Folytatódik az ellenzéki pozícióharc

Csepel.hu

A csepeli „összefogás” feltételeit a szocialisták diktálták és Szenteczky János politikai túlélését szolgálja.

Az európai parlamenti választáson csökkent az ellenzéki szavazók aránya, a Fidesz pedig meghaladta az 50 százalékos támogatottságot. Az ellenzéken belül viszont megváltozott a pártok támogatottsága, és a városok egy részében matematikai esélyük maradt az önkormányzati választás megnyerésére.

Ez arra készteti őket, hogy kezdjék elölről az osztozkodást.

Politológusok szerint a DK azért vette át a vezető szerepet az ellenzékben, mert ők voltak a Fidesz „legádázabb” ellenzéke. A Momentum pedig azért tört előre, mert támogatóik a régi ellenzék, a régi pártokés régi arcok ellen is szavaztak. Így a DK és a Momentum lettek a két legerősebb ellenzéki „gyűjtőpárt”.Török Gábor politológus szerint a DK az új MSZP, a Momentum az új SZDSZ lett – és az ellentét közöttük máris megerősödött. A többi ellenzéki párt még a sebeit nyalogatja.

Lesz-e ellenzéki összefogás?

Amíg a DK szavazói kötődnek Gyurcsány Ferenchez, a Momentuméi bizonytalanok. Úgy csapódtak oda, ahogy 1995-ben az ellenzékiek a kisgazdákhoz, a „jobb most nincs” elvén. Sokan közülük elfogadhatatlannak tartják Gyurcsány Ferencet, és a Momentumot is elhagyják, ha vele szövetkezik. A Momentum mindenesetre azonnal élt a főpolgármester-jelölt állításának lehetőségével, amivel Karácsony Gergely pozíciója megingott. Jelöltjük egy eddig ismeretlen politikus, az 52 éves Kerpel-Fronius Gábor.

Budapesten az MSZP diktálta az ellenzéki pártok összefogását. Mindenhol az ő jelöltjeik kerültek többségbe. Csepelen a szocialistákat vezető Szenteczky János a polgármester-jelölti pozíció mellett még hat képviselő-jelköltségre tartott igényt a tizenkettőből. A hírek szerint polgármester-jelöltjük mellett ráadásul még magának is befutó helyet követelne a listán.

Támogatottság, őszi lista

Csepelen az ellenzéki pártok támogatottsága egymás között a következő: Demokratikus Koalíció: 50,8%; Momentum: 29,4%; MSZP: 19,7%. Azonban egy kampányban önkéntesek is kellenek. Ezek számára a pártdelegáltak száma utalhat: MSZP: 52,94%, DK: 31,7%, Momentum: 15,29%. Mindent összevéve az MSZP indokolhatja a jelenlegi ajánlatát azzal, hogy ők tudják a legtöbb önkéntest felmutatni, a DK és a Momentum viszont joggal követelhet nagyobb beleszólást a pozíció-osztozkodásban – írta a Csepel.info.

Az ellenzéki pártoknak az uniós választáson mért súlyuknak megfelelően kell összeállítaniuk, hogyan indulnak az őszi önkormányzati választásokon – kezdte az „újra-elosztás” vitáját Horváth Gyula, a Demokratikus Koalíció csepeli elnöke egy Facebook-bejegyzésben. Horváth szerint Takács Mónika, az MSZP polgármester-jelöltje és pártja is megbukott, a DK-nak és a Momentumnak pedig az eredeti megállapodásnál több jelöltet van joga állítani. A Momentum részéről eddig – nyilvánosan legalábbis – nem kívántak változtatást a jelölteken. Dukán András, aki 2018-ban visszalépett Csepelen, annyit jegyzett meg, hogy politikai tisztogatásra készülnek az önkormányzatban.

A politika nem matematika

Amíg egy parlamenti vagy uniós választáson pártszimpátia alapján szavaznak az emberek,az önkormányzati választáson ettől eltérhetnek. 2014-ben hasonló eredmények voltak az európai parlamenti voksoláson, mint most, és a baloldali pártok biztosra vették, hogy összefogva nyerni fognak ősszel. Nem így történt. „A baloldalt meglepetésként érte a vereség. Most is bennünket erősít, hogy az MSZP-DK ugyanazokat a rovott múltú politikusokat indítja, akikből a csepelieknek elegük van. Egyetlen programjuk, hogy mindent tönkretegyenek, bezárjanak, ami az elmúlt kilenc évben épült. Ezen a Momentum sem tud segíteni, amikor összefog velük és politikai tisztogatásokat követel. Csak lesüllyednek a többiek szintjére” – fogalmazott a Hírmondónak Ábel Attila alpolgármester.

Forrás: Csepel.hu

24 hozzászólás “Folytatódik az ellenzéki pozícióharc” bejegyzésre

  1. PU szerint:

    Miért? az MSZP és az SZDSZ nem fogott össze? – Hagyomány lesüllyedni a többiek szintjére.

  2. bagoly szerint:

    Heftikéim !
    Szarból nem lehet várat építeni !

  3. Volt már ilyen szerint:

    Ábel úr! Szíveskedjék már megmagyarázni a csepelieknek, hogy Önnek miért nem hír az, amit Borbély Lénárd polgármester közzé tett a saját Facebook-oldalán?

    Borbély Lénárd
    Június 1., 17:35 ·
    FONTOS INFORMÁCIÓK A CSEPELIEKNEK
    Tisztelt Lakosok, érdeklődők!
    A mai nappal a strand fejlesztését végző cég érthetetlen módon levonult a strand területéről. Eddig is folyamatos csúszásban dolgoztak, most azonban egyértelmű, hogy nem kívánják befejezni a megkezdett munkát. Azonban a munkát folytatni fogjuk és megépítjük mi magunk!…

    NEM HÍR HOGY A CSEPELIEK AZ IDEI NYÁRON LEGFELJEBB KIVÜLRŐL NÉZHETIK A STRANDOT?

    Jobb lett volna, ha megmarad a régi Strand Bejárat, meg a retro öltözők! Várom az Ön magyarázkodását, meg az olvasók hozzászólásait!

  4. Johnny szerint:

    “a strand fejlesztését végző cég érthetetlen módon levonult a strand területéről. Eddig is folyamatos csúszásban dolgoztak, most azonban egyértelmű, hogy nem kívánják befejezni a megkezdett munkát”
    Vélhető, hogy nem lettek kifizetve?! 🙂
    Ezen nem lepődnék meg…

  5. PU szerint:

    Johnny! Értem, hogy gyanakszol, de te is tudod, rengeteg ilyen eset van, hogy otthagynak csapot-papot (tönkrementek, zsarolnak, beszállító cseszteti őket, fölmondtak a munkások, stb.). Nem hiszem, hogy Borbély úr azt akarta volna önként hírül adni, hogy nem fizetett szerződés szerint.
    Admin pedig csak szokás szerint mással van elfoglalva. A hírekkel általában nem. Esetleg magasabbra tör. (Meg lehetne érteni. Most aztán mindenki veszettül tör valamerre. Van, hogy zúz is.)

  6. Volt már ilyen szerint:

    Ábel úr véleményére vagyok kíváncsi, nem Adminéra! Még pedig abból az okból, hogy elhallgatta Borbély írását!

    “Azonban a munkát folytatni fogjuk és megépítjük mi magunk!…”

    Milyen nagyszerű lenne látni a csepeli vezetést szerszámmal a kézben a Városgazda dolgozók között!

    Az ötletet megtoldom, mi lenne ha csepeli önkéntesek is dolgoznának a befejezésen? Apuci dolgozna, s ugyanakkor a családtagok meg ingyen strandolnának! 😉

  7. Volt már ilyen szerint:

    “Folytatódik az ellenzéki pozícióharc”, ennek a párját is megírhatná a szerző! Folytatódik a fideszes pozícióharc! Aki járatos a Csepelinfón tapasztalhatta, hogy bizony a fideszes képviselők is küzdenek a bennmaradásért a feltörekvőkkel! Mindig van olyan, aki mélyebbre hajol . . .

  8. magyar wotan szerint:

    kálmán olga? tényleg ? ennyit sikerült felmutatni ?

  9. Nagyapó szerint:

    Eetásak! Miről van szó? Megint mellébeszélnek? Mi újság a csepeli ellenzéknél? A bukott pártok nem vonják le a következtetést? Helyette passzírozzák a sz..t?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. csepelikerdezo szerint:

    Nagyapó,

    Nagy a pofád, mert téged sosem moderál Ábel Attila… Milyen a fingja illata? És a szarjának az íze?

  11. PU szerint:

    Most már csak azt tudnám, mi van a borbély úr csepeli strandjával, amiről nem akar hallani a csepelinfo (pedig nem is HVG-link). – Sebak, majd Kálmán Olga trapézművésznő kideríti nekünk a nagy dolgok ízét és illatát…

  12. admin szerint:

    Az offoló hozzászólóknak: a strandról egyértelmű tények jelentek meg. Ha valaki nem hiszi el azokat az itt tobzódó ellenzéki politikusok közül, miért nem kéri ki a dokumentációt? Ha pedig eddig a vállalkozót támadták a csúszás miatt, miért kelnek most a védelmére, és követelik, hogy fizessen az önkormányzat közpénzt szerződésen kívül, nem teljesített feladatokért?

  13. Dagobert bácsi szerint:

    Azt hiszem, ezt személyesen kell megbeszélnünk kedves Ábel Attila!

  14. Dagobert bácsi szerint:

    Auditur altera pars. Hallgatassék meg a másik fél is! Ki kért itt valamit? Tiszta vizet a pohárba! Őszinte tájékoztatást kérünk, illetve kérek most itt a magam nevében!

  15. PU szerint:

    @admin! Én pontosan a tobzódó ellentmondó szövegek miatt írtam, amit írtam. Csak ezek hallatszanak, tehát ez lesz a közvélekedés alapja (meg a sok frusztrált indulat, ami hozzájön).

  16. Dagobert bácsi szerint:

    Ha már így elvagyunk az Adminnal, kedves Admin, mikor fogtok végre írni a Hableány katasztrófájáról (nem krimi kategóriában!), s mikor fogtok végre a szerkesztőség nevében részvétet nyilvánítani! Azért hallgatok egy hete, mert engem nagyon kiakasztott a közönyötök! Meg a Németh Szilárd ezer katonájánál elkövetett képlopásotok, amit még megtetéztetek egy HAMIS KÉPALÁÍRÁSSAL IS!

  17. Dagobert bácsi szerint:

    Ide vezet a közöny! A csepeliek már nem mernek elmenni hajókirándulásra! Ott még az úszni tudás sem segít! Főleg akik a zárt hajótérben vannak! Esélye maximum annak van, aki a nyitott fedélzeten van!

    Borbély Lénárd Facebook-oldala
    Június 6., 14:15 ·
    Kedves csepeli nyugdíjasok!
    A június 12-i esti hajókirándulás – tekintettel a múlt heti hajós tragédiára – elmarad.
    Augusztus vagy szeptember hónapban pótolni fogjuk, minden jelentkezőt egyenként értesítünk.
    Minden további meghírdetett programunk változatlan időpontban kerül megrendezésre.
    Köszönjük megértésüket!

  18. PU szerint:

    Dagobert beleőrül a részvétbe.
    Nyilván ezért nem vette észre, hogy a baleset és a mentési munkák miatt már tíz napja hajózási zárlat van Dunán a színhely körül, tegnap pedig még légtérzárat is bejelentettek a kiemelés idejére.
    Nem hiszem, hogy e korlátozásokat is Borbély úr nyakába kellene varrnunk; annyira azért még nem a világ közepe Csepel.

  19. Dagobert bácsi szerint:

    A Hableány elsüllyedése április 29-én történt! Részvétet csak én és dühös magyar nyilvánított! A Csepelinfó meg egyetlen egy tudósítást közölt a tragédiáról! Kiállította magáról a bizonyítványt, hogy egy pártos szennylap! Nem vagyok büszke a Csepelinfó olvasóira sem! A közöny magáért beszél! Ezért tart itt Csepel! Megérdemli ezt a vezetést! Legyenek boldogok vele! Olvasgassák és kommenteljék az olyan posztokat, mint Németh Szilárd ezer katonás híre a lopott képpel, meg a hamis aláírással! Ábel Attila méltó Borbélyhoz, s ők meg ketten Németh Szilárdhoz!

  20. királyerdei szerint:

    az észak-koreai nagykövetség (bizony,ilyen is van nálunk)mikor közölte a részvétét?
    Mintha nem is koreaiak lennének?

  21. Nagyapó szerint:

    Na eetásak! Ki lesz az újabb csepeli jelölt? Független jelöltek kellenek, mert Csepelen nincs megfelelő embere a pártoknak. A Momentum részéről kitűnő lenne Nagy Blanka, a DK részéről pedig Tóta W. Ugyan nem értenek semmihez, de “kemények”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  22. Betke szerint:

    Nagyapó, mint tudjuk Ön mindenhez ért!

  23. Nagyapó szerint:

    Betke igaza van. Ha ellenzéki lennék nagy eséllyel indulhatnék a főpolgármesteri székért! 😉

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  24. Dagobert bácsi szerint:

    Legfeljebb Borbélyé helyett Gyurcsányét fényesíthetné, azzal amihez legjobban ért! 😛

Itt lehet hozzászólni !