Átadták a Laurencz László kézilabdacsarnokot

csepel.hu

Polinszky Tibor Gyula nyugalmazott főépítész fotógalériái az épületről itt és itt tekinthetők meg

Ünnepélyesen átadták a Nagy Imre Általános Művelődési Központ mellett felépült Laurencz László Sportcsarnokot, amely elsősorban a Csepeli Diáksport Egyesület kézilabdázóinak biztosít sportolási lehetőséget.

A Simon Bolivar sétányon található kézilabdacsarnok 300 fős lelátója egy emberként állt fel, amikor a bemutatás során hosszas vastapssal köszöntötték a csarnok névadóját, Laurencz Lászlót. A 85 éves, Csepelen élő mesteredző, a magyar női kézilabda-válogatott egykori kapitánya a megalakulása óta, 2010-től a Csepeli Diáksport Egyesület kézilabdázóinak szakmai igazgatója, 2012 óta kerületünk díszpolgára.
Az ünnepélyes beszédek előtt felolvasták Lezsák Sándor, a Parlament alelnökének és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának köszöntő levelét. – Július 18-án, Csepel Napján az önkormányzat nagyszabású rendezvénnyel és díszpolgári címek átadásával szokott ünnepelni, amelyet a járványhelyzet miatt idén később tartunk meg. A kézilabdacsarnok átadása azonban mégis ünnepélyessé tette ezt a napot – mondta köszöntőbeszédében Borbély Lénárd, Csepel polgármestere. Hozzátette, az új létesítménnyel gazdagodott Csepel sportélete. Elmondta, a kivitelezés teljes költsége 870 millió forint volt, amelyet az önkormányzati önrész mellett a TAO-rendszer és az Alpiq Kft. támogatásai biztosítottak.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke Laurencz Lászlót a magyar kézilabda legnagyobb legendájának nevezte. Felidézte pályafutásának legfontosabb állomásait, és kitért arra, hogy a 90-es években végzett munkájának köszönhetően magas rangú sportággá emelte hazánkban a kézilabdát, továbbá nagy szerepe volt abban, hogy sok fiatal számára népszerűvé tette a sportágat. – Nem sok olyan magyar kézilabdás született, aki rászolgált arra, hogy kézilabdacsarnok viselje a nevét – fogalmazott. A fiataloknak azt üzente, jól becsüljék meg, hogy ilyen csarnokban és egy ilyen legendás edző keze alatt sportolhatnak.
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, Laurencz László a magyar kézilabdázás egyik legnagyszerűbb korszakának volt a főszereplője. – Pályafutása jelkép is: arra tanít, hogy nincs az a helyzet, amelyben egy sportoló ne találná meg a siker útját – mondta Szabó Tünde, aki szerint a sport a magyaroknak mindig példát adott kitartásban és a siker iránti elkötelezettségben, amely átsegített a legnehezebb időszakokon is. Hozzátette, azért kezeli a kormány 10 éve stratégiai ágazatként a sportot, mert minél több fiatal választja, annál egészségesebb, sikeresebb nemzetté válunk. Szerinte ebben nagy szerepe lesz a Laurencz László Sportcsarnoknak is.

– Mondanivalómat egy szóra építettem fel: köszönöm – kezdte beszédét Laurencz László, aki háláját fejezte ki, hogy ő lehetett a csarnok névadója. Felidézte a két évvel ezelőtti születésnapját, amikor Borbély Lénárd ezzel a hírrel köszöntötte fel otthonában. Hozzátette, hetven éve él a magyar kézilabdasportban, számos elismerést kapott, de az összes közül számára ez a legértékesebb. – Nyolc éve kezdtünk álmodozni a csarnokról, és szerencsére ez az időszak nem álmodozással telt, nagyon sokan dolgoztak azon, hogy ez a csarnok megépülhessen – idézte fel a mesteredző, aki reményét fejezte ki, hogy a csarnok által minél több fiatal megszereti a kézilabdát.

A beszédek után Kispál György atya szentelte el a csarnokot, majd Laurencz László kezdődobásával elindult a létesítmény első kézilabdameccse, amelyet a Csepeli DSE kézilabdásai játszottak.
Kovács Dávid Attila, a választókörzet független önkormányzati képviselője kérdésünkre elmondta, a létesítmény a Csepeli DSE és a csepeli kézilabdasport javát fogja szolgálni, ugyanakkor meg kell találni az arany középutat, hogy mindenki – a sportolók és a környéken lakók is – a magáénak érezhesse ezt a csarnokot. Szerinte ezt a célt szolgálja az az önkormányzati ígéret, hogy az itt élők is használhatják szabadidős és sportolási célokra az ÁMK tornacsarnokát.

Az eseményen készült képeket itt tekinthetik meg.

Polinszky Tibor Gyula nyugalmazott főépítész fotógalériái az épületről itt és itt tekinthetők meg.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !