Családosként Csepelen: kiemelt figyelem, többféle támogatás

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületben élő családok támogatására. Ezek egy része szociális rászorultsági alapon jár, amelyhez jövedelem- vagy vagyonvizsgálat szükséges, míg másik részüket alanyi jogon, mindenki megkapja, aki a csepeli lakcímmel rendelkezik, és életvitelszerűen is a kerületben él.

Mikor adható rászorultsági támogatás?

Tamás Juditot, az önkormányzat Családtámogatási Irodájának irodavezetőjét arra kértük, foglalja össze azokat a támogatásokat, amelyeket a gyermekes családok igénybe vehetnek.

A csepeli rendkívüli gyermekvédelmi támogatás akkor állapítható meg, ha a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került. Az a gyermek tekinthető rászorultnak, akinek családjában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200 százalékát. (2019-ben az öregségi nyugdíj legkisebb összege havi 28 500 forint.) A támogatás egyszeri összege nem lehet kevesebb 3000 forintnál, és nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát. A támogatás természetbeni juttatásként is megállapítható (például Erzsébet-utalvány, tüzelőanyag).

Tamás Judit, az önkormányzat Családtámogatási Irodájának irodavezetője

Csepeli nevelési segélyt lehet igényelni akkor, ha a család a gyermek után rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt nem kap, és az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát. Összege havonta 5000 forint, de családonként legfeljebb 15 000 forint. A csepeli gyermekétkeztetés térítési díjának kedvezménye az után a gyermek után vehető igénybe, aki az önkormányzat által működtetett intézménybe jár. Az a gyermek, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, általános iskolában térítésmentesen, középiskolában pedig ötvenszázalékos kedvezménnyel étkezik. Ha a család olyan anyagi helyzetben van, hogy ez is nehézséget jelent, az intézményen keresztül kérheti az étkeztetés térítési díjának kedvezményét. Az önkormányzat a nyári szünet ideje alatt napi egyszeri főétkezést biztosít az arra rászoruló gyerekek számára. A szünidei gyermekétkeztetést a települési önkormányzat szervezi meg, és a jogosult gyermek szülőjének vagy más törvényes képviselőjének kérelmére biztosítja azt.

Ami mindenkinek jár

A babaköszöntő csomag az újszülötteknek járó természetbeni támogatás, amelyet a védőnő ad át minden bejelentett csepeli lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezőnek. Ez – többek között – hűtőmágnest, szoptatós füzetet, pamut kombidresszt, törölközőt, takarót tartalmaz. Az iskolakezdési támogatással az önkormányzat a tanévkezdéssel járó anyagi terheket kívánja csökkenteni. A képviselő-testület 2017-ben fogadta el az erről szóló polgármesteri előterjesztést. A támogatást minden szeptemberben azok a családok kapják, ahol első osztályos gyermek van. A 15 ezer forintos vásárlási utalványt tanszerekre és ruhákra lehet fordítani. Az utalványok kiosztása júliustól szeptember 30-áig tart.

Játszóterek, hajózás, felújítások

Ezeken felül vannak olyan támogatások is, amelyeket nem csak gyermekes családok vehetnek igénybe, mint például az átmeneti segély, a krízistámogatás, a lakhatási támogatás, a lakbértámogatás. Gyógyászati segédeszköz támogatás adható a gyermek szemüvegére és a fogszabályozó készülékére. Az önkormányzat családtámogatási irodájának ügyfélszolgálata készséggel segít a jogosultsággal kapcsolatos kérdésekben és a kérelmek benyújtásában.

Csepeli családi hajókirándulások – Katt a fenti képre az olvasható méretért!

 

A 2015-ben elindult Csepeli Gyermeksziget Program keretében számos bölcsőde- és óvodaudvart újítottak fel. Borbély Lénárd polgármester döntése nyomán 2019 őszéig az összes ilyen udvar megújul. Folytatódik a csepeli játszóterek rendbetétele is. A kerület bölcsődéibe a gyerekek felvétele egész évben folyamatos. Az önkormányzat minden bölcsődeudvart felújított, a Mesevilág Bölcsőde új épületrészt kap, ez egyben egy 36 fős férőhelybővítéssel járó fejlesztés. A csepeli szülőknek bölcsődei gondozási díjat nem kell fizetni, és a tisztasági csomagot (pelenka, papír zsebkendő, szalvéta) is az önkormányzat biztosítja. A csepeli családok köré-ben népszerű a dunai hajókirándulás, amelyet 2017 óta szervez az önkormányzat. Az ingyenes hajóútra a 3–11 év közötti gyermekkel rendelkező családokat várják. És meg kell említenünk a bölcsődei és az óvodai fotózásokat is: három fényképet ingyenesen kapnak meg a családok, s a további képek is kedvezményesen rendelhetők

Nagycsaládosok segítése

Majtán Olga, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) Csepeli Csoportjának vezetőjét arról kérdeztük, miben tudnak segíteni a családoknak. Elmondta, nagyon sokat jelent az erkölcsi támogatás különösen abban az időszakban, amikor bővül a család, és sok gyakorlati változtatást kell kitalálni, megvalósítani a további zökkenőmentes hétköznapokhoz. Őstermelői vásárt is tartanak, ahol havonta friss áruhoz juthatnak a családok. Évente többször ruhacsereberét szerveznek, esetenként adomány is érkezik a rászoruló családok részére. A családi napokon közös főzés és különféle játékok teszik tartalmassá az összejöveteleket. Kulturális programként múzeum- és színházlátogatás, valamint családi mozizás szerepel az éves tervükben. Sportprogramokat is tartanak (korcsolyázás, túra, kerékpározás, foci és közös strandolás). A csepeli csoport jövőre lesz harmincéves, amelynek megünneplésére már megkezdték az előkészületeket: fotó- és szövegírópályázaton mutathatják meg tehetségüket kicsik és nagyok. Ezek díjazásához köszönettel vesznek minden szponzori támogatást.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !