7 rabszolgát tartott a pápai család, egyiket 18 éve

A csicskatartásról feketén-fehéren – Szarvason fogytán a türelem

TV2 Tények, BEOL.hu

Az Alföld után a Dunántúlon is lebukott egy család, akik 7 embert tartottak fogva, köztük két nőt. Bolti lopásokra, kisebb – nagyobb bűncselekményekre kényszerítették őket. A rendőrök szerint olyan testi és lelki terrornak voltak kitéve ezek az emberek, hogy igazán szökni sem próbáltak, miután megtörték őket. Volt köztük egy nyugdíjas, akit 1991 óta tartottak fogva. Az ő nyugdíját elvették. Embertelen körülmények között, fűtetlen lakrészben, sokszor éheztetve éltek. Most karitatív szervezeteknél laknak. Fogvatatóik előzetes letartóztatásban vannak. Két embert még keresnek.

Kommandósok fogták el a nőt és az öt férfit, akik a gyanú szerint hét embert tartottak fogva embertelen körülmények között. Fenyegették, megverték őket, majd miután megtörtek, bolti lopásokra, fémlopásokra kényszerítették őket. A hozzájuk költöztetett embereket – ahogy a rendőrök fogalmaznak – különböző intrikák alkalmazásával szakították el a családtagjaiktól.

Olyan erős függés alakult ki, hogy egy idő után szökni sem próbáltak. Egy rokkantnyugdíjas férfitől 1991-óta, 18 éve vették el az összes jövedelmét. Éheztették, és rendszeresen verték a foglyaikat. A bántalmazásra egy mintegy egy méter hosszúságú üvegszálas botot használtak.

Öten előzetes letartóztatásban vannak. Két embert köröznek. A fogvatartottak most karitatív szervezeteknél laknak. A telepet felszámolta a rendőrség. Ám hogy pontosan hány ilyen hely lehet az országban, ahol ugyanígy fogva tartanak embereket, arról még becslések sincsenek.

Forrás: TV2 Tények

A csicskatartásról feketén-fehéren – Szarvason fogytán a türelem

Tartóik tudatmódosítókkal kábítják a csicskákat, már az APEH is vizsgálódik a modernkori rabszolgatartóknál, Szarvason pedig nem csak roma családokra jellemző a dolgoztatás ezen formája – többek között ezek az állítások is elhangzottak szerdán délelőtt a szarvasi polgármesteri hivatalban a nagy port kavaró téma kapcsán.

A csicskatartás problémaköréről tartottak sajtótájékoztatót szerdán délelőtt Szarvason, a polgármesteri hivatalban. A tájékoztatón a város polgármestere és jegyzője mellett a gyámhivatal illetve a humán szolgáltató központ munkatársai, a cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, valamint a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője is jelen volt.

Vastag dosszié a bejelentésekből

A csicskáztatás nem helyi probléma, az ország számos pontján jelen van. A különbség csak annyi, hogy mi itt Szarvason ezt a gondot nem seperjük a szőnyeg alá, hanem beszélünk róla és megpróbálunk tenni ellene — fogalmazott Babák Mihály, Szarvas polgármestere. Sajnálatosnak nevezte azt a tényt, hogy a probléma megoldásához hosszú éveken át (egészen a legutóbbi időkig) nem sikerült partnerként megnyerniük az adóhatóságot és a munkaügyi felügyelőséget.

— Ebben a városban látszatra béke van, de a mélyben indulatok feszülnek. Parázslik a tűz, s nem szeretnénk, ha lángra lobbanna. A többség nem nézi jó szemmel, hogy vannak, akik csak a jogokat ismerik, a kötelességeket nem, kibújnak az adózás alól, s a mélyszegénységben élő, akaratgyenge embereket kihasználják — hangsúlyozta a polgármester.

Szólt arról is, hogy a polgármesteri hivatalban vastag dossziényi állampolgári bejelentés gyűlt össze, a szarvasiak türelme fogytán. A hivatalból számos bejelentést továbbítottak a munkaügyi felügyelőség, az ügyészség és az adóhatóság felé, de a városvezető állítása szerint egyetlen panaszbejelentésre sem kaptak választ, egyedül a rendőrség mutat maximális együttműködési készséget.

Százhúsz idegen a városban

A polgármester vázolta, milyen vélt, vagy valós tevékenységeket takar a csicskáztatás a városban. Elmondása szerint Szarvason jelenleg mintegy 120 olyan idegen van, akiket nem legálisan foglalkoztatnak.

Munkájuk általában abból áll, hogy a tanyákon az állatokat gondozzák, cserébe gyakran alig kapnak élelmet. Elveszik viszont a nyugdíjukat (állampolgári jelzések érkeztek a városházára arról, hogy időnként azért kell várakozni a bankautomatáknál, mert van, aki egyszerre tíz kártyáról vesz fel pénzt a nyugdíjkifizetések napján, s olyan is akadt, aki azt tette szóvá, hogy a szomszédjához kétszer jön a postás, mert egyszerre nem hozhat annyi pénzt, amennyi az illető által foglalkoztatott csicskák nyugdíja.)

Tudatmódosító szerek a csicskák italában?

A városvezető feltételezése szerint (hangsúlyozta, hogy ez nem állítás, mert nincs rá bizonyítéka), a csicskatartók tudatmódosító szereket kevernek a csicskák italába, így próbálják befolyásolni őket.

Babák Mihály elmondta: az elmúlt években legalább 12 embert menekítettek ki és helyeztek el hozzátartozóknál, illetve szociális intézményekben. A hatóságok együttműködési készségének hiánya miatt a csicskáztatásnak hosszú évekig nem volt következménye, ezért a tartók elszemtelenedtek, a probléma elburjánzott.

Hatósági összefogás az ügyben

A közelmúltban azonban már nem csak a rendőrség, hanem a munkaügyi felügyelőség és az APEH is bekapcsolódott az ellenőrzésekbe, a múlt héten két alkalommal is tartottak „razziát”. Ennek eredményéről azonban egyelőre nem tájékoztatták a város vezetőit.

— Eltökéltek vagyunk abban, hogy a jogsértéseknek véget vetünk. Folyamatosan ellenőrzünk, s erre ösztökéljük az illetékes hatóságokat is — szögezte le a városvezető.

„Szarvason nem csak romák tartanak csicskát”

A tájékoztató során a polgármester nem tett utalást arra, hogy a csicskáztatás bármelyik etnikumhoz köthető lenne. Dr. Melis János, a város jegyzője pedig egyenesen úgy fogalmazott: „nem büszkén, de bejelenthetjük, hogy Szarvason nem csak romák tartanak csicskát”.

Bánfi József, a helyi cigány önkormányzat elnöke viszont megjegyezte, hogy a múlt heti ellenőrzés-sorozat elsősorban cigány családokat érintett, akik ezt nem vették jó néven. Véleményük szerint ugyanis ezt az ellenőrzési lavinát a jegyző és a polgármester indította el. Ezért is történhetett meg az, hogy egy magánszemély (a cigány önkormányzat egyik képviselője) tüntetést kívánt szervezni az elmúlt hét péntekére, de később ezt a bejelentést visszavonta.

Tudatlanságuk miatt csicskáztatnak?

Bánfi József szólt arról is, hogy az illegális foglalkoztatás sok cigány családnál azért fordul elő, mert nincsenek tisztában azzal, hogy milyen törvényes keretek között foglalkoztathatnák legalisan ezeket az embereket.

Ő maga is megpróbált ezügyben felvilágosító munkát végezni, s mint mondta, ezután több cigány család is legálissá tette tevékenységét. Babák Mihály erre úgy reagált, hogy a törvény nem ismerete nem mentség, egyébként pedig ugyanezek a családok a jogaikra vonatkozóan perfekt tudással rendelkeznek.

Ügyészség előtt a csicskatartók ügye

Oltyán Sándor alezredes, a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője beszámolt arról, hogy a nyár folyamán lefolytatott ellenőrzések kapcsán több büntetőeljárás is folyamatban van. Többek között személyi szabadság megsértése, okirattal való visszaélés, bankkártyával való visszaélés miatt folyanak eljárások. Egy ügyet (bankkártyával való visszaélés miatt) már átadtak az ügyészségnek.

A sajtótájékoztató végén Babák Mihály szólt arról is, hogy régóta megoldatlan a rendőrhiány, 25 rendőr hiányzik Szarvason. Ráadásul — megítélése szerint —, a rendőrséget ma nem a közrend- és a közbiztonság védelmére, hanem politikai célokra használják.

Forrás: BEOL.hu

10 hozzászólás “7 rabszolgát tartott a pápai család, egyiket 18 éve” bejegyzésre

  1. vermes szerint:

    “Fogvatartóik előzetes letartóztatásban vannak. Két embert még keresnek.”

    Két embert? Ezek állatok, nem emberek. Nem kell ezeket embernek tekinteni, de állatnak sem. Növényeknek. Lekaszálni őket.

    Ilyenkor hol vannak a férges liberális jogvédők???

    Polgárháború kell ide, nem más… Tisztítótűz, melyben sokan megégnek!

  2. csepeliiszap szerint:

    Már megint a romák???
    Ha a kormány erre gondol, amikor integrálódásról beszél, akkor költözzenek össze velük – a börtönben.

  3. vermes szerint:

    Lesz, lesz, lesz… 🙂

  4. Manitu szerint:

    “A tájékoztató során a polgármester nem tett utalást arra, hogy a csicskáztatás bármelyik etnikumhoz köthető lenne. Dr. Melis János, a város jegyzője pedig egyenesen úgy fogalmazott: „nem büszkén, de bejelenthetjük, hogy Szarvason nem csak romák tartanak csicskát”.

    Cigányoztok, miközben olvasni, na azt nem tudtok. Hülyék. Előbb vissza az iskolába, a 8 általános után politizáljatok!

  5. ifjútitán szerint:

    Manitu elvtárs!

    Ismét cigányozik? 😉

    Ha tud ellenpéldát mondani, pl a fehérek által csicskáztatott cigányra akkor kérünk linket.

    Szebb Jövőt!

  6. Manitu szerint:

    Titánka, te sem tudsz olvasni?

    “A tájékoztató során a polgármester nem tett utalást arra, hogy a csicskáztatás bármelyik etnikumhoz köthető lenne. Dr. Melis János, a város jegyzője pedig egyenesen úgy fogalmazott: „nem büszkén, de bejelenthetjük, hogy Szarvason nem csak romák tartanak csicskát”.

    Még mindig csak azt mondom, hogy a bűnözőket kell elfogni, nem cigányokat. Ha valaki bűncselekményt követ, azt kell érte felelősségre vonni, nem másokat. Nem a bőrszín alapján, hanem a teteik alapján kell megítélni, ítéltetni az emberek felett.

    Az erőszakos és a piti bűncselekmények jelentős részét cigány származásúak követik el. A gazdasági bűncselekmények túlnyomó részét magyarok. A tisztességes emberek között éppúgy vannak cigányok és magyarok.

    Mi más lenne a célja a bűnözés etnikai jellegű elkenésének, mint az, hogy a fehér bőrű bűnözőkről eltereljék a figyelmet? No és kik voltak az elmúlt évek legnagyobb gazdasági bűncselekményeinek elkövetői, melyik pártból csusszantak elő? Igen, a Jobbik elődpártjából.

  7. Nagyapó szerint:

    A jegyző kijelenti:”Szarvason nem csak romák tartanak csicskát”. Tehát romák tartanak. Ezek után elvárom Sólyom, Bajnai, Draskovics, Teleki, Kolompár, Kállai (romaügyi biztos) uraktól, menjenek Szarvasra, jelentsék ki, hogy ez tűrhetetlen, jelentsék Brüsszelnek a történteket. A Helsinki bizottságtól is elítélő nyilatkozatot várok. Amennyiben nem, úgy számomra hiteltelenek.
    Igaz a három csapás törvény jobb megoldás.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. csepeliiszap szerint:

    Manitu:
    Az olvasáshoz hozzátartozik a szövegértés is, arról nem is beszélve, hogy illik végigolvasni egy írást. Tele van sejtetésekkel, világosan kiszűrhető igazsággal.

    A folytatásban ez áll: “az illegális foglalkoztatás sok cigány családnál azért fordul elő, mert nincsenek tisztában azzal, hogy milyen törvényes keretek között foglalkoztathatnák legalisan ezeket az embereket.”

    Nem kevés, jobb módú cigány családot ismerek, ahol a “szolgai” teendők elvégzésére fehér embereket tartanak -zenész, régiségkereskedő cigányok – bár kétségtelen, hogy nem olyan brutális körülmények között, mint a fenti írásban. És tudod miért? Mert a cigány a cigányban nem bízik meg.

    Még a végén tapsolni is kell, hiszen munkahelyeket teremtenek a csicskáztatók, mégha illegálisan is. Te egészen komolyan normális vagy???

  9. preovojendoup szerint:

    Probalja ki az uj iwiw szolgaltatas: minden titkok nyitott lesz az neked. Kattints ide

  10. Gordon szerint:

    Nem próbálom ki mert nem érdekel.

Itt lehet hozzászólni !