Szlovákia kérjen bocsánatot!

Gazdasági bojkott Szlovákia ellen?

MTI, Hírszerző, Magyar Hírlap, Népszabadság, Csepel.info

Kattints a tiltakozó oldal megnyitásához!

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elvárja, hogy Szlovákia kérjen bocsánatot a magyarságot ért sérelmekért. A szervezet ezért kerjenbocsanatot.hu címmel internetes oldalt indított.

Amíg érvényben marad a szlovák nyelvtörvény, nem veszünk szlovák árut, nem iszunk szlovák sört – jelentették ki többen is azok közül a Hír TV munkatársainak, akik nem elégednek meg az írásos tiltakozással, és bojkottot hirdettek a szlovák árukra. Szerkesztőségünk csatlakozik ehhez a bojkotthoz, és erre kérjük olvasóinkat is!

Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője elmondta: a honlapot azért hozták létre, hogy mindenki, aki hangot szeretne adni tiltakozásának a szlovák politikusok magyarságot érintő sértő megnyilvánulásai ellen, az interneten keresztül megtehesse. Az oldalon tiltakozó petíció, szlovák politikusoktól származó idézetek, videók találhatók. Az oldalt felkeresők megírhatják véleményüket a Fico-Slota-Gasparovic-Meciar-féle politikai irányvonalról is.

Rétvári Bence azt mondta, a magyar diplomácia nagy lemaradásban van, míg a szlovák diplomácia sejti, hogy a jövő héten mi fog történni, addig a magyar az előző hét eseményeire reagál, “ezek után kullog”. Kiemelte: a magyar diplomáciától jóval hatékonyabb, erélyesebb fellépést várnak. A kérdésnek az Európai Unió előtt a helye, s ennek tárgyalását Surján László EP-képviselő már kezdeményezte is – hangsúlyozta.

A kereszténydemokrata képviselő szerint 2004. december 5., a kettős állampolgárságról szóló népszavazás óta egyenesen vezettek a folyamatok a mostani helyzetig. A magyar kormányzat lemondott arról, hogy közjogi eszközökkel védje meg a határon túli magyarságot, ez felbátorította a nacionalista erőket a környező országokban, ami a közelmúlt történéseit eredményezte – fűzte hozzá.

Gaal Gergely, az IKSZ alelnöke azt mondta, azzal, hogy Sólyom Lászlót nem engedték be Szlovákiába, nem csak a magyar államfőt, hanem az egész magyarságot súlyosan megsértették.

A szlovák kormányzatnak idén ez már nem az első olyan “arcátlan lépése volt”, amivel a válság okozta frusztrációját a magyarokon szeretné kitölteni. Ez botrányos – fogalmazott, hozzátéve: a szlovák kormány ismét bizonyítékát adta annak, hogy távol áll tőle az európai gondolkodás eszménye. Fico és társai botrányos lépésére még az sem lehet magyarázat, hogy Szlovákia az unió legfiatalabb állama – tette hozzá.

A honlapon szereplő tiltakozó petíciót az újságírók előtt elsőként Rétvári Bence írta alá.

Forrás: MTI, Hírszerző

Gazdasági bojkott Szlovákia ellen?

Megérezné Szlovákia gazdasága, ha Magyarországon – Sólyom László köztársasági elnök minapi kitiltása nyomán – bojkott alakulna ki a szlovák termékekkel szemben, továbbá nem járnánk át télen síelni, és tulajdonosaik hazatelepítenék az ottani magyar cégeket – állítják lapunknak szakértők, de azt is hangsúlyozzák, hogy ez lenne a végső lehetőség. Nyugat-Európában volt már rá példa.

Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-i kitiltását akár egyfajta gazdasági bojkott is követhetné – a történelemben volt már erre példa, nem is olyan régen. Nyugat-Európában – miután a diplomácia hosszú időn keresztül képtelen volt kezelni a kérdést – az osztrákok és az írek a hetvenes években hirdettek bojkottot az olasz, illetőleg a brit termékek ellen – igaz, nem hivatalos állami szinten. Ausztriában a hetvenes években kezdődő, mellesleg mind a mai napig tartó “Vásárolj osztrák terméket!”-akció volt a válasz az Olaszországhoz csatolt dél-tiroliak jogainak eltiprására. Később pedig az uniós dömping ellen tiltakoztak így a “sógorok”. Írországban, mikor 1972. január 30-án a brit hadsereg katonái tüzet nyitottak ír szabadságjogi tüntetőkre az észak-írországi Londonderry Bogside kerületében, az írek megfogadták, hogy nem vásárolnak brit terméket. Az ír bojkott még az Egyesült Államokban is érvényesült az ottani ír–brit relációban.

“Csak egy gazdaságilag erős ország képes hatékony bojkottra, jelenleg Magyarország morális és gazdasági válságtól szenved” – hangsúlyozta Áron G. Papp svájci gazdasági szakértő, aki szerint illúzió abban bízni, hogy az Európai Unió rendezi a szlovák–magyar kérdést. Hozzátette: Európát – intézményi szinten – pusztán a német–francia viszonyrendszer normalizálása foglalkoztatta. Papp úgy látja, a kialakult helyzet ellenére Magyarország jelentékeny gazdasági erő Szlovákiában. “Ha egyfajta bojkott alakulna ki a szlovák termékekkel szemben, illetőleg a magyarok egy időre elfelejtenék a szlovákiai síparadicsomokat, visszatelepítenék cégeiket, azt bizony megérezné Szlovákia gazdasága” – mondta. A szakértő szerint lehet nemzetiségi kérdést gazdasági erővel kezelni, “csak képesség és akarat” kell hozzá.

Bogár László közgazdász szerint a Bajnai-kormány és az EU képtelen Szlovákia “diplomáciai terrorját” kezelni. “Az egyszerű ember kezében is van fegyver: nem vásárol Made in Slovakia feliratú terméket” – mondta az egyetemi tanár, aki szerint Szlovákiát is mélyen érinti a gazdasági válság, ezért keresnek északi szomszédaink bűnbakot. Pedig sok mindent – például céges autók vásárlását és társas vállalkozások ezreit – éppenséggel nekünk köszönhetik. “Szlovákia megérdemelné a bojkottot, nem pusztán hazánk, hanem az Európai Unió egészétől” – tette hozzá. Kiszelly Zoltán politológus úgy véli, Brüsszelnek lépnie kell az ügyben, azt pedig ki kell várni, de állami szinten semmi esetre sem szabad ilyen eszközzel élni.

A Szlovák Nemzeti Bank szerint 2007 végén a Szlovákiában befektetett működőtőke állományát tekintve hazánk – kétmilliárd amerikai dollárt meghaladó befektetéssel – az ötödik legnagyobb befektető volt. A kedvezőbb adózási szabályok miatt mintegy kilencezer magyarországi cég helyezte át Szlovákiába székhelyét. Ott kedvezőbbek az adókulcsok, így az ott bejegyzett vállalatok az itthoninál nagyobb nyereséggel dolgoznak, nem beszélve a gépjárművekre vonatkozó, kedvező rendelkezésekről.

Forrás: Magyar Hírlap

Egyéb kapcsolódó hírek:

A rapperek is ragaszkodnak a magyar szóhoz – Nyelvtörvényellenes hiphopfesztivál Komáromban

Pénteken a határ túloldalán anyaországi és szlovákiai magyar MC-k, DJ-k, graffitisek és breaktáncosok a hiphop eszközeivel emeltek szót a korlátozó jogszabály ellen.

– Mi fő itt? – kérdi a tudósító a húst és zöldséget aprító fiataloktól. – Gulyás, ötvenfős, de csak estére, a fellépőknek – válaszolja egyikük. – Ha marad, ti is kaphattok belőle.

Hát nem nagyon marad. A szakácsok egyébként kitesznek magukért, nyilván tudják, hogy lényegében a gulyás ma a gázsi. A Csemadok, a Via Nova nevű ifjúsági szervezet és a hiphopfelvidek.org weboldal munkatársai által szervezett Száll a hír fesztiválon fellépő anyaországi és szlovákiai magyar rapperek, DJ-k ingyen, vagy ha úgy tetszik: egy tál ételért, némi repisörért, Kofoláért és kólás jégkrémért koncerteznek a helyi jégpályán. Az apropó: együtt tiltakoznak a szlovák nyelvtörvény ellen. S hogy miért épp a rap?

– A felvidéki magyar hiphopkedvelő fiatalok nemzeti érzelműek – mondja Petheő Attila. A Csemadok Komáromi Területi Választmányának elnöke úgy véli, ezt az egyáltalán nem kis létszámú csoportot eddig nem tudta megszólítani a szervezett magyar közösség. Mikor azonban a Via Nova nevű ifjúsági szervezettel együttműködésben felvették a kapcsolatot a szlovákiai magyar hiphop központi figuráival, ők is azonnal csatlakoztak az ötlethez: magyar nyelvű rapkoncertet, fesztivált szervezni Szlovákiában a nyelvtörvény elleni tiltakozásul. Így vonva be a fiatalokat a Kárpát-medencei magyarság sorskérdéseibe. Hiszen felnövekvőben van egy olyan generáció, amely az ilyen természetű kiállást határozottabban képzeli el, mint korábban. Nemcsak kérni szeretnének jogokat immár, hanem követelni – például Petheő szerint az EU-s normákkal otrombán szembemenő nyelvtörvény elleni tiltakozás formájában. Két hónapja szervezik tehát közösen a pénteki hepeninget, az anyaországból és szlovákiai városokból érkező rapelőadókat a hiphopfelvidek.org weboldal szerkesztői hívták meg, hiszen nekik van kiterjedt kapcsolatrendszerük ebben a szubkultúrában. Pénteken José, MC Gőz, Deniz, Attilah és Jakuza, a Hősök, a Rapartoar, a Micro Tenors és sokan mások nyilvánítottak véleményt a színpadról. Az öszszefogás egyértelműen sikertörténet: két kivétellel az összes meghívott fellépő ingyen és örömmel vállalta, hogy fellép a nemes magyar ügy érdekében.

A kérdésre, hogy miért nem hívtak meg szlovák rapelőadókat is, a tiltakozást erősítendő, Petheő Attila úgy felel: elsősorban ez egy magyar rendezvény, a magyar fiatalokat próbálja megszólítani, közösséggé formálni. Azt szeretnék, hogy az ottani magyar nyelvű, undergroundnak tekinthető szubkultúra is kifejezze, zenében méghozzá: a nyelvtörvénynek nincs semmi értelme. – Ez a jogszabály egyenlő a felvidéki magyar nemzetrész alapvető emberi jogainak sárba tiprásával – így Petheő.

Mikor megkérdezem, miképp vélekedik arról, hogy az egyik nyíltan nyilas, náci szellemiségű magyar weboldal a minap hosszú cikkben támadta az anyaországból érkező fellépőket és a szervezőket, valamint a szokásosnak mondható jelzők kíséretében vonta kétségbe azok magyarságteljesítményét, Petheő csak annyit mond: – Aki eljön, és fellép, annak megköszönjük, hogy a felvidéki magyar nemzetrészt szolgálja – fogalmaz a Csemadok komáromi választmányának elnöke.

– Nonszensz – fogalmaz meg sommás véleményt a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban Baranyai Dániel, vagyis Eckü, az egyik legnépszerűbb magyarországi rapcsapat, a Hősök nevű formáció frontembere. A szlovákiában élő magyarokat nyelvileg kisemmiző, a kisebbségi jogokat ilyen mértékben korlátozó jogszabály egyszerűen megengedhetetlen szerinte. Ráadásul az együttesével jó néhányszor megfordult már a Felvidéken, mindig nagy szeretettel fogadták őket, ebből is látszik, hogy szükség van a magyar szóra, érkezzen az a helyiek vagy épp az anyaországiak szájából. A rapelőadóknak már csak azért is kötelességük kiállni egy ilyen ügy mellett, hiszen a szó náluk alapértelmezett médium, és ha a nyelvhasználat korlátokba ütközik, az alapvetően kritikus hangvételű hiphop is ellehetetlenülhet.

Jakuza nemcsak fellépőként, hanem szervezőként is részt vesz a Száll a hír fesztiválon, ő a hiphopfelvidek.org weboldal főszerkesztője. – Mint itt élő polgár, és mint MC, úgy látom, hogy a nyelvtörvény sérti a kisebbségi jogokat, ráadásul a demokrácia szabályaival is ellentétes – indokolja a kiállást. Azt mondja, a szlovákiai magyar hiphop már nyelvhasználatát, szókészletét tekintve is különbözik kissé az anyaországitól, s az ilyen helyi ízek is elveszhetnek, ha a nyelvtörvénynek érvényt szerez a szlovák kormányzat, és ezt nem akadályozza meg senki. – Előfordulhat – mondja Jakuza -, hogy nem állhatok majd ki a sajátjaim elé rappelni az anyanyelvemen. És ezt nagyon nem szeretném. Mert mint minden MC, én is ragaszkodom a szóhoz.

nol.hu

A Generális Konvent elítéli a szlovákiai magyarságot érő diszkriminációs lépéseket

Elítélte a szlovákiai magyarokat érintő lépéseket, a szlovákiai nyelvtörvényt és Sólyom László államfő Szlovákiába történő belépésének megtagadását a Generális Konvent, a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testületének pénteki nyilatkozata – közölte Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának szóvivője.

Mint írták, „mély aggodalommal figyeljük Magyarország és Szlovákia kapcsolatának alakulását és a szlovákiai magyarságot érő diszkriminációs lépéseket”. Elítélték a szeptemberben hatályba lépő szlovákiai nyelvtörvényt, amely „csorbítja a kisebbségi nyelvhasználatot és korlátozza Szlovákia nem szlovák anyanyelvű polgárainak teljes élethez való jogát”. Mindez „kirívóan ellentétes az emberi méltósággal és az európai irányelvekkel és normákkal is” – fogalmaztak.

Felháborítónak tartják a szlovákok eljárását

Ugyancsak elítélték és „felháborítónak tartották” azt, hogy Sólyom László köztársasági elnöktől augusztus 21-én megtagadták a belépést Szlovákiába, továbbá azt, hogy az Európai Unió „közönyösen a két ország belügyének tekinti ezeket az eseteket”. Néhány tagállam vezetőjének megnyilatkozásaiból az derül ki, hogy Magyarországot „magára hagyják az őt érő igazságtalanságában, s ezzel az európai népek közösségének eszméjétől is elfordulnak” – állapították meg.

A Generális Konvent kifejezte szolidaritását a felvidéki magyarsággal, és ígéretet tett arra: mindent megtesznek, hogy „a magyar reformátusok közösségének ereje a gyakorlatban is segítse életüket, és támaszuk legyen e mostani félelemmel és bizonytalansággal szemben”.

„Ne engedjenek az uszításnak”

A közlemény annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „az ellentétek mesterséges szítása romboláshoz vezet”, ezért felhívták a hívek figyelmét, hogy „ne engedjenek semmilyen uszításnak”. A dokumentumot aláírta a magyarországi négy református egyházkerület püspöke és főgondnoka, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, az Erdélyi Református Egyházkerület, a Kárpátaljai Református Egyház, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke és főgondnoka, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megbízott püspöke és a főgondnoka.

Hétfőn levélben biztosította támogatásáról Sólyom Lászlót Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke annak kapcsán, hogy az államfőtől múlt pénteken megtagadták a belépést a szlovákiai Komáromba.

Kedden a szlovák kormányzat magyarokat hátrányosan érintő intézkedéseinek hatásairól is tanácskozott Bölcskei Gusztáv a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház elnökségével a szlovákiai Rimaszombaton.

mno.hu

35 hozzászólás “Szlovákia kérjen bocsánatot!” bejegyzésre

  1. hollósi szerint:

    Minek akartunk odamenni sz-rt keverni?
    Most meg játsszuk a sértődöttet. Ha nincs ez a felhajtás, nincs Molotov koktél, nincs útleszorítás sem.
    Sólyom és az összes szimpatizánsa révén sikerült még mélyebbre vinni a két ország ügyét. Köszönjük, fiúk.
    Az EU meg hülye lenne bárkinek a pártjára állnia. De nem az.

  2. hugi szerint:

    Azért lehet odamennünk, mert jogunk van hozzá, és mert ott is ugyanolyan magyarok élnek, mint itt sokan.

    Nem pedig olyanok, akik sz@rral kenik be magukat és megalázkodnak, csúsznak-másznak a primitív, tanulatlan, bunkó szlovák politikusok elõtt!

  3. hollósi szerint:

    Ismerve a szlovák vezetőket, tudnunk kell, hogy a Szent István szobor vörös posztó a szemükben.
    Namármost:ha mélyíteni akarjuk a két ország válságát, nem kell mást tenni, mint hetente egy ilyen szobrot emelni.
    A folytatás boritékolható.
    Eszembe jut gyerekkoromból az egykori pajtásom, aki minden pofon után anyukájához szaladt panaszra.
    Hasonlóan infantilis az, aki az EU-ba szalad panaszt tenni a csúnya szomszédra. Mit vár az EU-tól??? Állásfoglalást?????
    Nevetséges várakozás.

  4. turul szerint:

    hollósi és asszonya hollósiová

  5. Lexon szerint:

    Bojkottal semmire nem megyünk. Emlékeztek még OV nagy bojkottjára? Miszerint csak olyan árut vegyünk, aminek a vonalkódja 599-cel kezdôdik. Na, az is egy vicc volt…
    Vagy a Danone elleni bojkott?
    Nem bojkott kell ide, hanem kôkemény diplomácia, nem olyan satnya mint a mostani. Ha máshogy nem megy, akkor kiutasítani az országból egy szlovák diplomatát. De gondolom, emellett ezernyi más lehetôség van, csak nem szabadna ilyen puhapöcsûnek mutatkozni. Megsértettek minket, erre azonnal az EU szoknyája mellé bújunk: bántottak, légyszi büntessétek meg ôket… Nevetséges.

  6. Öreg halász szerint:

    Lexon! Én emlékszem még a Danone bojkottra is, ami olyan eredményes volt, hogy több száz ember munkahelye még évekig – talán öt évig – megmaradt. Keress rá a bojkott szóra az interneten, és meglátod milyen sok ilyen van most is, és látni fogod, hogy sokszor eredményes! Persze Magyarországon, ahol kormánypolitika is volt a magyargyűlölet, nem könnyű sikeres bojkottot összehozni, ez tény. Az olyanok miatt, mint te.

    Hollósi! Mi magyarok vagyunk, és jogunk van magyarnak maradni. Szent István királyt csak a legbutább emberek nem tisztelik, már csak azért is, mert nagy becsben tartott minden népet. Ezeknek a szlovák politikusoknak meg minden vörös posztó, ami magyar.

    Talán nem a rossz példához kellene megint hasonulni, megalázkodni.

  7. Öreg halász szerint:

    Hollósi, egy másik cikknél meg bírálod az olimpia ötletét. Miért nem húzod be a füled-farkad ott is? Legalább lennél következetes.

  8. Gordon szerint:

    A hollosiováról jut eszembe, hogy a szlovákoknál telejsen természetes, hogy a neveket egyszerűen átírják. Érdekes szokás.

  9. Gordon szerint:

    Ez áll a Gyurcsányfanból nemzeti érzelművé (?) átvedlett Ernő honlapján:

    “(…) nem tudja, hogy mi egy köztársasági elnök dolga, nem úgy viselkedi. Már évek óta nem itthon tölti a nemzeti ünnepeinket, hanem kimegy, utazik, sétál. A szomszédos országokban ezt az utóbbi időben már megelégelték, nem kivánatos személy. De ő bőszen megy, nem érdekli ha árt a kint élő magyar honfitársainak.”

    Eddig bőszen nyomta a DAC témát, most meg Fico, Slota, és Meciárt fenekét nyalja. Nagyon gáz ez az ember.

  10. turul szerint:

    Igazad van Gordon! Ezek csak sötét lekű és gilisztaagyú szarkeverők!

  11. Lexon szerint:

    Öreg halász: “Az olyanok miatt, mint te.” Hülye vagy. Így egyszerûen.

    Az akkori bojkottban én is aktívan részt vettem, már csak azért is mert erôs gyôri gyökereim vannak. És bennfentes információm vannak, miszerint sz@rt sem ért a bojkott. A gyárat akkor valóban nem zárták be, de óriási leépítés volt, aki maradt, az meg teljesen mást kellett csináljon, és végig kellett néznie, hogyan pusztítják le a gyárat szép lassan. Valóban nem zárták be, hanem lassú halálra ítélték a bojkott miatt. Kiszervezték az addig ott készült termékek gyártását, ma már a termékek nagyrészét külföldön gyártják. Ami itthon maradt, azt átvitték Székesfehérvárra. A dolgozóknak is felajánlották, hogy ingázzanak vagy költözzenek Fehérvárra. Szerinted sikeres volt a bojkott?!
    Miért mondasz véleményt olyan dolgokról, amikrôl nem tudsz semmit, csak amit a Blikkben olvastál?!

  12. Öreg halász szerint:

    Lexon, akkor most ismered annak a bojkottnak a történetét vagy nem? Mert elég sok eredménye volt, azzal együtt is, hogy a gyártást, igaz hosszabb távon, de valóban kivitték. Hitetlenkedve, nulla hozzáállással nulla az eredmény. Ez egy ilyen műfaj. A Loki is mondhatta volna, hogy úgysincs esélyük bejutni a BL-be, és nem is volt sok. De bejutottak, mert nem így álltak hozzá.

  13. Öreg halász szerint:

    Csak a közelmúlt híreiből:

    Bojkottálnák a skót termékeket Amerikában
    http://www.orientpress.hu/portal.php?ReszletesHir=1&HirID=47635&ajanlo=RSS

    Bojkottálják az IKEA-t az izraeliek a szervkereskedős cikk miatt
    http://hvg.hu/vilag/20090824_izrael_ikea_bojkott.aspx

    Ha a bojkott nem jó semmire, miért használják az egész világon?

  14. hollósi szerint:

    Szerettem volna racionális indokokat olvasni arról, hogy az elmúlt héten meglépett események révén a két ország közötti feszültség hogyan csökkent?
    Ész helyett a sértődöttség beszélt.
    Ennyit a hozzászólókról.

  15. miska72 szerint:

    Ficó TAKARODJ!

  16. Gordon szerint:

    Buta vagy hollósi, mert elsősorban nem az a lényeg, amit te most felvetettél.

  17. hollósi szerint:

    T. Gordon! Melléfogtál a múlt héten tett jóslatoddal. Azt tippelted, lesz folytatása a barátságtalan lépésnek. Lett, de nem egészen az, amire gondoltál.
    Ennyit a tisztán látásodról.
    Szerénység professzor úr….

  18. Papi szerint:

    Hollósi!
    Tudod ész és sértődöttséggel együtt igazám hálás lennék ha meg írnád, hogy mi volt felvidéken Trianon elött? Tudod mielött hülyeséget beszélnél te is meg Fico elötte talán el kéne olvasni Szent István intelmeit (ez egy könyv abból a korból) és akkor talán mégse írnál te sem ilyeneket.

  19. hollósi szerint:

    T.- Papi! Lehet bírálni Trianont, de ostobaság bele nem törődni.
    ki fog háborűúzni?
    Köszi, én kimaradnék, nektek meg marad a szájkarate.

  20. Papi szerint:

    Hollósi!
    Ha esetleg elolvastad volna amit írtam nem írtál volna butaságot! Én nem bíráltam Trianont csak meg kérdeztem töled mi volt elötte Felvidéken. Egyébként te törödj bele én nem nekem felvidék ugyanúgy Magyar terület mint sok más MAGYAR embernek. Furcsa, hogy a német és más nemzet vissza kapta a Trianonban elvett területek nagy részét csak mi nem kaptunk vissza semmit. Ez valószinűleg az olyan emberek miatt van mint te meg ez a magyar ellenes kormány! Még annyit ha jól tudom a Trianoni határozatban van egy olyan passzus, hogy ha felbomlanak az ulyonan létre hozott államok (Csehszlovália, Jugoszlávia) akkor az elcsatolt területeket vissza kell addni. Szebb Jővőtt!

  21. miska72 szerint:

    Ez a Ficó olyan mint Fecó. UNDORÍTÓ. 😉

  22. Gordon szerint:

    Soha nem neveztem magamat professzornak, de azt valóban írtam hogy lesz folyatása az ügynek. Nagyjából arra számítottam, amit most láthatunk, és szerintem a két ország viszonya még romlani fog a jövőben, mivel áthidalhatatlan érdekkülönbségek, és gondolkodásbeli különbségek vannak.

    A gond nem a Szent István szoborral van. Amiről te beszéltél az csak lacsapodása egy sokkal mélyebb szakadéknak, melynek jellegéről és mélységéről neked nyilvánvalóan fogalmad sincs, különben nem beszélnél össze-vissza ostobaságokat, és nem puffogtatnál közhelyket a “jószomszédi” kapcsolatokról.

    Mivel nem érted a problémát, ezért megoldási javaslataid is csak rosszak lehetnek.

  23. Gordon szerint:

    Papi!

    Bocs, de most egy kicsit ki kell javítanom téged.

    Németország ugyanis közel sem kapta vissza azt (és nem is fogja), amit elvettek tőle. Nem az első világháború után, hanem a második világháború után.

    Azt írod: “Furcsa, hogy a német és más nemzet vissza kapta a Trianonban elvett területek nagy részét csak mi nem kaptunk vissza semmit.”

    A németektől nem vettel el semmit “Trianonban”, mert sokkal korábban aláírták a békeszerződést. Csak az aláírási aktus elyszíne miatt nevezzük a békét “Trianoninak”, szerintem maga a békekonferencia nem ott ülésezett. Trianon kastélyból is kettő van. Egy “kicsi” (Petit), meg egy “nagy” (Grand). Mi a Grand “Nagy” Trianon palotában írtuk alá a békét, bár sokan a még ma is azt hiszik, hogy a “Kis” Trianon palotában. Tévedés.

    folyt.köv

  24. Gordon szerint:

    Németorszégról 1945-ben nem csak a későbbi NDK területét szedték le, hanem Poroszország jelentős részét. A terület nagyobb részét Lengyelországhoz csatolták, a német ajkú lakosságot meg elzavarták. A szovjetek meg megtartották a Molotov- Riebentropp paktumban elfoglalt lengyel területeket. Ezt említik úgy a krónikák, hogy “Lengyelországot nyugatra tolták”.

    A kb. 38 milliós Lengyelország lakosságának alig 1%-a német ajkú jelenleg. Tehát hogy érzékeltesem: kb. fele annyi német él a hatalmas Lengyelországban, mint magyar a jóval kisebb Szlovákiában.

    A Kalinyingrádi terület, melynek székhelye Kalinyingrád (az egykori Königsberg) városa pedig jelenleg is Oroszországhoz tartozik, bár területileg nincs összekötettése a “nagy” Oroszországgal. A 420 ezres lakosságból nem tudom hogy hány százalék a német, de szerintem túlnyomó részt oroszok élnek az exklávéban, mert a németeket anno onnan is elzavarták.

  25. Gordon szerint:

    Azt pontosan nem tudom, hogy a Trianoni békeszerződés tartalmazott-e olyan passzust, hogy az utódállamok felbomlása esetén a területi határozatok érvényüket vesztik. (Pedig megvan itthon a telejes békeszerződés HITELES magyar szövege, de még csak szemezgettem belőle), mindensetre ez a kérdés valószínűleg már okafogyottá is vált, mivel a Trianoni béke nincs érvényben, az 1947-es párizsi viszont igen. Nem tudok róla, hogy abban lenne az általad említetthez hasonló kitétel, mert még nem rágtam át magam a teljes szövegen. Ígérem mindkét restanciámat rendezni fogom a jövőben, csak a ti kedvetekért! 🙂

  26. hoolós szerint:

    T. Gordon!v Ezek szerint számítottál a Molotov kktélra és az útleszorításra, mégi egyetértettél Sólyommal?

  27. Gordon szerint:

    Arra számítottam, hogy a két ország vitája nem oldódik meg (nem is fog, amíg bizonyos jellemzők adottak az egyik országban). Tehát nem konkrét eseményekről, hanem a viszony jellegének változásáról, illetve nem változásáról beszéltem. Amit most te ismét felemlegetsz az csupán lecsapódása annak amiről Gordon szokott beszélni. Persze te ezt a újságműveltségeddel ezek után is nehezen fogod megérteni.

  28. Nagyapó szerint:

    – Valamit jó lenne tudni. Szlovákia alig 20 éves állam, hacsak nem számoljuk a Tiso-féle fasiszta államot. Vezetésében ma részt vesz egy szélsőjobboldali, félfasiszta párt. Saját történelme nincs, most találják ki.
    A Kárpát-medencébe – a honfoglalás óta – több hullámban szivárogtak be különböző etnikumok, tótok, oláhok, cigányok.
    – A schengeni megállapodás szerint a határok átjárhatók. Mit szól majd Hollósi, ha a szlovák határon visszafordítják H felségjelű kocsiját.
    – A magyar kormány teszetoszasága miatt eddig nem történt semmi, ezért az ellenzéknek kell átvenni a kezdeményezést. A jövő héten Fidesz és KDNP vezetők mennek Brüsszelbe és Hágába.
    – A bojkottot már több étterem elkezdte. Nem vásárolnak szlovák árut. Hollósi sem vegyen brindzát (ami különben a liptói névre hallgat), bár biztos lesz egy Hollósi II. aki majd behozza a “brindzát” átcsomagolja, és magyarként árulja.
    – Figyelmükbe ajánlom a A kerjenbocsanatot.hu honlapot.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  29. spam szerint:

    “A higgadt, okos és a magyarkodó gondolkodásmódtól mentes Bajnai Gordon miniszterelnök úr átvágta azt a gordiuszi csomót, amelyet a felelőtlen, agresszív, nemzetieskedő, már-már szélsőségekbe hajló viselkedésével Sólyom László köztársasági elnök gombolyított. A felek megállapodtak abban is, hogy a két baráti nép közötti feszültségért első sorban az Orbán Viktor által tüzelt szlovenszkói magyar szórványok és a szélsőségesen nacionalista, terrorista gyanús Fidesz az első számú felelősek. Aláírták a két kormányzópárt szoros testvéri alapokon nyugvó választási megállapodását is: Internacionalista segítség címmel.” (A Szabad Nép szeptemberi beszámolója a jószomszédi viszonyt és összefogást szorgalmazó magyar és szlovák miniszterelnök találkozójáról.)

    http://www.hirextra.hu/2009/08/29/nincs-dontes-fico-bajnai-talalkozo-helyszinerol/

  30. hollósi szerint:

    T. Nagyapó! A bojkottól és a bocsánatkérésre felszólítástól röhögőgörcsöt kapnak odaát.
    A határrendezére legalkalmasabb időszakot elszalasztottuk, Európában ez nem téma. Hol voltak akkor a mai nagyokosok?
    Marad egyesek siránkozása.
    A helyzetet egyoldalú feltételek állításával nem tudjuk javítani.

  31. Papi szerint:

    hollósi!
    Szerintem 2005-ben te is nemel szavaztál! Ha így van akkor nem csodálkozom a stílusodon. Meglehetősen gusztustalan.

  32. titok szerint:

    Igazuk van, a saját politikusaink így bánnak velünk .Ők miért kímélnének??

  33. titok szerint:

    Mielőtt a szomszédtól, bármit is elvárnánk,rakjunk rendet a saját portákon.Ok?
    Ne hagyjuk a figyelmünket elterelni.

  34. Beló szerint:

    Hollósi!

    “Minek megyünk oda sz…t keverni”? Tudtommal egy EU tagállam bármely polgára beléphet egy másik EU tagállam területére, és ott részt vehet bármilyen politikai, kulturális vagy nemzeti kisebbségi rendezvényen. Elég különös, hogy Szlovákia értelmezésében ez az alapjog épp csak a magyar köztársaság elnökének nem jár ki. Egyébként, ahol magyar emberek élnek, az számunkra nem lehet “ott”, csakis itt, a terület politikai, államjogi hovatartozásától teljesen függetlenül. Népünk szellemi-lelki-kulturális egységét, s ennek az egységnek a kinyilvánításához való jogát senki sem kérdőjelezheti meg emberségesen és jogszerűen. Azt hittük (naívan), hogy az EU épp ennek a jognak a zavartalan érvényesítéséről (is) szól majd. Lehet, hogy ez téged érzelmileg nem érint meg különösebben, de kénytelen vagy elfogadni, hogy sokan máshogyan vagyunk ezzel, és elegánsabb lenne kötözködés nélkül.
    Egyébként pedig erősen félreismered az emberi természetet, és a kisebbségi érzés természetét is, ha azt hiszed, hogy hallgatással a szlovákokkal többre mennénk. Hét éve folyamatosan “merünk kicsik lenni” – az eredményt csak a vak – vagy az ideológiailag szorosan fogott liberális értelmiségi – nem látja. Másrészt: az egész ügynek szlovák belpolitikai háttere van, a Slota-párt korrupciós ügyei, a kormánykoalíción belüli ellentétek – számukra az eset mondvacsinált és valójában a legjobbkor jött.

  35. Csivi szerint:

    Csak azt nem értem, ha annyira utálják a Magyarokat, akkor minek emelnek szobrot egy Magyar királynak? Vagy miért engedélyezik?
    Miért csak minket utálnak 68 miatt? Nem egyedül mi vonultunk be hozzájuk?!
    Azt nem szabadna engedni, hogy ilyen “emberek” legyenek felső helyeken, mint például Slota bácsi! Kitiltani a politikai életből örökre az ilyen elmebeteg, gyűlölködő, provokációból élő senkiháziakat!!

Itt lehet hozzászólni !