Csepeli metró lesz a HÉV-ből, és így fog megújulni

Inforadio, Csepel.info

A csepeli HÉV-ből a felújítás és bővítés után metró lesz: nyílt európai uniós közbeszerzéssel indul a HÉV-közlekedés teljes megújítása és bővítése. A következő fejlesztések valósulnak meg 2021 és 2027 között:

  • a H6-os (ráckevei) és a H7-es (csepeli) HÉV teljes felújítása,
  • megállóinak akadálymentesítése,
  • az utastájékoztatás megújítása,
  • az állomások környezetének rendezése,
  • P+R parkolók létesítése,
  • a vonalon a sebességkorlátozások megszüntetése és a sebesség emelése,
  • Csepelen vonalhosszabbítási tervek készítése az Erdősor útig.

A fővárossal, az agglomerációs településekkel, a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK), a MÁV-val és szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések alapján hétfőn megjelent az első munkaszakasz tervezőjének kiválasztására kiírt nyílt európai uniós közbeszerzési eljárás. A BFK megalakulásakor Vitézy Dáviddal, a február 1-jén hivatalba lépett vezérigazgatóval ígéretet tettek a HÉV-felújítás – 5-ös metró tervezési tenderének száz napon belüli kiírására, és ezt a vállalást teljesítik most határidő előtt.

A HÉV-ek felújítása és fejlesztése, távlatosan az északi és a déli HÉV-ek Duna alatti összeköttetését jelentő úgynevezett 5-ös-metró gyorsabbá, kényelmesebbé, átszállásmentessé teheti hetente akár egymillió utas közlekedését, csökkenti a dugókat az utakon, javítja a budapesti levegőminőséget – mondta Fürjes Balázs.

Az infrastruktúratervezéssel párhuzamosan

hamarosan indul az érintett HÉV-vonalakra az új, alacsonypadlós, klimatizált vonatok beszerzésére vonatkozó tender is a MÁV-HÉV-vel együttműködésben.

A tervezést a BFK irányítja. Fürjes Balázs arra kérte Vitézy Dávid vezérigazgatót, hogy a HÉV-ek felújítása, a távlati 5-ös metró megtervezése során törekedjen szakmai konszenzusra, hozzon létre egyetértéseket, folytassa azt a gyakorlatot, hogy a fővárosi önkormányzat és az érintett települések bevonásával folyjon a tervezés.

A tervek között szerepel, hogy a H6-os és a H7-es vonalát – összefonódva – a Közvágóhíd állomástól a föld alatt, Boráros téri megállással a Kálvin térig meghosszabbítják, új átszállási kapcsolattal a 3-as és a 4-es metróra, megteremtve ezzel a közvetlen belvárosi kapcsolatot.

A beruházási program része a csepeli HÉV felszíni, Duna-parti nyomvonalának kiváltása után új Duna-parti sétány tervezése a Boráros tér és a Déli Városkapu fejlesztési terület között, valamint a fejlesztés által érintett fontos budapesti közterek, csomópontok rendezése (Boráros tér, Közvágóhíd).

A H5-ös (szentendrei) HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállókat és Békásmegyertől Szentendréig teljesen felújított vasúti pályát terveznek a sebességkorlátozások megszüntetésével, az állomások környezetének rendezésével – közölte Vitézy Dávid.

Mindezen fejlesztések együttesen adhatják az 5-ös metró koncepciójának első ütemét.

A koncepció lényege a H5-ös, a H6-os és a H7-es HÉV összekötése a belváros alatt, ezzel egy észak-déli, gyorsvasúti rendszer létrehozása, amelyen akár az Esztergom felől és Kunszentmiklós-Tass felől érkező elővárosi MÁV-vonatok is közlekedhetnek majd a jövőben.

Az 5-ös metró koncepciójának befejezését jelentő új, összekötő alagutat vizsgáló megvalósíthatósági tanulmány is készül a most megrendelendő munkák részeként, ez kijelöli ennek a távlati fejlesztésnek a nyomvonalát és megállóit.

A beruházást a Budapest Fejlesztési Központ a MÁV-HÉV Zrt.-vel konzorciumban valósítja meg.

Forrás: Csepel.info, Inforadio.hu

17 hozzászólás “Csepeli metró lesz a HÉV-ből, és így fog megújulni” bejegyzésre

  1. Marika szerint:

    És akkor ugye a hév, vagyis a metró is akadálymentesített lesz ugye?

  2. csak úgy szerint:

    Ja, ezt is tervezik, mint a Gerincutat. Még a következő választáson is csak ígéret lesz.
    Mi hír az észak csepeli fejlesztésekkel kapcsolatban? Jó lenne már a terveken, és a megvalósításokon is túl lenni. De addig, még sok víz le fog folyni a Dunán.
    Éljen a legújabb klimavédelem-irány. pl.Szennyvíztisztító és a Kis-Duna. Ezzel kapcsolatban van valami előre lépés?
    Kaminonok maradnak?

  3. abc123 szerint:

    A hosszabbítást az Erdősor utcáig vajon hogyan tervezik,lebontanák a benzinkutat meg utána az egész blokkot pár tucat házzal a Zrinyi és a II.Rákóczi között + a N.L.éttermet hogy legyen hely az új végállomásnak?

  4. Aggastyán szerint:

    Remélem úgy fog ez elkészülni, mint a sz@ros össz-vissz 2sávos Gubacsi híd felújítása, ami már 10éve volt megígérve! 🙂 Egyébként tuti, hogy még pár év, és azt fogják már ígérni, hogy a Csepeli HÉV-vel el lehet jutni más Bolygóra is! 🙂 Várjuk! 🙂

  5. Volt már ilyen szerint:

    Aztán mi értelme van párszáz méterrel kijjebb vinni a végállomást? Ott van hely P+R parkolónak? Vagy talán már Csepel megvásárolta az Erdősor u. – Nap u. – Akácfa u. – II. Rákóczi Ferenc út tömböt parkolónak?

  6. abc123 szerint:

    Volt már ilyen#Elvileg ha elbontanának mindent a mostani végállomás és az Erdősor utca között a hév vonalában akkor keletkezne ~20-21.000m2 amibe ~6-700m2 parkoló (kb.80 hely)is beleférne.

  7. kilgore trout szerint:

    Miért nem a maszek tüzépig viszik?

  8. pl szerint:

    Baszki… Az a mondás, h senki nem lehet olyan szegény, h ígérgetni ne tudjon… De hogy echte hülyeségeket és tömegével… Így beszartatok a választásokon?

  9. csak úgy szerint:

    http://csepel.info/?p=71042

    2019. szeptember 26. csütörtök at 14:16

    Borbély Lénárd csepeli polgármester: Két-három éven belül a felújított csepeli HÉV-en lehet majd utazni

    Ha jól számolom, akkor az 2021-22.

  10. Nagyapó szerint:

    Szép tervek, bár kíváncsi vagyok a vasút és a metró háziasítására, de lehet, hogy Vigyori “szakértő csapata” megkontrázza, mint a 3-as metró klímáit!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. abc123 szerint:

    Nagyapó#Milyen vasút és metró háziasítás,a Szentendrei és a Csepeli+Soroksári HÉV lesz összekötve a város alatt-és utána átnevezik az egészet metrónak…
    A HÉV (bárhogy is fogják utána nevezni)viszont a MÁV-é,állami tulajdon,a városházának semmi köze nem lesz hozzá,a terveket sem ott készítik.

  12. így lesz szerint:

    déli hosszabbításnak az erdősor útig semmi értelme, az nem hosszabbítás. a pálya jelenlegi végétől 300m. M0-ig/auchanig legalább

    Csepeli szakaszon legalább az ady és a temető/háros között le kell vinni a kéreg alá, mint a Batthyányinál/Margit hídnál, mert így ketté vágja csepelt.

  13. Tóth kati szerint:

    Ezt már demszkáj is megígérte,ahogy csepeli gerincutat is.Szerintem kell még pár emberöltő a megvalósulásig.A tervek terveiből tele a padlás,meg egyesek zsebe.

  14. abc123 szerint:

    így lesz#Nem inkább a mostani végállomás peronjától kellene mérni a “hosszabbított” vonal peronjának lehetséges helyéig?Mert akkor 5-600méter.
    A Karácsony Sándor és Szent Imre tér megállók között 430méter a távolság.

  15. Évi szerint:

    Az Hévnek az Erdősor útig való meghosszabítása, HÁT!
    Akkor le kell bontani a Shell benzinkútat, üzleteket, éttermet!!!
    Sokan tankolnak itt Csepelen, mivel a Temetőnél is volt Shell benzinkút, megszüntették.
    Nem igazán jó ötlet a Hév meghosszabítása Erdősor út felé!!!

  16. Gary Ridgeway szerint:

    Tankolsz máshol, ugyanazt a benzint kapod. 😁👏👍

Itt lehet hozzászólni !