A kormányfő a sajátjai előtt értékeli a múlt évet

Népszabadság

 

Gyurcsány Ferenc

Várhatóan nem a Parlamentben, hanem az MSZP választmánya előtt tartja idei első, politikai évadnyitó beszédét Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök tavaly is a pártparlamentnek számító testület előtt mondta el évnyitó és évzáró gondolatait. A Népszabadság információi szerint Gyurcsány január 26-án, szombaton tart évértékelőt.

Annyi bizonyos, hogy a kormányfő konkrét célokat megfogalmazó beszédet mond, kibontva benne a már tavaly felvetett “új stílusú kormányzás” részleteit: több párbeszéd, több egyeztetés. A választmányi ülés főbb csomópontjait is érintheti majd a kormányfői expozé, így a reformfolyamatok finomítását, illetve a szakpolitika előtérbe helyezését.

Az MSZP arra törekszik, hogy 2008-ban a közélet normalizálásában kulcsszerepet játsszon, ez pedig része az új stílusú kormányzásnak. Hangsúlyt fog kapni a gazdasági felzárkóztatás is. Nem lesz megkerülhető az egészségügyi reformtörvény kérdése sem, ahogyan konkrét elképzelések hangozhatnak majd el a népszavazással kapcsolatban is. Utóbbi esetében a szocialisták világossá kívánják tenni, hogy “közjogi aktusról van szó, nem többről”.

Orbán Viktor szezonnyitó beszédének napját még nem határozták meg – a viszonyítási pont az Országgyűlés első tavaszi ülésnapja lesz. Fideszes források szerint korántsem biztos, hogy a pártelnök az első parlamenti ülésnap, vagyis február 11-e előtt mond országértékelőt, ekkor lesz döntés ugyanis ismét az államfő által megfontolásra visszaküldött egészségbiztosítási törvényről. A pártelnökhöz közel álló egyik politikus lapunknak úgy fogalmazott: indokolt lenne, hogy már e koalíciós döntés ismeretében mondaná el immár tizedik alkalommal beszédét Orbán Viktor. Tavaly Gyurcsány Ferenc parlamenti évértékelőjét követően, február 16-án mondott beszédet a Fidesz elnöke. Az országértékelő estek házigazdája, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke, Martonyi János tegnap szintén azt mondta lapunknak, hogy még nincs időpont, de a rendezvényt abban az “időben” rendezik, ahogy eddig, vagyis februárban.

Gyurcsány: 2008-ban csillapodnak a feszültségek

“Az idei évet a feszültségek és az indulatok csillapodását hozó évnek, a megértés, a megnyugvás és elfogadás kezdetének gondolom, amolyan ciklusfelezőnek” – írta Gyurcsány Ferenc idei első blogbejegyzésében. A miniszterelnök úgy fogalmazott: életéből a nagy, január elsejei fogadalomtételek kimaradtak, de jó néhány éve ugyanazokkal a barátokkal végigbeszélik az elmúlt évet, és azt is, hogy mit várnak a következőtől. Gyurcsány Ferenc internetes naplójában azt kívánta mindenkinek, hogy ha tett fogadalmat, legyen ereje megtartani azt, emellett mindenki életében legyen több a derű és a nyugalom.

Forrás: MTI, Népszabadság

Egy hozzászólás “A kormányfő a sajátjai előtt értékeli a múlt évet” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    A Fideszt eddig azért támadták Gyurcsányék, mert nem az Országgyűlés előtt tartották az évértékelőt. Olyan szánalmas most már ez a rengeteg hazugság. Gyurcsány azért választja a folyamatos előremenekülést, mert minden korábbi kijelentéséről, ígéretéről kiderül, hogy vagy hazugság vagy teljesítetlen ígéret maradt. Most megint a társadalmi párbeszéd dumája jön, miközben a tb-törvényt is teljesen egyértelműen a társadalom döntő többségének akarata, kérése ellenére akarják megszavazni.

Itt lehet hozzászólni !