Fico kitiltotta Sólyom Lászlót Szlovákiából (frissítve!)

Index, Köztársasági Elnöki Hivatal, Felvidék.ma, Lidové Noviny, Kitekintő, SME, Csepel.info

Szlovákia nem engedte be területére Sólyom László magyar államfőt, aki erről már akkor értesült, amikor úton volt egy révkomáromi Szent István-szobor avatására. Korábban a szlovák elnök és a külügyminiszter azt tanácsolta a magyar államfőnek, hogy tekintettel a kialakult helyzetre, pénteken ne utazzon Szlovákiába. Sólyom nem ment át a komáromi hídon, a magyar oldalon beszélt, és jelezte: megmagyarázhatatlan, ami történt. A magyar diplomácia tájékoztatja az afférról a társországokat. A Köztársasági Elnöki Hivatal egy nappal az történtek után közleményben cáfolta a szlovák vádakat.

Sólyom László magyar köztársasági elnök nem jutott el a révkomáromi Szent István-szobor avatására, miután péntek délután Roberto Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, Szlovákia aznap nem engedi be területére a magyar államfőt. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetségének, Sólyom értesülésünk szerint egy órával a látogatás előtt, már úton Révkomárom felé értesült a jegyzékről.

Fico jelezte: a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

Rendőrök várták Sólyomot

Ján Packa, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya és Milan Marko, a szlovák közjogi méltóságokat védő hivatal elnöke várta a révkomáromi magyar-szlovák határátkelőhelyen a magyar államfőt a tervezett látogatás idején – tudta meg az MTI tudósítója. A határátkelő szlovák oldalán nagy volt a rendőri készültség.

Sólyom László végül nem ment át a komáromi hídon, csak annak közepéig, jogáa határig gyalogolt. A köztársasági elnök szavai szerint a végsőkig elment, de jogászként és államfőként nem akart jogsértésbe keveredni, ezért nem lépte át a határt.

Az Új Szó tudósítása szerint az államfő elítélte a szlovák hatóságok lépését. „Ez két szövetséges állam kapcsolatában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépés, különös tekintettel a kitiltás indokolására, vagyis arra, hogy biztonsági kockázatot jelente a jelenlétem” – mondta Sólyom a komáromi hídon rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Sólyom szerint a szlovák fél legalább két hónapja hivatalosan értesült a tervezett látogatásról, és egészen az utóbbi napokig a szlovák hatóságok együttműködtek a látogatás szervezésében. „Remélem, hogy az utolsó napok hisztériája a legfelsőbb állami szinteken nem a szlovák nép érzelmeit tükrözi” – jelentette ki a magyar államfő. Sajnálta, hogy nem mondhatta el beszédét a szoboravatáson, mely éppen arról szólt, hogy Szent István közös királya volt a szlovák és a magyar népnek. „Szent István hatalmas műve a maga gazdagságában nem csak a magyarok javát szolgálta. Mélyen remélem, ez a szobra, amellett, amit Szent István a mi számunkra jelent, ezt is hirdetni fogja” – idézte beszéde két mondatát Sólyom László.

Úgy tudjuk, hogy a magyar diplomácia sürgőssen tájékoztatja az afférról az uniós társországokat. A szlovák fellépésnek külügyi források szerint oka lehetett az is, hogy Fico nacionalista lépésekkel próbál szavazókat elhódítani Slota és Meciar pártjától.

A leleplezésre váró Szent István-szobor környékén kordonok voltak, amelyek mögött végül kétezer ember gyűlt össze. Az Index tudósítója szerint két tucat túlfűtött szlovák jelent meg a rendezvényen, olyan feliartokkal, mint Magyarország 1918-ban megszünt, és Elég volt a megszállásból és beavatkozásból. Nagy-Magyarországos pólóból viszont csak egy volt. Semmiféle incidens nem történt. A résztvevők erős füttykoncerttel fogadták viszont Sólyom kitiltását. A magyar államfő beszédét végül Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete olvasta fel.

Gasparovic is kérte

A szlovák üzengetés csütörtökön este vált komollyá, amikor a szlovák külügyminiszter megüzente a magyar nagykövetnek, hogy “okunk van azt gondolni, hogy ez a látogatás ártani fog a szlovák-magyar kapcsolatoknak. Amennyiben Sólyom László elnök nem szeretné, hogy ez bekövetkezzen, a látogatásra nem kerül sor”.

Péntek délelőtt Ivan Gasparovic, Szlovákia köztársasági elnöke is hivatalosan felkérte Sólyom Lászlót, hogy fontolja meg még egyszer, elutazik-e Révkomáromba. Kérését Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet tolmácsolta, akit Gasparovic bekéretett hivatalába. “Örülni fogok, ha ezt az üzenetet (Sólyom) nagyon komolyan veszi” – nyilatkozta a találkozó után Gasparovic. Leszögezte: elsősorban a látogatás dátuma ellen van kifogása.

A támadó szlovák nyilatkozatok ekkor még nem tántorították el Sólyom Lászlót attól, hogy péntek délután elutazzon Révkomáromba. “Az államfő programjában semmilyen változás nincs, így délután részt vesz és beszédet mond Révkomáromban a közadakozásból állított Szent István szobor avatásán” – mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője pénteken délelőtt.

Sólyom László köztársasági elnök elindulása előtt, pénteken kora délután a diplomáciai csatornákon keresztül fordult szlovák partneréhez, Ivan Gasparovichoz, és jelezte: fenntartja részvételi szándékát a komáromi szoboravatón.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint a magyar államfő kifejtette: a komáromi Szent István Szoborbizottság meghívását elfogadta, erről a szlovák felet időben tájékoztatta, részvételi szándékát továbbra is fenntartja. A rendezvény időpontjával kapcsolatban Sólyom jelezte: már 2008. augusztus 21-én, a Csehszlovákia elleni agresszió negyvenedik évfordulóján nyilvános beszédben fejezte ki sajnálatát a cseh és a szlovák népnek. Korábban az időpontot illetően semmilyen szlovák diplomáciai forrás nem vetett fel kifogásokat.

A magyar köztársasági elnök biztosította a szlovák államfőt, hogy a korábbi találkozásaik, egyetemi párbeszédük együttműködő szellemének üzenetével érkezik Komáromba. A már megfogalmazott javaslat alapján Sólyom László továbbra is számít arra, hogy a lengyelországi visegrádi négyek csúcstalálkozóján kétoldalú megbeszélésen tekinthetik át Szlovákia és Magyarország kapcsolatainak valamennyi aktuális kérdését, köztük az államnyelv törvény módosításának ügyét is.

Fico szerint készülődnek a szélsőségesek

A szlovák miniszterelnök pénteken reggel jelezte, hogy várhatóan lemondja délutánra tervezett programját, mert Sólyom László révkomáromi látogatása kapcsán mindkét országban készülődnek a szélsőségesek, és Pozsonynak ezzel meg kell birkóznia.

“Össze kell hívnom a megfelelő szerveket, amelyek megvitatják ezt a problémát. Valami módon meg kell birkóznunk ezzel a látogatással. El kell dönteni, mi a legkisebb rossz a Szlovák Köztársaság számára, és szükség lesz arra, hogy a Szlovák Köztársaság határozottan szembenézzen ezzel a durva provokációval” – jelentette ki Robert Fico, amikor délelőtt Pozsonyban az 1968 augusztusi események, a csehszlovákiai reformfolyamat leverésének évfordulója kapcsán megkoszorúzta Alexander Dubcek korabeli csehszlovák kommunista pártvezető sírját.

A dátummal is baj van

Pozsony a látogatás dátumát is kifogásolta. Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai – köztük a magyar katonák is – bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak.

A legfőbb szlovák közjogi méltóságok szerdán tudatos provokációnak minősítették, hogy a magyar államfő részt vesz a szobor felavatásán. A miniszterelnök úgy vélte, hogy ez kísérlet a magyar államiság szlovákiai megünneplésére. Robert Fico kijelentette, hogy az esetleges problémákért, és a látogatás következményeiért Sólyom László lesz a felelős.

A szlovák vezetők szerint ezért érzéketlenség, hogy Sólyom ezen a napon tesz magánlátogatást Szlovákiában. A két szlovákiai magyar párt – a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most – viszont nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a magyar államfő Révkomáromban részt vesz Szent István szobrának felavatásán, ezért a Sólyom Lászlót ért szlovák bírálatokat csütörtökön visszautasította.

Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken délelőtt telefonon egyeztetett Robert Ficoval a látogatásról, a szlovák kormányfő ekkor még biztosította Bajnait, hogy gondoskodnak a magyar államfő és a rendezvény biztonságáról. Délutánra már változtatott az álláspontján.

A KDNP választ adna

A KDNP megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy Robert Fico miniszterelnök kitiltotta Sólyom László köztársasági elnököt a Szlovák köztársaság területéről. Az eljárás nem csak az Európai Unió szellemével, hanem jogszabályaival is ellentétes. Szükségesnek tartjuk a magyar parlamenti pártok és az Európai Unió magyar képviselőinek közös fellépését. Erre a tűrhetetlen provokációra azonnali és határozott választ kell adni! – áll a KDNP közleményében.

Forrás: Index

Az alábbiakban a Köztársasági Elnöki Hivatal augusztus 22-i közleményét olvashatják:

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye Robert Fico szlovák miniszterelnök augusztus 21-i nyilatkozatáról

Sólyom László köztársasági elnök 2009. június 19-én vette át Peter Weiss, Magyarországra akkreditált szlovák nagykövet megbízólevelét. Találkozójukon a magyar államfő jelezte: a szlovákiai Komáromban felállításra kerülő Szent István szobor felavatásának ünnepségére meghívták, ezt elfogadta, részt vesz, és beszédet mond az eseményen. A nagykövet tudomásul vette a köztársasági elnök tájékoztatását, amely a diplomáciai érintkezésben a legmagasabb szintű hivatalos értesítésnek minősült.

Peter Weiss később bemutatkozó látogatáson ismét járt a Köztársasági Elnöki Hivatalban, ahol találkozott a magyar államfő külügyi főtanácsadójával. Megbeszélésük napirendjén szerepelt a szoboravatás témája, amellyel kapcsolatban a szlovák nagykövet csupán annyit közölt: a jelzett időpontban Ivan Gašparovič köztársasági elnök szabadságon van, így nem tud találkozni Sólyom Lászlóval, illetve nem tud részt venni az ünnepségen.

A magyar fél tehát a legmagasabb szinten két hónappal az ünnepség előtt bejelentette Szlovákia felé Sólyom László szándékát a szoboravatási ünnepséggel kapcsolatban. Sem akkor, sem azóta egészen az augusztus 19-ei sajtónyilatkozatokig nem érkezett jelzés arra, hogy a szlovák fél kifogásolja a rendezvényt, annak időpontját, vagy bármilyen olyan körülményt, amely Sólyom László részvételével kapcsolatos.

keh.hu

Sólyom László köztársasági elnök beszéde Révkomáromban, Szent István szobrának felavatása alkalmából

A beszédet az ünnepségen Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete olvasta fel.

Tisztelt Ünneplő Közönség!

Boldog az a nép, amelynek olyan nagy, és szent király alapított országot, mint Szent István. Boldogok vagyunk, mert Szent István ezer éven át együtt maradt népével, mert a reménység forrása volt és példaképként szolgált. Szent Istvánhoz folyamodtak, őt keresték, hívták bajaik közepette a magyarok, és őt ünnepelték örömükben. Ma is mély lelki szükségét érezzük, hogy fölmutassuk közösségünket Szent Istvánnal. Akik szobrot emelnek neki, mint most Komárom város közönsége, ezzel a tettükkel Szent István tiszteletében megerősítik, hogy gazdag örökségünket együtt kívánjuk folytatni. A nemzet lényege ugyanis a jövő vállalása is, a közös akarat arra, hogy együtt akarjuk folytatni történelmünket.

De, tisztelt Ünneplő Közönség, Szent István nemcsak a miénk, nemcsak a mi egységünk szimbóluma. Királya volt minden népnek, amely országában élt. Elindítója közös történelmünknek; a szlovák és a magyar nemzet oly szorosan összefonódott történelmének is. Hasonlóan Cirillhez és Metódhoz, azon kevés szentek közé tartozik, akiket a keleti és a nyugati egyház egyaránt magáénak vall és tisztel, és akik Európa nagy alapító atyái.

Szent István nagyságát mindig örömmel és tanulsággal gazdagon idézzük fel. Hiszen a magyar királyság megalapításával ő biztosította megmaradásunkat. Szuverén módon határozta meg Magyarország helyét az akkori Európában: az új államok közül egyedül ő nem lett sem a császár, sem a pápa hűbérese. Bekapcsolta Magyarországot Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe, amikor megnyitotta az országon átvezető jeruzsálemi zarándokutat. Hatalmas egyházszervező munkája gyümölcsei máig teremnek. Nemcsak törvényeket, de jogbiztonságot is adott népeinek. Vallásossága nem politikai számítás volt, lelke mélyéről fakadt.

Művének az a tanulsága azonban, amelyre ma a leginkább szükségünk van, az, hogy István király felismerte azt a pillanatot, amikor nem volt szabad többé a régi mederben maradni. Óriási változást igényelt, óriási átalakulást követelt meg az emberektől István terve. Hosszú uralkodásának végén egy teljesen más országot, más társadalmat és más embereket hagyott maga után.

Ha felmérjük a magyar nemzet kilátásait, ha meg akarunk maradni mindenütt, ahol Szent István alatt már otthon voltunk, akkor készen kell állnunk a belső, szemléleti változásra.

A magyar nemzet ma nyolc ország területén él őshonosként. A magyar nemzetet egységét tehát csakis etnikai, nyelvi, kulturális és identitásbeli közösségként kell elképzelnünk, vagyis úgynevezett kulturális nemzetként. Ezért szükséges tisztáznunk a nemzet és állam viszonyát. Továbbá, ha közös akaratunk, hogy kulturális nemzetként megőrizzük és fenntartsuk közösségünket, ennek érdekében nemcsak minden jogi eszközzel élnünk kell, hanem egyszersmind törekednünk kell a szomszéd nemzetekkel a jóindulatú és felszabadult kölcsönösségre, a nyitott szívű megbecsülésre. Ugyanez a feladata az anyaországnak a szomszéd államokkal való viszonyában.

Tisztelt Ünneplő Közönség!

István az Árpádok véréből való volt, a magyaroknak alapított államot, s Magyarország több mint ezer év után is áll.

De olvashatjuk István király Intelmeiben, hogy nem akarta egy nemzetiségűvé tenni országát. Utódainak is megparancsolta, hogy a korábban itt lakó népeket és a betelepülőket hagyják meg nyelvükben és szokásaikban. „Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő” – idézzük ma is oly sokszor. Magyarország az ő példája nyomán később is befogadó ország maradt.

A magyar állam és magyarság határai sosem estek egybe. A magyar államnak kezdettől fogva más nemzetek is részei voltak, és részei ma is. A magyarság egy része pedig a történelem során nem egyszer a magyar állam határain kívül élt.

De miközben a határok változtak, a magyarok mindig megmaradtak ott, ahol Szent István korában már letelepedtek. Ezt bizonyítják a helynevek, tanúsítják a régészeti leletek és nyelvemlékek, és ezt mutatja teljes történelmünk és a magyarság mai elhelyezkedése is.

Nyelvünk, kultúránk, történelmi tudatunk és azonosság-érzésünk egysége mindmáig fennmaradt.

Európa nagy részén, de a mi régiónkban különösen, etnikailag és nyelvileg homogén nemzetállamok nem hozhatók létre. Ma, Európa államaiban 40 nemzeti nyelv van, ám ebből 35-öt az ország határain kívül is anyanyelvként beszélnek. A tiszta nemzetállam 19. századi eszméje annak idején Magyarország politikáját is megkísértette, de drágán megfizettünk érte. Napjaink Európájában elképzelhetetlen a kisebbségek jogfosztása és kiűzése. A nemzetállamok kialakításának hagyományos eszköztárával pedig – a kisebbségi nyelvek kitiltásával a közéletből és oktatásból, az etnikai arányok megváltoztatásával célzott betelepítések révén – ma már szemben állnak az emberi jogi és a kisebbségvédelmi egyezmények.

Természetesen az egyes államok szempontjából, sőt az Európai Unió vonatkozásában is tisztáznunk kell, mivel jár a kulturális nemzet egységének fenntartása. Mindenekelőtt, ez a törekvés nem érinti – és semmiképpen nem veszélyeztetheti – azon államok szuverenitását, területi épségének érinthetetlenségét, amelyekben a kulturális nemzet egyes részei, kisebbségként élnek. A Magyar Köztársaság többszörösen, szomszédaival pedig külön-külön is megerősítette nemzetközi szerződésekben, hogy a határokat sérthetetlennek tartja. Továbbá magától értetődőnek tartjuk, ha a szomszéd államok bármelyike anyaállamként viselkedik a Magyarországon élő nemzetrészeivel szemben – mint ahogy ezt mi is megtesszük a más országokban élő magyarokkal.

Ha pedig Európa meg akarja találni időszerű feladatait és hivatását, hogy az európai polgárok valamennyi közösségének uniója legyen, akkor az Európai Uniónak az államok, a politikai nemzetek mellett, a régiók és az etnikai-nyelvi-kulturális közösségek, vagyis a kulturális nemzetek uniójává is kell válnia.

A jogi garanciák gyakorlati érvényesítése és további kiépítése mellett azonban a megoldás valódi kulcsa a belátás: a történelem és a jelen helyzet, azaz a többségi nemzet mellett más nemzeti közösségek létének és fennmaradásának tudomásul vétele. De nem kényszeredetten. Azzal a szemlélettel szemben, amely a kisebbségben ellenséget, vagy legalábbis problémát lát, létezik egy másik látásmód is, amely értéknek és országa gazdagodásának tartja őket. Hiszen így gondolkodott már Szent István is.

Ezekben az országokban sok száz, sőt még ezer éves nemzetiségi tömbök is vannak, mélységes gyökerekkel, hagyománnyal és teljes társadalmat képezve. Történelmünk is sokszorosan összefonódott, és sokkal inkább áll közös alkotásokból, mint sérelmekből. Miért ne lehetne ezeket az alkotásokat – amelyek Európa ezen részének történelmét és kultúráját alkotják – kölcsönös megbecsüléssel és a kizárólagosság igénye nélkül magunkénak és egyben közösnek is tudni? Megértéssel tudomásul venni, hogy ugyanannak a történelmi eseménynek akár ellentétes értelmezései is lehetnek? Állampolgári lojalitás úgy is lehetséges, hogy egy kisebbségi nemzetrész nem osztja ilyen kérdésekben a többségi nemzet érzéseit – hanem kölcsönösen tudomásul veszik a másik olvasatot. Ezzel nyeri mindkét fél a legtöbbet. Ugyanígy állunk a kétnyelvűséggel, amely nagy érték – de csakis az anyanyelv sérelme nélkül. A kisebbség kívánatos integrációjának a többségi államba érzelmi feltételei is vannak – amelyek az integrációt és az asszimilációt érzékenyen elválasztják.

Azok a szlovák parlamenti képviselők, akik megszavazták a komáromi Selye János Egyetem megalapítását, mindkét nemzet érdekében nagyon sokat tettek. Most, Szent István szobra mellől szeretném kifejezni külön köszönetemet nekik. Ez a szellem tette nyugodttá a magyar-szlovák kapcsolatok egyes időszakait. Jó lenne visszatérni hozzá! A szavazatnyerést célzó pártpolitika világán kívül azonban igenis él ez a szellem; fontos eseményei vannak a kölcsönös megbecsülésnek és kiengesztelődésnek. Utalok a szlovák és a magyar katolikus püspöki kar példamutató nyilatkozataira. És szívből köszönöm, hogy budapesti Szent István bazilikában tartott tegnapi ünnepi misén Kassa és Nagyszombat érseke is részt vett.

Az anyanyelv korlátlan használata nemcsak a magán-érintkezésben, hanem a nyilvánosságban, az oktatásban, a közösségi tereken, sőt a hivatalos érintkezésben is életfontosságú a kisebbségi nemzetrészek számára. Közismert a legjobb európai gyakorlat – a svéd nyelv státusza Finnországban, a németé Belgium németek lakta részén, vagy a regionális hivatalos nyelv lehetősége. S vannak szerényebb, viszont kötelező jogi garanciák. Én azonban ismét a belátásra és jóérzésre hivatkozom.

Tisztelt Ünneplő Közönség!

Oh hol vagy magyarok tündöklő csillaga – szól évszázadok óta, augusztus 20-án, Szent István ünnepén az ének. Felidézzük, és kívánjuk István királyt, erőt merítünk és útmutatást kapunk példájából. Szent István hatalmas műve a maga gazdagságában nemcsak a magyarok javát szolgálta. Mélyen remélem, ez a szobra, amellett, amit Szent István számunkra jelent, ezt is hirdetni fogja.

keh.hu

Lidové Noviny: Szent István nagy király volt

Bírálta az elutasító hivatalos szlovák álláspontot Sólyom László révkomáromi útja kapcsán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

“Amennyiben Csehország úgy állna hozzá a történelemhez, ahogy azt Szlovákia teszi, akkor át kellene keresztelnie a prágai Károly hidat és a Rudolfinumot (hangverseny palota, volt parlament) is, amelyek köztudottan az elnyomó osztrák uralkodókról kapták elnevezésüket” – írja Luboš Palata, a tekintélyes lap neves kommentátora Szent István, Szlovákia híres királya című pénteki jegyzetében.

A szlovák bírálatokat ismertetve érthetetlennek tartja, miért von Pozsony párhuzamot az 1968-as bevonulás és a Sólyom-látogatás között. “A magyarok ugyanis Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállásáért már 1989-ben bocsánatot kértek. Augusztus 21-ét már Csehországban sem tartják olyan napnak, amelyen külföldieknek nem illő látogatóba jönni. Különösen nem érvényes ez Magyarországra vagy Lengyelországra” – mutat rá a szerző.

Megdöbbentőnek tartja azt a tényt, hogy a szlovákokat a látogatás oka – Szent István szobrának felavatása – is zavarja. “Amikor Pozsonyban még nem jártak nacionalista táncokat, s a kormányban nem ültek a Ján Slota-féle ultranacionalisták, szó volt közös szlovák-magyar történelmi tankönyvről is” – jegyzi meg a szerző. Emlékeztet: Pavol Hrušovský parlamenti elnök az önálló Szlovákia megalakulásának 10. évfordulója alkalmával elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a régi Magyarország történelme a szlovákok történelme is, az akkori magyar királyok a szlovákok királyai is.

“Ez okos volt, már csak azért is, mert a régi magyar (és a csehszlovák) történelem nélkül a szlovák történelem ugyancsak nagyon vékonyka füzetecske lenne” – jegyzi meg Palata.

Hozzáteszi: Szent István nagy király volt, egyike a régió legnagyobb uralkodóinak. A cseh történelemben IV. Károly német-római császár és cseh király volt hasonló személyiség. Ha valaki például az egykoron szudétanémetek által lakott Chebben szobrot akarna emelni IV. Károlynak, akkor az Csehországban senkit sem zavarna. Még akkor sem, ha a szoborállítás költségeit közadakozásból a szudétanémetek állnák – zárta jegyzetét a lap.

felvidek.ma

Kapcsolódó cikkek:

Sólyom László a komáromi Erzsébet hídon tett sajtónyilatkozatát itt olvashatják el.

Pozsony a tűzzel játszik

A külföldi hírportálok is beszámolnak a diplomáciai botrányról

Tőkés László az EP elé vinné Sólyom ügyét

Az MKP alelnökei a szlovák politikai vezetés botrányos megnyilvánulásáról

SME: Önellentmondásba keveredett a szlovák kormány

34 hozzászólás “Fico kitiltotta Sólyom Lászlót Szlovákiából (frissítve!)” bejegyzésre

  1. Csepel-sziget szerint:

    Jó volna egyszer odadörrenteni ezeknek a hontalan patkányoknak!

  2. Gordon szerint:

    A sluszpoén az lenne ha (mivel a kitiltása péntek éjfélig szól) megvárná a 24 órát az étteremben, majd a sajtó nyilvánossága előtt gyalog átmenne szombat 0 óra 1 perckor, majd szintén gyalog érné el a szobrot. 19 órakor még az étteremben volt, nem tudom hogy mi a “terv”, de remélem valakinek eszébe jut a stáb tagjai közül hogy ez egy nagyon frappáns, elegáns válasz lenne. A sajtó is “zabálná”. 🙂

    1990 óta – bár Mádl-t is tisztelem – még nem volt Sólyomhoz hasonló talpraesett elnökünk. Becsüljük meg.

    (bocsánat a kopizásért, de ide jobban illik, amit korábban hollósinak írtam)

  3. Nagyapó szerint:

    Azért valamit nem értek, van schengeni egyezmény, vagy nincs?
    Én mehetek Szlovákiába (nincs priuszom), vagy nem?
    Mit tesz a magyar libás kormány? Visszahívja nagykövetünket, vagy a gerinctörött magyarokkal együtt lenyeli?
    A tótok nem tudják, hogy ’68-ban Csehszlovákia volt (Régebben csak egy fasiszta szlovák állam volt). Prága miért nem szólal meg?
    Mit mondanak az internacionálét éneklő Bajnai, Lendvai, Nyakó, “Boleman” stb. et.-ak?
    Hol voltak a tótok 1000-ben? Most találják ki történelmüket (általában magyar segítséggel, mint az oláhok. De már dolgoznak az ukránok is)
    Szt. István az egész Kárpát medence királya volt. A kisebbségek beszivárogtak, utoljára a cigányok (kivétel a betelepített svábok)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. lolka szerint:

    Gordon:

    2009. augusztus 21. 20:55-kor
    Hátha olvassák a Csepel.info-t…

  5. Gordon szerint:

    Itt is leírom: hátha. 🙂

  6. Tuktujaktuk szerint:

    Tűrhetetlen és példátlan!

    Szerintem kezdjünk hidegháborút a szlovákokkal! Van hozzá 3-3 darab működőképes harckocsink és grippenünk, egy műrepülőnk (Bessenyei P.), egy Centrum kft-nk aki lebilincsel mindent, egy kifogástalanul működő propagandásunk (Szíjjártó P.), egy Morvai K. féle kapás-kaszás gyalogos szabadcsapat, s végül de nem utolsó sorban az esetleges dezertőrökkel kötéllel elbánó Kövér L.

  7. Tuktujaktuk szerint:

    Egy demokratikus országban a megválasztott köztársasági elnök ilyetén kezelése az egész ország arcul csapása, a köztársasági elnök személyétől függetlenül.

  8. bolemann lajos szerint:

    A megválasztásának körülményeit pedig most jobb ha nem firtatjuk.

  9. Gordon szerint:

    Firtathatjuk, hiszen az alkotmány világosan szabályozza ezt a kérdést, és az előírásoknak megfelelő volt a megválasztása.

  10. én szerint:

    Csúnya eset.

    De ha valóban belegondolunk a megválasztása hogyan történt, talán nem is veszik őt “igazi” köztársasági elnöknek. Sokszor szólt itt-ott olyat is, amit nem kellett volna, provokatív volt, uszításnak tűnt.

    Ettől eltekintve, az a véleményem, hogy nem volt helyes viselkedés. Mi az, hogy nem engedeik be egy országba?

  11. bolemann lajos szerint:

    Morálisan viszont elfogadhatatlan. De inkább hagyjuk. A vakond már a föld alatt.

  12. Gordon szerint:

    Van itt az infon egy hozzászólói kör, akik mikor sarokba szorítom őket rendre előveszik ezt a morálisan mi elfogadható és mi nem kártyát – menekülőutat. Ez egy visszatérő jelenség.

    bolemann! Ha csak morálisan lenne elfogadhatatlan számodra, akkor 9:52-kor is azt írtad volna, de nem ezt tetted, és a cáfolatot is megkaptad. Most meg ebbe a morálisozásba menekülsz… ha már itt tartunk: Kifejtenéd, hogy miért lenne a megválasztása morálisan elfogadhatatlan?

    Javaslom, hogy előtte azért nézd meg a “morális” szó jelentését… legalább ma is tanulsz valamit. 🙂

  13. Menyhért Péter szerint:

    Kedves “én”!
    Mentális állapotodra nick neved is jellemző, ezért igyekszem csak ennek megfelelő komolysággal kezelni a véleményedet. Sólyom megválasztásával kapcsolatos megjegyzésed azokra az ál-demokrata tőke-bérenc mszpsekre jellemző, akik szerint GYF csaló miniszterelnök ténykedése teljesen demokratikus volt, ezzel szemben Sólyom megválasztása megkérdőjelezhető. E szerint a logika szerint minden megkérdőjelezhető és nem tisztán demokratikus, ami nem a globáltőke talpnyalását biztosító mszp társaság izlésének megfelelően történik.
    Mára már nyilvánvalóvá vált végre, hogy az mszp tisztességét és szavahihetőségét eladó funkcionáriusai szétverték a valaha baloldali pártot. Nem csoda, ha a baloldali szavazók is elhagyták őket, s csak az ostoba hithű embereik maradtak.
    Megjegyzésed a szlovákok viselkedéséről is jellemző: csúny szlovák bácsik, irgum-burgum!
    Az a baj hogy egy civilizált európai közösségben egy ilyen politikai skandallumra ez édeskevés, hiszen nem csupán a diplomáciai szokásjogot köpködték meg ezzel a szlovákok, hanem az egységes európai jogelveket is a sárba tiporták!
    Véleményem szeriunt, ennek az unióban is KELL hogy érdemi következménye legyen, mert ha nem, az az unió morális zülléséhez vezet.
    Üdv menyus

  14. bolemann lajos szerint:

    9:52-kor sem jogilag firtattam.
    Morális szempontból pedig ítélje meg mindenki maga.
    Szerintem erkölcstelen Szilire szavazni titkosan azért, hogy ezzel megvezessem az ellenfelet, aztán második körben Sólyomra voksolni.
    Ügyesen csinálta a fidesz, de ettől még gusztustalan. Miképpen az is ahogy a frakciótársaik szavazatait ellenörízték az urnába dobás előtt.

    Ennek ellenére nem nevezem illegitimnek SL-t. Mert nem az.
    Ti viszont 2002-ben és 2006-ban is megkérdőjeleztétek az új kormány legitimitását. Pedig a választás törvényes volt.
    Saját portán sepregetni kedves Gordon!

  15. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Gordon!
    “‘bolemann” a morál szót nyilvánvalóan még sztálin és rákosi atyáinktól tanulta, s ott be is fejeződött a politikai szocializációja.
    Felesleges lenne rajta gondolkodást számon kérni.
    Üdv menyus

  16. Gordon szerint:

    he-he.. menyus! Nálad a pont! 🙂

  17. Menyhért Péter szerint:

    Kedves bolemann lajos!
    A magyar büntető törvénykönyv a csalást a következőképpen fogalmazza meg:
    Ha valaki anyagi haszonszerzés céljából másokat tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ebből anyagi előnye származik, az csalás vétségét illetőleg büntettét követi el.
    GYF a saját szavazóival szemben elkövette ezt a bűncselekményt, függetlenül attól, hogy milyen jogi csavarokkal bújt ki a felelősség alól.
    Mindezt tetézve – gordonkával együtt, úgy próbálják az elmúlt 2004-2009-es évek csődtömegét beállítani, mintha az a Medgyessy kormány bűne lenne! Ha az emberek vennék a fáradtságot, és megnéznék a magyar gazdaság hivatalos adatait, úgy rájönnének: megint mocsok módon becsapják őket!
    Csaló úr már nincs, de hazugság kormánya még tevékeny!
    Üdv menyus

  18. Gordon szerint:

    bolemann!

    Szili Katalint még egy pécsi választást sem tudott megnyerni. Úgy elverték, mint jég a határt (de szép nap volt 🙂 ). Hogy gondolhatta, hogy majd köztársasági elnök lehet. Ráadásul pártpolitikusként nehezen tudná megtestesíteni a nemzet egységét. Sokkal nehezebben mint Sólyom. Ezt még a kutyaütő szdsz is felismerte. 1994 óta egy dolgot tudok megsüvegelni az szdsz politikájában és az Szili Katalin “kandidálásának” elgáncsolása volt.

    Már megint ez a királyi többes “ti”. Kik azok a ti? Én Gordon vagyok.

  19. bolemann lajos szerint:

    Kedves Menyhért Péter!
    Amikor az ehhez hasonló silány riposztokat olvasom, mindig megnyugszom.
    De jó hogy nem tartozom a ti szellemi közösségetekhez!
    Vitakészségetek 0.

  20. bolemann lajos szerint:

    Azt hittem Sólyom 2005-ös megválasztásának körülményeiről van szó.
    Nem Szili 2009-es szerepléséről.

  21. Menyhért Péter szerint:

    Kedves bolemann lajos!
    Én is olvastam a rákosi renndszer politikai oktató brossúráit, ezért talán nem is várhattam volna tőled más reakciót.
    Ennek megfelelően, ha az érvek nincsenek meg, úgy a partner lenézése, általánosító lekezelése, a követendő bűnbakképző stratégia.
    Őszinte sajnálatodra, én mindig nyíltan baloldali beállítottságú voltam – most is az vagyok.
    Ezért dühít, ha a júdáspénzen megvett mszp vezetés az utolsó még baloldali mszp-t mocskolja.
    Ha fideszesnek néztél, bocs: ÖNGÓL.
    Üdv menyus

  22. bolemann lajos szerint:

    “‘bolemann” a morál szót nyilvánvalóan még sztálin és rákosi atyáinktól tanulta, s ott be is fejeződött a politikai szocializációja.

    Ezt nevezed te érvnek?

  23. bolemann lajos szerint:

    Még egy szóra:
    Őszinte sajnálatodra, én nem vagyok baloldali beállítottságú.

  24. Menyhért Péter szerint:

    Kedves bolemann lajos!

    Egy egyértelműen szubjektív véleményt kijelentő mondat, mely egy másik hasonló véleményre reagál, mitől válna érvvé?

    Érvnek én egy vitában megfogalmazott tényt, gondolatot, bizonyítékot, megállapítást, stb tartok, mely objektivitásra törekvő párbeszédre alkalmas.

    Hit, vallás, személyes vélemény, kinyilatkoztatás, stb ilyen irányú párbeszédre nem alkalmas.

    Röviden: ha te a témában érvelsz, akkor ellenérvekre, meggyőzésre számíthatsz, míg ha írásod egy fennkölt kinyilatkoztatás csupán, akkor te sem várhatsz érveket.

    Az inkriminált mondataid:
    “A megválasztásának körülményeit pedig most jobb ha nem firtatjuk.”
    “Morálisan viszont elfogadhatatlan. De inkább hagyjuk. A vakond már a föld alatt.”

    Üdv menyus

  25. bolemann lajos szerint:

    Tehát ha valaki SL megválasztásának körülményeit morálisan elfogadhatatlannak tarja az Sztálin és Rákosi szellemi utódja.

    Zseniális.

  26. Vátesz szerint:

    Mi magyarok szívesen látjuk, mind Gasparovics elnököt, mind Fico miniszterelnököt, csak sajnos a biztonságukat csak részben tudjuk biztosítani. Az összes magyar WC állítólag alá lesz aknázva, ezért vagy beszarnak a gatyájukba vagy hoznak bilit és a diplomáciai védettségű gépkocsijukban könnyítenek magukon. Természetesen, mivel az így keletkezett anyag fokozottan környezetre veszélyes hulladéknak minősül, szíveskedjenek azt megfelelő csomagolásban, diplomáciai futárral azonnal hazaküldeni.

  27. miska72 szerint:

    Trianon letelt, tehát mátr csak vendégek lehetnek!
    MAGYARORSZÁG A MAGYAROKÉ!

  28. Menyhért Péter szerint:

    Kedves bolemann lajos!
    Szived joga, hogy személyes véleményt formálj az elnökválasztás morális hátteréről, és ezt kijelentsd. Ha azonban csak ennyit akarsz, akkor ne érezd magad sértve ha másnak a te egyoldalú hivatkozásodról rákosi jut eszébe.
    Ha meg tudod indokolni, hogy mit és milyen erkölcsi – eszmei alapon állítasz, akkor már van min vitatkozni.
    Megjegyzem, hogy már a kádári érában sem volt divat az a fajta nem-tetszés nyilvánítás, ami mentén SL elnökké választásának körülményeit egyesek el és nem megítélik.
    Még egy apróság, ami demokrata körökben nem ésszerű.
    Azt írtad:
    “Tehát ha valaki SL megválasztásának körülményeit morálisan elfogadhatatlannak tarja az Sztálin és Rákosi szellemi utódja.”
    Ez a fajta általánosítás ismét egy példa az autokrata megvezetés eszköztárából!
    A konkrét véleményedre alkotott konkrét vélemény nem általánosítható, hiszen az csak és kizárólag arra vonatkozik.
    Leegyszerűsítésed formál-logikai bukfenc.
    Üdv menyus

  29. miska72 szerint:

    HAJRÁ JOBBIK!

  30. én szerint:

    Kedves Menyhért Péter!

    Ha a vak, tőkebérenc mszp-sekhez sorolsz, nagyot tévedsz. Mindent lehet rám mondani, csak azt nem, hogy balos vagyok és vak sem. Ezért van, hogy mindkét oldalon észre veszem azt is ami jó, azt is ami rossz. Attól vagyok bérenc, hogy nem tetszett, a választásnak az a módja, hogy Áder az urna mellett állt és ellenőrízte párttársait? Vagy, hogy az mdf-ből ott ugráltak a kamerák előtt lobogtatva kire szavaztak? Amellett, hogy jobbos támogatású közt. elnököt láttam szívesen, nem tetszett!

    A mentális állapotom ne aggasszon! Úgy tudom, mindenki olyan nevet választ, amilyet akar. Ennek a névnek története van, amit Te nem tudhatsz.

    Egyébként írásod azt mutatja, hogy ezen hozzászólásomon kívül nem igen olvastál tőlem semmit. Akkor láthattad volna – többek között – hogy soha senkit nem bántottam meg, nem szóltam le és ehhez a jövőben is tartom magam. A véleményem az enyém. Miért kellene, hogy egyezzen a Tiéddel? Azért, hogy ne sértegess? Attól nem fog megváltozni.

    Üdvözlettel: én

  31. DFK szerint:

    Úgy tűnik a kormányzat nem lép semmi komolyat. Vert kutyák vagyunk.

  32. […] Ficó kitiltotta Sólyom Lászlót Szlovákiából […]

Itt lehet hozzászólni !