Feljelentés az ózdi korrupciógyanús ügyben

Fidesz.hu

Németh Szilárd ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz hivatali visszaélés gyanújával az ózdi korrupciógyanús ügyben. A képviselő arra kéri az ügyészséget, hogy vizsgálja meg a hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúját is.

A Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján felidézte, egy hangfelvételen állítólag Janiczak Dávid ózdi polgármester, valamint az alpolgármester és a jegyző a város vízminőség-javítását szolgáló 400 millió forint értékű tenderről beszélt.

A sajtótájékoztatón le is játszották a hangfelvétel egy részét. A felvételen szó van arról, hogy egy bizonyos céget kellene előnyben részesíteni, viszont annak 10 százalékkal, 40 millióval drágább az ajánlata. Később valamilyen oknál fogva mégis ez a drágább ajánlatot tevő cég nyerte a tendert – elevenítette fel a fideszes politikus.

Németh Szilárd emlékeztetett, arra kérte a megválasztásakor átlátható közéletről beszélő Janiczak Dávidot, hogy jöjjön ki a napra, és nyilatkozzon, de ez nem történt meg.

A Jobbik alelnöke, Vona Gábor vidéki jobbkeze nem válaszolt a feltett kérdésekre; miért az a cég nyert, részt vettek-e a döntéshozatalban és megpróbálták-e befolyásolni azt, volt-e egyéb pénzmozgás, mi az a 10 százalék.

Aláhúzta, olyan párt alelnöke nem válaszolt, mely mindig a korrupcióról beszélt, és arról, hogy mindenkit elszámoltatnak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlamentben is szóba került ügyben nem nyilatkozott Vona Gábor, a Jobbik elnöke sem.

Forrás: Fidesz.hu

5 hozzászólás “Feljelentés az ózdi korrupciógyanús ügyben” bejegyzésre

  1. Állítsuk meg Brüsszelt! szerint:

    A mai vészterhes időkben a Simicska-párt csak a zsebtömésre képes gondolni!

  2. Letiltatni szerint:

    Érdekes eljárást lesz, a büntető eljárást szabályozó törvény szerint feljelentési kötelezettsége van a képviselőknek – így elvárt a feljelentési cselekmény gyanú esetén.
    Remélhetőleg az egész ügy, nyilvánosságot kap.

    JANICZAK DÁVID MINDENT NYILVÁNOSSÁGRA HOZ, NÉMETH SZILÁRDHOZ PEDIG BEKÖTTETNÉ AZ INTERNETET

    Internet-előfizetést ajánlott fel Németh Szilárdnak, a Fidesz alelnökének Janiczak Dávid ózdi polgármester azután, hogy a kormánypárti képviselő feljelentést akar tenni egy ózdi vízellátás-korszerűsítési közbeszerzés miatt, és korrupcióval vádolta meg a Jobbikot. Janiczak Dávid jelezte: Németh valószínűleg nem rendelkezik internet-elérhetőséggel, ezért nem tudta meghallgatni a felvételeket, amiket az ózdi városvezető a helyzet tisztázása érdekében saját maga töltött fel a Youtube-ra. Azt mondta, a lehallgatása során született vágatlan felvételekből egyértelműen kiderül, hogy nem korrupció, hanem komoly kockázatelemzés zajlott az önkormányzatban.
    A Jobbik ózdi polgármestere szerdán tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, miután Németh Szilárd bejelentette, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz hivatali visszaélés gyanújával, és kéri az ügyészséget, hogy vizsgálja meg a hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúját is. Németh azért fordul a hatóságokhoz, mert szerinte a jobbikos vezetésű Ózdon egy több mint 400 millió forintos vízminőség-javító tenderen előnyben akartak részesíteni egy céget, amely egy másik pályázónál 10 százalékkal drágább ajánlatot tett.
    Janiczak Dávid reagálásában közölte: a polgármesteri irodájában történt lehallgatások során született, majd részleteiben nyilvánosságra hozott felvételeken a pályázatok kockázatelemzése hallható, mert egy szűkös határidejű, rendkívül fontos ügyről volt szó. A városvezető javasolta, hogy mindenki hallgassa meg az általa is feltöltött, vágatlan felvételeket, melyekből szerinte egyértelműen kiderül, hogy a kormánypárti sajtó által kivágott néhány mondat a szövegkörnyezet hiánya miatt manipulatív volt.
    Közölte azt is, hogy hamarosan minden felvételt nyilvánosságra fog hozni, amit a lehallgatások során készítettek.

    Janiczak reagált arra is, hogy Németh Szilárd szerint ő három hete nem válaszol a kérdésekre. Emlékeztetett, hogy a felvételek feltöltését már május 9-én megtette, tehát szó sincs arról, hogy bármit is titkolna.
    A legnagyobb ellenzéki párt polgármestere kitért arra is, hogy Németh feljelentése elsősorban nem is őket érinti, hiszen az önkormányzat csak az állami ellenőrzést követően, azaz a Széchenyi Programiroda jóváhagyása után dönthetett bármiről is. Szerinte ez is bizonyítja, hogy a Fidesz alelnökének vádjai hamisak, és valójában ezzel „önmagukat jelentenék fel”.
    “Láttunk már olyat, hogy egy westernhős lábon lövi magát, és csak este veszi észre. Most is erről lehet szó.”
    – fogalmazott Janiczak Dávid arra utalva, hogy Németh Szilárd le van maradva. A fideszes politikust egyébként szerdai sajtótájékoztatóján odáig vitte a lendület, hogy azt mondta, „a Fidesz és a kormány 2010-ben egyértelművé tette, hogy a zéró tolerancia híve a korrupcióval szemben”.
    A jobbikos polgármester az internet-előfizetésen túl azt is felajánlotta a Fidesz alelnökének, hogy utazzon el hozzá Ózdra, hallgassák meg együtt a felvételeket, és beszéljék meg az azon hallhatóakat. Továbbá – tette hozzá – arra is vevő, hogy egy tévévitában ütköztessék az álláspontjukat az esetről.
    “Ózd önkormányzata tisztességes, átlátható és jogszerű munkát végez”
    – összegzett Janiczak Dávid hozzátéve, ettől függetlenül sajnálatosnak tartja, hogy négyszemközti beszélgetéseket hallgatnak le az Önkormányzatban, majd ezeket megvágva nyilvánosságra hozzák. Éppen ezért szeretné azt – tette hozzá -, hogy az „átláthatóság kedvéért bárki átláthassa a felvételeket”, mert neki „semmilyen takargatnivalója nincsen”.
    Azzal kapcsolatban, hogy miért nem a legolcsóbb pályázatot fogadták el, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfón elhangzott szavait idézte, miszerint „nem mindig a legolcsóbb ajánlat a legjobb”. Janiczak azt mondta, olyan komoly és bonyolult beruházásról volt szó, amihez szakértői értékelésekre volt szükség, ezek pedig arra jutottak, hogy a város jobban fog járni a drágább pályázattal, mert „nem csak az ár az egyetlen tétel, amiből ki kell indulni”.
    Közölte: Németh Szilárd egy köztévében bemutatott, néhány mondatban összevágott manipulatív anyagra támaszkodik feljelentésében, márpedig ilyen manipulációt bármilyen beszélgetésből el lehet készíteni. Nekik viszont nincs félnivalójuk, mert tisztességesen jártak el.
    Németh Szilárd támadása egyébként kiválóan illeszkedik a kormányzati kommunikációs stratégiák eddig látott működésébe, hiszen folyamatosan olyan témákkal próbálják hitelteleníteni a Jobbikot, amiben az veszélyes lehet a Fideszre nézve a jövő évi választásokon. Látható, hogy miként Vona Gábort homoszexuális vádakkal szerették volna gyengíteni a szavazók előtt, úgy hazudták és hazudják folyamatosan azt is, hogy a Jobbik nem támogatta migráció-elleni Alaptörvény-módosítást, most pedig a Jobbik fő kritikai témáját, a korrupciós vádakat akarják bármi áron Vonáék ellen fordítani.

  3. Letiltatni szerint:

    ZSENIÁLIS: A LEGFŐBB ÜGYÉSZ FELESÉGE UTÁN MÁR A LÁNYA IS MATOLCSYNAK DOLGOZIK

    Sőt, Polt Péter legkisebb, 24 éves lányát, Polt Petrát, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogi osztályára a legfőbb ügyész felesége, az MNB személyügyekért felelős vezetője, Polt-Palásthy Marianna vette fel.
    A 24.hu ír a Matolcsy György vezette jegybank, és a független ügyészséget vezető Polt család közti újabb személyi összefonódásról (egyébként Polt-Palásthy Polt harmadik felesége, Petra nem az ő vér szerinti lánya).

    Polt-Palásthy Marianna a személyügyek felelőse, s Matolcsy György elnök és az alelnökök utáni következő szervezeti szinten, ügyvezető igazgatóként foglal helyet a hierarchiában, így – ahogyan a jegybank bármely más munkavállalójának alkalmazása vagy elbocsátása ügyében – alighanem férje lányának esetében is tudnia kellett az felvételről, mi több, gyaníthatóan döntési helyzetben lehetett, összegez a lap.

    Egyébiránt Polt Petra belenyúlt a jóba, mert az egyetemen elvégzése után ifjú hölgy első munkahelye az MNB (január elseje óta) – így valószínűleg neki sem lesz majd nehéz saját lábára állnia.

    A lap megemlékezik arról is, hogy a kereskedelmi banki szférában jogászi területen egy kezdő vagy legalábbis nagyon kevés gyakorlattal rendelkező munkatárs havi bruttó 400-600 ezer közötti fizetést kaphat. Piaci hírek szerint a Matolcsy-féle jegybank rá tud ígérni a versenyszférában általános bérekre, általában 1,2-1,3-as szorzót emlegetnek. Noha nem tudni pontosan, mennyi a fizetése Polt Petrának, ezt elfogadva az sem kizárt, hogy a havi bruttó 500-780 ezer forint közötti sávba esik a juttatása. Az viszont bizonyos, hogy Polt-Palásthy Marianna – holtversenyben – a második legjobban fizetett jegybanki alkalmazott. Havi bruttó bére 4 millió 950 ezer forint (amit megfejel évi 495 ezer forintos béren kívüli juttatás és az előző évi személyi alapbérének 3,8 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás).

    Eddig sem volt meglepő, hogy az ügyészség nem emelte fel a hangját egyetlen MNB-vel kapcsolatos ügyben sem – ezután meg főleg várhatjuk majd ezt Polt Pétertől.

  4. Letiltatni szerint:

    Állami nagyberuházások beszállítóiként tűnnek fel az Orbán család cégei

    Hatalmas állami beruházások beszállítói Orbán Viktor családjához köthető vállalkozások – írja csütörtöki számában a Magyar Narancs. A lap újságírói több olyan nagy állami beruházást is azonosítottak, ahova Orbán Győzőék bányájából viszik a követ, Gánt közelében nemrég új bányát is nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytárs nélkül termelhetnek ki tőzeget Orbánék.
    Meglódult a szekér 2010 óta

    A bányákat üzemeltető családi cégek régebben is jövedelmezők voltak, de 2010 óta feltűnő a szárnyalásuk: a Dolomit Kőbányászati Kft. árbevétele a 2010-es egymilliárdról 2015-re 3,2 milliárdra nőtt, a kormányfő öccse, Orbán Áron tulajdonában levő Nehéz Kő Kft. 467 millió forintról tornázta fel bevételét 1,68 milliárdra. A harmadik legnagyobb családi cég, a Gánt Kő és Tőzeg Termelő és Kereskedelmi Kft. 335 millió forintot termelt 2015-ben. A tőzegkitermelő cég a kilencvenes évek óta folytatja tevékenységét Zala megyében, idén májustól már csak egy versenytársa maradt a környéken a környezetvédelmi előírások miatt.

    A bányászaton kívül más iparágakra is kiterjed az Orbán-birodalom, Orbán Áron részvényes a tavaly alakult Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt.-ben, ifj. Orbán Győző pedig az uniós támogatásokat is bezsebelő Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Kft.-ben. Mindemellett idősebb Orbán Győző cége a CZG ingatlanforgalmazó, amely például az elvileg Mészáros Lőrinc által bérelt hatvanpusztai majorságot birtokolja.
    Az Orbán család cégeinek állami megrendeléseit nem könnyű lekövetni, ugyanis nem közvetlenül nyernek közbeszerzéseket, hanem közbeszerzéseket elnyert építési vállalatok beszállítóiként jelennek meg. A Magyar Narancs megfigyelte, hogy a gánti bányából folyamatosan hordják a köveket a Nemzeti Lovarda felújításához (amelyet egyébként Mészáros Lőrincék családi cége és egy Tiborcz-közeli cég kivitelez összesen 2,8 milliárd forintért). Mészáros és az Orbán család más építkezéseken is együttműködnek, például a rákosmentei és egyéb csatornázási munkálatok kapcsán, amint azt a Direkt36 kiderítette.
    A 8-as út építésénél is feltűnik az Orbán család mint beszállító: a 28 milliárd forintos, nagyrészt uniós forrásból finanszírozott építkezés munkásai arról számoltak be a lapnak, mostanában elsősorban a Nehéz Kő által hozott szegélyköveket rakodnak le, és gánti betonelemeket is láttak érkezni.

  5. Letiltatni szerint:

    Fideszes polgármesterjelölt cége építette az okoskerítést

    Össze-vissza beszélnek a minisztériumok az okoskerítés építéséről
    Néhány héttel ezelőtt furcsa ellentmondásba került a Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal kapcsolatban, hogy ki is építi a szerb-magyar határra felhúzott “okoskerítést”, vagyis a már meglévő határzár mellett épülő új, elektronikus jelzőrendszerrel és kamerákkal is fölszerelt határzárat.
    Míg a belügy azt állította, hogy a kerítés mintaszakaszát rabok építették és a büntetés-végrehajtás szervezetei, a kamerákat és jelzőrendszereket pedig az állami MVM OVIT telepítette, a fejlesztési minisztérium tagadta, hogy a felügyelete alá tartozó MVM OVIT dolgozott volna a kerítésen.
    Mivel úgy tűnt, a két állítás egyszerre nem lehet igaz, a szocialista Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel fordult az MVM OVIT-hoz, kikérte egyebek mellett azoknak a szerződéseknek a listáját is, amelyeket az állami cég a büntetés-végrehajtással kötött az okoskerítés építésével kapcsolatban.
    Gépkocsizó járőrök a szerb-magyar határon álló biztonsági határzár első és második kerítéssora között futó manőverúton Röszke térségében 2017. április 28-án.
    Gépkocsizó járőrök a szerb-magyar határon álló biztonsági határzár első és második kerítéssora között futó manőverúton Röszke térségében 2017. április 28-án.
    Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
    Ebből derült ki, hogy az ellentmondás csak látszólagos: az MVM OVIT-nak ugyan valóban van köze a kerítésépítéshez, de talán tényleg túlzás azt állítani, hogy sokat dolgoztak rajta: a munkát ugyanis szinte teljes egészében alvállalkozóknak passzolták le. Az egyik legnagyobb nyertes pedig a fideszes kötődésű politikus, Bozó Zoltán cége, a MetalCom. Bozó a 2014-es szentesi önkormányzati választásokon a Fidesz színeiben indult a polgármesterségért, de kikapott baloldali vetélytársától.
    Cége egyébként jelentős szereplő a saját területén, mindhárom mobilszolgáltatónak dolgoztak már, de egyre erőteljesebben vállalnak szerepet az állami szférában is, az Antenna Hungáriával és az MVM-el is évek óta rendszeresen együttműködnek. Hogy ezúttal mi alapján esett éppen a MetalComra a választás, arról megkérdeztük az MVM-et, de nem kaptunk rá választ.
    A szerződések szerint mindenesetre ők építették a gerinchálózat egy részét 1,72 milliárd forintért, velük szerződtek az intelligens jelzőrendszer megtervezésére és kivitelezésére nagyjából 16 milliárdért, oszlophely-tisztítást végeztek további 140 millióért, ADSS-t telepítettek 71 millióért, Tisza átfúrást végeztek 78 millióért. Hogy mennyi lesz a teljes számla, az okoskerítés teljes költsége, arról a Belügyminisztérium még nem nyilatkozott, azt mondták, hogy majd később készítenek elszámolást.

Itt lehet hozzászólni !