Üléseztek a képviselők: az ellenzék is támogatta Németh Szilárd kérését

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat szeptemberi képviselő-testületi ülésén döntés született arról, hogy két részre választják a Kis-Duna parti birkózócsarnoknak helyt adó önkormányzati telket. A javaslatot a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia kérésére, az ellenzéki pártok támogatásával szavazták meg.

Döntés született a Napközis Tábor építésének folytatásáról is – ez az egyike azon fejlesztéseknek, amelyek a járvány miatt megakadtak. A képviselők megszavazták a zárt hulladéktároló konténerekről szóló programot, valamint kibővítették a pneumococcus baktérium elleni védőoltásra térítésmentesen jogosultak körét.

A képviselő-testületi ülés napirendje előtt a kiemelkedő eredményeket elért csepelieket Borbély Lénárd polgármester köszöntötte. Néma felállással emlékeztek azokra a köztiszteletben álló csepeliekre, akik az elmúlt időszakban hunytak el, Fatér Károly olimpiai bajnok labdarúgókapust pedig az önkormányzat saját halottjának nyilvánította. A testület nem tudott teljes létszámban jelen lenni, mivel az egyik fideszes képviselő koronavírusos lett. Ő a keddi bizottsági ülésen még részt vett, éjszaka betegedett le, és szerdán délután lett pozitív a koronavírus-tesztje. A vele érintkező fideszes képviselők és bizottsági tagok emiatt nem tudtak elmenni a pénzügyi bizottság ülésére. Komoly vitát okozott, hogy ezt Dukán András Momentumos bizottsági elnök gyávaságnak és obstrukciónak – a bizottsági munka szándékos akadályozásának minősítette. A testületi ülésre a történtek miatt minden olyan képviselőn koronavírus tesztet végeztek, aki ezt nem utasította el.

Bár az ellenzéki politikusok közül korábban többen is azt állították, hogy a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány mélyen az ára alatt megvásárolta a Hollandi út 8. szám alatti birkózócsarnok területét, valójában ilyen nem történt. Az alapítvány földhasználati jogot kapott az önkormányzattól, a kerület vezetése pedig ragaszkodik az elmúlt tíz évben a telken megvalósult fejlesztésekhez. Ezért Borbély Lénárd polgármester és a csepeli vezetés nem is támogatná az önkormányzati telek egyben történő, esetleges eladását. Az alapítvány ezt tudomásul véve kérte önkormányzatot, hogy szeretne telekmegosztást ahhoz, hogy később vételi ajánlatot tehessen az általuk használt telekrészre. Az sem titok, hogy az alapítvány a terület sportcélú felhasználását szeretné bővíteni egy sportkollégiummal is.

A képviselők rövid vita után leszavazták az eredeti telekmegosztási javaslatot. Ugyanakkor Pákozdi József alpolgármester benyújtott egy második telekmegosztási javaslatot is. Az új javaslat szerint a telekmegosztás az eredetileg tervezettnél valamivel kisebb területet hagyna a birkózócsarnok oldalán, ám a telekmegosztás a beépítettség növelésével biztosíthatná az alapítvány terveit is.

A kompromisszumos javaslat egyetlen „nem” szavazatot kapott. Ellenzéki és fideszes szavazatokkal, összesen 10 igen, 1 nem és 6 tartózkodással fogadták el. Nemmel az MSZP egyik képviselője szavazott, és hat fideszes képviselő tartózkodott. Igennel a Fidesz, az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum képviselői, valamint az előterjesztő Pákozdi József alpolgármester és Kovács Dávid Attila független képviselők szavaztak.

Az ülés után egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a telekmegosztási javaslatokról. Ellenzéki képviselők egy csoportja azt állította, hogy az elfogadott javaslattal nemet mondtak a telek megvásárlására. Azonban mindkét javaslat – az elutasított, és az elfogadott is – kizárólag a telek megosztásáról szóltak, ráadásul éppen az birkózó alapítvány kérésére.

Az viszont sokakat meglepett, hogy az alapítvány részéről a koronavírus járványra hivatkozva senki nem jelent meg, és így a kérdésekre sem válaszoltak. Pedig lett volna kérdés. Már csak azért is, mert egy népszerűsítő kiadványuk látványterve alapján nem egy sportkollégiumi épületet terveznek építeni – amiről eddig szó volt -, hanem kettőt. Erről pedig a testületi ülésig senki nem tájékoztatta az önkormányzat vezetését és a képviselőket.

Zárható hulladéktárolók és fejlesztése

Az önkormányzat tavaly több közterületen kulccsal zárható hulladéktárolókat helyezett ki, amely hozzájárult a hulladékmentes környezet kialakításához, továbbá a lakosoktól is pozitív visszajelzéseket kapott. A sikeres mintaprojekt hatására az önkormányzat úgy döntött, szeretné azt minél több csepeli számára elérhetővé tenni. A testület egyhangúlag elfogadta a mobil, zárt hulladéktároló konténerek közterületen történő kihelyezéséről szóló programot. A polgármesteri előterjesztés értelmében az önkormányzat a közeljövőben pályázatot ír ki a legalább négy lakásos társasházak és lakásszövetkezetek részére zárt hulladéktároló konténerek beszerzésének támogatására, amelyre az önkormányzat ötmillió forint keretet biztosít a jövő évi költségvetés terhére.

A képviselők megszavazták Csepel Zöldfelületi Stratégiájáról szóló dokumentumot, amelynek célja Csepel életminőségének javítása egy egységes zöldfelületi rendszer létrehozásával. A lakossági fórumon is megvitatott hosszú távú terv a zöldfelületi fejlesztéseket egy rendszerbe integrálja, így azok fenntartható egységet alkotnak és biztosítják az élhető környezet megteremtését.

A testület döntött a Napközis tábor komplex megújítása” elnevezésű projekt támogatási szerződésének aláírásáról. A Fővárosi Önkormányzat által a TÉR_KÖZ 2016 elnevezésű városrehabilitációs pályázaton Csepel az előző ciklusban 310 millió forint támogatást nyert. A támogatásnak köszönhetően a Hollandi út melletti, kis-Duna parti területen az eredeti funkciót visszaállítva valósulhat meg a napközis tábor, amely jövőre nyitja meg kapuit. A képviselők döntöttek arról is, hogy a napközis tábor területén TAO-támogatásból egy 20×40-es nagyságú műfüves focipálya létesülhet. A Napközis Tábor fejlesztése a koronavírus-járvány miatt torpant meg, hasonlóan például a Csillagtelep városrehabilitációjának több eleméhez. Csillagtelepen egyébként nyílt közbeszerzési pályázat alatt vannak már az ígért fejlesztések.

A képviselők egyhangúlag támogatták, hogy az önkormányzat idén is csatlakozzon a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjprogramhoz. A hátrányos szociális helyzetű hallgatók, és a felsőfokú tanulmányaikat kezdő fiatalok részére az önkormányzat 3 és fél millió forintot különített el.

A testület döntött támogatások odaítélésről is. A Csepeli Mérnökhallgató Alapítvány négy csepeli mérnökhallgató ösztöndíjára 375 ezer forintot kapott. A kárpátaljai magyarok beregszászi szervezetének rekreációs és oktatási központ fejlesztésére hárommillió forint támogatást szavaztak meg a képviselők. A testület ezen kívül négy nemzetiségi önkormányzat (örmény, roma, szerb, ukrán) részére összesen 1 millió 250 ezer forint támogatást ítélt meg.

A képviselők támogatták azt a polgármesteri előterjesztést, amely a pneumococcus baktérium elleni védőoltás jogosultsági körének kibővítéséről szól, így a védőoltást az önkormányzat már a 65 év feletti személyeknek térítésmentesen biztosítja. A testület támogatta Tóth Sándor (LMP) előterjesztését egy Kvassay Jenő szobor létrehozásáról a Kvassay-zsilip közelében. Az ülésen az önkormányzat saját halottjává nyilvánította a 84 éves korában elhunyt Tótfalusi Istvánt, József Attila- és Füst Milán-díjas írót, Csepel díszpolgárát.

Az elismerésben részesültek névsora

Dr. Busa Gabriella háromszoros kick-boksz világbajnok, az idei Exatlon Hungary női győztese.
A Csepeli Birkózó Club sportolói a kadett, junior és felnőtt országos bajnokságokon összesen 14 aranyat, 9 ezüstöt és 9 bronzérmet szereztek. (Angyal Krisztián, Arató Armin, Barka Emese, Budai Kovács Milán, Frics Róbert, Gulyás Botond, Jász Márton, Korcsog Milán, Krasznai Máté, Lakatos Dominik, Láng Martin, Märtz Norbert, Nagy Alexa, Nagy Marcell, Nagy Péter, Nagy Zsombor, Nyíri Milán, Rácz Marietta, Rizmajer Márton, Szabó Szónja, Szenttamási Róza, Szilvássy Erik, Tóth Zsanett, Veszeli Dániel, Vizi Flóra)
Vasvári Eszter és Vasvári Zsófi, akik minden idők legjobb magyar Európa-bajnoki helyezését érték el a brnói U20-as strandröplabda Európa-bajnokságon.
Szilágyi Sándor r. alezredes, a XXI. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője a koronavírus elleni védekezés alatt a Sportkórház kórházparancsnokaként kiváló munkát végzett, amelyért elismerő oklevelet vehetett át dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagytól, országos kórház-főparancsnoktól.
Ménesi Norbert r. főtörzsőrmester, Kántor Gábor r. őrnagy, Téglás Tamás r. törzsőrmester, Bandor Richárd r. őrmester kerületünkben megmentették egy férfi életét, ezért Budapest rendőrfőkapitánya, Dr. Terdik Tamás rendőr dandártábornok jutalomban részesítette őket. Lassu-Balogh Fanni r. főhadnagy, Grunda Tibor c. r. százados, Ercsényi Csaba c. r. törzszászlós Csepel biztonsága érdekében végzett kiemelkedő munkájukért kaptak elismerést.
Az önkormányzat elismerését fejezte ki a negyven éve óvodapedagógusként és kisgyermeknevelőként dolgozó kollégáknak: Hermann-né Laboncz Etelka koordinációs intézményvezető-helyettes, Ádám Gáborné, Molnár Lászlóné, Bereczk Ágnes Gabriella, és Kiss Istvánné óvodapedagógusok, Koska Attiláné tagóvodavezető, valamint Virág Ágnes, Balázs Sándorné, és Horváth Béláné kisgyermeknevelő.

A köszöntésekről készült képek itt.

Csepel.hu

6 hozzászólás “Üléseztek a képviselők: az ellenzék is támogatta Németh Szilárd kérését” bejegyzésre

  1. concept szerint:

    A 6 fideszes miért tartózkodott,mi nem tetszett nekik a telekmegosztásban?
    A zárható kukatárolók darabja Br.588.010Ft,az 5 milla elég 8darabra.(16-ra ha a régebbi tervek alapján az ár felét átvállalja az önkormányzat…)

  2. Horváth János szerint:

    Ezek szerint valóban Németh utasítgatja a fideszes képviselőket.

  3. Horváth János szerint:

    Nem, nem vagyok naiv! Azt viszont nem gondoltam, hogy ezek a fideszes “képviselők”
    ilyen nyíltan felvállalják, hogy csak bábok Németh kezében.

  4. csak úgy szerint:

    Akkor most mi van?

  5. ta-dam szerint:

    Ott tartunk, hogy ha valaki normálisan kezd el viselkedni a politikában, a kommentelők rögtön beleháborodnak az értetlenkedésbe…

  6. Horváth János szerint:

    ta-dam!
    Ezen képviselők jó része 10 év óta ül a helyén. ímost kezdenének normálisan gondolkodni?
    Eddig mit csináltak? Hol a gerincük? Milyen vastag bőr van a képükön?

Itt lehet hozzászólni !