Szívátültetésre vár egy csepeli férfi

Csepel.hu

Bármelyik nap, éjjel vagy nappal csenghet a telefon, érkezhet a rohammentő, és az 57 éves Rácz Pált a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikára szállíthatják szívátültetésre.

A férfi nyolc éve betegeskedik a szívével, több műtétet hajtottak rajta végre, az utolsó esélye a szívátültetés maradt. A csepeli önkormányzat a Simon Bolivár sétányon található idősek otthonában helyezte el, hogy az ápolók egész nap vigyázzanak rá. Ő lenne az első csepeli, akin szívátültetést végeznek.

„Emlékszem, 2009 októbere volt, amikor egy szombatra virradó éjjel lezsibbadt a bal felem. Éppen csak fel tudtam kelni, szóltam a barátnőmnek. Hétfőn mentem el a háziorvoshoz, aki megállapította, hogy szívinfarktusom volt. Semmi előzménye nem volt az esetnek, előtte nem voltam beteg. Az orvos beutalt a Jahn Ferenc Kórházba, ahol szívelégtelenséget diagnosztizáltak. Két hétig feküdtem bent, aztán egy évig betegállományban voltam. Folyton járnom kellett a kórházba, mert nem javult az állapotom. Főként éjszaka fulladtam, nem kaptam levegőt. Azt mondták, a koszorúér el van záródva. Korábban víz-, gáz- és fűtésszerelőként dolgoztam, végül leszázalékoltak. A Jahn Ferenc Kórházból aztán átvittek a városmajori szívsebészeti klinikára, hogy jobb ellátást kapjak. Értágítást végeztek a szívemen 2011-ben, amit még háromszor megismételtek. Fél évig jól éreztem magam, de utána mindig visszaesett az állapotom. Tavaly decemberben közölték, annyira gyenge a szívem, hogy csak a szívátültetés segíthet. Az egyik szívkamrám 18, a másik 22 százalékon működik. Várólistára tettek, hogy ha donor érkezik, elvégezhessék a műtétet.”
„Október közepén értesítettek, hogy második vagyok a várólistán. Bármikor telefonálhatnak, és küldik a mentőt. Sokat beszélgettem az orvosaimmal, akik megműtenek. Mindent aprólékosan elmagyaráztak, hogy mire készüljek fel. Megmutatták a kortermeket is, ahová kerülök. A műtét után legalább hat hétig a kórházban kell maradnom. Ebből az első három hetet az intenzív osztályon töltöm: ez alatt az idő alatt látogatót csak úgy fogadhatok, hogy egy üvegfalon keresztül beszélgetünk. Utána felvisznek a második emeletre egy külön osztályra. Egy évig maszkban és kesztyűben kell járnom. Átbeszéltem a műtétet az altatóorvossal is. Mondta, hogy tíz óráig altatnak, s ne lepődjek meg, hogy utána napokig fel sem tudok kelni. A klinika pszichológusával is szót váltottam: elmeséltem neki az egész életemet. Aztán valahogy felmerült, hogy félek-e. Mondta, ne féljek, mert sok szívműtétet végeztek már el. Biztatott, hogy ő ott lesz mellettem minden nap”
„A klinika egyik orvosa felhívta a csepeli Humán Szolgáltatások Igazgatóságát, hogy helyezzenek el olyan helyre, ahol állandó felügyelet alatt vagyok. Április 25-én így kerültem az önkormányzat és személy szerint Nagyné Kovács Tímea intézményvezető segítségével a Simon Bolivár sétányon lévő idősek otthonába. Köszönöm nekik. Az ápolók figyelmesek velem, vigyáznak rám, mindig szólnom kell, ha elmegyek valahová. A klinikáról bármikor értesíthetnek, és küldik értem a mentőt.”
Csarnai Attila

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !