Liget projekt: mélygarázs és park lett a parkolók helyén – pedig Karácsony ez ellen harcol

Vezess, Csepel.info, Pesti Srácok

A “Felvonulási tér” alatt 800 férőhelyes mélygarázst épített a kormány villanyautó-töltőkkel, zuhanyzókkal és biciklitárolókkal. A mélygarázs fölött tizenkétezer négyzetméter zöldfelületet alakítottak ki. Ez az egyik eleme azoknak a fejlesztéseknek, amit teljes mértékben elutasít Budapest új vezetése.

A már hétfőtől használható új parkolót este hét órától reggel hétig ingyenesen lehet igénybe venni a járvány miatt. A mélygarázs belső tereit a nemzeti képtár gyűjteményéből válogatott alkotások másolatai díszítik, amelyek nemcsak a vizuális élményt növelik, hanem a tájékozódást is segítik.

A falakon 12 kiemelkedő magyar mester, köztük Moholy-Nagy László, Kassák Lajos, Victor Vasarely, Maurer Dóra és Keserü Ilona egy-egy geometrikus, nonfiguratív remekművének reprodukcióit láthatja a közönség a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum gyűjteményéből.

 Forrás: Vezess.hu

Idilli botanikus kert, újabb kutyás élménypark, futókör

Százötvenezer négyzetméter zöldfelület megújítása, több száz új fa elültetése, ilyen számokkal zárul le idén a parkfejlesztés a Városligetben, ahol csak decemberben átadásra kerül a teljes, két kilométeres, kivilágított futókör, egy új kutyás élménypark és az oktatási funkciókat is ellátó a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert, amelynek bemutatójára a PestiSrácok.hu is ellátogatott.

A sajtótájékoztatót követően Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója portálunknak többek között arról beszélt, 2016-ban elég hangos zaj volt, hogy kutyafuttatókba akarják kényszeríteni a négylábúakat, ugyanakkor hozzátette, a valós igények alapján viszont hihetetlenül sokan szeretnék a kutyás élményparkokat használni.

Százötvenezer négyzetméter – ennyit adtunk át eddig a Városligetben a megígért parkfejlesztésekből és a mai nappal egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk – fogalmazott Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert szerdai átadóján. A sajtótájékoztatón kitért arra, a “színes, hangulatos közösségi térként és természetismereti tudásközpontként” is használható kert mellett elkészült a két kilométeres, rekortán bevonatú futókör, amelyet napokon belül birtokba vehetnek a sportolni vágyók. Mint hangsúlyozta, a fejlesztésekkel a Liget Budapest Projekt megvalósítása során közel 500 új, egészséges fát is elültettek, ugyanakkor a hamarosan elinduló következő parkfejlesztési szakaszban folytatódik a park teljes tájépítészeti megújítása, több ezer négyzetméternyi új zöldfelület kialakításával.

Mőcsényi Mihály sokoldalú felkészültségével a tájépítészet nemzetközileg elismert tudósa volt, a Városligetet megújító tájépítészeti pályázat megfogalmazásában, kiírásában, illetve a zsűri társelnökeként a pályaművek bírálatában is részt vett. A parkrészt FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével.

Az évtizedek során a kert állapota folyamatosan romlott, növényállománya zsugorodott, infrastruktúrája elavult, az esőkunyhó pedig romos állapotba került. A régóta várt felújítására a Liget Budapest Projekt keretében végre lehetőség nyílt.

A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került.

A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is.

A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismeretterjesztői funkciót kapott.

MÉLTÓ VETÉLYTÁRS A MARGITSZIGETI FUTÓKÖRNEK

“Tudtuk, hogy a ligetben nagyon sokan futnak, a tájépítészeti tervek elkészülte során rengeteg szervezettel, civil szervezettel folytattunk egyeztetéseket, egyéni futókat, futóverseny szervezőket is megkerestünk és megkérdeztünk arról, hogy melyik az optimális nyomvonal és mi az optimális távolság” – nyilatkozta portálunknak Gyorgyevics Miklós a Városligetben nemrégiben átadott futópályákkal kapcsolatban, hozzátéve, az elvárásoknak megfelelően a fotókör legalább 2 kilométer hosszú, rendelkezik bemelegítőzónákkal, öltözőkkel, kivilágítással és könnyen megközelíthető.

Azonnal és organikusan birtokba vették a futók és birtokba vették a környéken lakók, hiszen ez a futókör alapvetően nem a politikának, nem a Városliget Zrt.-nek, hanem nekik, a futóknak épül, akik nagyon örülnek és nagyon köszönik, hogy végre ilyen kulturált körülmények között körözhetnek itt a Ligetben, és hódolhatnak kedvenc hobbijuknak

– fogalmazott portálunknak.

A Városligeti Futókör kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az ízületeket kímélő – rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják.

MÁR A MÁSODIK KUTYÁS ÉLMÉNYPARK NYÍLT MEG

A vezérigazgató a szintén nemrégiben átadott második kutyás élménypark kapcsán felidézte, 2016-ban elég hangos zaj volt, hogy kutyafuttatókba akarják kényszeríteni a négylábúakat, ugyanakkor hozzátette, a valós igények alapján viszont hihetetlenül sokan szeretnék a kutyás élményparkokat használni, ezért a tájépítészeti tervekben is eleve több szerepelt. Kiemelte, az második élményparkba az első megnyitásának tapasztalatait is be tudták építeni, például a kaparófelületek, felületképzések, vagy a kis-, és nagytestű kutyák szétválasztásának területén.

Bízom benne, hogy az éves szinten félmillió négylábú, aki a Városligetbe látogat a gazdájával együtt, már egészséges terheléssel találkozik és mindenki megtalálja a neki tetsző kutyás élményelemeket

– fogalmazott.

A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egy tucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre.

Forrás: Pesti Srácok

9 hozzászólás “Liget projekt: mélygarázs és park lett a parkolók helyén – pedig Karácsony ez ellen harcol” bejegyzésre

 1. Nagyapó szerint:

  Brávó! Ezt sem tudták Vigyoriék leállítani!😀

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 2. kormánypárti szerint:

  Köszönjük. Szép munka! Szerencsére KariGeriéknek nem sikerült megakasztani a projektet.

 3. Horváth János szerint:

  A címben benne van, de a cikkben nem találom, hogy mikor tiltakozott kifejezetten ez ellen
  a Karácsony.

 4. Horváth János szerint:

  Ábel Attila!
  Külön köszönet a segítségért, na meg azért is, hogy felhívta a figyelmemet a memóriám álla-
  potára. Ezen felbuzdulva 3x is elolvastam a linkben szereplő cikket. Nos, abban említik a
  Dózsa György úti építményeket, de tiltakozást KIFEJEZETTEN a Ligetbe tervezett épületekkel
  kapcsolatban írnak. És én ezt kérdeztem.

 5. kismiska szerint:

  #Ábel Attila#A cikkben az van hogy Karácsony a beton-fém-üveg épületek ellen harcol-nem a macskaköves/betonos felvonulási tér feltörése és az alá parkolóház építése ellen.

  Apropó,a saját területével is foglalkozhatna egy kicsit,mikor szedeti le a több tucatnyi tavalyi,önt ábrázoló választási plakátjait a Templom utcából-amik már több mint 1 ÉVE törvénysértően vannak kint?

 6. zsák krumpli szerint:

  Az összes többi fideszes jelölt választási táblái is mind kint vannak! A jegyző dolga lenne eltávolíttatni, s a számlát kifizettetni a csepeli Fidesz-KDNP-vel! Tudomásom szerint Ábel Attila a csepeli szervezet vezetője!

 7. Gary Ridgway szerint:

  Karácsony és a többiek ez ellen NEM tiltakoztak. De hazudozzatok még, kutyák! 😖👏👍

 8. TTT szerint:

  Ez a majom minden ellen tiltakozik, mert sikertelen és fáj neki, hogy másnak jobb ötletei vannak. A rovarhotel meg a biciklisáv nagyon fontos. Már a rovaroktól is bérleti díjat akar szedni.

Itt lehet hozzászólni !