Három nemzet táncosai a Csepeli Szurkolói Arénában

Csepel.hu

Negyedik alkalommal rendezték meg a hagyományos Három Nemzet Táncestjét a Csepeli Szurkolói Arénában augusztus 18-n. A házigazda Kis-Csepel Táncegyüttes mellett fellépett a Mongóliából érkezett Mongoljingo Ulanbator együttes és a lengyel Rochy ének, zene és néptánc egyesület. Az esemény fővédnöke Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, országgyűlési képviselő, védnöke Borbély Lénárd polgármester volt. Megjelent Morovik Attila alpolgármester, valamint Batbayar Zeneemyadar, Mongólia budapesti nagykövete.

Morovik Attila köszöntötte a résztvevőket és a közönséget. Megemlítette, hogy Csepelen komoly hagyományai vannak a táncoktatásnak. A kerület huszonnégy tagóvodájából huszonkettőben rendszeresen folyik táncoktatás, ami mintegy ötszáz gyermeket érint. A nemzetek táncestéjével szép hagyomány folytatódik Csepelen.

Felolvasták Németh Szilárd levelét, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a táncesten. Gratulált azokhoz a sikerekhez, amelyeket a Kis-Csepel Táncegyüttes elért és ahhoz, hogy ápolják a nemzetek táncosainak találkozóját. Örömmel vette, hogy Szent István ünnepén a lengyel és a mongol táncosok elfogadták a meghívást. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a lengyel és a mongol nép művészetébe betekintést kapjunk, ugyanakkor mi is ízelítőt adjunk a magyar kultúrából. A tánc különösen alkalmas arra, hogy lebontsa a falakat a népek között.

Batbayar Zeneemyadar mongol nagykövet magyarul szólt a közönséghez. Annak idején Magyarországon tanult, az ELTE Jogtudományi Karán végzett, majd diplomata lett. Hangsúlyozta a magyar és mongol nép sok évszázados barátságát. A tánc pedig az a művészeti ág, amelyben az emberek szavak nélkül is megértik egymást. A nagykövet fellépéssel is készült: a közönség nagy tetszésére magyarul énekelte el a Rózsa, rózsa… kezdetű népdalt.

Először a Kis-Csepel Táncegyüttes fiataljai léptek fel műsorukkal. Ezt követően rövid kisfilmen mutatták be Mongólia életét, majd a Mongoljingo Ulanbator fiatal táncosai szórakoztatták a publikumot. Lengyelországról is levetítettek egy kisfilmet, aztán a lengyel táncosok sem maradtak adósak a tánctudásukkal. Végül táncház jellegű össztáncot adtak elő, amelyen magyarok, mongolok, lengyelek egymást tanítgatták saját népük táncaira. A program végén gasztronómiai bemutatót tartottak nemzeteik finom falatjaiból.

A táncest résztvevői hétfőn Pesterzsébeten, augusztus 20-án a Budai Várban a Mesterségek Ünnepén, ugyanaznap délután pedig a csepeli Daru-dombon is fellépnek műsoraikkal.

cs.a

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !