Gőzerővel dugják el a galvániszapot! (frissítve)

Csepel.info

A fiúk a háttérben dolgoztak - egy darabig

A fiúk a háttérben pakoltak – amíg rájöttek, hogy allergiások a kamerákra

Hajszál híján pofozásba fulladt az a mai sajtótájékoztató, amelyet a csepeli galvániszap-telepeknél tartott Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa és Németh Szilárd, a szövetség csepeli frakcióvezetője.

Gőzerővel folyik a csepeli galvániszap elrejtése, miután kedden a Fidesz képviselői megdöbbenve tapasztalták: legalább 300 darab, egyenként ezer kilogrammos galvániszap-tároló zsák van még a helyszínen. A szaktárca karácsonyra ígérte az illegális csepeli veszélyeshulladék-tároló teljes felszámolását és a szennyezett föld kármentesítését. A Fidesz helyszínre érkező képviselőit már kedden agresszívan fogadták a Terszol Kft. munkatársai, akik mindenképpen meg akarták akadályozni, hogy a képviselők fényképeket készítsenek a területről, és az ott tárolt több száz zsákról.

Viszik a galvániszapot, senki ne lássa

Viszik a galvániszapot, senki ne lássa

A sötétben már ott a többi

A sötétben már ott a többi

Míg azonban kedden még egyetlen munkagép és munkás sem dolgozott a helyszínen, ma már nem ez volt a helyzet. A sajtó munkatársainak füleit a gondosan bezárt és eltakart telephelyről kiszűrődő szorgos munka hangjai ütötték meg először. Mint kiderült, a galvániszapos zsákokat szállították a Terszol munkatársai az egyik zárt épületbe, hogy kívülről már egyáltalán ne lehessen azokat lefényképezni vagy lefilmezni. Ez az épület egyébként ugyanaz, ahonnan először távolították el novemberben – a sajtó kameráinak és fényképezőgépeinek kereszttüzében – a galvániszapot.

Ne tessék fotózni!

Ne fotózz’ le!

Épp, hogy véget ért a Fidesz képviselőinek sajtótájékoztatója, az egyik rakodómunkás kiment az utcára, és ordítva kifogásolta a sajtó munkáját, a kamerázást és a fényképezést. (A november 8-i sajtótájékoztatón ugyanezt a munkást még nem zavarta a sajtó jelenléte.) A munkás és Illés Zoltán szóváltása végül békésen ért véget, de volt néhány pillanat, amikor a jelen lévők úgy érezhették, a Fidesz szakpolitikusa nem csak egy újabb tapasztalattal, de egy szép nagy dudorral is gazdagabb lehet.

November 8-án még nem zavarta

2007. november 8-án ugyanezt a munkást még nem zavarta a sok kamera

1200 helyett 2000 tonna: itt valami nagyon nem stimmel

A Csepel.info úgy tudja: már a galvániszap felszámolásának kezdetén felmerült a gyanúja annak, hogy a veszélyes hulladék mennyisége jóval nagyobb lehet a korábban becsültnél. Amikor ez nyilvánvalóvá vált, a minisztérium illetékesei újabb közbeszerzési eljárás kiírásán gondolkoztak, végül azonban közzététel nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás lefolytatásáról döntöttek a vállalkozóval. A végső határidő így módosult január 15-re.

Csakhogy a megnövekedett veszélyes hulladék mennyisége más, már feledésbe merült kérdéseket is felerősített.

A Csepel.info ugyanis úgy tudja: kezdettől fogva 1200 tonna veszélyes hulladékról volt szó, és konzekvensen erről a mennyiségről beszélt a galvániszapot Csepelre hozató Jakab István vállalkozó a Zsaru magazinban 2005-ben megjelent, a témával foglalkozó cikkben is. Jakab István egyébként három olyan telephelyet említ meg, ahová ezt a galvániszapot letették, míg a mai napig csak kettő telephely vált ismertté. Ezt a helyzetet bonyolítja, hogy abban az időszakban Takács József, a Csepel Művek Ipari Park Szolgáltató Kht. ügyvezetője 4 galvániszapos telepről tett jelentést.

TOTAL hordó kör logóval még a kocsiban

2007 nyara: TOTAL hordó kör logóval a kocsiban…

…és pár nappal később ugyanezek a hordók a veszélyes hulladék között

…és pár nappal később ugyanezek a hordók a veszélyes hulladék között

2007. június elején a Fidesz képviselői egy bejáráson több olyan egyértelmű jelet is találtak, hogy a veszélyes hulladék mennyisége újabb hordókkal, hulladéktároló edényekkel növekedett meg. Ezt az illetékes környezetvédelmi hatóság vizsgálata is megerősítette. Bár Németh Szilárd és Illés Zoltán az ügyben büntető feljelentést is tettek ismeretlen tettesek ellen, nem tudni mi lett a feljelentés következménye. Tudomásunk szerint nem lett következményük azoknak a fotóknak sem, amelyek az egyik közeli nagyberuházás kivitelezőjének kisteherautóját mutatták a galvániszap-telep mellett, ugyanolyan hordókkal, mint amelyek a telepre kerültek. (A kisteherautón látható hordót később meg is találták a veszélyes hulladék között.)

Csepel.info

Képek

A Terelő utcai telepről már elszállították az iszapot

A Terelő utcai telepről már elszállították az iszapot

Németh Szilárd és Illés Zoltán
Németh Szilárd és Illés Zoltán

Hordják be

Oda viszik, ahonnan már egyszer kihordták
Oda viszik, ahonnan már egyszer kihordták

A témához kapcsolódó cikkeket itt olvashatja.

Valami bűzlik a galvániszap körül – a Fidesz vizsgálatot követel

A csepeli veszélyes hulladék elszállítására szerződött cég elvileg teljesítette a feladatát, a galvániszapból azonban még több száz tonna van a helyszínen.

A Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa elvárja a környezetvédelmi tárca vezetőjétől, hogy vizsgálja ki a csepeli galvániszap elszállítására kiírt tender körülményeit, a győztes meghatározását és a műszaki ellenőrzés folyamatát. Erről Illés Zoltán csütörtökön beszélt.

Kifejtette: a minisztérium az adott céggel 1200 tonna plusz harminc százalék galvániszap elszállításáról kötött szerződést, ez összesen 1560 tonna. Ugyanakkor a cég azt állítja: a helyszínen még négyszáz-ötszáz tonna veszélyes hulladék található. Illés Zoltán ezzel szemben úgy becsüli, hogy még 300 tonna galvániszap lehet Csepelen, ami 15 kamionnak felel meg.

A politikus szerint, ha a cég már elszállította a szerződésben foglalt mennyiséget, akkor felmerül a kérdés, honnan az újabb négyszáz-ötszáz tonna. Ha valóban még ennyi veszélyes hulladék van a helyszínen, akkor a teljes mennyiség majdnem duplája annak, mint amire kiírták a tendert, s amit a cég vállalt.

Lehet, hogy rosszul írták ki a tendert, ami lehet véletlen vagy történhetett készakarva, s akkor összejátszanak – közölte a szakpolitikus. Kifogásolta, hogy a minisztérium háttérintézménye, amely kiírta a tendert, adja a műszaki ellenőröket is. Ez teljesen összeférhetetlen. Mint mondta, él a gyanúperrel, hogy a céggel összejátszás történhetett – mondta.

Ugyanakkor, ha még nem szállították el a hulladékot, akkor pedig a cég nem teljesítette karácsonyig a szerződésben rögzített kötelezettségét. Eddig kellett volna ugyanis elszállítani a veszélyes hulladékot, s január 15-ig a föld kármentesítését elvégezni. Ez esetben kötbért kellene a cégnek fizetnie.

Kitért arra is, hogy az érintett cég dunaújvárosi veszélyeshulladék-lerakójával papíron minden rendben van, de az korábban másfajta ipari hulladékokat tartalmazott. Illés Zoltán elvárja azt is, hogy a miniszter vizsgálja ki, a lerakó megfelel-e a magyar és az uniós előírásoknak.

Forrás: MTI, Hírszerző

8 hozzászólás “Gőzerővel dugják el a galvániszapot! (frissítve)” bejegyzésre

  1. Csaba szerint:

    Itt valami nagyon bűzlik! Remélem hamarosan kiborul a szaros bili, és buknak a felelősök.

  2. id_hu_ba szerint:

    Csaba!
    Első mondatoddal egyet értek. A másodikban nem hiszek.

  3. Morzsi szerint:

    Csak egy észrevétel: Rosszul mérték fel, vagy másvalamit vittek el?

    Ez az egész huza-vona csak két cég érdekében áll!
    Az “őrző” és a szállító vállalkozás cégekébe!

  4. Papi szerint:

    Szerintem Morzsi önnek igazavan csak ép a Főbünösöket (polgármesteri hivatal) nem kéne kifelejteni.

  5. galvaniszap szerint:

    Kedves Papi. Ne általánosítsunk, főleg ha nincs is rálátása a történésekre. Ez persze nem az Ön hibája, hanem a dolgok természetéből fakad. Azt pedig hogy kik a “főbűnösök” hagyjuk a bíróságra. Szerintem. Addig is inkább játszon szabadidejében, ajánlom az alábbi linket: http://s2.gladiatus.hu/game/c.php?uid=50618

  6. Stomp szerint:

    Egyetértek az utolsó commenttel. Most nem az a lényeg elsődlegesen, hogy kik a felelősök, hanem hogy az ártalmas anyag minél hamarabb mentesítésre kerüljön.

    Ha már nincs Csepelen a galvániszap (és máshol sem, csak a megérdemelt helyén), akkor elég a felelősök felkutatása és felelősségre vonása.

    Az első az egészség, az akasztás ráér. 🙂

  7. Morzsi szerint:

    Én csak attól tartok, hogy a galvániszappal együtt a terhelő dokumentumok is eltűnhetnek!
    A polgármesteri hivatal tulajdonában lévő területen, a polgermester szövretségese által őrizve, nem látom a garanciát, hogy nem így lesz! (Ne legyen igazam)

  8. Márta szerint:

    Egyetértek Stomp és Morzsi hozászolásával!!!!!!!

Itt lehet hozzászólni !