Megkezdődik a szentendrei és a ráckevei-csepeli HÉV-ek összekötésének tervezése

Portfólió

csepeli-hev

A kormánydöntés tavaly novemberben született, augusztus 10-i dátummal pedig megjelent a támogatott uniós projektek adatbázisában egy átfogó feladat 13,7 milliárd forintos keretösszeggel, amely az északi és a két déli HÉV-vonal felújításával, illetve az észak-déli vonalaknak az összekötésével kapcsolatos tervezési feladatokat foglalja magában.

A “H5-H6/H7 vonalak összekötése – az észak-déli városi-elővárosi gyorsvasút fejlesztésének előkészítése” címen futó uniós projekt nagy előrelépést jelent Csepelnek és a csepeli-szigetieknek.

A projekt nyertese a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. és az IKOP-3.1.0-15 – “Fenntartható városi közlekedés fejlesztése és elővárosi vasúti elérhetőség javítása a Közép-magyarországi régióban Budapest” című uniós pályázaton nyert el 13,7 milliárd forintnyi támogatást, amelyből 85% az uniós Kohéziós Alapból származik.

A projekt adatlapja szerint “A fejlesztés célja, hogy megkezdődjön a H5-ös szentendrei, a H6-os ráckevei és a H7-es csepeli HÉV-ek korszerűsítésének, összekötésének tervezési előkészítése az észak-déli városi-elővárosi vasúti tengely fejlesztésének előkészítéseként, 3 egymáshoz kapcsolódó tervezési szerződés keretében”:

  • H7 Csepeli és H6 Ráckevei HÉV vonalak korszerűsítése, összekapcsolása és meghosszabbítása a Kálvin térig
  • H5 Szentendrei HÉV vonal korszerűsítése
  • Részletes megvalósíthatósági tanulmány készítése az észak-déli városi-elővárosi gyorsvasút fejlesztésének Duna alatti összekötésére

A projektek átfogó célja átszállásmentes, vagy kevesebb átszállással járó közösségi közlekedési kapcsolatok biztosítása, új HÉV járművek közlekedéséhez szükséges infrastruktúra tervezése, magasabb szolgáltatási színvonalú közösségi közlekedés megteremtése, a HÉV vonalakon az utazási sebesség növelésének lehetősége, az esélyegyenlőség biztosítása, az utazási komfort és az utastájékoztatás minőségének javítása, a HÉV vonalak környezetének rendezése, a közvetlen belvárosi kapcsolat létesítése a metróvonalakkal.

A H6/H7 projekt háttere

A két déli (H6, H7) HÉV vonal a teljes Csepel-szigeti valamint a pesterzsébeti, soroksári térséget szolgálja ki. A térségek korszerű közlekedési kapcsolatokkal nem, vagy csak érintőlegesen ellátottak. Egyéb kötöttpályás közlekedési kapcsolatot a MÁV Zrt. 150. számú Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonala, valamint a XX. kerületben villamosvonalak szolgáltatnak. Előbbi egyik legfontosabb problémája elsősorban az alkalmas budapesti átszállópont hiánya, valamint a kedvezőtlen vonalvezetése miatt nem éri el, vagy ha el is éri, nem vonzza a potenciális utasokat.

A projekt megvalósításának fontos célja a közösségi közlekedés színvonalának javítása, az igényeknek megfelelő, megbízható szolgáltatás biztosítása, a jelenlegi utazási részarányok megőrzése, hosszabb távon a tömegközlekedés arányának lehetőség szerinti növelése, átszálló és módváltó csomópontok létrehozása a korszerű és hatékony hálózati átjárhatóság (MÁV Zrt., BKK Zrt., VOLÁNBUSZ) erősítése érdekében.

Tervezési feladatok

A H6-os és H7-es HÉV-ek tervezése során feladat

  • a HÉV vonalak vasúti tervezése, és az ahhoz kapcsolódó áramellátás, biztosítóberendezés, vonatbefolyásolás, távközlés tervezése.
  • Tervezendők az állomási és megállóhelyi műtárgyak felszínen és térszín alatt, feladat a kapcsolódó közúti hálózat tervezése, P+R, B+R parkolók, kapcsolódó felszíni autóbusz hálózat tervezése, egyes szintbeli közúti-vasúti keresztezés kiváltása.
  • Tervezési feladat térrendezés és építészeti feladatok az állomásokhoz és a vonalakhoz kapcsolódóan.
  • A szükséges járműtelepek és közművek tervezése is elvégzésre kerül.
  • A projekt során engedélyezési tervek, engedélyek megszerzése, feltétfüzetek, építészeti tervpályázat lebonyolítása, szabályozási tervi munkarészek, kivitelezési tenderdokumentáció és kiviteli tervek készítése a feladat.

 

A H5-ös HÉV projektjének leírása

Az északi (H5) HÉV vonal jelentős szerepet játszik Óbuda-Békásmegyer és Szentendre térségének közlekedésében, az összes HÉV vonal közül a legnagyobb forgalmú. A vonal műszaki állapota vegyes, a Békásmegyer – Szentendre szakasz infrastruktúra jelentősen leromlott. A H5 HÉV és a MÁV 2-es fővonal között közvetlen kapcsolat adható, amely olyan új átmérős viszonylatszervezést tehet lehetővé, amely a közösségi közlekedés jelentős térnyerését okozhatja.

A projekt során engedélyezési tervek, engedélyek megszerzése, szükség szerint szabályozási tervi munkarészek, tenderdokumentáció és kiviteli tervek készítése a feladat.

Az északi (H5) és déli (H6, H7) HÉV vonalakat összekötő tervezési feladat részletes megvalósíthatósági tanulmány tervszintig készítendő el.

Vizsgálandó a nyomvonal lehetséges változatai, az állomások száma, elhelyezkedése, kijáratai. A feladat során forgalmi modellezés, menetrendi koncepció készítése is feladat. Vizsgálandó a térszínen felszabaduló területek felhasználhatósága, tervezési feladat a kapcsolódó közösségi közlekedési hálózat felülvizsgálata. A vasúti pálya, kapcsolódó szakágak, műtárgyak, megvalósíthatósági tanulmánytervi szinten tervezendő.

A projekt adatlapja szerint a projekt megvalósítása már tavaly november 10-én elkezdődött, a megvalósítás vége pedig várhatóan 2023. december 31. lesz.

Csepel legjobb évtizede jöhet

Folyamatban van a csepeli gerincút folytatása, szintén tervezik a Corvin csomópont kétszintessé építését. A Gubacsi hidak felújítása hamarosan kezdődik, és készen állnak az új, észak-csepeli közúti híd tervei is.

Észak-Csepelen egy új sport- és szabadidőközpontot tervez a kormány, amellyel a csepeli evezős sportok és az atlétika különösen jól járna. Csepel tervei között van egy gyalogos és kerékpáros híd a Kis-Dunán a csőhídnál, ehhez kapcsolódóan új kerékpárút a Kis-Duna part mellett, és fővárosi valamint állami segítséggel az összes belterületi földút teljes leaszfaltozása. Mindemellett a Jedlik Gimnázium a teljes felújítása után az ország egyik legszebb és legmodernebb gimnáziuma lehet, miközben az önkormányzat tervei szerint a csepeli óvodák felújítása után az iskolákat is felújítják.

Forrás: Portfólió, Csepel.info

12 hozzászólás “Megkezdődik a szentendrei és a ráckevei-csepeli HÉV-ek összekötésének tervezése” bejegyzésre

  1. csak úgy szerint:

    Tervezik, hogy tervezik!

    Jönnek a választások! Az előző választásnál is tervezték …

  2. csak úgy szerint:

    Elkezdődött a Tejút melleti “játszótér” kialakítása. Már vágják a fákat!

  3. Anya 2gyermekkel szerint:

    Terveket régóta hallani, szeretném megkérdezni , arra van e tervezet, hogy anyukák, kisgyermekek , kerekes kocsihoz ragadt emberek is tudják biztonságosan használni utazásra a járműveket???
    Rengeteg anyuka , család , nem tudja igénybe venni és közlekedni, mert iszonyatosan nehéz pár pillanat alatt felpakolni , felemelni a babakocsit, plussz esetleg a vásárlások után szatyrokat…gyermeket,- keket,.!!!!
    Nehezen lép fel egy gyermek, idős… nagyon magasak a H6 -os hév lépcsői.. és nagyon ráz, dobálja a babakocsit, volt hogy felborult … szörnyű!!!!
    Hangsúlyozom a H6 – os hévről beszélek , naponta venném igénybe, nem csak én, de sokszor inkább egy egy volánbuszt kell megvárjak… hogy könnyebb legyen az utazás, .. sajnos! 🙁
    Tisztelettel egy Anyuka
    Ráckeve

  4. Dórika szerint:

    Ez mind szép és jó, de hiszem ha látom! 🙂

  5. Farkalóz szerint:

    Nem semmi! :O Évekkel ezelőtt még megakarták szüntetni a Csepeli hévet, aztán már a Jászai-ig akarták kivinni, most már ott tartunk, hogy Szentendrei-vel akarjuk összeköttetni. Aztaqrva. Mit szív az önkormányzatunk a levegőn kívül? 😀 😀 😀

  6. v39endre szerint:

    Akkor kellene értesíteni a lakosságot, amikor megkezdődik valamelyik építkezés.
    EZ ÍGY CSAK EGY KAMU – érzésem szerint !

  7. pl szerint:

    Higgyetek és bízva bízzatok (az ő prófétáinak):
    1976 december 31-én nyitották meg a Kálvin téri aluljárót. Az aluljárót úgy építették meg, hogy (az akkori tervek szerint) oda fog becsatlakozni a csepeli HÉV. Nemrégiben is emlegettek ilyen terveket… Talán a mai napi látható az a méretes ajtó az aluljáróban, ami a HÉV-hez vezetett volna.
    Az ország kiganézva, semmire nincs pénz, óvodai látvány szépítgetések (ovi focipálya a legújabb divat).
    Szavazzatok!

  8. Nagyapó szerint:

    pl! Nem tűnik fel, hogy 1975-tól a szocik 27 évet uraskodtak és “kiganézták” az országot. Miért nem építették meg H7 toldását??

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Nagyapó szerint:

    A tervezés nem gyors folyamat (L. M4 metró), nem versírás, vagy trollkodás! A tervezés egy többfázisú folyamat:
    Helyzetértékelés (erősségek, gyengeségek, erőforrás-értékelés); cél(ok) megfogalmazása; az út lehetséges módjainak meghatározása; a legjobb változat kiválasztása; a megvalósítás feltételeinek (erőforrás, idő, szervezet stb.) megtervezése; a megvalósítás ösztönzése, figyelemmel kísérésének megtervezése.
    Ezek mennyi időt igényelnek?
    A szentendrei és a ráckevei-csepeli HÉV-ek összekötésének tervezése melyik fázisnál tart??

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Miska72 szerint:

    Mikor kezdik a csepeli 3. Póstánál az élelmiszerbolt építését? Mi lesz a pont neve? Aldi, Penny, Lidl??? Ezt sem tudjuk. Mikor lesz az átadás????

  11. Betke szerint:

    Miska72 erről (is) nagy a hallgatás!

Itt lehet hozzászólni !