Egykor és most: a CSM bejárata Leninnel és a hűlt helyével

Csepel.info

Rendőrségi razzia a CSM bejáratánál 01

1980. március 8.

A Magyar Rendőr Fotóarchívum képei szerint 1980. március 8-án tartott ellenőrzést a rendőrség a Csepel Művek bejáratánál. A fotókon természetesen fontos szereplő a Lenin szobor, melynek tenyerébe később zsíros kenyérből is jutott – a helyi MSZMP-s párttitkárok legnagyobb bosszússágára.

A Csepel.info 2018. augusztus 15-én ismét ellátogatott a helyszínre. A világ eddigi leggyilkosabb eszméje és annak fontos szereplője, Lenin már eltűnt a CS bejáratától. Az MSZMP is átalakult, MSZP lett belőle. Az egykori kommunista párttitkárok pedig demokratává alakulva, a kerület vezetőiként tették még a semmit 1994-2010 között, teljesen eladósítva és lepusztítva Csepelt.

2018. augusztus  15.

A CSM bejárata előtt ma már a 2012 novemberében átadott Teller Ede út látható, Lenint pedig – immáron zsíroskenyér nélkül – a Szoborparkban lehet megnézni. Már aki kíváncsi még rá.

Az egykori képek a rendőrökről a Ladák és Trabantok – no meg a tenyerét nyújtó Lenin szobor között – szinte idilli hangulatot árasztanak: nem is razzia ez, inkább csak egy baráti beszélgetés. A fotók így jól beillenek az akkori propagandába. Az egykori szifiliszes német ügynök és kommunista ikon szobrát aztán szobor 1989 március 14-éig nyújtózkodott, amikor Krassó György jelenlétében levágták a talpazatról.

A selejt, a zsíroskenyér és a partizánmese

Az “ismeretlen szovjet művész” által készített alkotás több forrás szerint Budapest első köztéri Lenin szobra volt, és Moszkva Város Tanácsa ajándékozta a csepeli munkásoknak. Az 1958. november 7-én felavatott ajándék azonban a kommunista ideológiához hasonló selejtnek bizonyult. Rohamtempóban korrodálódott, tíz év alatt annyira tönkrement, hogy szégyenszemre ki is lyukadt. A Csepeli Fémműben öntötték újra 1969-ben: az évszám még jól kivehető a szoborbontás most előkerült fotóinak egyikén, ami az alkotás alját mutatja. A szoborcsere, vagyis Lenin megfiatalodása 1970 márciusában történt, első forrásunk szerint titokban.

kis05

Felirat a szobor alján

A karját nyújtó Lenin a propagandának köszönhetően gyorsan a “vörös” Csepel egyik jelképévé vált. Számtalan fénykép készült róla, és a szocializmus idején a gyárkapu őrei biztosították, hogy senki ne gyalázhassa meg a kommunista ikon szobrát. Több legenda szerint azonban ez mégis sikerült, és 1979-ben – vagy máskor -, az országos áremelések hatására zsíroskenyeret tettek a szobor kinyújtott tenyerébe. Akár megtörtént az eset, akár nem, a történet különböző évszámokkal és szereplőkkel az egész országban elterjedt.

A rendszerváltás idejére azonban az emberek tízmillióit legyilkoló ideológia szobrait elérte a lebontás veszélye. Ez Csepelen is így történt. Az MTVA internetes kronológiája szerint így a Fidesz, az SZDSZ és a Független Kisgazdapárt közös akcióján szerelték le a szobrot a talapzatáról 1990. március 14-én.

Csepel.info

Egy hozzászólás “Egykor és most: a CSM bejárata Leninnel és a hűlt helyével” bejegyzésre

  1. Johnny szerint:

    Firkáltok, kutyák?
    Anyátok és apátok is akkor lett valaki, ugye?
    Esetleg akkor a fidesznyikek közül nem élt még senki?
    🙂

Itt lehet hozzászólni !