Elhunyt Körmendi János

Hírszerző

 

 

Körmendi János

Körmendi János (fotó: MTI)

Életének 81. esztendejében elhunyt Körmendi János színművész, író – tudatta a család közlése alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerdán. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt türelemmel viselt hosszú betegség után január 6-án, vasárnap, szeretettei körében érte a halál. Körmendi Jánost a minisztérium saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Körmendi János 1927-ben született Szegeden. A Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1951-ben a Madách Színházhoz került, de 1989-ben átszerződött a Mikroszkóp Színpadhoz. Pályája során szerepelt a Cseresznyéskertben, a Csárdáskirálynőben, és a Viharban.

A színház mellett azonban olyan filmekben is játszott, mint a Lilaakác, az Egy óra múlva itt vagyok, és a Te rongyos élet. Film- és színházszerepei mellett önálló estjei is voltak a Radnóti Színházban és a Mikroszkóp Színpadon, emellett pedig cikkeket, tanulmányokat, humoreszkeket, bohózatokat és kabarétréfákat is írt.

Körmendi János számos díjat kapott, köztük Jászai Mari-díjat, Kossuth-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

Forrás: Hírszerző, MTI

Egy hozzászólás “Elhunyt Körmendi János” bejegyzésre

  1. Andrew szerint:

    Az én dédnagymamám is elhunyt most a héten.
    Ő nem volt híresség, de azt hiszem, hogy a fájdalom hasonló lehet, amit a művész úr szerettei is éreznek. Hogy az államunk szervezi a temetést az is mutatja, hogy az egész országunk gyászolja.
    Bár most a saját fájdalmam elhomályosítja, én is gyászolom őt.

Itt lehet hozzászólni !