Ilyen az „összefogás” a színfalak mögött

Vélemény – Ábel Attila

Nagy bejelentésekkel és jobb-rosszabb színészi játékkal tűzdelt előadás zajlik az ellenzéki pártoknál. A színjáték arról szól, hogyan lesz – vagy nem – balliberális összefogás és jobbikos szövetségkötés a választásokon. Beszélnek zárt ajtós egyeztetésekről; hogyan közelítik egymáshoz a programjaikat, hogyan akarják leváltani a Fideszt. A színfalak mögött ehhez képest már régen eldőlt, ki hol indul.

Csepelen például február óta tudjuk, hogy Szabó Szabolcs lesz a közös jelölt. Egyedül a DK illegeti még magát. Gyurcsányékat ugyanis Botka bekerítette és megszívatta. Ezért tartott a DK kampánynyitót másodikán. Felfújják magukat, mint a mesebeli béka, hátha a Botka megijed. Talán még be is mutatják a valóságban nem létező 106 jelöltjüket. De hamarosan beadják a derekukat. Muszáj nekik, mert hiába kapnak kevés pozíciót, a böllérkést ők akarják fogni a visszavágón, amikor a nyüszítő MSZP-t 2018-as választások után a vágóhídra húzzák.

Még mielőtt valamelyik Klub rádión vagy ATV-n nevelkedett naiva örülni kezdene az összefogásnak, fontos hangsúlyozni, hogy minden mese ellenére csak pozíciókról születtek döntések, folynak még alkudozások. És, hogy mi lenne az országgal, ha valami csoda folytán ez a tarkabarka banda nyerne? Meg lehet nézni a XV. kerületi és a zuglói önkormányzatoknál.

Ezeken a helyeken minden fejlesztés, felújítás és előre gondolkodás leállt. Az önkormányzatokban mindenki fúr mindenkit: hétfőtől péntekig, januártól decemberig ez megy a 2014-es választás óta. Ha mégis történik bármilyen apró előrelépés, a Fidesz áll mögöttük. Zuglóban már négy alpolgármester kell ahhoz, hogy legalább a napi működést fenntartsák. De mindenhol hasonló iszony a viszony a koalíciós partnerek között. Csepelen például az MSZP elnöke adott ki újságot arról, hogyan csalta a DK elnöke a feleségét, és mutyizott ki lakást a szeretőjének (jogerősen el is ítélték ezért). A DK elnöke sem volt rest, végig fúrta az MSZP elnökét a kampányban, amikor az lemondott a javára. Ezek után az MSZP elnöke a Fidesz győzelmét ünnepelte a választások estéjén. Tessék mondani, ezek fognak majd EGYÜTT kormányozni?

De ha teljes spektrumban akarjuk elképzelni, mi lenne egy balliberális kormány idején, tegyük ehhez hozzá, hogy mi történt 2015-ben, amikor nem volt kerítés a magyar határon. A ballib kormány ugyanis azonnal beengedné az illegális migránsok tízezreit, és utána azzal zsarolnák ki a helyhatósági választási győzelmet, hogy ahol ők nyernek, oda nem visznek migránst.

A Jobbik a balliberális választási koalíció külső szövetségese lett. Amíg a DK a koalíción belülről szeretné felfalni az MSZP megmaradt politikusait és választóit, a Jobbiknak csak a szavazótáboruk kell. Hosszú távon nem érdekük belépni a koalícióba. Az ő érdekük egy káoszba hajló kormányzás és a minél gyengébb kormányzó erő.

Ezért 2018 tavaszán főként a nagyvárosokban a Jobbik részéről, vidéken pedig a balliberálisok részéről kölcsönös, de korlátozott számú visszalépésekre vagy kampánycsendre lehet majd számítani. Nem ez lesz az első összefogás az MSZP, a DK és a Jobbik között, hiszen Ózdon, Veszprémben vagy Salgótarjánban ez a rendszer sikeresen vizsgázott.

Most vasárnap még ez is kevés lenne a Fidesz leváltásához – ami nem jelenti azt, hogy a helyzet nem változhat. Ezért érdemes csinálni egy gondolatkísérletet!

  1. Még teljes balliberális-jobbikos összefogás és esetleges győzelem esetén is kicsi az esélye, hogy kétharmadot érjenek el. Ha elérnék, akkor már sokan nem tartanák fontosnak a választási törvényt megváltoztatni. De sokkal valószínűbb, hogy valamelyik párt zsarolási pozíciója miatt esne el a 2/3-ad az alaptörvény és a választási törvény megváltoztatására. Ilyen tarkabarka társaságnál nincs semmilyen esély ilyen horderejű összefogásra. Ezt egy Fideszhez hasonló párt vagy pártszövetség meg tudja tenni, de egy szedett-vedett felkelőhad öt-hat kiskirállyal és még több gazdasági holdudvarral nem. Ez a káoszkormányzás nagyon gyorsan tolvajok versenyévé válna, amit egy fideszes kétharmad szüntetne meg a következő előrehozott vagy rendes választásnál. Csak egy dolog biztos, hogy Simicskán és a párteliteken kívül mindenki nagyot bukna.
  2. Ha csak a balliberálisok alakíthatnának kormányt, és a Jobbik ellenzéki lenne, hasonló káoszra lehetne számítani. A balliberálisok ugyanis a Jobbik nélkül sem képesek a kormányzásra. Erre Gyurcsány és az MSZP-ben működő ötödik hadosztálya önmagában is garancia, nem is kell pillantást vetni az Együtt-PM marakodóira.
  3. Ha egy gyenge Fidesz kormány vagy patthelyzet lenne a választás eredménye, az elmúlt hét évben a Fidesz-KDNP által kialakított rendszer nagyjából elnyikorogna még négy évig. Akkor kérdéses, hogy mit erősítenének meg a választók: de simán lehet, hogy az egységes Fideszt.

Persze, lehet mondani, hogy itt ez a fideszes, és szerinte, ha nem a Fidesz nyer, mindenki bukik. Egyáltalán nem. Egy erős, a baloldali és a nemzeti értékeket is tisztelő párt, amely támogatja a munkából élő családok boldogulását, és amely tagadja az illegális migránsok betelepítését, képes lenne a győzelemre és az ország kiegyensúlyozott kormányzására. Csakhogy ilyen most csak egy van.

Ábel Attila

17 hozzászólás “Ilyen az „összefogás” a színfalak mögött” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    Holtan találtak meg egy eltűnt lányt Borsodnádasdon, élve dobta az aknába gyilkosa Csengét

    A borsodnádasdi K. Csenge szívesen vállalt szerepet az ózdi és borsodnádasdi rendezvényeken, ahol verset szavalt és énekelt. Holttestére egyes hírek szerint egy templom melletti aknában találtak rá – írja a Magyar Nemzet. K. Csenge egy ózdi szimpátiatüntetésen Janiczak Dávid polgármester mellett (forrás: http://janiczakdavid.jobbik.hu/napi_beszamolo/tuntetes_ozdon) “Feltehetően” meggyilkolták azt a borsodnádasdi lányt, akit szombaton láttak utoljára, eltűnését pedig vasárnap délután jelentette be édesanyja a putnoki rendőrőrsön. A 17 éves K. Csenge, akinek holttestére a hatóságok vasárnap este nem sokkal éjfél előtt bukkantak Borsodnádasdon, az ózdi József Attila Gimnázium diákja volt. A lány feltételezhetően gyilkosság áldozata lett, mivel a rendőrség szakértők bevonásával, büntetőeljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit. A tett helyszínéről és a bűncselekmény részleteiről azonban a nyomozásra való tekintettel nem közölt részleteket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. A lap szerint a 17 éves fiatal lány vendégszereplője volt az ózdi színjátszókörnek is, és számtalan városi rendezvényen is feltűnt, ahol verset mondott, és szereplőként részt vett a Janiczak Dávid ózdi polgármester melletti szimpátiatüntetésen is. „Most még szomorúbb vagyok, azt el is felejtettem, hogy ő adott nekem virágot a szimpátiatüntetésen” – idézte fel az interneten fellelhető fotók alapján emlékeit a városvezető. A jobbikos polgármester megrendülten értesült a halálesetről, az áldozatot az ózdi városi rendezvényekről ismerte. Mint mondta, megdöbbentek, hogy ez megtörténhet, hogy egy 17 éves lánynak meg kell halnia, „el sem tudom képzelni, hogy milyen bestiális elkövetők lehetnek”. A helyiek beszámolója alapján a Zoom.hu arról írt, hogy a település egyik katolikus temploma melletti aknában találták meg a rendőrök és a polgárőrök a lány holttestét. A portálnak K. Csenge egyik barátnője azt mondta, a lány szombaton délután ment el otthonról, de édesanyja csak este tízig engedte el, a kamasz viszont nem ért haza. Egy helyi nő pedig azt állította, hogy szombaton este fél 8-8 körül Ózdról mentek haza, akkor még látták a lányt az egyik barátnőjével, szalonnát sütögettek az Alsó-tónál. (MNO nyomán) Frissítés: meg is erőszakolták a lányt; a tettesek állítólag mindent beismertek
    . frissítés: itt találták meg a lány holttestét A templom közelében lévő aknában bukkantak rá K. Csenge testére a keresők (fotó:Weber Zsolt / Blikk) Több fiatalt is bilincsben kísértek be az ózdi rendőrkapitányságra a Borsodnádasdon holtan talált 17 éves lány ügyében – állítja az Ózdi Városi Televízió hírműsora. Az Ózdi Krónika szerint ma kora délután is helyszíneltek az illetékes szervek: egy közeli erdős részen, valamint egy romos épületben is kutattak nyomok után. Fotó: ozd.hu A fiatal lány emléke előtt ma este nyolc órakor Borsodnádasdon gyertyagyújtással tisztelegtek családtagjai, rokonai, barátai. Az MNO megkereste a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletét arról érdeklődve, van-e már gyanúsított. Bár a rendőrség az Ózdi Krónika híreit nem erősítette meg, de azt elárulta, hogy a hatóság széles körű adatgyűjtést végzett, nagy létszámban hallgattak ki tanúkat, a nyomozást pedig jelenleg is, vagyis az esti órákban is nagy erőkkel folytatják. Az Ózdi Krónika azon értesülését pedig, amely szerint a lány holttestét ruha nélkül találták meg, a hatóság nem cáfolta. A rendőrség kedd reggelre ígért részletesebb tájékoztatást.
    3. frissítés: egy gyanúsított van A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő esti tájékoztatása szerint az ügyben végzett adatgyűjtések eredményeként hétfőn gyanúsítottként hallgattak ki egy 20 éves borosodnádasdi férfit. A férfi ellen emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a főkapitányság – adja hírül az MTI.
    4. frissítés: íme egy teljesen hihető magyarázat A Bors azt írja, a lány a barátaival az Alsó-tónál szalonnát sütögetett, majd egy fiúval – aki szerelmes volt Csengébe – hazaindult. Csakhogy a lány “valamitől rosszul lett és elájult”. A fiú “azt hitte, meghalt, így egy aknába dobta a testét”. Csenge még élhetett, amikor belezuhant, és ott a felgyülemlett esővíztől fulladt meg a bulvárlap verziója szerint. – Úgy hallottuk, hogy egy helybéli, 20 éves fiút tartóztatott le a rendőrség – nyilatkozta a lapnak egy helyi lakos. – Azt is be­szélik, hogy fojtogatásnyomok voltak a torkán. A ruháit rendőrök, tűzoltók és a helyiek is keresik – tette hozzá a férfi. (Tehát “valamitől” rosszul lett, majd “valamitől” fojtogatásnyomok keletkeztek a torkán… – a szerk.) Csenge bátyja csak annyit mondott a Borsnak, hogy sem a baráti társaságot, sem ezt a fiút nem ismerték. A történtekről azonban egyelőre ők sem tudnak részleteket. A lányt mindenki szerette a faluban. A “fiú” anyja nem érti – Együtt bográcsozott a fiunk Csengével – magyarázta a szóban forgó fiú édesanyja a Blikknek. – Elvitték a fiunkat, és egy napja nem engedték haza. Ma itt voltak, és házkutatást tartottak nálunk. Nem értjük, mi ez az egész – sírta el magát az asszony. – Szerintem Csenge a szalonnázás után elindult hazafelé, a gyilkosa pedig utána lopózhatott – vélekedett a lány egyik barátnője, aki azt is elmesélte, hogy Csenge soha senkinek nem ártott, így biztos, hogy ellensége nem volt. 5. frissítés: “a fiatal lány öntudatlan állapotba került, majd a gyanúsított egy vízzel telt aknába eresztette” – a BAZ megyei rendőr-főkapitányság nem túlságosan részletes közleménye: Emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság egy 20 éves borsodnádasdi férfival szemben. A bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban dr. Mecser Tamás r. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese 2017. szeptember 5-én tartott sajtótájékoztatót Miskolcon. Egy 17 éves lány eltűnése ügyében indított eljárást 2017. szeptember 3-án a délutáni órákban az Ózdi Rendőrkapitányság Putnoki Rendőrőrse. A rendőrség a polgárőrség és a tűzoltóság bevonásával haladéktalanul megszervezte az eltűnt fiatal felkutatását, akinek ruhátlan holttestét éjfél előtt Borsodnádasdon találták meg egy vízzel teli aknában. A nyomozók ezt követően büntetőeljárás keretében folytatták tovább a széleskörű adatgyűjtést. Ennek eredményeként több tanút hallgattak ki, majd a 2017. szeptember 4-én a késő délutáni órákban gyanúsítottként hallgattak ki egy 20 éves borsodnádadi férfit. Az adatok szerint a gyanúsított 2017. szeptember 2-án Borsodnádasd egyik erdős területén találkozott a sértettel, akivel beszélgettek. A fiatal lány később öntudatlan állapotba került, majd a gyanúsított egy vízzel telt aknába eresztette. Az elsődleges szaktanácsadói vélemények alapján a lány halálát fulladás okozta. Az eset egyéb részleteit a további nyomozati cselekmények és szakértői vizsgálatok eredményei tisztázzák majd. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a beismerő vallomást tett 20 éves borsodnádasdi férfit bűnügyi őrizetbe vette, egyben előterjesztést tett előzetes letartóztatásának ügyészi indítványozására.
    6. frissítés: “nem merült fel szexuális indíttatású bűncselekmény” Az MNO beszámolója szerint Mecser Tamás ezredes közölte, nem merült fel szexuális indíttatású bűncselekmény, “B.” Roland egyedül követte el a tettét, nem volt tettestársa. Mecser elmondta, “B.” Roland a település egyik erdős területén találkozott az áldozattal, akivel beszélgettek. Kihallgatása során a férfi beismerte, hogy ő tette az eszméletlen fiatal lányt a vizes aknába. Egyelőre orvosszakértői vizsgálatra várnak azzal kapcsolatban, hogy mi okozta a lány halálát, a feltételezések szerint fulladás, mivel az akna vízzel volt teli. Arra a kérdésre, hogy fogyasztott-e kábítószert “B.” Roland a gyilkosság előtt, Mecser azt mondta, a hatóságok szakvéleményét várják. 7. frissítés: Bialkó Roland lehet az elkövető A névazonosság, a lakhely, a videón látható fejforma, az életkor és – főleg – a Fb-oldalán már a mostani frissítésünk előtt szaporodó hozzászólások alapján ő az elkövető: Jó társaságban – Lakatos Jozsyykával Korábban írtuk: Holtan találtak meg egy eltűnt lányt Borsodnádasdon A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja egy 17 éves borsodnádasdi lány halálának körülményeit. Az Ózdi Rendőrkapitányság Putnoki Rendőrőrsére szeptember 3-án a délutáni órákban tett egy 17 éves lány édesanyja bejelentést gyermeke eltűnése miatt. A rendőrség a polgárőrség és a tűzoltóság bevonásával megszervezte az eltűnt fiatal felkutatását, akinek holttestét éjfél előtt Borsodnádasdon találták meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szakértők bevonásával, büntetőeljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit. (Híradó – Police.hu)

  2. Kopasz Jány szerint:

    Ha veszít a Fidesz, akkor lényegtelen hogy milyen arányban! Ki a fene akarja a 2/3-os törvények megváltoztatásával kezdeni a kormányzást! Az állammal és annak vállalataival, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos szerződéseket és számlákat kell átnézni! Megtenni a feljelentéseket. Amennyiben a Polt vezette ügyészség nem hajlandó végezni a dolgát, el kell mozdíttatni a köztársasági elnökkel! Amennyiben a köztársasági elnök nem hajlandó támogatni az ügyészség megtisztitását, méltatlanság miatt le kell váltani vagy lemondatni!

    A hatalommal való visszaélés bizonyítottsága esetén a Fideszt fel kell oszlatni s a felelősöket bíróság elé kell állítani!

    Na ezek után lehet új választásról goldolkodni, miután a Fidesz betiltatott és a tagjai eltiltattak a közügyektől! Az ország kormányozhatóságáról meg majd a magyar nép gondoskodik, mert a jövőben senki sem lesz bebetonozva a hatalomba! Az ókori Athénban az egész Fideszt száműzték volna, mert türaniszra törekedtek!

  3. névkötelez szerint:

    Kussoljál, Ábel. Senki nem kíváncsi az idióta véleményedre, te csak egy kis fideszes geciláda vagy, ne pofázz bele az ellenzék dolgába.

  4. Lovas szerint:

    Kopasz lány, aki egy demokráciában be akar tiltani egy demokratikus pártot és annak tagjait, az nyíltan diktatúrát akar.

    Lehet vitatkozni sok mindenről, de Hitler, Sztálin, és itthon Rákosi vallották azokat az elberek, amiket a Jobbik és az MSZP (DK) részéről lehet hallani.

  5. borsodivilagos szerint:

    Kezdődik…… Kár, hogy minden oldalon hataloméhes, versenyszférában még soha nem dolgozó, önelégült személyek vannak. (Szinte.) Azt külön szeretem, hogy egyikük sem szeretne kiesni a körből, ezért ellentmondás, vita, soha nincs a “főnökkel”.
    Pár kérdés Ábel Attilához: Mikor vitatkozott utoljára a Németh Szilárddal (szerintem ő a nem hivatalos “főnök” Csepelen) ? Lehet vele egyáltalán? Vagy mindennel egyetért? 🙂

    Egyszer szívesen kitöltetnék minden politikussal, egy IQ és egy EQ tesztet és olvasnék róluk egy pszichológiai elemzést. Mókás lenne. 🙂

    Egyszer kacérkodtam a gondolattal, hogy belépek egy pártba, hogy tegyek valamit a Magyarországért. Nem tettem. Ha van túlvilág, így van esélyem, hogy nem a legrosszabb helyre kerülök. 🙂

    Post scriptum: További jó gyűlölködést!

  6. Kötelező szerint:

    Manapság is csak féleszűek és címeres gazemberek támogatnak baloldali pártnak nevezett bűnszervezeteket.

  7. Kopasz Jány szerint:

    Lovas! Olvasni tudni kell! “A hatalommal való visszaélés bizonyítottsága esetén a Fideszt fel kell oszlatni s a felelősöket bíróság elé kell állítani!” Számtalan eset bizonyítja, hogy a Fidesz hatalommal visszaél! Diktatúra most van, a demokráciát kell helyreállítani a Fidesz politikai térről való kizárásával!

  8. Kötelező szerint:

    Majd te meg a magad fajta fogja megmondani kit kell kizárni. Nem a kommunizmusban vagyunk bárhogy szeretnéd vén fasz.

  9. Balos szerint:

    Kopasz lány, sajnállak. Hát persze, hogy ha az ügyészséget olyan hülyékre cserélnék, mint te, akkor elítélnének mindenkit, akik nem olyanok, mint te. De nem az a demokrácia, szegényke.

  10. Kopasz Jány szerint:

    Hatalommal visszaélés:
    A választási rendszer átszabása, hogy ne lehessen a Fideszt leváltani!
    Az ügyészség kézivezérlése Polt Péter által, aki régebben fideszes képviselőjelölt is volt.
    A MNB házipénztárnak tekintése, százmilliárdok kilapátolása alapítványokba, Polt felesége és lánya milliós állásokat kapott Matolcsytól, Matolcsy fia bankot kapott.
    Többszörösen túlárazott közmegrendelések haveroknak, százmilliárdok úsznak el évente.
    Állampolgárok megfosztása trafikjuktól, földbérletüktől, korengedményes és rokkantnyugdíjuktól.
    Százmilliárd a haveroknak a letelepedési kötvény közvetítéséért.
    A lakosság jelentős részének kifosztása a devizahitelekkel, amelyet 2001-ben AZ ELSŐ ORBÁN-KORMÁNY VEZETETT BE!
    STB.

    Balos, mitől vagy te balos? Talán attól, amitől a fideszes fiúk KISZ-titkárok voltak, az apukáik meg párttitkárok!

  11. Tóth kati szerint:

    Kopasz lány,ha ezt kellene tenni,amit maga mond nem kellene választani,mert nem volna választék,ugyanis az összes komcsi liberális párttagodska már rég a kaptárban ülne.

  12. Nagyapó szerint:

    Kopasz Jány! Van még több hülyesége? Rágalmazza a Fideszt, miközben mindig szocik állnak a bíróság előtt az ellopott milliárdok miatt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. Kopasz Jány szerint:

    A devizahiteleket 2001. nyarán az I. Orbán-kormány engedélyezte, a „2001. évi XCIII. törvény a devizakorlátozások megszüntetéséről, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról” című jogszabállyal.

  14. Kopasz Jány szerint:

    Tegnap kérdeztem, miért nincs rá válasz?

    Miért nem ír a Csepelinfó a 2017. szeptember 6-án, szerdán megtartott csepeli Fidesz közgyűléséről, ahol tisztújítás is napirendi pont volt?

  15. Nagyapó szerint:

    Kopasz Jány! A teljes igazság elhallgatása hazugság. Az Orbán kormány lehetőséget adott devizahitelre, de kevesen éltek vele. Ellenben amikor a szocialista Gyurcsány(i) kormány megszüntette a lakástámogatások rendszerét, akkor fordultak a devizahitelek felé!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Kopasz Jány szerint:

    Na és mi volt a csepeli Fidesz közgyűlésén, miért hallgatnak róla?

  17. Kopasz Jány szerint:

    Inkább kilapozták a címlapról, hogy ne kelljen válaszolni! Valami kellemetlen dolog történhetett, nem kapták meg a bizalmat az eddigi fejesek?

Itt lehet hozzászólni !