Közösen Csepelért – interjú Klinghammer István akadémikussal

Csepel.hu

Harminc évvel ezelőtt, elkötelezett kertvárosi csepeli polgárokból alakult egy baráti társaság, amely akkoriban a rendszerváltás aktualitásait volt hivatott átbeszélni. Nemrég ismét összeültek, hogy Csepel elmúlt tíz évéről, a kerületben rejlő fejlődési potenciálról beszélgessenek. Fontosnak tartják, hogy megismerjék Borbély Lénárd polgármester elképzeléseit a városrész jövőjét illetően. A feladatokról, kérdésekről listát állítottak össze és arra kérték a polgármestert, töltse meg tartalommal – mondta lapunknak a kerületben élő Klinghammer István akadémikus, egyetemi tanár, Csepel díszpolgára.

A társaság köztiszteletben álló csepeli polgárokból áll. Tagjai Csurgay Árpád és Sára Ernő akadémikusok, dr. Siklósy Ferenc, Mészáros László tanár, dr. Filip Tamás közjegyző, Versic Judit– a kinek a családja Csepel alapítói közé tartozik – valamint Klinghammer István professzor.

A csoport most azért ült össze, mert úgy gondolják, meg kell őrizni mindazt a fejlődés irányt, ami 9-10 éve jellemzi Csepelt. „Azért lényeges, hogy megkérdezzük a polgármestert, mert úgy érezzük – mivel régóta itt éltünk –, van összehasonlítási alapunk. Mi ezt pártpolitikától függetlenül képzeljük el, mert egy polgármester munkája a kerületet kell, hogy szolgálja. Ha valaki rátermett a feladatra és már bizonyított, mi mellé állunk” – mondja Klinghammer István.

És hogy miért van erre szükség? Csepel a maga nemében különleges, a kerület ugyanis három városrészből áll. Az egykori gyártelepen, a lakótelepeken, valamint a kertvárosban is mindenkinek más az érdeklődése. Más az, ami fontos. Ezek az emberek a saját szemüvegükön keresztül nézik a környezetüket. „Ezért is nehéz a dolga egy polgármesternek. Mi viszont közös gondolkodásra szeretnénk késztetni az itt élőket.”

Fontos téma például a Kis-Duna-part, ami nagy érték –akár egy kis Riviéra lehetne–, a Rákóczi tér, ami a családoknak jelentős. Beszélni kell az út- és a járdafelújításokról, a parkolásról, a közrendről, a közbiztonságról, ami például sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Elengedhetetlen a diskurzus ugyanakkor a hajléktalankérdésről, az iskolákról, a bölcsőde- és óvodafelújításokról, valamint a családtámogatásokról. „Azt látom, hogy a kerület fejlődését tekintve óriási előrelépés történt az elmúlt 10 évben” – teszi hozzá. Az egyik legjelentősebb terület az egészségügy, ami ugyan kormányzati kérdés, de a kerültet pénzzel be tud segíteni. „Öröm látni, hogy a mostani városvezetés ezen a területen is sokat tesz, például rendelőket újít fel, egészségügyi berendezéseket, műszereket vásárol. Ezek mind a csepeliek érdekeit szolgálják.”

Szükség is van ezekre az intézkedésekre, hiszen 2010 előtti kormányok egészen másként gondolkodtak a kerületről, állítja a professzor, a helyi szocialista városvezetés pedig kizárólag a privatizáció szemüvegén keresztül szemlélte az eseményeket és hozta meg a döntéseit. Például, ha a szocialistákon múlik lakópark épült volna például zöldterületen, tönkretéve ezzel a Kis-Duna-part környezetét. De Klinghammer István szerint a mai napig számos megoldandó ügy van, amelyekkel kapcsolatban fontos lenne a városvezetés véleménye. Itt van a Csepel SC, vagy a Munkásotthon ügye. „Egyik sem a csepelieké. Előbbi egy cég, utóbbi alapítványi kezekben van”. Ezek pedig jelenleg nem a kerületiek, hanem a tulajdonosok érdekeit szolgálják.

Az akadémikus szerint ugyanakkor az elmúlt 10 évben óriásit ugrott előre a kerület. „Csepel egy évtizede úszott az adósságban, nem jutott pénz semmire sem. Kilenc évvel ezelőtt ez szerencsére megváltozott. Meg lehet nézni, hol áll most a kerület anyagilag, látszik, hogy felszálló ágban van.”

Ez a fejlődés pedig nem szabad, hogy megtorpanjon. A neves tagokból álló társaság nem pártpolitikai közleményeket szeretne eljuttatni az itt élőkhöz, hanem közös gondolkodásra hív. „Meg kell beszélni, hogy jó irányba halad-e Csepel, érdemes-e ezt a mostani vonalat megtartani, vagy térjünk vissza oda, hogy mindent eladunk.” A csoport célja tehát, hogy ne általánosságokban ismerjék meg a csepeliek a polgármester elképzeléseit a kerület jövőjét illetően, hanem konkrét kérdésekre adott konkrét válaszok formájában. „A válaszokat a csepeliek elé tárjuk, hiszen a kerület fejlődése mindannyiunk érdeke. Dolgozzunk együtt, tegyünk közösen Csepelért!” – hívja fel a figyelmet a neves professzor.

Csepel.hu

20 hozzászólás “Közösen Csepelért – interjú Klinghammer István akadémikussal” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    És ezután a cikk után még azt állítjátok, hogy ez egy független társaság?

  2. Imi szerint:

    Aki Csepelt szereti, az biztosan örül a fejlődésnek.

  3. keménylegény szerint:

    Nem csodálkozom, hogy szívatják az MTA-t.

  4. Dagobert bácsi szerint:

    Klinghammer István is egy hajdani képesítésnélküli napközis nevelő bábja, mint Borbély Lénárd! Egy erkölcsi nulla kontrollálja a csepeli keresztény értelmiség álláspontját! Kérdezem én, miért egy erkölcsi nulla követői, aki úgy került hatalomra Csepelen, hogy csalárd módon leváltotta az előző csepeli Fidesz-elnököt! Szégyen hogy a magyar értelmiség beállt ebbe a politikai vonalba, ahelyett hogy hű lenne a magyar néphez! Számomra a Professzorok Batthyány Köre mára lejáratta magát, egy a magyar tudományt lejárató társaság befolyása alá került! Klinghammer István, legyen bár jó csepeli állampolgár, egy nulla társaság támogatói közé állt!

  5. Dagobert bácsi szerint:

    Sára Ernő és Csurgay Árpád biztosan nem ugyanannak az akadémiának a tagjai, gondolom az előbbi a Széchenyi utóbbi a Magyar Tudományos Akadémiának a tagja! Legfeljebb egyben egyeznek, PILLANATNYILAG az Orbán-rendszer szekértolói, de igényes értelmiségi ember ezt sokáig nem csinálhatja, előbb-utóbb kinyílik a szemük! Uraim, Önök a magyar tudomány tönkretevői mellé álltak, az utókor fog Önök felett ítéletet mondani! Minden estre leszögezem, az Önök tanítványai nem értenek ebben Önökkel, Önök bizony tévednek!

  6. Nagyapó szerint:

    Dagobert bácsi ismét elővezeti a proli vicsorgást. Próbál belemarni a tudásban nála sok emelettel feljebb lévőkbe. Az hagyján, hogy a nála értékesebb embereket,akadémikusokat ócsárol, de cserébe írjon egy, a tudományos életben vezető, baloldali személyt!!!
    Talán magyarázza meg, mit jelent a “Önök tanítványai nem értenek ebben Önökkel,”? Leszögezem, ez marhaság!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Dagobert bácsi szerint:

    Hiába írtad meg a saját érdemeid a műegyetemi diplomaosztásod évfordulója alkalmából, ha nem érted mit jelent “Önök tanítványai nem értenek ebben Önökkel,”!

  8. Horváth János szerint:

    Az, hogy valaki akadémikus, a saját szakterületén elért eredményinek az elismerése. DE
    nem jelenti automatikusan azt, hogy más dolgokhoz is ért.

  9. Johnny szerint:

    …és bezáratá anno a kertmozit!

  10. Jobban szerint:

    Jellemző, hogy a “lejáratás” a válasz a Csepel jövőjét illető törekvésekre. Anno 1994-2010-ig örültünk volna ha fejlődik a kerület, ez nem történt meg, bezárták a kórházat, anyagilag ellehetetlenítették…….stb., stb! 2010 óta végre elindult a fejlődés, miért ne segítenék jószándékú emberek, akik a saját szakterületükön a köz javára hatottak, alkottak és gyarapítottak?
    Ismét sikerül a kákán csomót keresgetni…. Szánalmas.

  11. keménylegény szerint:

    Ja, és függetlenek.

    Csak nem tőletek. Különben honnan vennék, hogy:
    „Csepel egy évtizede úszott az adósságban, nem jutott pénz semmire sem”

    Ez a ti dumátok.
    Vagy a függetlenek is ott voltak 2010-ben az átvételnél?

  12. Jobban szerint:

    A kórházat is a nagy “jólét” miatt zárták be?

  13. keménylegény szerint:

    A kétezres években még azon a lakótelepen laktam, ahol néhány év alatt a sétányunkon járda épült, felújították a játszóteret, parkolók létesültek.
    Továbbá kétszer kapott a társasházunk kéményfelújításokra önkormányzati támogatást, Összesen több, mint másfél millió forintot. Akkor.

    Egyetértek avval, hogy az elmúlt években több fejlődést tapasztalatunk, mint korábban.
    Az sem baj, ha a jövő fejlődéséhez véleményeikkel mind többen hozzá kívánnak járulni.

    Arra a kategorikus – nem valós -megjegyzésre kívántam reagálni, hogy nem jutott pénz semmire sem.

    A kórház vitába nem szállok be, kilenc év alatt már meg lehetett volna nyitni.
    Szerintem nem szabad, mert egyetértek a központosítással, a legfejlettebb eszközök és szakemberek koncentrálásával.

  14. Jobban szerint:

    Szögezzük le, könnyebb bezárni kórháza(ka)t mint megnyitni! Hitelek tömegét felvenni, amire a tartozást másnak kell előteremteni, emberek tömegét adós rabszolgaságba taszítani. Mint az előbb említett problémákra választ találni és megoldani. És közben követelni az előidézett malőrökre a megoldásokat.

  15. Nagyapó szerint:

    keménylegény (szombat – 13:03)! “Vagy a függetlenek is ott voltak 2010-ben az átvételnél?” Kik a függetlenek? Ne írjon marhaságot! Az átvételnél ott voltak Tóth Mihály polgármester és csapata, ők adták át a vezetést 2 miiliárd Ft. hiánnyal!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. keménylegény szerint:

    Nagyapó!
    Aki az Önök állításait ismételgeti, elárulja, hogy az Önök uszályába került.
    Nem gond, joga van hozzá.

    De akkor miért áll ki a porondra,hogy ő független? Kit akar becsapni?

  17. Jobban szerint:

    A “független” baloldaliak a baloldal “uszályába kerültek”? “Függetlenek” és csak a kormányoldalon és a kerület vezetésénél vél hibát felfedezni. Miért nem vállalják, hogy baloldaliak? Ismét egy nettó projekció:”saját elfogadhatatlan tudattartalmainkat ‘átruházzuk’ valaki másra.”

  18. Dagobert bácsi szerint:

    Az akadémikus urat, az ELTE volt rektorát volt szerencsém látni hogy mackónadrágban és felsőben (!) ment az unokáért (dédunokáért?) az óvodába! Ez Németh Szilárd és köre színvonala!

  19. pitypang szerint:

    Dagobert! Miért is nem lehet az unokáért menni melegitőben? Mi az, hogy N.Sz. köre meg szinvonala? Maga miben megy, öltönyben?

    Én egyszer a DK-s Horváth Gyulát láttam egy csepeli DK-s rendezvénynél az SZTK-tól tiz méter távolságra úgy tépte le magáról a DK-s dzsekijét, mintha tele lett volna bolhával, de szerintem csak szégyellte.

  20. Dagobert bácsi szerint:

    Klinghammer István nem melegítőben ment az unokáért (dédunokáért?), hanem mackónadrágban és mackófelsőben! Abban a klasszikusban, amiben mi is felnőttünk, amelyet manapság csak a kínaiak gyártanak! A melegítő szó használata azt sugallná, hogy valamely sportszergyártó márkás, dizájnos darabját hordta volna! Hogy én miben megyek, normál utcai ruhában! Különben meg Németh Szilárd és Borbély Lénárd igénytelenségét jelzi a farmernadrág-zakó kettős használata! Németh csak azóta jár rendes öltönyben, amióta honvédelmi államtitkár! Illetve nem is azóta, hanem azóta hogy kiszerkesztették, pólóban koszorúzott egy háborús hősi halottak emlékművet!

Itt lehet hozzászólni !