorlók “egyensúlyozzák”, egészen pontosan ferdítik az adatokat. Pedig Franciaországnak nem volt Kádárja.

    Kicsi vagy kocsi? Ez egy döntési helyzet, a család és az anyagi javak között. Aljas dolog ilyen döntés elé állítani az embereket, de arra jó, hogy egy társadalom megmutathassa, hogy mi az igazi érték a számára. Megmutatta. Most aztán lehet sírni, hogy nem akarunk 70 éves korunkig dolgozni. Én sem. De talán gyereket kellett volna, kellene vállalni. Azoknak pedig, akik azt mondják, hogy de ilyen jövedelmi viszonyok mellett, nekik ismét csak azt mondom, hogy ez elsősorban nem jövedelemfüggő, mert akkor tőlünk nyugatabbra fürtökben lógnának a gyerekek, nem csak az arab negyedekben. A világ nem úgy működik, hogy szép lassan 1 dolgozó ember eltart 1 másikat, aki nem akar dolgozni, és még kettőt, aki már nyugdíjas.

    Már csak azért sem, mert ha azok logikájával élek, akik azt mondják, hogy ilyen jövedelmi viszonyok mellett nem lehet gyereket vállalni, akkor azt mondom, hogy ahhoz, hogy több embert eltartsak a munkámmal, több adót kell fizetnem. Ha több adót fizetek, akkor kevesebb pénzem lesz, nehezebben tudok gyereket vállalni. Ergo az arányok még rosszabbak lesznek….

    De tartom, hogy a gyerekvállalás elsősorban nem pénzkérdés, viszont az is biztos, hogy a nyugdíjrendszert így fenntartani tovább nem lehet.

  22. csepelino1 szerint:

    Nagyapó. Így írják a nevet: Szenteczky. Tanuld meg a nevét (legalább azt, hogy hogyan írják helyesen), és majd akkor fűzz hozzá véleményt! Addig CSITT! Ez meg elég alpári (téged minősítő), mondhatnám úgy is, hogy: SZAR, BUNKÓ: “A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.”

  23. Gordon szerint:

    Kár megtanulni a nevét, ősszel ugyis megy a levesbe. 🙂

  24. codec szerint:

    T. Fiatalember!
    1. “..a nyugdíjrendszert így tovább fenntartani nem lehet.” gondolathoz az alábbiakat fűzném: hogy mit bír, vagy mit akar finanszírozni a mindenkori kormány, az két dolog.
    Ha elvonni akar, akkor nyilván olyan adatokat közöl, ami azt igazolja.
    2. A nyugdíjrendszer soha nem lesz igazságos.
    A populizmus igazi terepe. Amikor a szocialisták emelni készültek a korhatárt, akkor egyeztettek a már nyugdíjban lévőkkel: egyetértésük borítékolható volt.
    Aki fizetett 40 éve és a közeli években nyugdíjba készül, aligha azonosul azzal a nézettel, hogy nem tartható fenn.
    Amikor Kóka volt a jani, akkor egy pacák odamondta neki, rendben: öngondoskodás.
    De akkor fizesse vissza a befizetett 36 évemet és agyő. Kóka elhallgatott.

    3. Bokros ma bejelentette, hogy szigorítani kéne, de ez a mai nyugdíjasokat nem érinti. Világos beszéd: üzent a leendő nyugdíjasoknak. Aki nyugdíj előtt áll, nyilván nagy ívben elkerüli a Szabad Demokrata Fórumot.

  25. Iványi Gabi szerint:

    Bizony-bizony…Bokros veszélyes a 40-60 éves korosztályra! Ha csepp eszük van ….meg sem fordul a fejükben a 2. bokros csomag!!!!!!

    Az szdsz+MDF frigyből nem születik életképes megoldás….elvetélt örömök ezek már…
    Ibolyka már bespeijzolta az időskori betevő falara valót….

    codec: de hidd el…hogy a Bokros féle nyugdíj-koncepcióhoz a mai nyugdíjasok is érintettek lesznek! Azért a Bokrosnak is figyelni kell a bajuszát…kelepcébe csalhatja a nyugdíjasokat…ha a különös házasságra szavaznak..

  26. Gordon szerint:

    Papi! Már csak 70 nap. 🙂

  27. nagyapó szerint:

    csepelino1!
    Nem tudtam, hogy az általános műveltséghez hozzá tartozik, hogyan írja nevét egy szentecki, vagy egy szentecky. Kommunista nemesi y-nal? Biztos vásárolt név.
    A trágárságait illetően, pedig a stílus maga az ember.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !