Borbély Lénárd beszéde a szczecini Pesti srác szobrának avatásán

Csepel.hu

pestisrac5

Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 

„Boldogok, akik az igazságosság miatt üldözést szenvednek, mert övék a mennyek királysága” – szól az Evangélium Máté szerint.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjait és üldözöttjeit ugyan nem a mennyek királyságának elérése vitte utcára, hanem egy sokkal profánabb, de mégis tiszta és magasztos cél vezérelte őket: a sztálini típusú diktatúra eltörlése és a megszálló szovjet csapatok kivonása.

Minden forradalmár úgy érezte, történelmet ír. És valóban így is történt. Történelmet írtak a műegyetemisták, amikor megfogalmazták követeléseiket. Történelmet írt Nagy Imre kormánya, amely kiléptette Magyarországot a szovjet típusú államiságból. Történelmet írtak a Pesti srácok, a munkástanácsok és azok hétköznapi hősök is, akik bátor és önfeláldozó tetteikkel hozzájárultak egy új és szabadabb ország létrehozásához.

Ugyanígy történelmet írtak lengyel barátaink, akik nem csupán szimpatizáltak a magyar szabadságtörekvésekkel, hanem minden rendelkezésre álló eszközzel segítették is a magyar felkelőket. Ez a barátság örökre beírta magát a történelembe.

Az otthoni megemlékezések során gyakran hangzik el, hogy Magyarország egyedül maradt, hiába várta a Nyugat segítségét: az Egyesült Államok nem merte megbolygatni a hidegháború törékeny egyensúlyát, kockáztatva egy esetleges világháború kitörését.

Lengyelország azonban, mint a történelem során számos alkalommal, bizonyította, hogy a két nép kölcsönösen számíthat egymásra. A lengyel társadalom által nyújtott segítség mintegy kétszerese volt annak, amit a világ más országaitól összesen kapott Magyarország.

Az ezeréves magyar-lengyel kapcsolatokra mindannyian büszkék lehetünk. Csepel polgármestereként azonban abban a megtisztelő helyzetben érezhetem magam, hogy nem csupán általánosságokban beszélhetek erről a történelmi barátságról. Szeretett és nagyra becsült testvértelepülésünk, Szczecin 1956-ban példát mutatott szolidaritásból, emberségből és együttérzésből.

A szczecini lakosok ugyanis közvetlenül Csepelre címezték küldeményeiket, mellyel egyfelől anyagi, másfelől erkölcsi támogatásukról biztosították testvértelepülésük lakóit.

 

Tisztelt Emlékező Közösség!

  1. október 23-án Németh Szilárd országgyűlési képviselővel és Piotr Mync alpolgármester úrral közösen lepleztük le Csepelen a Pesti Srác szobrot. A szczecini lázadás 60. évfordulóján pedig a csepeli szobor ikerpárjának átadásával szeretnénk köszönetünket és hálánkat kifejezni Szczecin városának és polgárainak az önzetlen segítségért, a pénz-, élelmiszer- és gyógyszeradományokért, illetve azért is, hogy a szocialista tömbben egyedüliként fellázadtak a magyar forradalom eltiprása és Magyarország szovjet megszállása ellen.

Amikor Juha Richárd szobrászművész által elkészített szoborra tekintünk, nem csupán a „Pesti srác”-ot pillanthatjuk meg. Megelevenednek előttünk többek között a Budapesten tartózkodó lengyel egyetemisták és újságírók, a gdański és wrocławi gyárak munkásai, az önkéntes véradók és adakozók, illetve a szczecini tüntetők is.

Minden nemzetnek megvannak a maga vastag kötetei a történelméről. A magyar és a lengyel nép abban a különleges helyzetben van, hogy könyveikben számos oldal közösen íródott.

A mai napon ezzel a szoboravatással Szczecin és Csepel városa is újabb fejezettel bővítette nemzeteink közös történetét, történelmét.  Az ilyen események egyszerre állítanak emléket a múltnak és tesznek tanúbizonyságot arról a példa nélküli barátságról, mely a két nemzetet és várost egymáshoz fűzi.

Bizton állíthatom, hogy folyamatosan újabb és újabb oldalakat fogunk közösen teleírni a lengyel-magyar barátság könyvében.

Mert a dicső múlt kötelez a jelenben, és példát mutat a jövőnek.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

11 hozzászólás “Borbély Lénárd beszéde a szczecini Pesti srác szobrának avatásán” bejegyzésre

  1. Koltai Tibor szerint:

    Ti szerencsétlen el*aszott barm*k(!), mi a faszért vágattátok ki a Hollandin azokat a fákat 12.10 én?
    Nem elég , hogy az országot szétbasszátok a környezetünket is hazavágjátok!!!
    Remélem 2018 ban úgy elbuktok, hogy sírva szaladtok a büd* s pics*ába!!!!

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    Ez biztosan valami Fideszes paranoia, mindenhol csak a növényzet írtása, fák kivágása.
    Szomorú ez!
    🙁

  3. ZsiványZoli szerint:

    A fák után a lámpavasakat is ki fogják vágni.Félnek.

  4. Nagyapó szerint:

    Eetásak! Gratulálok! Szép vélemények a “szczecini Pesti srác szobrának avatásáról”! Igazi szoci ’56-os megemlékezés!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. robi szerint:

    A bértollnokok tényleg azt hiszik, hogy a polgároknak nincs más dolguk, mint a politikai haszonlesők ajnározása?
    Ahhoz ott vannak ők maguk. Jól meg is vannak fizetve érte.

  6. v39endre szerint:

    Ha így érzitek, azt ne ide írjátok !
    Van annak saját helye !

  7. robi szerint:

    Kedves Endre!

    Elnézést, ha jó szándékú embereket megsértettem volna.

  8. Lovas szerint:

    Szerintem sem itt kellene bérkommentelni, kedves balos kommentkommandó. Egy rakás politikai cikk van. Rossz hagyományt kezdett a drogos elvtársatok, hogy a lengyel-magyar kapcsolatoknál megy a sípolás meg az okádás.

  9. Anikó (Krizantém u-ból) szerint:

    Elképedek és fölháborodok, hogy milyen ordenáré, nyomdafestéket nem tűrő stílusban irogatnak itt egyesek egy szoboravatás a Pesti srác alkalmával, teljesen más témában !
    Tisztelt Adminisztráció, Szerkesztőség ! Miért engednek meg és jelentetnek meg ilyen a tisztességes ember stílusát hangnemét sértő hozzászólásokat, ami abszolut nem is kapcsolódik a szoboravatás leleplezéséhez !
    Igen egyetértek v39endre hozzászólásával, aki irta, hogyha valakineki nem tetszik valami azt ne ide irja.
    Uram bocsá mindenkinek szíve joga, hogy milyen oldalon áll, és mivel ért és mivel nem egyet DE NEM ILYEN STÍLUSBAN ÉS ÍRÁSBAN !
    Én is föl vagyok nagyon háborodva, különösen az első Koltai Tibor nevű “úr” fölháborító irásával, hogy engedhet meg valaki ilyen modortalan, sértegető stílust, akármiről is van szó ???? Szégyelhetné magát, ja igaz az a mondás, a stílus maga az ember !

  10. admin szerint:

    Koltai úr: ha egyszer a maga autójára vagy családtagjára dől egy fa, biztosan megérti, hogy egy önkormányzat igyekszik előre gondolkodni, és megelőzni az ilyen eseteket. Csak akkor már késő lesz. Egyébként az önkormányzat több ezer új fát ültetett az elmúlt években: több ezerrel többet, mint amennyit ki kellett vágni.

    http://index.hu/belfold/budapest/2016/06/07/budapest_azt_se_tudjuk_hany_fank_van/#

  11. kispajtás szerint:

    24 millió ez a szobor plusz egy másolat???
    Szép summa…

Itt lehet hozzászólni !