Negyedszerre rendezték meg a Csepeli Sörfesztivált

Csepel.hu

Hagyományt teremtve negyedik alkalommal rendezték meg a Csepeli Sörfesztivált a Királyerdei Művelődési Házban október 21-én. Az egész napos mulatságot a csepeli önkormányzat támogatásával a Csepeli Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete szervezte.

Az eseményre az ország számos településéről érkeztek német nemzetiségű vendégek, így többek között Soroksárról, Taksonyból, Halásztelekről, Balmazújvárosból, Dunaharasztiból, Kaposvárról.

A közönséget Németh Szilárd országgyűlési képviselő köszöntötte. Elmondta, hogy elismerés jár a szervezőknek, mert Csepelen olyan német nemzetiségünk van, amely nemcsak helyben, hanem az egész országban aktív tevékenységet folytat. Öregbítik Csepel hírnevét, miközben a hozzánk érkező nemzetiségek bemutatják, hogyan élik meg hétköznapjaikat. „Európaiságunkra, magyarságunkra nyomás nehezedik. A csepeli svábok példát mutatnak kultúrájuk, szokásaik ápolásában. Németországban rohamosan csökken a népesség: egy felmérés szerint 2050-ben akár 60 millióra is csökkenhet a német polgárok száma. Ezért is fontos, hogy megőrizzék és ápolják hagyományaikat. Mi magyarok tizenhárom nemzetiségünkkel élünk együtt és erősítjük kultúránkat. Olyan országban szeretnénk élni, ahol a hagyományainkat fenntarthatjuk” – emelte ki Németh Szilárd.

A közönséget egész nap változatos műsorok fogadták. Fellépett a taksonyi Takser Spatzen Zenekar, a Csepeli Csodakút Óvoda növendékei, a Csepeli Német Nemzetiségi Gyermek Táncegyüttes, Kaposvárról egy hagyományőrző kórus, a nagyhegyesi ifjúsági majorettek. Bemutatkozott a Halásztelki Táncvarázs SE, a nagyhegyesi népdalkör és citerazenekar, a Balmazújvárosi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Kórus, a Dunaharaszti Lusige Schwaben Táncegyüttes, a Csepeli Német Nemzetiségi Ifjúsági Táncegyüttes. A kultúrház udvarán kézműves foglalkozások és különféle játékok várták az érdeklődőket. Szólt a sramli, és megcsodálhatták a csikós-lovas bemutatót. Este sörfesztbált tartottak, ahol a sörivás mellett lehetett vigadni, táncolni. Közben a Csepeli Lustige Musicanten zenekar játszott Kaltenecker Gábor vezetésével.

Cs.A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !