Gyurcsány a túlélésért küzd?

Mno.hu

Gyurcsány bukta

Eddig csak sok kis bukta volt

Folyamatosan gyengül Gyurcsány pozíciója, amelynek lökést adhat egy a szocialistákra nézve sikertelen népszavazás is – nyilatkozták az MNO-nak egybehangzóan politológusok. Mráz Ágoston Sámuel szerint, ha már biztos lesz Gyurcsány bukása, akkor az MSZP-n belüli megosztott ellenzék összefoghat és meglehet az utód is. Az is elképzelhető, hogy Gyurcsány totális bukása után egy új pártot gründolhat össze, és még visszatérhet néhány év múlva – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

Gyurcsány Ferenc pozíciója folyamatosan gyengül – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel a Magyar Nemzet Online-nak. Mint a Nézőpont Intézet elemzője elmondta, a szocialista párt kezdi elveszíteni hagyományos szavazóbázisát. A politológus példaképpen említette, hogy az MSZOSZ is konfliktusba keveredett az MSZP-vel. A szavazóbázis gyengülésére utal a decemberre ígért nyugdíjreform elhalasztása is, hiszen a hagyományos szocialista szavazóbázis magját a nyugdíjasok adják – vélhetőleg ezért halasztották el a nyugdíjkorhatár ismertetését is. Összességében elmondható, hogy a szavazóbázis elbizonytalanodott, éppen ezért gyenge Gyurcsány pozíciója is – szögezte le az MNO-nak Mráz Ágoston.

Felhívta a figyelmet arra is: a támogatás fogyatkozása mellett a baloldali identitás is válságban van, és Ferge Zsuzsától a már említett MSZOSZ-en keresztül mindenki kritizálja a kormányt.

Véleménye szerint a december 17-i szavazás után úgy tűnik, hogy a kormánytöbbség egyelőre még kiállt Gyurcsány mellett. Kérdésünkre elmondta: feltehetőleg a Fidesz–KDNP szociális népszavazása előtt nem akarják lecserélni, erre nincsen taktikai oka a koalíciónak, hiszen a vélhetően még a tavasszal bekövetkező referendum előtt egészen másképpen futnának neki a népszavazásnak. A hezitálás oka: ha a szocialisták elveszítenék a szociális népszavazást, a Gyurcsány helyére ültetett ember esetleg „idejekorán kapna rossz bizonyítványt” – véli az elemző, aki egyetértett azzal a felvetésünkkel, hogy – mivel jelenleg úgy tűnik, a kormánypártok elbukják a népszavazást – inkább egy már elhasználódott pártelnök-miniszterelnökkel vágnak neki a megmérettetésnek.

Csak a reformgondolkodás maradt

Mint ismert, Török Gábor politológus minapi elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy ma a kormányfőnek láthatóan nincs koncepciója a népszerűség visszaszerzésére, a miniszterelnöki retorikából eltűnt a 2010-es választási győzelem mint cél, és csak a „hős” reformergondolkodás maradt, a kormányfő ma már valamiféle messianisztikus reformtudattal magyarázza az intézkedések szükségességét.

„Reform vagy bukás” – idézte Gyurcsány őszödi szavait Mráz Ágoston Török fenti megállapításával kapcsolatban. Felhívta a figyelmet arra is: azóta a kormányzat a teljes kommunikációját a reformokra építette fel. Reformkor, reformkormány, fogalmazott a politológus, ám emlékeztetett arra is, hogy „a reformok népszerűtlenek, társadalmi támogatottságuk egyáltalán nincsen”, sőt, látványos reformokat sem sikerült végrehajtani.

Az egészségbiztosítás átalakítása három dolog egyszerre: megszorítás, reform és privatizáció – válaszolta a valódi reformok meglétét firtató kérdésünkre Mráz. Szerinte ami az egészségügyben történik, az több mint reform, s éppen ehhez hiányzik teljes mértékben a társadalmi támogatottság. Az egészségügy átalakítása kicsiben jellemzi az egész reformkormányzást – jelentette ki az elemző. Arra a kérdésre, hogy még az idén kitelhet-e az ideje Gyurcsánynak, Márz Ágoston elmondta, hogy eddig a miniszterelnök sikeres választási politikusnak bizonyult, így a szociális népszavazásra még egy esélyt kap Gyurcsány. Ha azonban ezt a referendumot elveszíti, „elszáll a varázsa”, tehát ha elveszíti a győzni tudás képességét, „akkor az egy fordulópont lehet a szocialista berkekben”. Hogy ki követheti Gyurcsányt, egyelőre nem lehet megjósolni.

Ha biztos lesz a bukása, a jelenleg megosztott belső ellenzék a szocialista párton belül összefoghat, és meglehet az utód is.

A miniszterelnökség fontosabb nekik

Gyurcsánynak korábban csak hosszú távú célokért kellett politikai árat fizetnie, most azonban már egy túlélési harc folyik – mondta Kiszelly Zoltán politológus, aki szintén úgy látja, hogy adott a Török Gábor által emlegetett negatív spirál. Úgy véli: Gyurcsány nem veszítette el a hosszú távú célokat, a kérdés inkább az, hogy „ezeket most nem tudja megvalósítani, hiszen nincs meg a támogatottsága”. És mivel nem élvezi a társadalmi támogatottságot, ez kihat a szocialista pártra is, így az MSZP-n belül is „kicsi a támogatottsága” a kormányfőnek. A népszavazással kapcsolatban úgy vélekedett: ha az sikertelen lesz a szocialistákra nézve, „akkor Gyurcsány pozíciója meggyengül”.

Kérdésre válaszolva az elemző elmondta: Gyurcsánynak és a szocialistáknak a miniszterelnökség fontosabb, mint a pártelnökség, tehát valószínűleg a pártelnöki széket húznák ki Gyurcsány alól.

Technokrata figura kell

Paul Lendvai a Der Standard hasábjain annak a véleményének adott hangot, hogy egy Gyurcsány elleni puccs az MSZP öngyilkosságával lenne egyenlő. Ezzel kapcsolatban Kiszelly elmondta, hogy nyilván nem igaz a felvetés. Ám az igaz lehet, hogy mivel a nyugati befektetők bizalma Gyurcsányban nagyon erős, ha nem egy hasonló kaliberű ember kerül a helyére – mivel Szili Katalinról, Kiss Péterről, illetve Szekeres Imréről nem hiszik el, hogy végrehajtják a konvergenciaprogramot –, az problémát jelenthet. Technokrata figurára van szükség – válaszolta a politológus felvetésünkre. Megemlítette azonban azt a lehetőséget is: ha a szocialisták „leveszik Gyurcsányt”, akkor ő egy új pártot is alapíthat, hiszen a szocialista szavazók körében népszerű, és vihetné magával a megmaradt szavazók nagy részét. „Még nem fejezte be a dolgát”, fejtette ki Kiszelly, „hiszen neki víziója van, ő ezt az országot modernizálni akarja”. „Ő egy messiás, (…) felvilágosult abszolutista uralkodó”, emiatt elképzelhető, hogy ha totális bukás jön – vagyis mind a miniszterelnöki, mint a pártelnöki poszton kihúzzák alóla a széket –, akkor, miután van pénze, illetve kapcsolatrendszere, néhány év múlva visszajön egy új irányzattal.

Egyébként Mráz Ágoston Lendvai szavaira úgy reagált: noha voltak a központosításra utaló törekvések, az MSZP nem egy emberből áll, (…) „Gyurcsánynak lehet alternatívája a párton belül, számos név forog már a köztudatban”.

Forrás: Mno.hu

3 hozzászólás “Gyurcsány a túlélésért küzd?” bejegyzésre

  1. kovács ernő szerint:

    Ti meg az ő helyéért!

  2. DFK szerint:

    Az a baj, ha bukik, visszi majd magával az államkassza maradékát is.

  3. Kati szerint:

    Az államkasszát már rég kifosztották. Ők már bebiztosították magukat.

Itt lehet hozzászólni !