Leszakadó magyar oktatás

Magyar Hírlap

Pokorni Zoltán

Kép: Magyar Hírlap

A közoktatásban a forráskivonás, a felsőoktatásban a tandíj éve lesz az idei esztendő. Magyarország szembemegy az európai iránnyal, Törökország és Mexikó példáját követi – összegezte az idén várható változásokat tegnapi tájékoztatóján Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. A tavalyi elbocsátások hozta megtakarításból ugyanakkor egyetlen fillért sem szán béremelésre a kormány.

“Az OECD tagországai között egy diák hat és tizenöt éves kora közötti taníttatásához csak a mexikói, a török, a lengyel és a szlovák állam járul hozzá kevesebb összeggel, mint Magyarország” – idézett Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke az oktatási minisztérium PISA-felmérést értékelő tanulmányából a tegnapi tájékoztatóján. Az ellenzéki párt oktatáspolitikusa szerint a szaktárca azt is elismerte: hazánkban elmaradt az a szemléletváltás, ami Finnországra, Koreára és Észtországra nagyon is jellemző. Ezek az államok az oktatást stratégiai ágazatnak nyilvánították, és annak megreformálásával egyidőben jelentősen anyagi erőforrásokat bocsátott rendelkezésére.

Az óvodák és az általános iskolák támogatása a 2007–2008-as tanévben huszonöt-harminc milliárd forinttal csökken. A forráskivonás hatásai már tavalyról ismertek: tízezernyi pedagógus álláshelye szűnt meg, több mint félezer intézményt szerveztek át vagy zártak be. “A pénzkivonás egyébként végigkíséri a baloldali kormányokat: a 2004 és 2006 között stagnált, az utóbbi két évben pedig jelentősen csökkent a közoktatás normatív támogatása, 2009 őszétől újabb iskolai évfolyamokon kell számolni a támogatások húsz-huszonöt százalékos csökkenésével.”

Közben számos mutatóban lemaradtunk a fejlett államokat tömörítő OECD átlagától. Az oktatási kiadások nemzeti össztermékhez viszonyított aránya egy százalékkal a tagállamok átlaga alatt van (5,16 százalék). A felső tagozaton az Európai Unió átlagának csak a felét költjük az oktatásra Az állam által finanszírozott oktatási idő is elmarad az OECD-átlagtól – a tíz százaléknyi különbözetet a családok a piacról veszik meg gyermekeiknek, ami tovább növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket. Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára minderre úgy reagált: nem történik újabb kivonás, a korábban bejelentett intézkedéseket hajtják végre.

Pokorni egyértelműen a tandíjnak tulajdonította a felsőoktatásba jelentkezők számának egyharmados csökkenését, miközben a felsőoktatásban végzettek aránya (17 százalék) nálunk jócskán elmarad az OECD-országok 26 százalékos átlagától.

Bizonytalan fedezetű PPP-k

Magyar Hírlapnak válaszolva Pokorni Zoltán megerősítette: pártja – az Állami Számvevőszék jelentésére alapozva – annak ellenére sem látja biztosítottnak a PPP-konstrukcióban épült felsőoktatási beruházások fedezetét, hogy az állami felsőoktatási intézményekkel tavaly decemberben aláírt három éves finanszírozási szerződésekben a szaktárca szerint szerepelnek ezek a tételek. Hiller István szakminiszter pedig Magyar Bálint gyakorlatát követve mind a mai napig engedett betekintést e szerződésekbe az ellenzéki politikusoknak.

Forrás: Pintér Attila, Magyar Hírlap

Itt lehet hozzászólni !