Fogyatékos emberek nemzetközi napja Csepelen

Csepel.hu

img_1055

Immár negyedik alkalommal látta vendégül a Radnóti Miklós Művelődési Házban a csepeli önkormányzat a kerületben élő mozgássérült, vak és gyengén látó, siket, megváltozott munkaképességű, értelmi fogyatékos és autista embereket.

A Fogyatékos emberek nemzetközi napja alkalmából tartott rendezvényt a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskola tanulóinak műsora nyitotta meg, gitárral kísért az intézmény nyugállományú igazgatója, Tóth Zoltán. A rendezvény házigazdája, Szuhai Erika, az önkormányzat szociális, egészségügyi és fogyatékos ügyi bizottságának elnöke elmondta, a fogyatékos embereknek és családtagjaiknak, segítőiknek mindennap kihívás, küzdelem a létért, ezért az egészséges emberek feladata, hogy a problémák leküzdéséhez a lehető legtöbb segítséget megadjunk. Ezután felolvasta Németh Szilárd országgyűlési képviselő köszöntő sorait, aki levelében kiemelte, a kormány felelősséget visel a fogyatékos személyek iránt: az elmúlt években folyamatosan nőtt a fogyatékos személyek szociális ellátásaira szánt támogatás és csaknem 200 ezer fogyatékos, egészségkárosodott vagy megváltozott munkaképességű ember dolgozik az államilag támogatott foglalkoztatásban. Megemlítette, hogy Csepelen is kiemelt figyelmet fordítanak a kerületben élő fogyatékos emberek mindennapjainak megkönnyítésére: 2011 őszétől fogyatékosügyi tanácsnok, 2014-től pedig külön önkormányzati bizottság foglalkozik a fogyatékosok ügyével.

img_1026

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere örömét fejezte ki, hogy a Fogyatékos emberek nemzetközi napja négy év alatt a kerület állandó rendezvényévé vált, aminek köszönhetően Csepelen egy olyan közösség alakult ki, amelynek tagjai szeretnek egymással találkozni, jól érzik magukat egymás társaságában. – Elengedhetetlen, hogy jövőre egy nagyobb teremben gyűljünk össze, ami jól mutatja a rendezvény sikerét – tette hozzá, majd a kerület fogyatékosság-barát intézkedéseiről kezdett beszélni. Kitért arra, hogy a Petőfi utcában megváltozott munkaképességűket foglalkoztató műhelyt hoztak létre, ahol olyan tárgyakat is készítenek – például bortartó – amelyeket az önkormányzat reprezentációs ajándékként szokott átadni. Elmondta még, hogy idén nyáron a Polgármesteri Hivatal épületét úgy alakították át, hogy a hivatali ügyintézést az emeletekről a földszintre telepítették, így minden csepeli akadálymentesen tudja intézni ügyeit. Továbbá döntés született arról, hogy a jövőben minden egyes útépítés és járdafelújítás során minden járdasaroknál akadálymentes átjutást fognak biztosítani. Beszéde végén gratulált a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának, amely idén elnyerte a fogyatékosságbarát-munkahely címet.

img_1126

A polgármester köszöntötte Kovács Ádám speciális olimpikont. Ádám a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskolában tanult, majd miután rátalált sportjára, a cselgáncsra, sorra nyerte az országos bajnokságokat. 2012-ben a Pestlőrinc-Kassa SE igazolt versenyzője lett. 2014-ben a szentpétervári speciális Európa-bajnokságon, majd 2015-ben a Los Angelesi Speciális Olimpián is ezüstérmet szerzett.

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos üdvözölte a kerületben tett fogyatékosság-barát intézkedéseket. – Ma már teljesen természetes, ami még évtizedekkel ezelőtt nem volt, hogy egy helyszín akadálymentes, hogy van akadálymentes mosdó. Ez azért fontos számunkra, mert így mi is a közösség tagjai lehetünk – mondta, majd arról beszélt, hogy a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia egy közös álom, mert azokban a városokban, ahol paralimpiát rendeztek, megváltozott a közösség hozzáállása a fogyatékos emberekhez.

A beszédek után a Nagy Imre ÁMK autista csoportjának diákjai szavaltak, majd egy igazi sztárvendég, Szandi énekelt a legismertebb slágereiből. A programot – a hagyományokhoz híven – egy közösen elköltött ebéd zárta.

img_1066

Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) elnöke elmondta, Csepelen fogyatékos-ügyben nagy a közösségi összefogás, a területen dolgozók minden tudásukat, tapasztalatukat hozzáadják az ügy érdekéhez. Külön kiemelte Szuhai Erika tevékenységét, akinek köszönetet mondott azért, mert egy mozgássérült fiatalnak modernebb kerekesszéket szerzett. Gyene Piroska, aki maga is autista fiút nevel, örömmel jelentette be, hogy az ÉFOÉSZ örökölt Csepelen egy kertes családi házat, ahol sérült gyermekeknek fognak felügyeletet biztosítani.

img_1247

A rendezvényen továbbá jelen volt dr. Vincze Anikó, aljegyző, Lantai-Metz Tímea, intézményfelügyeleti ágazatvezető, Fatérné Rothbart Mária, a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője, Nagyné Kovács Tímea, az önkormányzat egészségügyi és szociális referense, valamint Tóth Imre, a Nagy Imre ÁMK igazgatója.

img_1206

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !