Balesetmegelőzési tanácsok a tanévre

Csepel.hu

A 2018/19-es tanév kezdetével valamennyi gépjárművezetőnek ismét fokozattan kell számolni nagy számban megjelenő gyermekekkel, akik – életkori sajátosságaik folytán – a kockázatokat még másként ítélik meg, a járművek sebességét és távolságát a felnőtteknél nehezebben, és esetenként pontatlanabbul becsülik meg, így hajlamosak az úttesten átszaladni, illetve tárgyak, vagy járművek takarásából hirtelen az úttestre lépni.

A személyi sérülés és az anyagi kár megelőzése érdekében ezért nagy felelősség hárul a járművezetőkre.

Az iskolák környékén a járművezetők megállás és esetleges várakozás során legyenek figyelemmel a közúti közlekedés többi résztvevőjére is, megelőzve ezáltal a szabálytalan várakozásból eredő torlódások kialakulását. Ezek, illetve a napi stressz elkerülése érdekében javasolt korábban érkezni az iskolákhoz. Vezessünk toleránsan, ezzel is példát mutatva a gyermekeink számára.

Amennyiben a parkolás végrehajtása során, vagy a forgalomban történő haladás során mégis közlekedési baleset történne, mindenképpen álljunk meg, és a tőlünk elvárható segítséget adjuk meg bajba jutott embertársunknak. Ha a hatóság beavatkozása nem szükséges – a hatályos jogszabályok előírásai alapján – minden körülmények között törekedni kell a személyes adatok felek közötti cseréjére.

Amennyiben a balesetnek csupán szemtanúi vagyunk, a segítségnyújtási kötelezettség – amely akár életet is menthet – akkor is terhel minket!

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk!

Csepeli Rendőrkapitányság

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !