Nem a szigetelés okozta a miskolci tragédiát

Népszabadság

A füst nagyon gyors terjedése okozta a miskolci paneltűz-tragédiát – derült ki a tűzvizsgálatból. A tragédia valószínűleg akkor is bekövetkezett volna, ha egyáltalában nincs hőszigetelés a házon. A szakértők a tűz keletkezésének okát teljes bizonyossággal nem tudták megállapítani, vélhetően dohányzás vagy nyílt láng miatt keletkezett tűz augusztus 15-én Miskolcon, az avasi lakótelepen, három ember halálát okozva. Tizenketten megsérültek.

Mint korábban közöltük, a 39 éves anya és 13 éves fia még a helyszínen meghaltak, a 16 éves lány életéért napokig küzdöttek a megyei kórházban, ám ő sem élte túl a füstmérgezést. A vizsgálati eredményeket ismertető tegnapi tájékoztatón Fintor Gyula tűzvizsgáló elmondta, a lángok a 6. emelet egyik lakásának konyhájában csaptak fel először.

A tűz a lodzsán keresztül terjedt felfelé, de az igazi problémát nem ez, hanem a szellőzőcsatornákon, gépészeti aknákon nyitott ablakokon át áramló füst jelentette. A nyolcadik és kilencedik emeleti lakók beszámolója szerint a lakások két-három perc alatt teljesen megteltek füsttel. Ráadásul az egyik ilyen csatorna éppen a bejárati ajtó mellett húzódik, valószínűleg ezért nem tudtak kimenekülni az áldozatok.

A korábbi híradásokban sok szó esett arról, hogy milyen szerepet játszhatott a tűz terjedésében a ház utólagos külső hőszigetelő borítása, ami a tragédia éjszakáján jól láthatóan égett. A vizsgálatra kijelölt minőség-ellenőrző intézet, az ÉMI Kht. tudományos igazgatója, Bánky Tamás arról számolt be, hogy a felhasznált anyagok megfeleltek az előírásoknak, viszont a rögzítés eltért a gyakorlattól, vagyis a kivitelezésben hiányosságokat találtak. Elhangzott: a hőszigetelési rendszer nem kizárólagosan felelős a tűz terjedéséért, de hozzájárult ahhoz. A szakértői szerint a tragédia valószínűleg akkor is bekövetkezett volna, ha nincs hőszigetelés az épületen.

Káli Sándor Miskolc polgármestere felkéri a város közbiztonsági és katasztrófavédelmi szakembereit, hogy a nagyobb lakótelepeken jövő év elejéig hozzák létre az önkéntes tűzoltóságokat. Ezzel párhuzamosan megkezdik a társasházak környékén szolgáló polgárőrök és közterület-felügyelők tűzvédelmi oktatását Miskolcon. Azt is javasolja, hogy a tűzoltóság a jövőben fokozottabban figyelje a panel szigetelési munkák ellenőrzését, és szigorítsa annak engedélyezését. Arra utasította az önkormányzat ingatlan- ügyeivel foglalkozó MIK Zrt. vezetését, hogy a panelházakban kezdjék meg a tűzriasztó rendszerek kiépítését. A tűzoltóktól azt kéri, hogy vizsgálják meg a toronyházak hő- és füstelvezető rendszereit. Végezzék el a szükséges munkákat.

A lakástűzben érintett lépcsőház közös képviseletét is a MIK Zrt. látja el. A cég szóvivője, Horváth Szabolcs közölte: a lépcsőházban elvégezték az elektromos hálózat, a víz- és szennyvízvezeték rendszer helyreállítását, a gázszolgáltatás visszaállítását, a kiégett lakás aládúcolását és lakásokat biztosítottak hat érintett család számára. Kiemelte: megkezdődött a födémrész cseréje. Ezt a kivitelező cég térítésmentesen végzi el, ingyen állítják helyre az elégett hőszigetelő rendszert is. A házban kizárólag magántulajdonú lakások vannak, az ott végrehajtandó felújítások elvégzése a tulajdonosok feladata.

Forrás: Népszabadság

Itt lehet hozzászólni !