MSZP-SZDSZ-kompromisszum miatt kerülhetett a BKV-hoz a letartóztatott jogi igazgató

Hírszerző

A TV2 Tények beszámolója: az MSZP-s Horváth Csaba kapásból hazudozott, és “gyurcsányi” reflexből a Fideszre kent mindent

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság a Budapest Airport és a BKV jogi igazgatóját. Sziebert György Antal Attila távozása után, de még Kocsis István érkezése előtt, az “interregnum” idején érkezett pályáztatás nélkül a BKV-hoz. Egy a cége belső életét jól ismerő forrásunk szerint afféle fővárosi koalíciós kompromisszum eredménye volt a kinevezés. A keresett informatikai igazgató már külföldön van.

Szűk öt hónapig volt Balogh Zsolt a BKV megbízott vezetője, miután tavaly áprilisban távozott a cégtől Antal Attila vezérigazgató, Kocsis István jelenlegi vezető pedig csak szeptember 1-ével vette át a céget. A vezetőváltást a magyar sajtóban általában a fővárosi koalíciós pártok bonyolult hatalmi harcának részeként értelmezik, eszerint Antal Attila alapvetően Hagyó Miklós embere volt, és hogy az MSZP egykori üdvöskéje körül kezdett elfogyni a levegő, jelezte Demszky Gáborhoz kapcsolt Kocsis érkezése, és a korábbi korszakban a szekrényben felhalmozott csontvázak kiborogatása is.

Egyensúlyi politika

Az Antal Attila és Kocsis István közötti időszakot egy a cég belső viszonyait jól ismerő forrásunk szerint egyfajta interregnum jellemezte, amikor “furcsa egyensúlyi politika érvényesült a szembenálló felek között”. Balogh helyett pedig a lényeges ügyekben a BKV-hoz 2007. december 1-gyel tanácsosi munkakörbe érkező Futó Sándor György (2008. május 1-től koordinációs főtanácsos) döntött informálisan, akit “árnyék vezérigazgatóként” jellemzett forrásunk. (Az ő szerződését idén Kocsis István megszüntette.)

Ennek az interregnum időszaknak volt a “terméke” a most letartóztatott Sziebert György is, aki pályázat nélkül került a jogi igazgatói székbe. Az igazgatót forrásunk úgy jellemezte, mint aki a vezetőségi üléseken “általában a magatartásával is jelezte, hogy nem tartja magát Kocsistól függőnek”.

A gyanúsítottak és ügyvédeik várakoznak a Budai Központi Kerületi Bíróságon (Fotó: MTI)

Összetartó párhuzamosok

Az ügyben Sziebert Györgyön és a BA jogi igazgatóján, R.-V. Krisztinán kívül (akiket előzetes letartóztatásba helyeztek) még három embert vettek őrizetbe, köztük egy informatikai cég vezetőjét is, illetve a BKV informatikai igazgatóját, Fuzik Zsoltot keresik, ő azonban valószínűleg már külföldön, Ausztriában tartózkodik. (Fuzik Zsolt és Sziebert György céges juttatásairól lásd keretes írásunkat.)

Az Index információi szerint az egyik összekötő szál az lehet, hogy a BKV és a Budapest Airport is ugyanattól a cégtől, a Quartit Kft.-től rendelt meg egy informatikai szolgáltatást (a BKV az ezért járó 28 millió forintot már ki is fizette), másrészt a BKV szerződésben áll a Klesics és Tuller ügyvédi irodával (havi 20 óra tanácsadás adózási kérdésekben, 650 ezer forintért, plusz ezen felül 35 ezer forintos óradíjért), ahol R.-V. Krisztina férje dolgozik. (Itt is tartottak házkutatást.)

Sziebert György menesztését a cégtől már előkészítették. György István, a fővárosi Fidesz frakcióvezető helyettese keddre összehívta a Fővárosi Közgyűlés BKV ügyeit vizsgáló bizottságát. Demszky Gábor főpolgármester (aki a menedzserszerződések körüli botrányok kirobbanásakor rendre azt nyilatkozta, hogy neki nincs befolyása a cégnél történtekre) pedig “utasította a BKV-t, hogy minden segítséget adjon meg a nyomozó hatóságnak a közlekedési cég vesztegetéssel gyanúsított jogi igazgatója ügyének feltárásában”. A közlekedési vállaltnál folyamatosan vizsgálják felül a korábbi időszak szerződéseit, tucatnyi esetben már feljelentést is tettek.

Jogi esetek: havi 2,7 millióért

Fuzik Zsolt – 2008. november 12-től 2013. augusztus 31-ig tartó, határozott idejű menedzserszerződése van, amit Kocsis István írt alá. Díjazása havi 1,2 millió forint, plusz 100 százalékos prémium, ezen kívül egy középkategóriás autó korlátozás nélküli kül- és belföldi használata (a szerződés lejártakor “értékcsökkenés figyelembe vételével” megvásárolható), valamint korlátlan mobilhasználat.

Sziebert György – 2008. május 19. napjától 2011. szeptember 30-ig érvényes menedzserszerződéssel rendelkezett, most 1,24 millió forint alapfizetés, és 120 százalékos prémium, összesen havi 2,72 millió forint jár neki, ezen kívül egy középkategóriás autó korlátozás nélküli kül- és belföldi használata (a szerződés lejártakor “értékcsökkenés figyelembe vételével” megvásárolható), valamint korlátlan mobilhasználat.

Forrás: Hírszerző

16 hozzászólás “MSZP-SZDSZ-kompromisszum miatt kerülhetett a BKV-hoz a letartóztatott jogi igazgató” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Az egész csak egy szinjáték. 🙂 🙂
    🙂

  2. Dr.Szemerő szerint:

    Terelik a gyanút a nagy balhé(k) miatt.Itt nem milliókat,milliárdokat vettek el TŐLÜNK.Még mindig nem értitek?Meddig tűrjük,hogy a Gulyás és a hozzá hasonló holló társai lassan már a mi szemünket is kivájják? Meddig?

  3. bendegúz szerint:

    Most még okirathamisítást is Rájuk akarnak nyomni! Lehet, hogy hamisított kombinált bérletük volt, vagy jegyellenőr-igazolványuk?

  4. zed szerint:

    “…a horvát tengerpart idegenforgalmi létesítményében is érdekelt, karibi bejegyzésű off-shore cég, a Burdette Ltd. a Reform hetilap egyik tulajdonosa. Cégadatok szerint a Reform másik tulajdonosa, s egyetlen cégjegyzésre jogosult tisztségviselője Vitézy Zsófia, aki Orbán Viktor unokatestvére. Mint arról lapunk elsőként számolt be, egy horvát szállodában, amely részben Vitézy Tamás – Vitézy Zsófia nagybátyja – érdekeltsége, ugyancsak feltűnik a virgin-szigeteki Burdette Ltd. Az ismeretlen tulajdonosi hátterű Burdette magyarországi kézbesítési megbízottja Cseszlai János, akinek szintén van közös cége Vitézy Tamással, a G & M Kft. Ezzel a tulajdonosi háttérrel érthető, hogy a Reform a Vasárnapi hírek szerint mintegy 10 millió forintot költött a “Gyurcsány-extra” című kiadásának reklámozására. Az óriásplakátokon is hirdetett Reform szám, melynek megjelenése egybeesett a kormányfőválasztással, a miniszterelnököt a hatalom megszállottjaként és újgazdag spekulánsként mutatja be.

    A leggazdagabb magyarok százas listáján is szereplő Vitézy Tamás, a Dalmácia Holiday Kft. társtulajdonosaként már korábban 32 éves koncessziót szerzett a horvát Sibenikhez közeli Tribunj jacht-kikötőjében. Tavaly nyáron pedig korábbi szállodái mellé újabbakat vásárolt a hvar-szigeti Jelsa városkában. (Egyes sajtóhírek szerint Tribunjban kapták lencsevégre Orbán Viktort is Pintér Sándor társaságában egy jachton.) Vitézy befektetéseinek nagyságát jelzi, hogy tavaly nyáron a távirati irodának azt mondta: az eddig tulajdonába került létesítményekre cégének a következő néhány évben 80-100 millió eurót (20-25 milliárd forintot) kell fordítania. Vitézy Tamásnak testvérével, Vitézy Lászlóval, Zsófia édesapjával, az ismert filmessel is van közös cége. Vitézy László, mint emlékezetes, az Orbán-kormány alatt az MTV egyik nagybeszállítója volt. Betéti társasága csak tanácsadásért több mint 40 millió forintot kapott a köztévétől, produkcióiért pedig több száz milliót.”
    (Népszava-információ, 2004)

  5. Öreg halász szerint:

    A hozzánk legközelebb eső Belize-szigeteki offshore-cég-tulajdon a Csepel SC, amit a csepeli elvtársak éppen beépíteni terveznek.

  6. Dr.Szemerő szerint:

    Te Gulyás offshore nélkül is ellopod az emberek pénzét. Remélem téged is beáldoznak a pártérdek miatt egyszer.

  7. codec szerint:

    Örülök zed alapos vizsgálódásának. Így karácsony felé elárulhatná, hogy került a Csepel SC egy off-shore-cég tulajdonba.
    Ki írta alá a papírokat és hová lett a pénz?
    Momentán ez a kérdés jobban izgatja a kerület lakóit, mint az, hogy ki a Reform tulajdonosa.
    A választásokig ez lesz az egyik helyi sláger. Lehet előre sopánkodni.

  8. zed szerint:

    Miféle pénz? A Csepel SC köztartozása? Megmondtam már, tessék feljelentést tenni, ha jogsértés gyanúja merül fel!

  9. toto szerint:

    Zed, amíg ez az off-shore lovagokból és a többi, kis egzisztenciáját féltő birkából álló parlamenti többség nem teremt tiszta helyzetet, valamint nem hoz megfelelő törvényeket, addig nem lehet elkapni az ilyennel ügyeskedőket.

  10. toto szerint:

    De abban is biztos vagyok, ha fordul a kocka, akkor ez a sok birka, a saját egzisztenciáját féltve dalolni fog, és korántsem biztos, hogy ez hízelgő lesz a csapatodra nézve.

  11. zed szerint:

    Szerintem a totón nagyobb eséllyel bejönnek a tippjeid. 🙂

  12. Huba szerint:

    zed!
    Ez felért egy beismerő vallomással. Ezek szerint azt engeded sejtetni, hogy toto téved, ha azt hiszi, hogy ha fordul a kocka, dalolni fognak a maszopos bűnözők.
    Majd ösztökéljük id.Bauer módra. (ez csak vicc volt)

  13. codec szerint:

    Zed! Ez a történet a Csepel SC köztartozás miatti eladásáról teljesen új.
    Ha igaz lenne, akkor oda álltatok volna a lakosság elké és bejelentitek, hogy a köztartozások miatt a pályát el kell adni, a vételár összege x mFt ide és ide folyik be.
    A csepel.info-ban visszakereshetők azok az 1-2 évvel ezelőtti reagálások, amelyek a holdudvarotokból tagadják az eladás tényét is.
    Zavaros történet, melynek kibogozása 2010.-re vár.
    A fradi pálya vételára nyilvános volt, a csepelié nem. Miért?

  14. zed szerint:

    Nem nyitok vitát. Tessék feljelentéssel élni!

  15. codec szerint:

    Zed! Nem is kell, válaszod bőven elég. Kösz.

  16. BKV szerint:

    A BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

    PÁLYÁZATOT HIRDET

    JOGI IGAZGATÓ
    munkakör betöltésére

    A munkakör betöltésének feltételei:

    * jogi egyetemi végzettség, jogi szakvizsga
    * 7 év szakmai gyakorlat,
    * 3 év vezetői gyakorlat,
    * hatósági erkölcsi bizonyítvány.
    * egy idegen nyelv tárgyalóképes tudása.

    Feladata:

    * a társasági jogi tevékenység összehangolása és felügyelete,
    * társasági jogi és cégügyek intézése,
    * közreműködés a Társaság tevékenységét speciálisan érintő jogszabályok előkészítésében,
    * szerződésminták előkészítése,
    * a Társaság tartozás vagy követelés jogalapjának elismerését, jogról történő lemondását tartalmazó dokumentumainak véleményezése, ellenjegyzése,
    * a Társaság által megkötni kívánt összes szerződés, megállapodás véleményezése, ellenjegyzése,
    * a szerződéses jogviszonyból, valamint a szerződésen kívüli károkozásokból eredő társasági igények érvényesítése,
    * a Társaság jogi képviselet biztosítása jogi szakértelmet igénylő ügyekben, eljárásokban,
    * Vezérigazgató hatáskörébe tartozó munkáltatói intézkedések, valamint a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos dokumentumok jogi szempontból való véleményezése, ellenjegyzése,
    * a belső szabályzatok, utasítások, alapítói, igazgatósági és vezérigazgatói határozatok véleményezése,

    Amit nyújtunk:

    * versenyképes jövedelem,
    * béren kívüli juttatások,
    * folyamatos szakmai fejlődés.

    A pályázathoz csatolni kérjük:

    * részletes szakmai önéletrajzot,
    * motivációs levelet,
    * hatósági erkölcsi bizonyítványt,
    * szakképzettséget igazoló oklevelek másolati példányait,
    * a munkakör betöltésével kapcsolatos szakmai elképzeléseket.

    Benyújtási határidő: 2010. január 10.

    A pályázat elbírálásáról történő tájékoztatás módja: írásban

    A benyújtott pályázatot bizalmasan kezeljük, és az adatbankunkban elhelyezzük.

    A munkakör betölthető: a kiválasztási folyamat lezárása után, várhatóan 2010. február 01.

    A pályázatokat az alábbi címekre kérjük benyújtani:
    Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság,
    Humánpolitikai Igazgatóság, Juracsik Zoltán igazgatónak címezve
    1072 Budapest, Akácfa utca 15. IV. emelet 400. szoba

    További részletekkel kapcsolatban felvilágosítást ad:
    Szajkóné dr. Kenéz Éva Humánügyi főosztályvezető a 461-65-00 / 12-936 telefonszámon.

Itt lehet hozzászólni !