BKV: roncsokkal próbálnak utasokat szállítani

Népszabadság, Tények

Rettenetes állapotban van a BKV járműparkja, ezt igazolja, ami csütörtökön történt: a vállalat történelmének eddigi legsúlyosabb járatkimaradása. Vannak, akik úgy látják, a helyzetet flottabérléssel kellene kezelni.

Az autóbuszok tömeges meghibásodása miatt a BKV történetének egyik legnagyobb járatkimaradása borzolta az utasok kedélyeit csütörtökön: a nagy hideg miatt a reggeli órákban 420 autóbusz romlott el, szinte egyszerre. Az ajtók nyitását és a fékeket, valamint a légrugók működtetését biztosító levegőrendszerbe került víz befagyott, emiatt a járművek közlekedése veszélyessé vagy lehetetlenné vált.

A délelőtt folyamán ezért járatkimaradások nehezítették a közlekedést, volt olyan vonal, ahol négy buszból három nem közlekedett. A vállalat számos járatnál nem tudta tartani az 5-9 perces járatsűrűséget, mivel a buszok csak félvagy háromnegyed óránként jártak. A közlekedési vállalattól lapzártánkig nem kaptunk összesítő adatokat a csütörtöki súlyos üzemzavarról.

– A BKV-buszok nyáron a meleget nem bírják, egyes Ikaruszai pedig menetrendszerűen kigyulladnak. Most a hideggel nem bírtak. Az közismert tény, hogy a BKV autóbuszparkja jelentősen elöregedett, gyakran arra sem képesek, hogy a garázsból kiguruljanak. Ettől függetlenül a járműüzemeltetésben nem ritka a kritikus helyzet, a csütörtöki tömeges meghibásodás azonban a szokásos duplája volt, ezért lépte át a tűréshatárt – mondta lapunknak Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője, aki a fővárosi Fidesz delegáltjaként december elsejével mondott le BKV-felügyelőbizottsági tagságáról. Hozzátette, a járművek életkorából adódó rossz műszaki állapotuk miatt naponta átlagosan kétszáz busz hibásodik meg. Ez azonban még nem olyan feltűnő, mint a csütörtöki négyszázat is meghaladó leállás volt. Ilyen nagyszámú meghibásodás a rendszerváltás óta nem történt.

Vitézy Dávid kiemelte, hogy a buszok átlagéletkora 16 év, de vannak 24 évesek is a forgalomban, ezek most érték el teljesítőképességük határát. Szerinte a csütörtöki leállás három együttes tényezőre vezethető vissza: az öreg járműparkra, az állandó alkatrészhiányra és hogy az elmúlt egy évben egyáltalán nem történt buszcsere, azaz egy évvel ismét öregebb lett a járműpark. Mindezt tetézi az a hibás raktárkészlet-csökkentési gyakorlat, melyet még Antal Atilla, a társaság előző vezérigazgatója vezetett be rövid távú számviteli megfontolásból.

A társaságnál ezért ma is alig van lehetőség az azonnali alkatrészpótlásra, ezért sok busz kényszerűen a garázsban vesztegel. Komoly gondot jelentenek a gyakran kigyulladó IK 412-esek, melyek legalább kilencévesek, és súlyos konstrukciós hibákkal jöttek ki a gyárból. Ezek az alacsony padlós buszok a gyakorlatban lényegében használhatatlanok. A BKV ugyanis olyan kis teljesítményű motorokkal rendelte meg őket, melyek alkalmatlanok a nagyvárosi tömegközlekedési igénybevételre.

Ezekből mintegy 130 fut Budapesten. Gyakorlatilag csak 150 darab új Volvo és a 32, Belgiumból érkezett használt autóbusz nem szorul javításra. A zökkenőmentes üzemeltetést tehát leginkább az nehezíti, hogy az 1400 autóbuszból nagyjából 1100 szorulna cserére, amelynek költsége nagyjából 65 milliárd forintra rúg. Ezt mindenki évek óta tudja, csakhogy erre egyelőre sem a fővárosnak, sem az államnak nincs pénze.

A kormány és Budapest kedden állapodott meg a BKV állami támogatásáról. E szerint a kabinet a következő években több részletben, összesen 23 milliárd forinttal segíti a cég működését, ám a pénzt szigorú gazdálkodási feltételekhez köti. De ebből nem buszt vesznek.

Így gondolja ezt Lakos Imre, Budapest városüzemeltetési bizottságának szabad demokrata elnöke, közlekedési tanácsnok is, aki elmondta, ez a pénz csak a tűzoltásra elég, arra, hogy a BKV megőrizze működőképességét és ne omoljon össze. A csütörtökihez hasonló eset megakadályozása viszont kizárólag a menedzsment napi feladatai közé tartozik.

Azt a vállalat vezetőinek kell megoldaniuk, hogy a buszok minden reggel üzemképes állapotban elindulhassanak. Ehhez nem kell milliárdos mentőcsomag, jó szervezéssel, hiánytalan alkatrészellátással, elegendő karbantartóval és szerelővel megoldható. Lakos Imre szerint a járműflotta cseréjét ettől függetlenül meg kell oldani a következő fél évben, különben a probléma „rádől a városra”.

A helyzetet Vitézy Dávid szerint is kezelni kell, vagy a karbantartás megerősítésével, vagy flottabérléssel. Budapest követhetné Debrecen – illetve sok világváros – példáját, már csak azért is, mert a BKV is elindult ezen az úton. A tömegközlekedési közszolgáltatást az önkormányzat rendelné meg egy a járműveket üzemeltető és karbantartó vállalkozástól, a rendelkezésre állásért pedig meghatározott összegű kilométerdíjat fizetne.

Forrás: Népszabadság

24 hozzászólás “BKV: roncsokkal próbálnak utasokat szállítani” bejegyzésre

  1. én szerint:

    És természetesen ez is az utasok hibája! Gyerünk árat emelni megint! Vegye meg magának az utas a járűvet, ha már olyan szemét, hogy a saját pénzén vett jeggyel/bérlettel utazni akar!

  2. lolka szerint:

    A hozzá nem értés és a pénz lenyulás elöbb-utobb vissza üt, de inkább elöbb… Nem kodexeket kell irogatni. A BTK. kell elövenni és a felelősöket…

  3. zed szerint:

    Én! Azért elég sok a rongálás is a buszokon, főleg az éjszakai járatokon (néha még a sofőr is szenvedő alany), tehát az utasok is tehetnek a járművek nem megfelelő műszaki állapotáról.

  4. Tóth Mária szerint:

    Kedves Zed, nem fogadtad meg Lenin et-sad intelmeit!? ekkora baromságot irni persze mi utasok tehetünk arról is,hogy 17 éves buszokkal kell közlekedni,mert pártunk és kormányunk inkább saját zsebébe tette az új buszok árát!? szégyen!!!!!!!!!!

  5. lolka szerint:

    Van rongálás az biztos, bosszantó is nagyon, de nem tudom elképzelni, hogy ezek a fránya utasok azzal szórakoznának, hogy a buszok légrendszerébe vizet locsoljanak. Minden levegőrendszerbe bekell épiteni egy olaj, viz leválasztó rendszert. Müködik az néllkül is csak hidegben jelentkezik ez a fajta hiányosság. A csővekben a levegőből kicsapodó viz jégdugókká fagy és leáll a rendszer.
    zed: te is egy illyen jégdugó vagy, még ha jót nevetsz is irás közben…

  6. zed szerint:

    Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a téli üzemre való átállás a hirtelen jött lehűlés miatt nem volt zökkenőmentes.
    lolka: te pedig egy seggdugó vagy! 🙂

  7. lolka szerint:

    zed:-nagyon gyenge a fantáziád, ezért ameddig esik a hó agyaljál valami jó dumán és köben nézd meg légyszi’ ezt a videot, sajnos a hónak nincs hangja:
    The sound of rain w/o music

  8. lolka szerint:

    http://www.youtube.com/watch?v=1pSyYhRYeIM&NR=1 zed:-nek szerintem az elöző nem ment el

  9. én szerint:

    Zed! Elolvastam és nem udvariatlanságból nem válaszolok, csak előttem már leírták a többiek. Minek ismételjem?
    Üdv!

  10. miska72 szerint:

    Követelem a BKV szrtrájkot minden BKV dolgozótól!
    Addig senki ne vegye fel a munkát míg ez a gezember vezetés a BKV székházat el nem hegyja!

  11. lolka szerint:

    miska72: Szerintem ha akarnának sem tudnának elindulni, mert a fele lefagy a másik fele a hotól nem tud menni.
    -De jönnek a kinaiak és csimnálnak nekünk, gyors, megbizható, kis buszokat. Nagyjából ismerjük a kinai termékeket…(de ez csak egy rosszindulatú előitélet)

  12. Papi szerint:

    Zed!
    Megint a hülyeség jön belőled! December szerinted téli vagy nyári hónap mi az, hogy nem, készültek fel! Nem volt zökkenőmentes? Talán ha a vezetők nem a zsebüket töltenék és bujtatnák a pártod logósait akkor oda figyeltek volna a melósokra akik hiába jelzik a hibákat!

  13. fülöpke szerint:

    A karbantartók létszámát lecsökkentették: inkább éjjel járatják buszokat, hogy ne dermedjenek le.
    Olcsóbb mint a megelőző karbantartás?

  14. Micimackó szerint:

    csoda h még nem omlott össze BKV cakpak… Lopni lassan nem i számít bűnnek , sőt ciki ha van rá lehetőséged de nem teszed meg…Afrikai rezsimek voltak pont ilyenek

  15. miska72 szerint:

    lolka a kínai búszokról én is hallottam, meg hogy itt magyarországon a kínaiak buszgyárat akarnak építeni. Szerintem nen kellett volta tönkretenni az IKARUST meg a GANZOT most lenne normális buszonk és villamosunk ami nem csak szép, hanem kényelmes is!
    Mert a Combinó és a Volvó sőt a most megvásárolt használt Van Hool buszok a legkényelmetlenebbek. A Van Holl buszoknak a legkisebb az ülése! Ezekkel a 4 üléses buszokkal ( mind két oldalon 2 ülés) még bevásárolni se lehet. Bevásárló kocsival HASZNÁLHATATLAN. Ezek ugynevezett TÚRISTA BUSZOK. Ha nincs nálad csomag akkor jó, csak nagyon kényelmetlen, rugózás zéró, ülés kicsi.
    Ja és a plüss üléseket TAKARÍTANI IS KÉNE!

  16. lolka szerint:

    Sajnos valakiknek nem érdekük, hogy a mezőgazdaság (főldárverés), és az ipar fellendüljön…sajnos a plüssülés takaritása a legkisebb probléma ma Magyarországon, de a legkissebb problémáknál kell kezbeni a rendrakást a portörlést mindig föntről lefele. Ez egy jól bevált technologia…

  17. Gordon szerint:

    zed! Félrebeszélsz dec 19. 13:33-asodban. A fenti videóban nem a rongálásokról volt szó, hanem a műszaki beltartalomról. Lehet hogy több szerelőre, és kevesebb végkielégítésre és mutyira lenne szükség. Viszont szerintem sem biztos, hogy új buszok vásárlása lenne a legjobb megoldás.

    Ha meg tudunk alkudni, akkor jók ide az 5-6 éves már használt buszok is. Nem tudom, hogy a Hoolokra mennyit kell(ett) költeni, de egyébként a belső elrendezésük tetszik. Jól eltalálták a belgák. 10 évig elgurulnak, aztán mehetnek a bontóba, vagy Pakisztánba mindegy, mindenesetre egységnyi időre vetítve előfordulhat, hogy jóval kevesebbet veszítenek az értékükből, mintha új buszokat vennék.

    Ha jövőre értelmes vezetése lesz a fővárosnak és így a bkv-nak remélem ki tudják majd ezt számolni (mert egyébként ki lehet számolni).

  18. miska72 szerint:

    Lolka, most fején találtad a szöget. 😉

  19. Papi szerint:

    Gordon!
    Szerintem az új vezetéseknek (ország, önkori, BKV) inkább az Ikarusz (gyár) helyre állításával és az új buszok gyártásával kellene foglalkozni (többek között) és nem elhasznált lefutott buszokat kéne venni!

  20. Tóth Mária szerint:

    Klimakonferencia ? ugyan miért tartották meg? szemfényvesztés az egész. A buszokat egész éjjel járatni, nem környezetszennyezés? Idióták, nem kellett volna a BKV-nak annyit lopni, az üzemanyag-pocsékolásról nem is beszélve! ez is tipikus magyar megoldás. nem tudták, hogy jön a tél, mindig felkészülnek,de ennek nyoma sincs!

    Remélem Papinak igaza les, és lesz ismét busz-gyártás!

  21. F.A. szerint:

    “Klimakonferencia ? ugyan miért tartották meg? szemfényvesztés az egész”

    T. Mária!

    Azt gondolod, hogy minden hiába? Szemfényvesztés volt minden?

  22. Tóth Mária szerint:

    Igen, azt gondolom, m ióta az mszmp/mszp regnál, mindenkit becsapnak, még az IMF-et is, de elnézik nekik, mert egy tőről fakadnak. Nekik fogalmuk sincsen, mi az, hogy Nemzet. Gondosan, szisztematikusan tönkretettek minden, de mindent!!!!!
    Sajnos a Klimakonferenciát is felülírja a gazdasági érdek, ez van!

  23. Gordon szerint:

    Nem hiszek az Ikarus feltámasztásában. Nem pazarolnék erre száz és százmilliárdokat (főle hogy nem is lenne rá ennyi forrás). A főváros költségvetésében biztos hogy nincs rá forrás, a metrót se tudjuk majd kifizetni. Állambácsinak is vannak fontosabb feladatai.

    Ha a valóság talaján akarok maradni (kénytelen vagyok), akkor azt látom, hogy önállóan semmilyen magyarországi gyártó sem fog tudni versenyezni egy Volvo-val, vagy egy Scania-val. Belátható időn belül nem lesz annyi forrásod, szakembered, tapasztalatod, állandó felvevőpiacod, és nyereséged, hogy a nagy konszernekkel versenyez. Felesleges mindent gyártanunk, nem ettől leszünk “versenyképesek”.

    Én legalábbis egy fillért sem vennék el az oktatástól, vagy az egészségügytől azért, hogy egy eleve halálraítélt repi buszgyárba (csak hogy megmutassuk, hogy nekünk is van ám!, látod világ!) öljem a közpénz száz és százmilliárdokat.

    folyt.köv

  24. Gordon szerint:

    Ha egy nagy gyártó megveszi az Ikarust az persze más kérdés (mint mondjuk autófronton a Daciát a Renault). Az önkorik csődben vannak, állambácsi szintén. Közpénzből erre egy fillért nem költenék.

    Egyébként megkérdezném az Echo tulaj nagy nemzeti Szélest, hogy mi is lett az Ikarusszal… ja, hogy akkor nem kapok állást a cégeinél? Puff neki, így jártam, eddig is meggvoltam nélküle.

Itt lehet hozzászólni !