Gyurcsány árnyéka lopakodik a hálószobákba?

Törvénysértő adatgyűjtés Csepelen

Gyurcsány Ferenc és Tóth Mihály

Az abszolút impotens kormány onnan ismerszik fel, hogy már mindenről társadalmi vitát indít, de senki véleményét sem veszi figyelembe. Úgy tűnik, hogy a 2008-as év a nagy párbeszéd, a „mindent jól megbeszélünk és megvitatunk” marketingszövege mentén folytatódik az országos politikában – és Csepelen is. És, hogy mi is részesülhessünk ebből a párbeszédből, mindössze párkapcsolatunk rejtelmeit, családi eseményeinket, a közéletről alkotott véleményünket, – no és persze, elmaradhatatlanul – legfontosabb személyes adatainkat kell megadnunk.

„Ön min változtatna a kerületben? Ossza meg velünk ötleteit, észrevételeit, tegye fel kérdéseit!… Szeretne névre szóló választ kapni kérdéseire?” Így kezdődik az a levél, melyet Tóth Mihály, Csepel MSZP-s polgármestere és Vida István, a helyi TV igazgatója küldött el valamennyi háztartásba. A levélhez honlap is kapcsolódik, a www.kozosencsepelert.hu, ahol a Tisztelt Választópolgárok intim titkaikat is megoszthatják a honlap impresszumában meg nem nevezett működtetőivel: „Adjon hírt a családjában kötött házasságról, csepeli randevúról, gyermek születéséről, vagy más kedves történetéről, ami a kerületben esett meg Önnel.”

Önmagában inkább pozitív érzést kelt az emberben, ha egy önkormányzat a közélettel, a helyi fejlesztésekkel kapcsolatban a polgárok véleményére kíváncsi. Csakhogy minden ilyen esetben be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnak az adatgyűjtés formáját és módját, az adatkezelés körülményeit. Márpedig a Fidesz-KDNP csepeli frakciójának közleményéből az derül ki, hogy sem a csepeli MSZP, sem a csepeli önkormányzat nem tett adatgyűjtésre és az adatkezelőkre utaló bejelentést. Bár a honlap és a levelek címében az van benne, hogy „közösen Csepelért” – az adatgyűjtésről nem szól önkormányzati testületi döntés, és azt az önkormányzat vezetése nem vitatta meg ezt ellenzékkel. A kerület Fidesz-KDNP-s képviselői így gyakorlatilag akkor szembesültek az MSZP-s vezetéssel „közös” akciójukról, amikor kinyitották a levelesládát.

Az adatokra figyelnek, a véleményre nem

Nem ez egyébként az első adatgyűjtő akció Csepelen. Kevéssel az után, hogy a kerület lakóinak megkérdezése nélkül, a Fidesz és a helyi SZDSZ tiltakozása ellenére is mélyen áron alul adta el az önkormányzat Észak-Csepelt, már volt egy közvélemény-kutatás az ingatlanokért kapott pénz felhasználásáról. A csepeliek „megkérdezése” persze 3 millió forint közpénzből, úgy történt, hogy a piaci ár négyszereséért egy MSZP-közeli vállalkozó vitte ki a méregdrágán elkészíttetett kérdőíveket, melyet ingyen is meg lehetett volna jelentetni a Csepel újságban.

Az akkori közvélemény-kutatás legcinikusabb következménye mégis az lett, hogy a beérkezett véleményeket nem vették figyelembe a csepeli MSZP-s politikusok, sőt, a közelmúltban éppen olyan nagyberuházások elkezdéséről döntött az önkormányzat, melyeket senki nem akart. Így például a vészesen fogyó észak-csepeli bevételek jelentős része nem a tragikusan elhanyagolt kertvárosi részek fejlesztésére, nem az iskolák, óvodák általános felújítására, panelprogramra, parkosításra megy majd el, hanem a városközpont és a polgármesteri hivatal ismételt felújítására. A Szent Imre teret például a választások alatt fél éven belül kétszer újították fel, ráadásul mindkétszer ugyanazon a felén. És bár az eset párthovatartozástól függetlenül óriási felháborodást keltett, a hírek szerint hamarosan ismételten megkezdik a kerület központi terének és a polgármesteri hivatalnak a felújítását.

A kerület Észak-Csepelen található telkeire korábban évekig szövögettek szintén több tízmillió forintos látványterveket és építészeti megoldásokat az MSZP-s vezetők – természetesen azokat is közpénzből. Volt közönségszavazás, kiosztottak mindenféle díjakat az építészek között, de a marketingmunka eredménye aztán mégis csak az lett, hogy a képviselőtestület egy öt perces olvasási idő után eladta az értékes ingatlanokat. Az előzmények ismeretében így aztán egyáltalán nem csoda, hogy az adatgyűjtés ellen közleményben tiltakozott a csepeli Fidesz-KDNP frakció.

Csepel.info

A Fidesz-KDNP frakció közleménye:

Törvénysértő MSZP-s adatgyűjtés közpénzen

Tóth Mihály csepeli polgármester és Vida István, a Csepp TV ügyvezetője 2007. december 18-i dátummal egy olyan direkt marketing levelet juttatott el az ünnepek alatt a kerület harmincötezer háztartásához, amelyben arra kérik a lakosokat, hogy személyes adataikat megadva vegyenek részt a „Közösen Csepelért Programban”. Ugyanerre kérik a ma megjelent Csepel újság hasábjain is a csepelieket, véletlenül éppen 35 ezer példányban, a Csepp TV Kft. kiadásában. De készült egy honlap is, www.kozosencsepelert.hu elérhetőséggel. A válaszleveleket a közintézményekben és a kerületi gazdasági társaságoknál kiállított „színes dobozokba” kell bedobni.

„A Közösen Csepelért Program célja, hogy bemutassa a gazdasági programban megfogalmazott terveket és kölcsönös kommunikáció segítségével, valamint a kerületi polgárok aktív szerepvállalásával, közösen és gyorsan találjunk megoldásokat a kerület problémáira.” – áll a levélben és a honlapon. Érdekes, hogy általában (Kis-Duna part beépítése, kórház megszüntetés, gerincút, Észak-Csepel, Csepel SC lenyúlása, csatornázás, stb.) nem vette figyelembe a lakosság véleményét, érdekeit a kerület vezetése, mert azokkal ellentétes döntéseket hozott. A kerület MSZP-s vezetése csaknem 13 évi uralkodás után jött rá, hogy a lakosokat be kell vonni az ügyek intézésébe, ráadásul ilyen kampányszerűen?

Nem, valószínűleg egészen másról, a párt népszerűségének mélyrepülését megállítandó marketingfogásról, egy újabb politikai blöffről, és egy, közpénzen és közintézményekben végzett, törvénysértő adatgyűjtésről van szó. Ezt támasztja alá az is, hogy – bár a címben az van benne, hogy „közösen Csepelért” – az adatgyűjtésről nem szól önkormányzati testületi döntés, és azt az önkormányzat vezetése nem vitatta meg az ellenzékkel sem.

A Fidesz-KDNP frakció az Adatvédelmi nyilvántartásban nem talált semminemű utalást arra, hogy a csepeli önkormányzat vagy a Csepp TV, mint adatkezelő, az adatgyűjtés megkezdése előtt bejelentette-e a fenti adatgyűjtés célját, jogalapját, az érintettek körét, és az adatkezelés egyéb, jogszabályban foglalt körülményeit (Adatvédelmi törvény, 28.§). Ezért az ügy tisztázása érdekében az adatvédelmi biztos hivatalához fordulunk.

Felszólítjuk Tóth Mihály polgármestert, az MSZP kerületi elnökét és Vida István ügyvezetőt, hogy azonnal állítsák le a törvénysértő adatgyűjtést! Követeljük továbbá, hogy Tóth Mihály polgármester tegye közzé, hogy mennyibe kerül a csepeli adófizető polgároknak ez a kívül színes, belül üres pártpropaganda akció.

Felhívjuk minden tisztelt Csepeli Polgár figyelmét, ha nem akar valamilyen MSZP-s pártadatbázisba kerülni, akkor személyes adatait (név, cím, e-mail cím) ne szolgáltassa ki a közpénzen gründolt „Közösen Csepelért Program”-nak.

Budapest, 2008. január 4.

Németh Szilárd
Frakcióvezető
Fidesz-KDNP

16 hozzászólás “Gyurcsány árnyéka lopakodik a hálószobákba?” bejegyzésre

  1. Csaba szerint:

    Ez remek! Én is megkaptam, mint utólag így látom, kicsit naív voltam, mert ki akartam tölteni, de biztos, hogy ezek után nem fogom.

    Ne szórakozzanak velem.

    És ami még dühítőbb, hogy az elvtársak megint úgy tesznek, mint ha a közpénz a sajátjuk lenne. Kampányoljanak a Gyurcsány pénzéből, ne az enyémből!!!

  2. Bombi szerint:

    Én nem kaptam meg… De az is lehet, hogy egyből iktatásra került… Na nem mintha hiányozna… Mindenesetre nagyon kíváncsi lennék arra, hogy mennyi pénzt költöttek el erre és mégis miből???? Kinek, minek a kárára??? Mert gyanítom, hogy másra jobban kéne a pénz… Na meg persze a honlap sem lehetett túl occsó…. Válaszokat akarok!

  3. T.E. szerint:

    Sajnos mindenki (pártok, szervezetek, önkormányzatok) egyforma. A FIDESZ is felhasználta az egészségügy reformja elleni tiltakozást aláírók adatait. Bár aláíráskor pártfüggetleneknek vallották magukat és hogy az ilyen aláírásgyűjtéseknek van adatvédelmi előírása is. Persze betartani semmit nem muszáj, következménye úgy sincs.

  4. Borbély Lénárd szerint:

    2007. június 26-án döntött a Képviselő-testület arról, hogy a Gazdasági program propagálására 2007. második felére (tehát 6 hólnapra) 5 millió forintot biztosít a Csepp TV Kft.-nek erre a célra. Ez azt is jelenti, hogy 2008-ra (3 éves a tervezet) 10 millió forint lesz/lehet az erre fordítandó közpénz. Ezzel a Fidesz-KDNP frakció nem értett egyet, mivel a Kft. jelenleg is évi 124 millió forintot kap a költségvetésből, amiből üzemelteti a TV-t és az Újságot is. Véleményünk szerint plussz forrás biztosítása nélkül is megoldhatták volna a Gazdasági program megismertetését a kerületi lakosokkal. Pl. az újságon keresztül.

    Megjegyzem, hogy a program ismertetésének előterjesztésével az SZDSZ-sem értett egyet, ezért a támogatást kizárólag az MSZP frakció tagjai szavazták meg!

    Azt viszont egyikünk sem gondolta volna, hogy az önkormányzat vezetése a saját propagálásának céljára fogja ezt a pénzt felhasználni, azt pedig végképp nem gondoltam, hogy törvénytelen adatgyűjtés lesz a vége.

    A Gazdasági programról magában annyit érdemes tudni, hogy teljesen semmitmondó. A valós helyzet a kerületben jelenleg az, hogy az észak-csepeli ingatlanok elherdálásából befolyt milliárdok nélkül ma nem tudna működni az Önkormányzat. Ennek a rossz helyzetnek az ellenére a szocialisták mégis arra készülnek, hogy milliárdos nagyságrendben a Polgármesteri Hivatalt felújítsák.

    Éppen ezért sem értettünk egyet azzal, hogy további pénzek elherdálása történjen, főleg, hogy nem saját, alantos célból.

    Borbély Lénárd

  5. DFK szerint:

    Annyira tipikusan MSZP-s sztori.

  6. Nagyapó szerint:

    T.E.
    Ha elolvasta volna azt a papírt, amit nem írt alá, az alján a következőket láthatta volna:

    „Alulírott hozzájárulok ahhoz, hogy a fenti – általam jelen dokumentumban megadott – adataimat a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (1062 Budapest, Lendvay utca 28.) kezelje, és azokat felhasználhassa jövőbeni hasonló megkeresés céljából postai levélben, e-mailben vagy egyéb módon, időbeni korlátozás nélkül. Tudomásul veszem azt a tájékoztatást, hogy az adatkezeléshez való hozzájárulásomat az adatkezelőnél bármikor visszavonhatom.”
    Valamint látta volna a Fidesz emblémát.

    Ehhez hasonló a Tóth – Vida kettős szórólapján nincs.

  7. Morzsi szerint:

    Azt hiszem, ha komolyan gondolnák a kerület vezetői, akkor csak ki kéne szállniuk az autóikból és legalább a környékükön sétálhatnának.
    Néhány példa:
    – Ady – Kossuth kereszteződés, a gyalogosátkelőnél felszedték az aszfaltot már 1 hónapja!
    – Az orvosi rendelőre nagyon büszkék, de ki volt az az idióta, aki a földbe szerelte a világítást? A lányommal, ha dokihoz megyünk délután, vagy este, nem tudok az intézetnél lenézni rá, mert elvakít afénye.
    A gyermekrendelőre nem jutott légkondi.
    STB…

  8. Tóth János szerint:

    Sziasztok!
    Még egy érdekességre hívnám fel a figyelmeteket.Ha az említett honlapon-elektronikus levélben-véleményeteket akarjátok megírni; akkor az egyenesen a megválasztott körzeti képviselőhöz kerülne.(ilyen a rendszer)Tehát a listás képviselők nincsenek is a honlapon, illetve én nem találtam.Tehát úgy van megalkotva, hogy cím nélkül nem küldhetsz üzit;de ha megadod tudják hova kell továbbítani.Egy dolgot fájlalok, az egyetlen listás szocialista (dr. Borsány) nem kaphat levelet.Tehát ahogy Palik mondta; hová tünt …..! Vagy ahogy én mondom a szelektiv demokrácia megalkotása kis falunkban közpénzből valósul meg.
    János

  9. Tiborc szerint:

    Jó vastag bőr van az elvtársak orcáján, én már nem csodálkozom semmin, úgylátszik mindent és mindenkit képesek eltiporni ezek a gátlástalan nép, nemzet, és hazaárulók, hihetelen, hogy a közpénzeket hogyan szórják el!

  10. Tiborc szerint:

    Jól énekelték régen, “senkik vagyunk, s minden leszünk”, de meddig már!?

  11. Vámos Józsefné szerint:

    Ezek szerint nagyon helyesen döntöttem, mikor postaládámból kivettem és elolvastam, azonnal ketté téptem és a szemetes ládába dobtam.

  12. Hegedüs Ferenc szerint:

    Németh Szilárd sok gondolatot, problémát felvető írásából a ” az adatokra figyelnek, a véleményre nem” részre szeretnék reflektálni.
    Valóban aggályos, hogy az ún. ” közvéleménykutatások ” összesítése mennyire egzakt, azt milyen pontosan publikálják, és főleg, hogy figyelembeveszik – e , ha az nem esik egybe Hivatal koncepciójával. Magam is voltam olyan önkormányzati , lakossági véleményt firtató fórumon, ahol a moderátor ígérete szerint minden írásban leadott kérdésre válaszolnak, amit én azóta sem kaptam meg. Ez nem a tisztelet jele ! Ámde vitatnám Németh úr azon állítását, mely szerint ” a közelmúltban éppen olyan nagyberuházások elkezdéséről döntött az önkormányzat, amelyeket senki nem akart . Így például … a városközpont … felújításáról.Nos, legalább is én magam ezzel mélyen egyetértenék – s kötve hiszem, hogy egyedül volnék – ha ez valóban megtörténne, s nem csupán szépségtapaszokat helyeznének el sok pénzért Csepel város rémséges arcán. Mert ki ne vitatná, hogy szükség van iskolák felújítására, de a kettő nem zárhatja ki egymást !
    Minden élő organizmus a fejnél kezdődik, a városnak a feje a központja,ez Csepelen sem lehet másként. Szeretjük Csepelt, megengedjük, hogy a szerves fejlődés hiánya az oka annak, hogy ilyen siralmasan néz ma ki a városközpont, de ez nem egyszer s mindenkorra elrendelt állapot, ezen változtatni lehet, és kell ! Azt hiszem , ezt egy józanul gondolkodó csepeli lokálpatrióta sem vitathatja, lett légyen bármiféle is a pártállása.
    A városközpontot valóban fel kellene újítani, mert milyen központtal rendelkezik ma Csepel ? Sajnos, nem élhetünk finom jelzőkkel, olyannal, amelyben nincs egyetlen patinás / legalább 100 éves / polgári igényességgel felépített ház, még emeletes házak sem nagyon/ a városiasság egyik kritériumaként / . Ezzel szemben van stílust stílussal zagyváló , omladozó, 19. sz-i ál-halászcsárdára emlékeztető házacska, szocialista realista emeletesházak környezetében, mindenféle egyéb szánalmas és lepusztult épületecske. Van óriási, sivár placc, ahol kamionoktól ( ! ) elkezdve buszokig bezárólag parkolgatnak szervezetten és anélkül a járművek – botrány, ahogy ez kinéz egy ún. városközpontban ! Aztán van a kereskedelmi – és vendéglátóiparnak a primitív késdobáló egységeitől elkezdve az ólmozott zölségeket árulókon keresztül a giccseket, színvonaltalan termékeket kínálókig bezárólag mindenféle bodegája, rozzanata. Zaj, bűz, bádogcsorda minden rendű – rangú járművel, forgalmi vészhelyzettel… Erre a balkáni jelző sem elég !
    Hogy mi kellene ? Hát természetesen egy kultúrált városközpont, nívós közösségi rendeltetésű épületekkel, nem csak pár négyzetméteren felújított , hanem nagyjából az egész területen parkositott buszok , kamionok, forgalom nélküli köztérrel, sok vidám, jó levegőn játszó gyerekekkel, sétáló idősekkel, délidőben kicsit lazító hivatalnokokkal, találkozópontokkal, nívós művelődési -és vendéglátó helyekkel, földalatti parkolóval stb.
    Azonban egyelőre meg kell elégednünk egy , még Közép – Európában is párját ritkító szégyelnivalóan színvonaltalan városközponttal. De tényleg meg kell elégednünk ? Nem ! Ezért nem szabad olyan véleményt megformálni, s főleg nem felelős politikusnak, ami a városközpontra fordított hivatali figyelmet hibának tarja. Éppen ellenkezőleg, hogy figyelmet fordítsanak rá, azt kell folyamatosan számon kérni, s természetesen azt, ahogyan ezt teszik. S főleg nem szabad az iskolák jogos ügyét szembeállítani a városközpont megújításának kérdésével.

  13. Hegedüs Ferenc szerint:

    Németh Szilárd sok gondolatot, problémát felvető írásából a ” Az adatokra figyelnek, a véleményre nem” részre szeretnék reflektálni.
    Valóban aggályos, hogy az ún. ” közvéleménykutatások ” összesítése mennyire egzakt, azt milyen pontosan publikálják, és főleg, hogy figyelembe veszik – e , ha az nem esik egybe a Hivatal koncepciójával. Magam is voltam olyan önkormányzati , lakossági véleményt firtató fórumon, ahol a moderátor ígérete szerint minden írásban leadott kérdésre válaszolnak, amit én azóta sem kaptam meg. Ez nem a tisztelet jele ! Ámde vitatnám Németh úr azon állítását, mely szerint ” a közelmúltban éppen olyan nagyberuházások elkezdéséről döntött az önkormányzat, amelyeket senki nem akart . Így például … a városközpont … felújításáról.Nos, legalább is én magam ezzel mélyen egyetértenék – s kötve hiszem, hogy egyedül volnék – ha ez valóban megtörténne, s nem csupán szépségtapaszokat helyeznének el sok pénzért Csepel város rémséges arcán. Mert ki ne vitatná, hogy szükség van iskolák felújítására, de a kettő nem zárhatja ki egymást !
    Minden élő organizmus a fejnél kezdődik, a városnak a feje a központja,ez Csepelen sem lehet másként. Szeretjük Csepelt, megengedjük, hogy a szerves fejlődés hiánya az oka annak, hogy ilyen siralmasan néz ma ki a városközpont, de ez nem egyszer s mindenkorra elrendelt állapot, ezen változtatni lehet, és kell ! Azt hiszem , ezt egy józanul gondolkodó csepeli lokálpatrióta sem vitathatja, lett légyen bármiféle is a pártállása.
    A városközpontot valóban fel kellene újítani, mert milyen központtal rendelkezik ma Csepel ? Sajnos, nem élhetünk finom jelzőkkel, olyannal, amelyben nincs egyetlen patinás / legalább 100 éves / polgári igényességgel felépített ház, még emeletes házak sem nagyon/ a városiasság egyik kritériumaként / . Ezzel szemben van stílust stílussal zagyváló , omladozó, 19. sz-i ál-halászcsárdára emlékeztető házacska, szocialista realista emeletesházak környezetében, mindenféle egyéb szánalmas és lepusztult épületecske. Van óriási, sivár placc, ahol kamionoktól ( ! ) elkezdve buszokig bezárólag parkolgatnak szervezetten és anélkül a járművek – botrány, ahogy ez kinéz egy ún. városközpontban ! Aztán van a kereskedelmi – és vendéglátóiparnak a primitív késdobáló egységeitől elkezdve az ólmozott zöldségeket árulókon keresztül a giccseket, színvonaltalan termékeket kínálókig bezárólag mindenféle bodegája, rozzanata. Zaj, bűz, bádogcsorda minden rendű – rangú járművel, forgalmi vészhelyzettel… Erre a balkáni jelző sem elég !
    Hogy mi kellene ? Hát természetesen egy kultúrált városközpont, nívós közösségi rendeltetésű épületekkel, nem csak pár négyzetméteren felújított , hanem nagyjából az egész területen parkositott buszok , kamionok, forgalom nélküli köztérrel, sok vidám, jó levegőn játszó gyerekkel, sétáló idősekkel, délidőben kicsit lazító hivatalnokokkal, találkozópontokkal, nívós művelődési -és vendéglátó helyekkel, földalatti parkolóval stb.
    Azonban egyelőre meg kell elégednünk egy , még Közép – Európában is párját ritkító szégyellnivalóan színvonaltalan városközponttal. De tényleg meg kell elégednünk ? Nem ! Ezért nem szabad olyan véleményt megformálni, s főleg nem felelős politikusnak, ami a városközpontra fordított hivatali figyelmet hibának tarja. Éppen ellenkezőleg, hogy figyelmet fordítsanak rá, azt kell folyamatosan számon kérni, s természetesen azt, ahogyan ezt teszik. S főleg nem szabad az iskolák jogos ügyét szembeállítani a városközpont megújításának kérdésével.

  14. miska72 szerint:

    A Kép címe: A két GAZEMBER!

  15. […] mérjék fel, kik a potenciális és tényleges MSZP-szavazók a körzetben. (Csepelen az MSZP-s adatgyűjtés gyanúja lengte körül a Kozosencsepelert.hu honlap készítését, a “politikamentes” rendezvényhez meg […]

  16. Borbán Viktor szerint:

    Kedves Vámosné! Tényleg jól tette. Ilyen agymosottakra nincs szüksége az MSZP-nek. Köszönjük!

Itt lehet hozzászólni !