Csepel jól kezeli a járványt: 1 százalék alatti lehet az átfertőzöttség

Csepel.info

Ruhamaszkok csomagolása a csepeli önkormányzatban

A Csepel.info értesülései szerint az óvodai ügyelet indítása előtt az önkormányzat minden ott dolgozót letesztelt. Összesen 120 tesztet végeztek el ebben a körben, és egyben mutattak ki átfertőzést igazoló ellenanyagot. Az érintett, fiatal hölgy úgy esett át a koronavírus-fertőzésen, hogy semmilyen tünete sem volt, és a teszt idején már nem volt fertőző.

Az óvodai dolgozók az aktív korosztályhoz tartoznak, és sokuk a veszélyhelyzet kihirdetése után is dolgozott. A csepeli nyugdíjasok ugyanezen idő alatt nem, vagy jóval kevesebbet mozogtak, tartották magukat a szigorú karanténszabályokhoz. Azok az aktív korúak ugyanakkor, akik a belvárosba járnak dolgozni, jobban ki voltak-vannak téve a fertőzésveszélynek. 

Így aztán van olyan csoport, amely átfertőzöttebb, és van olyan egészen nagy csoport (nyugdíjas korúak), akiknél az átfertőzöttség rendkívül csekélynek mondható, valószínűleg ezrelékekben sem mutatható ki.

Sikeres a csepeli védekezés

A fentiek alapján az óvodai teszt nem mondható reprezentatívnak, ám beszédes. Azt mutatja, hogy egész Csepelre tekintve biztosan egy százalék alatti lehet a fertőzésen eddig átesettek aránya. Azok aránya pedig, akik a vírus fertőző szakaszában vannak, még ennél is jóval kisebb lehet.

A csepeli védekezés sikerességét emeli ki, hogy kerületünkben eddig nem alakult ki olyan gócpont, mint például a Pesti úti idősotthonban.

Reméljük nem is fog, információink szerint az önkormányzat minden óvintézkedést megtett és megtesz ennek érdekében.

Mindez azt is jelenti, hogy folytatni kell a védekezést, mert jó az irány. Kimondható, hogy szükségtelen lett volna lezárni a kerület parkjait, zöld területeit, a Kis-Duna partot és a Csepelre bevezető utakat, mint ahogy például a Momentum helyi szervezete követelte nagy hangon.
A bezártság miatti stressz a kijárási tilalomban nagyobb kárt okozott volna, mint hasznot. A bezártság miatt egyébként is nőtt a családon belüli erőszak illetve az önmaguk ellen fordulók aránya. Információink szerint az önkormányzat ilyet drasztikus intézkedéseket továbbra sem tervez.

Aki nem bírja az otthon ülés, a bezártság feszültségét, az továbbra is ki tud menni levegőzni, sportolni, felfrissülni.

A járványveszély miatt az viszont továbbra is fontos, hogy figyeljen oda mindeni arra, hogy tartsa a biztonsági távolságot és a védekezés többi szabályát.

Koronavírusos-fertőzést szimuláló “svédasztalos” kísérlet Japánban

Mivel a koronavírus különösen fertőző, a fokozott óvatosságot folyamatosan fenn kell tartani: a tapasztalatok szerint egyetlen óvatlan ember több tucat másikat is képes rövid idő alatt megfertőzni.

Csepel.info

29 hozzászólás “Csepel jól kezeli a járványt: 1 százalék alatti lehet az átfertőzöttség” bejegyzésre

 1. Betke szerint:

  Miért van ennyi feltételes mód? Miért nem lehet tudni többet arról, hogy kerületünket mennyiben érintette konkrétan eddig a járvány?

 2. Zsolt szerint:

  Örvendetes hír. Köszönöm.

 3. admin szerint:

  Betke, azért van feltételes mód, mert még nincs reprezentatív felmérés. Más országokban se nagyon. Viszont hamarosan lesz.

 4. pusssh szerint:

  Sürgősen jelentkezzen Betkénél, akinek személyesen volt szerencséje Covidhoz! Felügyeli!

 5. concept szerint:

  Azért mert csak a Pesti úti infók nem sértik a személyiségi stb.adatokat a napra pontos nyilvánosságra hozással,minden más helyről igen…

 6. pusssh szerint:

  Aztán milyen személyiségi adatok kerültek napvilágra a Pesti útról?
  Ott az egész intézményt végigszűrték, Csepelt egészében azonban nem lehet végigszűrni. (Egyébként is, mire mész vele, ha másnap a belvárosban benyakalsz egy kanál Covidot, és elmúlik a trüsszögésed?)

 7. pusssh szerint:

  Amúgy: az egész világon mindenhol csak becslések vannak, többnyire iszonyú tág szórással; olykor csak az a vita tárgya, hogy a közölt adatok vagy a tízszeresük lehet a valós.
  De Csepelen természetesen halálos bűn, ha nincsenek sziklaszilárd, hiánytalan adtok. Követelik tehát a pontos kimutatást darabszámra:

  negatív – tünetmentes
  negatív – tünetekkel
  pozitív – tünetmentes
  pozitív – tünetekkel
  házi kanaténban
  kórházban
  kórházban intenzíven
  sírban
  gyógyult tünetmentes – de még vírushordozó
  gyógyult tünetmentes – már vírusmentes (amíg nem lesz újra vírusos)

  természetesen gyerek / felnőtt /nyugger / férfi /nő/ körzet / utca bontásban

  Ha nem közlik mindezt precízen azonnal, Betkéék nem tudják magunkat megvédeni, és ezért az önkori lesz felelős.

 8. Gary Ridgway szerint:

  Na, van már az NCR teszttel megegyező 100/100-as megbízhatóságú szerológiai gyorsteszt? ))) 🙂 (((
  Itt mindig olvasok valami érdekeset! 😛

 9. Betke szerint:

  Pusssh, nem magunkat, hanem magukat megvédeni! Na, de mindegy is!

 10. pusssh szerint:

  Bizony, mindegy, Betke tanárnéni! Nem jövök többet iskolába!

 11. Nagyapó szerint:

  Betke! “Budapest Csepel 3 posta” és minden világos.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 12. Betke szerint:

  Nagyapó, ez a válasz a kérdésre? Még mindig nem tudom, hogy, ha odamegyek, fel tudom-e adni a bevallásomat? Mi olyan bonyolult?

 13. Betke szerint:

  Nagyapó, bocsi, nem ide akartam ezt írni, hanem a művházhoz!

 14. csak úgy szerint:

  #pusssh

  Számoljunk!

  Az 1% alatt – ez kb. 500 főt jelent. Ennek kb 10 %-a ismert (tesztre pozitív) az 50 fő. Ebből mondjuk kórházban van 15 fő, házi hatósági karanténban 35 fő.

  Két hetes karanténban mondjuk 250 fő – óvoda, bölcsöde, egészségügy alkalmazottai – külföldről hazatérők.

  200 fő kószál, tünetmentesen.

  Valami hasonló, valóságos adatra lennék kíváncsi.

 15. Tóth kati szerint:

  Karácsony nagyon elfoglalt,tök olcsón bicikli sávokat hoz létre.Nem sok pénz kell hozzá csak sárga festék,meg ecset,meg néhány betontömb.Zseniális!

 16. Tóth kati szerint:

  Amúgy egy 2millió lakosú főváros első emgere,vezetőjecez a kretén.És mit csinál vészhelyzet idején,egy halálos járvány kellős közepén?Kerékpár sávokat festet.És erre akarták az ellenzékiek Magyarországot rábízni.Mert ugyecminiszterelnök jelölt volt.Adjunk hálát a Jó Istenbek és a Fidesz szavazóknak,hogy ez a takony nem lett miniszterelnök!Egyébként meg egy tömeggyilkos.

 17. Gary Ridgway szerint:

  Katika!
  Csinálják máshol is, csak ugorj át az m1-ről egy külföldi hírcsatornára. Tudom, a Euronews valamiért nemigen érhető el, szinte sehol, de online igen. 🙂

 18. Betke szerint:

  Tóth kati, emlékezzen, hogy kerületünkben kinek az ötlete volt a Kossuth L. úton felfestetni a sárga csíkot?

 19. Qqriq szerint:

  A túlságosan alacsony átfertőzöttségi szint és a jelentős fővárosi és Pest megyei esetszám miatt szerintem egyelőre nem időszerű a korlátozások enyhítése.

 20. Ibolya szerint:

  Rendkívül szomorú,hogy csak marni tudják egymást a kommentelők!
  Annyi jó ötletet,annyi bátorságot,megnyugvást,bizalmat is adhatnának ENNYI erővel.
  Pártállástól függetlenül,kerülve a személyeskedést,talán még …..,még meg is bíznánk egymásban,a másikban….
  Rajtunk múlik.

 21. pl szerint:

  Csipke Rózsika felébredt álmából… Feküdj vissza. 🙂

 22. csak úgy ... szerint:

  A fideszes polgármesterek egyértelmű választ adtak: Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti vezetője és Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere is a fokozatos újraindítást javasolta, ahogy Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester is.

  https://www.origo.hu/itthon/20200514-polgarmesterek-valaszai-gulyas-gergely-felhivasara.html

  Hogy ezt nekem az origo-ból kellett megtudnom!

 23. Nagyapó szerint:

  Betke (szerda – 09:14 ) Na ki?

  Tegnap a Körúton a Boráros tér és a József u. között 1 db pizzafutár kerekezett, no meg egy pofátlan motoros ment a kerékpárúton.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 24. Hozzászóló szerint:

  Igen, Csepel jól kezelte a járványhelyzetet. Ahogy a főváros és az ország is. Az állampolgárok fegyelmezettsége nélkül azonban mindenféle terv kudarcot vallott volna.

 25. Gary Ridgway szerint:

  “Az állampolgárok fegyelmezettsége nélkül”
  Akik legalább azt a szűk 3 hetet, de kibírták, így szerencsénk lehetett(?), nem úgy mint az olaszoknál, spanyoloknál, …

  A -82 mrd a válságalapból ugye mindenkinek megvan?

 26. Hozzászóló szerint:

  Jobban örültél volna több ezer halottnak, igaz Gary?
  A negyven milliós spanyol nemzethez, vagy a hatvan milliós olaszhoz (őket hoztad példának) viszonyítva nálunk a járvány tizedannyira sem volt pusztító, hála az össznemzeti hozzáállásnak. Ez vitán felül kell, hogy álljon. A spanyol arány szerint kb.7000, az olasz szerint kb.5000 áldozatnál tartanánk a megelőző intézkedések nélkül. Gary, ez egy új, ismeretlen, kiszámíthatatlan tulajdonságokkal bíró vírus. Lehet, hogy megúsztuk, lehet hogy túléltük, de lehet, hogy van olyan mutációja is, ami felzabálja az agyad és a lelked azon részét, ami az empátiáért felel. Akkor viszont nem állunk jól sem Európában, sem a világon. Menj vért adni Gary, hogy minél kevesebben végezzék hozzád hasonló áldozatként.

 27. Tóth kati szerint:

  Garyke neked biztos a svéd ,vagy a belga modell jött volna be.Hullottunk volna,mint a legyek.A te fajtád úgyis utálja a magyart.Bezzeg Svédország,bezzeg Belgium,bezzeg a franciák …soroljam?

 28. Gary Ridgway szerint:

  Katika!
  Nekem a szlovák modell jött be, vagy a tajwani, vagy a Hong-kongi, ahol nincs ennyi elhunyt. Fajtája meg a kutyádnak van, meg a repedtsarkú anyádnak. Vetted, ugye, te proli szutyok?

 29. csak úgy szerint:

  #Gary Ridgway

  Tk kutyáját ne bántsd, azzal egy ágyban alszik.

Itt lehet hozzászólni !