A választásokra készül és adatbázist épít az MSZP

Hírszerző

Babgulyás

Babgulyás a kerékpártúra végén – hátsó gondolatokkal? (Fotó: Csepelen.hu)

Bár a sajtóból ez nem derül ki, valójában nincs szabadságon a szocialista párt. Ha elnökségi ülések nincsenek is, a helyi szervezeteket folyamatosan tréningezik. Két fontos dologra is ösztönzik a helyieket: a választókkal történő kapcsolattartás jegyében tartsanak politikamentes rendezvényeket és mérjék fel, kik a potenciális és tényleges MSZP-szavazók a körzetben. (Csepelen az MSZP-s adatgyűjtés gyanúja lengte körül a Kozosencsepelert.hu honlap készítését, a “politikamentes” rendezvényhez meg pontosan beillik a korábbi kampányfőnök, Szenteczky János MSZP-alelnök által szervezett Kis-Duna parti kerékpártúra.)

Ahogy a többi pártnál, látszólag a szocialistáknál sem történik semmi nyáron. Gyurcsány Ferenc szabadságon van, így két hete volt utoljára elnökségi ülés. A pártelnök távollétében nem is lesz: legközelebb az augusztus 20-át követő héten számíthat a pártvezetés az első összejövetelre. Ez egyébként megszokott az MSZP-ben: nyáron általában több hétre leállnak.

Vannak viszont informális frakcióülések: a Hírszerző úgy tudja, kéthetente egy vagy több témáról hallgatnak meg miniszteri beszámolókat a képviselők. Információink szerint a frakcióvezetést is meglepte az érdeklődés: a 190 képviselőnek majdnem a fele ott szokott lenni a tanácskozásokon, míg tavaly, amikor elkezdődtek ezek a tanácskozások, alig 20-30 képviselő érdeklődött.

Kedden az energiapolitikáról és a közlekedésről vitázott a frakció. Legközelebb, augusztus 26-án a költségvetéssel összefüggő kérdések, adó, távhő, foglalkoztatási és szociális ügyek szerepelnek a napirenden.

Felveszik a kesztyűt

A pártban a látszat ellenére gőzerővel zajlik a felkészülés. A jövő hét második felében és augusztus 20-a után egy héten át regionális felkészítéseket tartanak. Ennek célja, hogy a helyi szervezetek vezetőit a szervezet- és hálózatépítéssel, illetve működtetéssel kapcsolatos feladatokra felkészítsék.

“A Fidesz mindenféle petíciók, népszavazások aláírásgyűjtő ívein feltüntette, hogy az aláíró hozzájárul ahhoz, hogy tájékoztató anyagokat küldjenek neki. Ezzel olyan 2-2,5 milliós, legális adatbázist hoztak létre, amelyet ráadásul többször, több körben is leellenőriztek” – mondta lapunknak az MSZP egyik vezető politikusa. Forrásunk tudomása szerint egy meghatározott, “válogatott” körnek a születésnapjára Orbán Viktor fényképes levelezőlapot küld.

“Kampányban hihetetlenül fontosak ezek a rétegüzenetek. Ezzel az MSZP-nek is valamilyen szinten versenyeznie kell. 2010-re szeretnénk a Fidesz választói információival konkuráló, saját adatbázist” – magyarázta forrásunk.

A szocialisták azonban nem gyűjtenek aláírást. A helyi szervezetek kapnak “erős ösztönzést” arra, hogy szisztematikusan térképezzék fel, kik a potenciális és tényleges MSZP-szavazók, és kik nem.

Kapcsolatot keresnek

Nem csak a felmérést kapták feladatul a helyi szervezetek: szintén “erősen ösztönzi” őket a pártközpont arra, hogy tartsanak helyi rendezvényeket. Az év eleji “lincshangulat” után ma már elérkezettnek látja az időt az MSZP vezetése arra, hogy a kapcsolattartás céljából nem politikai indíttatású szabadtéri eseményeket tartsanak, például augusztus 20-a alkalmából.

Ezen a héten például 5 rendezvény szerepel az eseménynaptárban; van, ahol családi napot, máshol nyugdíjas-találkozót, kulturális estet vagy “vízparti partyt” rendeznek.

“A kommunikáció nem egyenlő a tényleges szervezeti munkával. Nem verbális csatákat akarunk megnyerni, mert az kevés. Egész nyáron egy jól kidolgozott forgatókönyv szerint zajlanak ezek a tréningek, összejövetelek, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a helyiekkel” – fogalmazott a pártvezetés egyik tagja. A kapcsolattartás megújítása jegyében nemrégiben arculatot váltott a szocialista párt honlapja is.

Forrás: Hírszerző

17 hozzászólás “A választásokra készül és adatbázist épít az MSZP” bejegyzésre

  1. xon szerint:

    Nem kell aggódni. Ha nyerni tudnak, még nem elég rossz itt élni. Akkor meg nincs gond, nem? Akinek enni sincs mit, azt talán nehezebb fullhülyére venni. Bár ez sem biztos.:)

  2. Öreg halász szerint:

    Nincsenek véletlenek.

  3. Bubus szerint:

    Környezetvédelem? Szeretik a Kis-Duna partot, esetleg aggódnak érte?

    Egy túrót: “vízparti party”, hogy jobban menjen az adatgyűjtés!

    Legalább Kolót ne keverték volna bele!

  4. Lexon szerint:

    Azért nehogymár a Fideszt ártatlan bárányként tüntessétek fel! Mindegyik, ismétlem mindegyik pártnak elemi érdeke, hogy minél több adatot gyûjtsön össze rólunk, és ezeknek megfelelôen tudjanak megszólítani. Ez biztosít(hat)ja nekik a fennmaradást. Minden párt gyûjti a személyes adatainkat. Ezen nem kell felháborodni, ez így mûködik nyugaton is, mindenhol, ahol a marketingnek nagy szerepe van.
    Az meg, hogy “titokban” dolgoznak… Hát kérem, dolgozzanak is, egész évben, szabdság nélkül. Ezért fizetjük ôket! Ha nem dolgoznának, akkor az a hír, hogy persze, a poplitikusok szabadságra mennek! Nagyon sok ember dolgozik úgy, hogy évek óta nem ment, nem tudott menni szabadságra…

  5. Bubus szerint:

    A Fidesz legalább nem köntörfalazik.

    Kolonics köztudottan felszólalt a Kis-Duna part védelmében – és nem a beépítése mellett, amit az MSZP akar -, legalább őt nem kellett volna felhasználni.

    Nekem elsőre tetszett, hogy megemlékeztek róla, hiszen a sportszeretet és az emberi erények nem pártfüggő értékek. De így egy kicsit rossz a szájízem.

  6. miska72 szerint:

    Kedves Bubus

    Nem tudom hol olvastál a cikkben Kolonics Gyuriról? Ebben a cikben nem szerepel. Kolo NEM a fidesznek szólalt fel a Kis Dunapart védelmében! Kolonics Gyuri a Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért közhasznú eggyesület mellett szólatt fel. Ezt azért tudom mert ott voltam, ugyanis tag vagyok. Neki se tetszett, hogy jahtokat engednének a kedvenc vizére. Ami a Kajak-Kenu sportolást ellehetetleníti. A Ráckevei Soroksári Kis-Dduna volt mindene. Itt szeretettedzeni. Minden tiszteletem Kolonics Gyurié. Ő egy nagyon jó ember volt!

  7. Olivér szerint:

    Miska! Bubus nem mondta, hogy Koló a Fidesz mellett szólalt fel. Azt írja, hogy a part védelmében… Egyébként pedig a cikkben szerepel, hogy volt egy rövid megemlékezés.

  8. Borbán Viktor szerint:

    És miért ne emlékezhetnének meg Kolóról? Vagy már ő is nemzeti ereklye?!
    Mekkora gusztustalan brigád az,amelyik így gondolkodik.. Ha nem emlékezik meg róla ,akkor az a baj. Egyébként pedig -ha jól tudom-,az egyik részvevő Koló barátja volt, sőt sportolt is a Csepelben,még kenusként

  9. Bubus szerint:

    Gusztustalan halottak emlékét felhasználni egy választási adatgyűjtésre.

  10. Matula szerint:

    Bocs – nem kötekedés, tényleg érdekel: milyen adatgyűjtésről van szó? Én ott voltam azon a bizonyos kerékpározáson – igaz, hamarabb leléptem, de végigmentem és a végállomáson is ott voltam egy ideig – viszont senki nem volt kíváncsi az adataimra. Vagy később volt valami kérdőív? Persze ha kérdezősködtek volna, valószínűleg nagyon szűkszavú lettem volna – nem azért mentem oda.

  11. baniko21 szerint:

    Borbán Viktornak!
    Nem az a baj, hogy a kerékpártúra ürügyén megemlékeztek Kolonics
    Györgyről. Ez szerintem nagyon helyes dolog volt. A baj ott kezdődik,
    amikor a csepelieket ostobának nézik. Nem tudom miért kellett a Kisduna
    partra csoportos biciklitúrát szervezni, amikor a t.önkormányzat már gondoskodott a kiárúsításáról. Netán emléktúrának tervezték?

  12. Borbán Viktor szerint:

    banikonak,
    nem az a baj,ha van véleménye,az helyes dolog. A baj ott kezdődik,ha a csepeliekte ostobának nézi…

  13. Szilveszter szerint:

    Nekem dereng valami Kudlik Juli, O. Viktoros több millás húzás, ami valami (dehogyis!) adatgyűjtés során valahogy összejött címjegyzék alapján országosan kikézbesítetett. 🙂
    Hátha megnyugtatok valakit: sem az elején, sen közben, sem a végén nem volt kérdőív.
    Amúgy segítene egy hangyányi logika az ügyben: Alelnök úr szervezte rendezvényre két féle ember ment el: Az egyik, aki szimpatizál, és fontos a Kis-Duna part. A másik, akinek közönbös a párt, viszont a Kis-Duna part fontos. Akkor ilyen rendezvényen van értelme a biztos pártválaszókat adatbázisolni?

  14. Bubus szerint:

    Szilveszter, enyhén szólva is visszás helyzet, amikor a Csevak vezetője, aki funkciójából adódóan talán a legtöbbet tehetne a Kis-Duna partért, felső pártutasításra kivonul a partra megtekinteni azt, azzal a párttal, amelyik a Kis-Duna part beépítésén fáradozik.

    Matula, egy politikai piackutatás nem feltétlenül adatlapok kitöltésével kezdődik, hanem az azon a területen aktív emberek finom babgulyással való megetetésén és a velük való beszélgetéssel. A Csepel SC-nél is vagy fél évig beszélgettek a civilekkel, és csak utána jöttek elő az egyébként mindenkit megdöbbentő kiárusítási tervekkel.

  15. Bubus szerint:

    Emlékszem rá, hogy Demszky hogyan dudált a kátyúk ellen. Na, ez ugyanaz az eset.

  16. Jeniszej szerint:

    Egy kis olvasnivaló- igy van ez?

    “Csepeltől a Rózsadombig

    Minek alapján szavaz valaki? Alapállapotban nyilván saját helyzetéből kiindulva. Logikus dolog ez: a csepeli melós másképp éli meg a valót, mint egy rózsadombi villa lakója. Csepel és Rózsadomb összehasonlítása amúgy is jól bevált közhely, például MSZP-szavazó itt is, ott is bőven akad. Jó vicc? Folytassuk akkor így! A rózsadombi villa lakója vagy örökölt vagy szerzett. Többnyire persze a kettőt együtt. Újabb közhely, hogy volt ott Kádárt puritánságában mérsékelten követő apuka vagy egyéb apróbb rokon. Mert hát voltak ilyenek. Meg vannak. Hiszen az érdekkapcsolat örökérvényű, az apparátus az apparátus, a jó káder jó káder, az üzlet meg megéri. Párttitkár, szakszervezeti vezető, gyárigazgató, államtitkár vagy vállalkozó? Nem mindegy? Mindegyik pozíciót ugyanazon az alapelven kapta. MSZMP vagy MSZP, kft. vagy rt. – oly jelentéktelen különbségek ezek.

    Csepel is hasonlóan működik. Örökölnek vagy szereznek. Öröklik a lakótelepi lakást, amelynek a rezsije lassan drágább, mint a villáé. Drágább, mert Csepelen kevésbé ügyesen könyvelnek, s drágább, mert a gázt, villanyt velük fizettetik meg igazán. Mert hát hülyék – somolyoghat magában a nagy tehetségű pénzügyminiszter, miért nem újítják fel a házat, korszerű fűtésrendszer, jó szigetelés és vállalkozó kedv, menni fog ez!

    Veres gazda hozzáállása egy viccet idéz, amiért a csepeli kocsmában már ütnek. Nem lesz jó modorú, ez egy ilyen világ. Tehát a vicc: a melóst nyugdíjba küldik, a privatizált gyárat ő építette, most búcsúként kapott egy kerékpárt. A kereszteződésnél megáll mellette egy tűzpiros Ferrrari, az öreg nem bírja ki, megkérdi a tündöklően fiatal és szőke leányt, honnan “fussa” ilyesmire. A leányzó válaszol: orális szexből. A bácsi köznyelvre fordítja a szót, tényleg erről beszél-e a lány? Erről, s még kedvesen megjegyzi: apuka, negyven év becsület a fémműben, s utána egy bicikli, nos az az igazi … orális szex.

    A bácsi utána hazamegy, s majd a biciklijére büszkén elmegy szavazni a Magyar Szocialista Pártra. Miért? Hiszen most már örökségbe a lakótelepi kétszobás mellé legfeljebb munkanélküliséget adhat a gyerekének. Vagy ajánlja a szőke állást lánynak és fiúnak egyaránt, hiszen Veres János is erre ösztönöz? Bevált példa? Kurvának lenni?

    Szomorú, de félő: a bácsi ezt már nem ismeri fel. A múlt a világa, amiről elhiszi, hogy nyugdíjával meg is fizetik. Miközben a múltját privatizálták, a jelenét kihasználják, a jövőt meg egyszerűen ellopták!

    El kell ezeket kergetni, bácsi!

    Máté T. Gyula, újságíró”

  17. baniko21 szerint:

    Jeniszejnek!
    Gratulálok, nagyon jó a szöveg! Ehhez csak annyit lehet hozzátenni,
    hogy emberek ébresztő! Az eszetek azért van, hogy gondolkodjatok!

Itt lehet hozzászólni !