Ugyanott tartunk, mint húsz éve?

Mintha nem lett volna “négyigenes népszavazás”!

Csepel.info, Fidesz-KDNP csepeli frakció

verbalis

1989. november 26-án, pontosan húsz évvel ezelőtt került sor a Magyar Köztársaság első demokratikus választására, a „négyigenes népszavazásra”.

Sok tekintetben azonban egészen döbbenetes a hasonlóság a népszavazást kiváltó politikai helyzet és a mai között – állítja a csepeli Fidesz-KDNP frakció.

A csepeli önkormányzat Fidesz-KDNP-s képviselői szerint akkor, abban a történelmi pillanatban a még pártállami irányítás alatt álló ország polgárai kinyilvánították akaratukat, hogy

1. csak az első szabad országgyűlési választás után kerüljön sor a köztársasági elnök megválasztására,
2. vonuljanak ki az MSZMP alapszervek a munkahelyekről,
3. számoljon el az MSZMP a tulajdonában vagy a kezelésében levő vagyonnal,
4. oszlassák fel a Munkásőrséget.

Hasonló a helyzet

Akik azonban ott voltak, és részt vettek ezen a történelmi szavazáson, biztosan nem gondolták, hogy húsz évvel később sok tekintetben hasonló válaszút elé vezetik az országot és kerületünket, Csepelt ugyanazok, akik egyszer már megalázták a demokráciát, tönkretették a gazdaságot, kisemmizték az embereket – állítja a Fidesz-KDNP, amely így összegezte az ország és a kerület helyzetét:

1. Nap, mint nap hallunk találgatásokat arról, hogy az MSZP és csatlósai meg sem akarják várni az országgyűlési választásokat a köztársasági elnök választással. Már megkezdődtek a kormány által kinevezhető felsővezetők pozícióinak négy-hat-kilenc évre történő bebetonozása is. Csepelen is kísérletet tett a polgármester arra, hogy politikai munkatársait köztisztviselővé nevezze ki. Nem más zajlik, mint az MSZMP utódpártjának bármi áron és minden szinten történő hatalomátmentése – ahogy ezt tették 1989-ben is.

2. Bár pártszervezetek elvileg nem működhetnek a munkahelyeken, alig van nap, hogy ne hallanánk például a BKV-n, a MÁV-on vagy más állami cégeken belüli elvtársi mutyizásról, miközben ezeket a vállalatokat a működőképességük végső határáig legatyásították. Csepelen az egyik MSZP-s pártvezér a vezérigazgatója a helyi vagyonkezelőnek, amely az egyik legnagyobb munkaadója a helyi MSZP tagjainak. Kerületünkben már kettős gyilkossághoz is vezetett az MSZP közeli alapítványon és oktatási vállalkozáson belüli sikkasztás párton belüli elsimításának kísérlete. Nyugdíjasokat, beteg, hátrányos helyzetű embereket verhetett át az egyik MSZP-s önkormányzati képviselő, aki párttársa, a jelenlegi igazságügyi államtitkár, csepeli országgyűlési képviselő segítségével jutott az átvert ügyfelekhez. A kerületi közmédia (Csepel újság, Csepp TV, Csepel.hu) totális MSZP-s pártirányítás alatt, közpénzből erőteljesen túlfinanszírozva szolgálja azokat, akiket húsz évvel ezelőtt is fényezett.

3. Ma ismét óriási a társadalmi igény arra, hogy az MSZP és az SZDSZ elszámoljon azzal a közpénzzel, amely fölött az elmúlt, közel nyolc évben rendelkezett, és amely oly sok esetben vált a párt-mutyi és a közönséges lopások áldozatául. Nincs ez másképpen Csepelen sem: a kerület lakosai elvárják, hogy a meg nem valósult fejlesztések (uszoda, északi terület, gerincút, wellness, parkolók, stb.) vagy a kétes ingatlanügyek (Észak-Csepel, Kis-Duna-part, stb.), illetve a szándékos vagy hanyag károkozások (galvániszap, útfelújítások, stb.) felelőseit nevezzük meg, és a törvény teljes szigorával kérjük számon.

4. A közbiztonság olyan mértékben roppant meg, hogy végső kétségbeesésükben sokan maguk próbálják megvédeni értékeiket, szeretteiket. A vidéki települések közül sokakban a közbiztonság szétesése kétségbeejtő, a lopások mindennapossá váltak, az emberek már a létbiztonságukban is veszélyeztetve érzik magukat. Sőt, nemcsak az igazságszolgáltatás tehetetlenségét, hanem a politikai parancsra bevetett rendőri brutalitást is megtapasztalhattuk 2006 őszén.

De hasonló érzése van a csepeli embereknek is – hangsúlyozzák a fideszes képviselők. Ott, ahol mindennapossá váltak a késelések, bevásárlóközponti atrocitások, ott, ahol 200-zal száguldozhat és balesetet okozhat egy újgazdag, ott, ahol a bűn mezsgyéjén járhatnak büntetlenül választott vezetők, ott, ahol a politikához köthető, gyilkos leszámolás helyszíne lehet egy iskola, ott bizony nincs közbiztonság.

A Fidesz-KDNP csepeli frakciója szerint egy ilyen szélsőséges helyzetben – az állam által magukra hagyott állampolgárok valós elvárásaira hivatkozva – szélsőséges politikusok és üzletemberek alakították meg a Magyar Gárdát, amely azonban valójában és bevallottan parancsuralmi rendszerben, katonai szervezetként működve kívánja egy párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom érdekeit kiszolgálni. Erre az MSZMP-t szolgáló Munkásőrség óta nem volt példa Magyarországon.

November 20-án Csepelen is újfajta, törvényen kívüli Magyar Gárdát toboroztak. Az MSZP hosszú évek óta, választási ígéreteit megszegve, a lakosság kéréseit és érdekeit figyelmen kívül hagyva az üzlet- és elvtársi mutyi-világ megtestesítője Csepelen. Ez a szélsőséges politizálás hívta életre a másik szélsőséget. Az MSZP most a balszélről, a Jobbik pedig a jobbszélről fenyegeti a csepelieket a Magyar Gárdával. A Fidesz-KDNP elutasítja a szélsőségeket, a hazugságon, kirekesztésen és megfélemlítésen alapuló politizálást. Minden csepelinek – származásra, hitre, nemre, korra, vagyoni helyzetre való tekintet nélkül – biztonságban kell élnie, és a mindenkori kormány illetve a kerületi önkormányzat kötelessége, hogy ezt megteremtse. A közrend-közbiztonság fenntartása pedig az alkotmányos és törvényes keretek közt működő rendőrség feladata, és nem a kocsmákban, parancsuralmi rendszerben szerveződő, az utcákon félelemkeltő egyenruhákban és katonai alakzatban masírozó, a munkásőrséget és a nyilasokat felidőző gárdáé.

Elutasított javaslatok

A csepeli Fidesz-KDNP frakció elutasított határozati javaslatai:

1. határozati javaslat:

Az 1989-es négy igenes népszavazás eszmeiségére emlékezve és ahhoz kapcsolódva Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete
1. felszólítja önkormányzatunk vezetőit arra, hogy az önkormányzati választásokig már csak 2010. novemberig 1-jéig tartó, határozott idejű szerződéssel nevezzen ki, az önkormányzat illetékesességébe tartozó felsővezetőket!
2. felszólítja Szenteczky János MSZP alelnököt, csepeli polgármester-jelöltet, hogy azonnali hatállyal mondjon le Csevak Zrt. vezérigazgatói tisztségérő vagy pártpolitikai megbízatásairól, hiszen a Csevak Zrt.-nél meglévő a munkáját és vezetői beosztását az önkormányzat és a lakosság érdekeinek és nem pártérdekeknek kellene alárendelnie. Sem a Csevak Zrt., sem más csepeli, közpénzből működő cég, intézmény vagy alapítvány nem működhet pártok munkáltatójaként!
3. felszólítja önkormányzatunk vezetőit arra, hogy készítsenek, és tegyenek közzé részletes beszámolót a megvalósulatlan észak-csepeli, uszoda-építési, városközpont-felújítási és a wellness-központ tervekre elköltött közpénzekről! Készítsenek ezen kívül részletes beszámolót arról, mire költötte el az önkormányzat az észak-csepeli bevételt.
4. elítél és elutasít minden szélsőséget és gyűlöletkeltő kijelentést, így a magyarellenes megnyilvánulásokat, az idegenbe szakított magyarság nyugdíjasok tolvajaként vagy románként, szerbként, szlovákként, ukránként való bemutatását. Elítéljük és elutasítjuk a magyarországi cigány kisebbség bűnözőként, bűnös etnikumként való bemutatását. Együtt érzünk azoknak az áldozatoknak a családtagjaival, akiket történelmünk során vagy a közelmúltban származásuk miatt értek atrocitások, támadások. Elítéljük és elutasítjuk az olyan pártokat és üzleti köröket, amelyek az állami irányításon kívül hoznak létre katonai vagy félkatonai szervezeteket, és a Magyar Köztársaság törvényeit félremagyarázva újabb és újabb névvel, de ugyanazzal a megjelenéssel tesznek gyűlöletkeltő kijelentéseket a kisebbségek ellen. Elítéljük és elutasítjuk az utcákon félelemkeltő egyenruhákban és katonai alakzatban masírozó, a munkásőrséget és a nyilasokat felidőző gárdákat.

2. határozati javaslat:

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete demokratikus alapelvként kinyilvánítja, hogy minden csepelinek – származásra, hitre, nemre, korra, vagyoni helyzetre való tekintet nélkül – biztonságban kell élnie, és a mindenkori kormány illetve a kerületi önkormányzat kötelessége, hogy ezt megteremtse, ezért
1. felkérjük a miniszterelnököt, az igazságügyi és rendészeti minisztert, az ORFK és a BRFK vezetőit, hogy biztosítsák több rendőr utcai jelenlétét Csepelen, illetve gondoskodjanak az üres rendőri álláshelyek feltöltéséről,
2. továbbá felterjesztéssel élünk, a körzeti megbízotti rendszer (kmb) és a királyerdei rendőrőrs visszaállítása érdekében,
3. felkérjük Tóth Mihály polgármestert, a kerületi rendőrség javaslata alapján készítsen sürgős előterjesztést több kerületi térfigyelő kamera kihelyezésére és működtetésére,

3. határozati javaslat:

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete felkéri dr. Szeles Gábor jegyzőt, hogy hatósági szempontok alapján készítsen jelentést a november 20-án, a Tihanyi Sörözőben és a környékén lezajlott Magyar Gárda toborzóról.

A Fidesz-KDNP fenti határozati javaslatait a csepeli önkormányzat MSZP-s többsége napirendre sem engedte.

Csepel.info

8 hozzászólás “Ugyanott tartunk, mint húsz éve?” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    Teljesen egyetértek. Az MSZ(M)P hatalomátmentése, az állami pénzből működő MSZ(M)P-s pártcégek, az egyéb tolvajlások, a közbiztonság szétesése: ez volt akkor, és ez van ma.

    Azzal is egyetértek, hogy sokan éppen azért fordultak a gárda felé, mert a közbiztonság romokban van. De a csendőri kakastoll és a munkásőrség hagyományai nem fognak segíteni semmit, csak egy párt és a párt hadseregének valamint – milyen érdekes – az MSZP-nek és kiszolgálóinak jó.

  2. Vátesz szerint:

    Érdekes ez határozati javaslat, amibe olyat is belevesznek, amit legfeljebb a médiából tudhatnak, mert nem voltak jelen, nevezetesen a csepeli gárda fórumon. Nem volt toborzás, csak elmondták mi a célja a gárdának.
    Én ott voltam. Csepel első polgármesterétől tudom, hogy volt egy az Állami Számvevőszék által végzett vizsgálat Csepel gazdálkodásával kapcsolatban, amelyben elmarasztalták a polgármestert és a jegyzőt. Azzal miért nem foglalkoznak, talán “kölcsönkenyér visszajár” alapon jó lesz az majd egy ellenkező irányú hatalomváltásnál?
    Kiváncsian várom, hogyan és kikkel megszemélyesítve fogja a Fidesz Csepelt vezetni, ha sikerül megbuktatni a komcsikat. Ha lesznek hozzá segítőik az eddigiek hátországából, az csak azért lesz, mert a számításaikat akkor is meg akarják találni.
    Hogyan is volt az az Észak-Csepel szindikátusi szerződés, amit a Képviselő Testület minden tagja megszavazott, négyet kivéve? De azok nem fideszesek voltak. Milyen érdekes, hogy 2003. márc. 13-i Városfejlesztési bizottsági ülésen a fideszesek 2 tartózkodással segítettek leszavazni a Wallis 128M-ós számláját, az őszi képviselő testületi ülésen viszont a szindikátusi szerződés fenntartása mellett szavaztak. Azután pedig Wachsler Tamás, Orbán 1994-es Fidesz-elnök választási vetélytársa, wallisos leánycég vezetője, magyarázza milyen kár volt felbontani a szerződést a Wallisszal. A szerződés fennállása esetén a Fadesa által kifizetett 11.3Mrd-ból a Wallis kapott volna 4Mrd-ot, mivel a szerződés közben fel lett mondva, elballagott 200M-val, persze azért sem csinált semmit, néhány tanulmány íratásán kivül. Érdekes cég ez a Wallis, amelynek az élén az mszp-s Bajnai Gordont a fideszes Gansperger Gyula váltotta. Ennél jobb már csak az lenne, ha Magyarország következő miniszterelnöke is történetesen Gansperger Gyula lenne.
    http://www.csepel.hu/static/e-dok/file//CSEPEL_UJSAG/ARCHIVUM/2006/cs08.pdf 8-dik oldal felső rész

  3. Gordon szerint:

    Valóban van páthuzam a 20 évvel ezelőtti helyzettel, bár a jelenlegi berendezkedést még mindig nem cserélném le egyetlen korábbi rendszerre sem.

    A politikának ki kell vonulnia az élet egyes terüelteiről (pl.: rendfenntartás). Az erőszakszervezetek fenntartása állami monopólium, és ez maradjon is így. A jobbikbal meg ne próbáljon kibújni a jogerős bírósági döntések alól. Ez ilyen egyszerű.

  4. zed szerint:

    4 éve nem jött be a “Rosszabbul élünk, mint 4 éve!” kampányszlogen, olybá tűnik, a Fidesz valamelyest kozmetikázott rajta, most már azzal jönnek: “Ugyanott tartunk, mint húsz éve”. 4 év múlva milyen üzenetre számíthatunk? ‘Árpád apánk korában sokkal jobban éltünk!’ ? 🙂
    Egyébként a nagyvezér már 20 évvel korábban kifejtette, hogy az MSZMP meg az ojoszok az elkövetkező 20 évünket elvették.

  5. lolka szerint:

    Nem, még visszább…

  6. bendegúz szerint:

    Nem egészen ott tartunk! Most nem jönne rám a húsz éves munkásőr nadrágom! A nyomor miatt kihíztam!

  7. Papi szerint:

    Zed!
    Elhiszem, hogy te jól élsz! Hiszen elégé megtolasodhattál ennél az önkormányzatnál!
    Csak az a baj, hogy a többi elszegényedet! Nem kicsit hanem nagyon!

Itt lehet hozzászólni !