Elvonulóban a szmog

Idokep.hu

Légszennyezettség

Tovább tisztult Csepelen a levegő, ma reggel már nem haladta meg az egészségügyi határértéket sem. Ugyanakkor az előrejelzés szerint marad a szélcsend, ami nap közben ronthat a levegő-minőségen. És az előrejelzés: vasárnap délután az anticiklon marad, itt tölti az ünnepeket, így továbbra sem változik a helyzet. Az ország nagy részén tartósan ködös, ködfelhős, szürke időnk lesz. Csak kevés helyen szakadozhat fel a zárt felhőtakaró. A szél mérsékelt délies irányú lesz. A hőmérséklet napközben fagypont alatt alakul. Hétfő reggel ismét borult égboltra tekinthetünk fel. A magasabb területeken szórványosan valószínű sűrű köd kialakulása. Gyenge ónos szitálás előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet -3 és -7°C között várható. Délelőtt főként délnyugaton lehet ónos eső, kisebb havazás. Délután továbbra is borult lesz az ég. A Dunántúlon ónos eső, kisebb havazás előfordulhat. A szél napközben gyenge keleti irányú lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és -1 °C között várható.

Szinoptikus helyzet, távolabbi kilátások

Európa középső területeinek időjárását még mindig egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja. A kontinens északi részein nyugat-keleti irányba haladnak a ciklonok. Szombaton Nagy-Britannia térségét egy hidegfront éri el, mely ott esős időt okoz, míg Északkelet-Európában, szintén egy ciklon felhő-és csapadékrendszerének köszönhetően, leginkább a havazás a jellemző. A Földközi-tenger nyugati, délnyugati részein egy sekély ciklon hatására enyhe, ám meglehetősen csapadékos, esős az idő. A Kárpát-medencében, így hazánkban is, lényegi változás a következő 36 órában nem várható, továbbra is a már említett magasnyomású légköri képződmény határozza meg időjárásunkat. Igaz, a magasban melegebb légtömegek érkeznek térségünk fölé, azonban a felszín közelében megülepedett hideg levegő miatt enyhülés nem várható.

Szombaton és vasárnap a már lassan megszokott menetrend szerint alakul időjárásunk. A fagyos, hideg reggelt követően, szürkén és borongósan, helyenként ködösen alakul a nappal. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és 0°C között tetőzik. Az igen gyenge légmozgás miatt a nagyvárosok légszennyezettsége tovább romlik. Helyenként ugyan kisebb ónos szitálás, gyenge hószállingózás előfordulhat, tartósabb és számottevő csapadékra azonban nem számítunk. Hétfőn várhatóan a magasban hidegebb levegő érkezik fölénk, ekkor kisebb havazásra, hószállingózásra is van némi kilátás, azonban lényeges változás nem várható. Marad a szürkeség, a borongós idő kedden is, helyenként kisebb hószállingózással, gyenge havazással. Az éjszakai hőmérséklet -1 és -6°C között alakul, míg a nappali időszakban általában 0 és -2°C közötti értékeket mérhetünk. Alig érezhető, gyenge marad a légmozgás. A jelenlegi számítások szerint némi változásra csak a szerdai, illetve a csütörtöki napon számíthatunk, amikor is egyre inkább belekerülünk a most még tőlünk északra vonuló ciklonok áramlási rendszerébe. (Készítette: Efy75) 

Orvosmeteorológia

Vasárnap frontmentes napunk lesz ugyan, de a magasban zajló melegedés hatására melegfronti tünetek jelentkezhetnek. Változik a reakcióidő, esetenként fejfájás, migrén, rossz közérzet jelentkezhet. Ingadozhat a vérnyomás. A magas légnyomásnál jelentkező leggyakoribb panaszok, a migrén, ájulási hajlam növekedése, allergiás tünetek fokozódása, fokozott ingerlékenység, depresszió. Reggel több helyen számíthatunk ködre. A ködös, nyirkos időben továbbra is gyakoriak a reumatikus panaszok, s a párás levegőben a légúti betegségben szenvedők állapota rosszabbodhat.

A napsütés hiánya erősítheti a depresszióra való hajlamot. A változatos időben fokozottabban ügyeljünk az öltözködésünkre. Az immunrendszer erősítésére is fektessünk nagyobb hangsúlyt a mostani időszakban, fogyasszunk minél több vitaminban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldféléket. A légszennyezettség igen magas, nagyobb városokban próbáljunk minél kevesebb időt tölteni az utcákon. (Készítette: romayor) 

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap a reggeli órákra helyenként köd-és párafoltok alakulhatnak ki. Néhol sűrű ködmezőkkel is találkozhatunk, melyekben hirtelen és számottevően – akár 100 m alá is – csökkenhet a látástávolság. Helyenként ónos ködszitálás nehezíti a közlekedők dolgát. Napközben javulnak egy kicsit a közlekedés feltételei. A forgalom mellett nagy figyelmet kell fordítani a megváltozott útviszonyokra. A ködszitálás, a zúzmara lerakódás, a korai sötétedés nagyban zavarhatja a vezetést. Nő a féktávolság! Tartsunk nagyobb követési távolságot és ne türelmetlenkedjünk. Vezessünk óvatosan, körültekintően, ügyelve egymásra és magunkra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk! (Készítette: romayor)

2 hozzászólás “Elvonulóban a szmog” bejegyzésre

  1. miki szerint:

    Lehet,hogy nem volt olyan nagy az átmenőforgalom mint szokott lenni
    amit nem is tudom kiknek ˇ”köszönhetünk” micsepeliek{csepeli ut,
    Orion ut, Szabadság utra terelt forgalom} -és egyáltalán egész csepelre
    Az Északi részen mindenki olyan “feltételeket” szab amilyet csak akar
    aOgyürű ellen mimeg csak szivunk ! Kössz!

  2. Nándi szerint:

    Ma hallottam a reggeli hírekben, hogy Mo-on több helyen még mindig magas a levegő szennyezettsége. Említették Csepelt is, hogy itt is kiemelkedően magas még a porszennyezettség.

Itt lehet hozzászólni !