Múzeumok éjszakája – ismét remek programokkal Csepelen

Csepel.hu

 

Június 23.-a éjjele Szent Iván napjának előestéje, évszázadok óta a nyári napforduló ünnepe. Ezen a napon rendezik meg az egyik legsikeresebb kulturális programot, a Múzeumok éjszakáját is. Az országos esemény idei kiemelt témája a Családok évéhez kapcsolódott: „Ami összeköt – Család és kultúra”. Ez a gondolat inspirálta a szervezőket arra, hogy kifejezetten családokhoz köthető programokkal készüljenek. A hagyományoknak megfelelően Csepelen is kulturális élmények sokasága várta a látogatókat.

Idén is több helyszínen zajlott a kerületi programok. A Tamariska-domb alatti légoltalmi óvóhelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseit, a korszak hétköznapjait mutatták be. A Csepeli Polgári Vezetési Pontnál pedig az 1960-as években kialakított bunkerrel ismerkedhettek meg a látogatók. Akik kedvet éreztek kipróbálhatták milyen egy Csepel teherautó platóján utazni.

Állandó kiállítások és kamaratárlatok

A Királyerdei Művelődési Házba is változatos programokkal csalogatták az érdeklődőket ezen az éjszakán. Népszerű volt a Csepel és a gyár története című állandó kiállítás, de az 1838-as jeges árvizet, valamint gyufacímkéket bemutató kamaratárlat is érdekes múltidéző volt. A művelődési ház udvarán álló nem rég átadott tájházra is sokan voltak kíváncsiak, de a II. világháborús légvédelmi őrbódé ünnepélyes átadását is kiemelt figyelem kísérte.

Molnár Krisztián intézményvezető elmondta: az őrbódé eredetileg a Csepeli Papírgyár területén állt. A második világháború, majd később a hidegháború idején is jónéhány légvédelmi bunkert építettek országszerte. Ezek főként vasúti sínpályáknál, gyárak területén, épületek tetején álltak. Például a vasúti figyelő őrbódékat kisebb vasúti csomópontokhoz telepítették, hisz a pályamunkásoknak nem volt más fedezékre lehetőségük. De voltak olyan ipari létesítmények is, melyek bejáratait még bombázás idején sem hagyhatták őrizetlenül. Az erőműtelepek dolgozói csak az utolsó pillanatban húzódhattak fedezékbe. Sok esetben az ő számukra tartották fent ezeket az építményeket. Ugyanakkor voltak olyan bunkerek is, melyek megfigyelés célját szolgálták, a benne ülő légósnak telefonon kellett jelentenie az ellenséges repülők mozgását.

Zene, tánc, irodalom

A színpadon színes produkciók váltották egymást. A Tramontini Péter vezette Csepel Island Rock TSE zenés-táncos műsorát követően, a Night Trio zenekar egész estés koncertje nyújtott kellemes zenei aláfestést. Koltai Róbert színművész humorral fűszerezett zenés irodalmi estje is sok nézőt vonzott. A gyerekeket népi játszótér, állatbemutató, trambulin, ugrálóvár valamint Moha bohóc interaktív produkciója szórakoztatta. A már megszokott máglyagyújtáshoz, szalonnasütéshez is sokan csatlakoztak. A Dream Dance Mazsorett és Show Tánccsoport UV-fényes táncbemutatója igazán látványos befejezése volt a programnak. A Múzeumok éjszakája idén is sok látogatót vonzott Csepelen. A sokszínű kulturális, családi programoknak köszönhetően pedig ötödik alkalommal is nagy sikerrel zárult.

Fazekas-Verba Marietta: „Szigetszentmiklósról érkeztünk. Az egyik közösségi oldalon fedeztem fel, hogy Csepelen is szerveznek programokat a Múzeumok éjszakáján.  Megnéztük a Helytörténeti Gyűjteményt, felültünk a Csepel teherautóra, de a tájházra is kíváncsiak vagyunk. Tetszik a rendezvény, örülünk, hogy eljöttünk.”

Varga Judit férjével és három gyermekével érkezett a programra. „Utoljára a gyerekek születése előtt voltunk a Múzeumok éjszakáján. Jók a programok, igazi családi rendezvény. Elsőként a Tamariska-domb alatti bunkert néztük meg, aztán a tájház következett. Ez nagyon tetszett a gyerekeknek, csakúgy, mint a szabadtéri játékok, de Moha bohóc előadásán is lelkesen részt vettek.”

Fotók itt.

Csepel.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt lehet hozzászólni !