Mállik az egykor fényűző csarnok

Index

Aki a Soroksári út környékén, a Csepel-szigetre vezető híd felé jár, láthatja, hogy nincs valami jó állapotban Budapest egyik jellegzetes huszadik század eleji épületegyüttese, a Nagyvásártelep védett irodaháza és a hozzá kapcsolódó csarnok.

A terület 2005 környékén szerepelt először kiemelt helyen a hírekben, akkor jelentették be, hogy új városrész épülne a Kvassay gát mögötti 32,5 hektáros területen, lakásokkal, irodákkal, Budapest első felhőkarcolóival. A múlt században ezt a területet tartották a főváros éléskamrájának, amiről mostanra csak a letarolt területen árválkodó, leromlott állapotú, belül szétvert, összegraffitizett két épület tanúskodik.

A Budapest IX. kerület, Hídépítő utcai és Helyi kikötő út közötti Nagyvásártelepet 2004-ben nyilvánította műemlékké. A rendelet szerint műemléki védelem alatt áll a Nagyvásártelep irodaépülete, zászlótartó építményei, csarnoképülete, az ahhoz tartozó rámpa, valamint a kikötő bejárati pillérei. A védelmet a modern stílusú, 1930-32-ben Münnich Aladár tervei szerint emelt csarnoképület építészeti értékeivel indokolták.

Lenyűgöző épületek

A vörösesbarna klinkertéglával burkolt, és emiatt közkeletűen „Piros”-nak hívott négyemeletes iradépülethez hatalmas csarnoképület csatlakozik. A még mostani állapotában is lenyűgöző, 247 méter hosszú egyetlen hatalmas terem a harmincas években Magyarország legnagyobb fedett tere volt. Egyik végéből a másikba tekintve a tetőrendszer hullámzása alatt a messzeségbe vész a szemközti fal.

A Zeiss-Dywidag rendszerű vasbeton héjtetőrendszer ívsora alatt, a két hosszanti főfal mentén egy-egy magasított rakodóperon húzódik, az ezek felett lévő hatalmas osztott üvegablakokon dől be a fény. Mostanra sok üveg ki van törve, az eső és a szél is akadálytalanul bevág. A rakodóperonokra nem véletlenül volt szükség, fénykorában a terem hat-nyolc méteres magasságig volt zsúfolva ládákkal, konténerekkel, bennük az éppen aktuálsi szezonális mezőgazdasági, kertészeti terményekkel, élelmiszerekkel.

A vasbetonvázas, 6+1 szintes (pince, földszint, négy emelet és tetőterasz) irodaépület a modern, bauhaus, art deco jegyeit viselő homlokzatát négy teljes alakos klinker szobor díszíti. A földműves, a halász, a kertész és a kofa két és fél méter magas szobrait Ohmann Béla készítette. Míg a Nagyvásártelep csarnoka volt állítólag Európában az első, amit a Zeiss-Dywidag által 1920-ban szabadalmaztatott tetőrendszer alapján építettek, addig az irodaépület volt első, amiben páternoszter személyfelvonó működött.

A Nagyvásártelep 1953-ban

Az irodaházban vendéglő, posta, bank, vasúti és vámkirendeltség is működött. Az első emeleten a csarnokfelügyelőség, a másodikon és harmadikon a nagykereskedők és bizományosok irodái, a negyediken bérelhető hotelszobák voltak.

A századelő zöldség-gyümölcs nagykereskedőinek igényei alapján épült Nagyvásártelepet a második világháború után államosították. A Zöldérttől a 80-as években került a Skálához, majd a rendszerváltás után a Plushoz. A Gropius Zrt. 2003-ban vette meg, hogy az ide megálmodott Duna City-t felépítse.

A védett műemlék állapota az örökségvédelmi hivatal szerint sem alakul a legideálisabban, tudtuk meg Róna Katalintól, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal sajtóreferensétől. A hivatal ezért nemrég kötelezvényt küldött a tulajdonosnak a műemlékvédelmi előírások betartására, és új szakértő vélemény beszerzéséről is döntöttek.

Lehetőségekben gazdag

Az utóbbi hónapok kedvezőtlen gazdasági környezetét, az ingatlanberuházások mélyrepülését nézve arra lehetne gondolni, hogy a trend maga alá temetheti a műemléki épületeket is.

Gulyás Kovács Gergely és Gyorgyevics Benedek, a Duna City Kft. ügyvezető igazgatói az Index érdeklődésére elmagyarázták, hogy a nagyvásártelep irodaháza és nagycsarnoka a 2004 előtti szabályozási tervekben még nem szerepelt védendő épületként. Az akkori szakértői vélemények ugyanis statikailag annyira rossz állapotúnak találták, hogy lebontandónak ítélték. Ám ez a megítélés 2005-ben megváltozott, és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal védett műemlékké nyilvánította a két épületet. A Duna City Kft. ezt tudomásul véve adoptálta a tervekbe, a mostani maketteken jól látható, hogy az irodaházra ráépítéssel további emeleteket képzelnek el, a nagycsarnokban pedig loftlakásokat, üzleteket, kávézókat terveznek kialakítani.

A Nagyvásártelep 1974-ben

„A nagycsarnoknak a beruházás szórakoztató funkciójában lenne fontos szerepe, többen most is azon dolgoznak, hogy a nyári hónapokra hasznosítható legyen. Ideiglenesen, 2-5 év távlatában rendezvényközpont lehetne, akár ötletpályázatot is ki lehetne írni hasznosítására – mondja Gulyás Kovács Gergely, aki a Tűzraktért hozza fel, mint hasonló, lehetőségekben gazdag egykori ipari épületet. – Az idő, a szakma kezdi kitalálni, hogy mi legyen vele. Volt már forgatási helyszín is, például a BBC Top Gear egyik adásában (itt, 6 perc 27 másodperctől)is látható volt a nagycsarnok.”

A Duna City Kft. a lehetőségekhez mérten igyekszik az állagmegóvási kötelezettségnek eleget tenni, a klinkertéglás irodaház külső homlokzatának megőrzése rendben is van, de maga az épületszerkezet a statikai vizsgálatok szerint nagyon rossz állapotú. „Az emeletek közt nádszövetes födémek vannak, szeméttel teletömve, csoda hogy kibírta eddig – mondja Gyorgyevics Benedek. – Azon a határozott állásponton vagyunk, hogy a statikailag is jó állapotban lévő nagycsarnokot a fejlesztő szívügyének tartja, integrálni akarja mindenképp a tervekbe, de a mai napig vitatjuk a műemléki jogosultságát a klinkertéglás épületnek. Ennek hangot is adtunk, de tudomásul vettük a KÖH döntését.”

Azt, hogy ki és miért szerelte le az ablakokat az épületről, nem tudtuk meg. “A nyílászárók elbontása még azelőtt történt, hogy a Duna City Kft. tulajdonába került volna a terület” – emlékszik vissza Gulyás Kovács Gergely.

A csarnok kell, az iradaépület nem

Az ügyvezetők megerősítették azt az értesülésünket, hogy az örökségvédelem felkérte a céget, hogy készíttessenek egy újabb műemlékvédelmi szakvéleményt. A szakértő azt vizsgálja, hogy mennyire aktuális a műemlék védettsége, augusztusra várható a szakvélemény elkészülte. Arról, hogy a hivatal kötelezvényt küldött a cégnek a műemlékvédelmi előírások betartására, a cégvezetők úgy vélekedtek, hogy bennük megvan a jó gazda gondossága, de nem csak rajtuk múlik az épület jövője.

A két cégvezető hangsúlyozta: a nagycsarnokot mindenképp szeretnék megőrizni, de az irodaépületet elbontanák. Azonban ha a KÖH kitart amellett, hogy az épületet meg kell őrizni, természetesen megteszik, ha statikailag alkalmassá lehet tenni, akkor hasznosítják is, „de méltánytalan és aránytalan hátrány a cégnek, hogy ipari műemléknek lett nyilvánítva, noha szerintünk nem az”.

A beruházás méretét tekintve igen kis tétel a szóban forgó épület, a beruházás 500 000 négyzetméteres beépítési területének csak töredéke az a körülbelül 3000 négyzetméter, amit a nagyvásártelep irodaépülete jelent. „Ezért nem is pereskedtünk miatta az örökségvédelmi hivatallal. Számunkra sokkal fontosabb kérdés, hogy a főváros végre valahára rábólintson a tervekre és megindulhasson beruházás érdemi része. A gond ugyanis az, hogy 2007 októberében felterjesztette a IX. kerület a fővároshoz a területfejlesztései terveket, de a városvezetés azóta sem gyakorolja az egyetértési jogát.”

“Az elmúlt három évben hatalmas infrastruktúra-fejlesztést hajtottunk végre, úgy hogy magán a területen még semmit nem építhettünk. A telkek felvásárlása, egyesítése, az elavult raktárépületek bontása, a tereprendezés, a régészeti feltárás, az infrastruktúra kiépítése, az utak megépítése több milliárd forintba került eddig a cégnek, anélkül, hogy egyetlen forint megtérült volna belőle. Most fejeztük be például a vasúti töltés átfúrását, hogy a déli bejáró elkészülhessen. A beruházás előkészítő szakasza 90 százalékos készültségben van, folyamatos ígéreteket kapunk, hogy a főváros gyakorolni fogja beleegyezési jogát, de nem teszi” – mondja Gyorgyevics Benedek.

Ez utóbbi azért érdekes, mert pár évvel ezelőtt, amikor nagy nyilvánosságot kaptak a Duna City grandiózus tervei, a főpolgármester egyértelműen kiállt a beruházás mellett, több sajtótájékoztatón is támogatásáról biztosította a projektet. Információink szerint az áll a beleegyezési jog halogatása mögött, hogy a főváros szeretne minél többet profitálni a becslések szerint több mint 300 milliárd forint értékű, az eredeti tervek szerint 2016-ra elkészülő monstre beruházásból: szeretnék rábírni a Gropiust, hogy nagyobb arányban járuljon hozzá a terület fejlesztéséhez, a kikötő, az úthálózat kialakításához, egy új Duna-híd megépítéséhez. A jelek szerint tehát részben politikai, pénzügyi alku kérdése is a terület, és a rajta lévő várostörténeti emlék sorsa.

index.hu

158 hozzászólás “Mállik az egykor fényűző csarnok” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Kár érte. Le fogják dózerolni valami újabb lakópark ürügyén.
    Most már tényleg kiváncsi vagyok rá, hogy ki fog ebbe a rengeteg lakóparkba beköltözni? Mert a támogatott hiteleket likvidálták, a szocpolnak vége, annyi pénze, amibe ezek a luxuslakások kerülnek, szinte senkinek sincs idehaza.

  2. admin szerint:

    Prendick, hanyagold a náci honlapok további erőltetését.

  3. Prendick szerint:

    Kedves admin!

    Ugyebár se nem linkeltem, se nem idéztem. Mindössze utaltam. Még csak nem is nyíltan, csak rettentően óvatos virágnyelven. Tudod, azon a módon, amit a civilizált emberek használnak olyan fogalmak kapcsán, amik nem mindig szalonképesek. Vajon a civilizált társalgási formula sok neked, a virágnyelv, vagy egyszerűen érintett vagy? Esetleg személyes bosszú, mert a fórumos nickeden alulmaradtál mostanság egy vitában és kell valami ürügy némi nemtelen bosszúra? Érdekelne.

    Csak azért kérdezem, mert nem egészen világos, hogy mely elvek mentén működik ez a weblap? Mert a meghirdetettekre már alig hasonlít a gyakorlat.

  4. Prendick szerint:

    Ja, még annyit, hogy ha korrektnek akarsz látszani, tedd vissza a mondatot, csak cseréld ki a “kuruc” szót pl. az “egyeseknek” kifejezésre. Így nincs benne “náci” honlapra utalás.
    Kiváncsi vagyok, képes vagy-e rá, vagy ott van az igazság azok között, amit korábban leírtam?

  5. admin szerint:

    Prendick, hozzászólásod azon részét hagytuk meg, mely szerintünk elfogadható. Szerencsére egyre élénkebb a fórum és ennek mi örülünk. A fórum egyébként nyitott, és moderálási elveinket – mint ahogy azt a hozzászólások növekvő mértéke is igazolja – megfelelőnek találjuk abból a szempontból, hogy minél több, a közélet iránt érdeklődő csepeli és nem csepeli polgár kedvelje meg a hírblogunkat.

    Arra nem emlékszünk, hogy bárki is “alulmaradt” volna veled vagy más hozzászólóval szemben a fórumbeszélgetések során. A hozzászólásokat nem ezen szempont szerint számoljuk és osztályozzuk.

    Köszönjük a javaslatot, de a jövőben a tanácsaid nélkül is el tudjuk látni a hozzászólások moderálását.

  6. Prendick szerint:

    Hát hogyne.
    Olyanok vagytok, mint egy csapat Harry Potter. Majd a főgonosz portált ezentúl Tudjukkik néven kell emlegetni, mi? Gyerekes. 🙂
    Komolyan azt gondolja bármelyikőtök, hogy nem tudom, hogy a “portált alapító baráti társaság” tagjai közül épp ki van ügyeletben azok közül, akik mellesleg domináns tagjai a fórumnak? Ne mókázz már. 😉

    Nyugodtan elfogadhatjátok a tanácsaimat, mert én már több olyan fórumot moderáltam évekig, ahol óránként volt annyi hozzászólás, mint itt egy hónapban. Megvan ennek is a maga szakmai ismerete.
    Ti nem moderáltok, hanem általatok kreált tabutémákat cenzúráztok.
    Az sem tűnt fel, hogy különösebben nőnének a hozzászólásszámok. Valahogy úgy tűnik, hogy az rss feedeken mindig azt a cca. napi 30-50 tételt törlöm.

    Ez inkább pangás. De ti tudjátok, mit akartok. Én csak sejtem. 😉

  7. Jeniszej szerint:

    Hü-ha!
    Gyerekek miért estek egymásnak ilyen nagy vehemenciával?
    Azt hiszem ez nem egy szakmai fórum!
    Itt nem csak újság írok politikai hozzáértők, szólalnak meg ügyesen, okosan.
    Itt tudomásul kel venni az egyszerű hétköznapi emberek jelenlétét is.
    Egyébként a szabad szólás moderálását elítélem. Legfőképp akkor, amikor az
    hozzászóló elfogultság, elkötelezettség nélkül szól, keresve az igazsághoz vezető rögös utat.

  8. Szila szerint:

    Kedves admin!
    Kedvelem ezt az oldalt, szó, ami szó, de azért megkérdezném, hogy milyen alapon van bárki, vagy bármi lenácizva itt, vagy bárhol. A félreértések elkerülése végett kérném szépen deffiniálni a szó jelentését, hogy itt és most mit és kit neveznek meg nácinak. Pl. aki az általatok említett nácinak minősített oldalról információkat szerez, esetleg egyet is ért számos megállapításával, az attól nácivá válik-e és ha igen, akkor az mit jelent az olvasatotokban, esetleg valamilyen szankció várható-e ennek eredményeként???
    Azt a véleményemet is szeretném közölni, hogy bizony vannak itt olyan személyiségek, akik “viszik magukkal” az olvasottságotokat, népszerűségeteket. Ki a butaságával, ki a kiemelkedő intelligenciájával, ki pedig az utánozhatatlan humorával. A cenzúrázásotok netalán ezeket a kiemelkedő egyéniségeket fogja innen elüldözni. Ezt szerintem Ti sem akarhatjátok. A személyes meglátásom és véleményem pedig az, hogy amikor nincs jelen a fent említett kimagaslóságokból legalább valaki, akkor, – és ezt én így látom! – elég nagy itt a dögunalom. Szerencsére ez egy ritka jelenség … még …egyenlőre.

    Kedves Prendick! Ha netalán “lépnél” innen, kérlek, légyszíves feltétlen tájékoztass, mert legyél akár nagyokos, beképzelt, utálatos, cinikus, vagy bármi, csak írj, írj, írj, ne a fióknak, csak írj, én olvasnálak.

  9. bolemann lajos szerint:

    Kedves Predick, Szila, Dunyhás testvér stb!
    Az inkriminált portál egy náciportál. Ezen nincs mit vitatkozni ez tény.
    Nemcsak azért érdemli ki ezt a jelzőt, mert az, hanem mert annak is látszik (pl. náci szennyirodalom színe-java a fejlécen). Végül is semmi gond, lehet ezt is vállalni. Ha valaki szimpatizál a náci eszmékkel, hát tegye azt, csak aztán ne rinyáljon ha lenácizzák. Eccerűbben, aki szart eszik, az ne csodálkozzon ha nem smaciznak vele.

  10. Prendick szerint:

    Lajos, vidd arrébb a pufajkádat, mert fogalmad sincs, miről van itt szó. 🙂

  11. Szila szerint:

    Kedves bolemann lajos!
    Mivel admin nem hajlandó szóba állni velem és válaszolni a kérdéseimre, talán Rád számíthatok. Mit jelent tehát a mai értelemben vett náci? Nem azért kérdezem, mintha bármit is változtatna a válasz a kialakult világnézetemen, egyszerűen csak érdekességképpen érdekelne. Régen kinőttem már ama korszakomat, amikor a mások által rám aggatott jelzők bárminemű hatással lennének a személyiségemre, a cselekedeteimre, gondolkodásomra. Nekem, sokakkal ellentétben nagyon is kemény erkölcsi elvárásaim vannak elsősorban önmagammal szemben. Hogy jól érthetően fogalmazzak, nekem az számít, hogy amikor a tükörbe nézek reggelente csupa szép és jó üdvözlet hagyja el az ajkam. Nem tudnék úgy élni, hogy a lelkiismeretfurdalásom miatt ehelyett egy leminősítő cselekedetet kelljen tennem a tükörképem felé.
    Tehát mégegyszer megkérdezem, kérem, aki tud válaszoljon, KI A NÁCI?

  12. Jani szerint:

    Hogy ON is legyen:
    Tipikus strory. Egy vagyont hagynak elenyészni, hogy utána fillérekért meg lehessen venni a haveroktól kéz alatt.

  13. admin szerint:

    Kedves Szila,

    a korábbi moderáló a szerkesztőség egy másik tagja volt, ezért az itteni moderálás okát én nem ismerem.

    Abban viszont következetesek vagyunk, hogy Szálasi nem liberális, szocdem vagy konzervatív volt. Adolf Hitler sem. Szerintünk nyilas és náci volt eme két politikus, és ők ezt állították magukról is. Nem értjük, hogy most mire fel ez a fogalomzavar. A Holokauszt sem valami nyaralásféle volt a II. Világháborúban, hanem a történelem egyik legjobban dokumentált tömeggyilkossága.

    A Kuruc.info-ra mutató linkeket azért moderáljuk, mert náci (nyilas) tömeggyilkosokat éltető honlapokat nem támogatunk. Még olyan esetekben sem, amikor egyébként nem szélsőséges tartalom jelenik meg egy cikkben. Azt pedig, hogy mi nyilas vagy náci és mi nem, megpróbáljuk a saját józan ítélőképességünk alapján eldönteni.

  14. Prendick szerint:

    Admin, nem az a baj, hogy a tudjukki.infora mutató linket moderáljátok, azon túlvagyunk. Az a probléma, hogy a szerkesztőkolléga, valamilyen általa ismert okból egy olyan szövegrészt moderált, ami mindössze annyi utalást tartalmazott, miszerint “Lehet, hogy a -tudjukkinek- igaza volt?”
    Erre jött valami furcsa válasz: “hanyagold a náci honlapok további erőltetését.”

    Természetesen tudom, ki volt, azt is, hogy miért, de ha a saját nickje helyett az “admint” használja valaki adunak arra, hogy a személyes problémáit kezelje, gyorsan válságba jut az oldal. Erről vannak tapasztalataim. Nem is kevés.

    De mindegy. A lényeg az, hogy etikátlan dolog, ha valakit kabátlopási ügybe kevertek onnan az adminfelületről. /Nem először/
    Világos, hogy többeteknek eléggé szexuálom a csőrét, de ez miden esetben vele jár egy fórum üzemeltetésével, el kell viselni, vagy abba kell hagyni.

  15. Szila szerint:

    Értem admin. A válaszodat köszönöm, de most kb úgy érzem magam, mikor a Jó öreg Szókratész megkérdezte tanítványait, hogy “mit jelent a szép” fogalma és azok csak példálóztak, körbeírtak, de elfogadható választ nem adtak. Most is ez történik. Azt kértem, hogy itt és most fejtsétek ki a szó jelentését. Semmivel nem jutottam közelebb, hogy ezt most megértsem. “Azt pedig, hogy mi nyilas vagy náci és mi nem, megpróbáljuk a saját józan ítélőképességünk alapján eldönteni.” Tehát akkor mégsem egy elfogadott elmélet szerint történik a moderálás, hanem csakis a moderátor személyes, szubjektív megítélésén.
    Amikor Nagyapámat elvitték a II. világháborúban a kicsi gyermeke és szerető felesége mellől, amikor a halottá nyilvánítás híre jött csak, és, amikor mégiscsak hazaérkezett egy hajnalon, de a hátralévő életének 33 évében soha, de soha nem beszélt erről az időről. Tudod, miért? Félelemből. Soha nem fogom megtudni sem én, sem más, hol tartózkodott, mi történt velük, hova lettek a vissza nem érkezők és hányan voltak? És még ezer kérdés. Nagyon egyoldalú a történelmi nézőpontotok. Ja! Csak azt ne mondjátok, hogy nekik ez nyaralásféle volt. Mikor fogunk megemlékezni róluk?

  16. Szila szerint:

    Prendick, drága! Ne lopj kabátot!

  17. Csepel-sziget szerint:

    Admin! A holocaust pontosan, hogy nem túl jól dokumentált eseménysorozat volt. Inkább úgy fogalmaznék, hogy egy olyan történelmi esemény, amelyben óriási pénzek vannak és ezt sokan, sokféleképpen lovagolták, lovagolják meg, aminek következtében a hivatalosan ránk erőltetett holokauszt dogmának jelentős része vélhetően hazugság. Pontosan ez az oka annak, hogy Európa legtöbb demokratikus (???) államában tilos akárcsak kérdéseket is feltenni a holokausztról, annak volumenéről és egyáltalán a zsidókról.
    Ha valami olyanról van szó, amit bombabiztos bizonyítékokkal képes vagyok alátámasztani, akkor miért azért kell acsarkodnom, hogy kérdezni se lehessen róla?
    Kilóg a lóláb, kedves fórumozók! Persze én megértem a csepel.info-t, félnek, hiszen van miért félniük, láthatjuk, hogy mi történt/történik azokkal, akik nem hajlandóak Szent Írásként kezelni a történelemnek bizonyos, homályba burkolózó részleteit.

  18. Csepel-sziget szerint:

    *holocaust

  19. Csepel-sziget szerint:

    Tegyük fel, hogy a tudjukki.info újnáci hírportál: akkor hogyan lehetséges, hogy olvasottságban veri az összes komoly hazai sajtóorgánum internetes kiadását Népszavástól, Magyar Hírlapostól, Hír TV-stől. Ennyi náci lenne az országban? Vagy egyszerűen az embereknek szükségük van a polkorrektség mentes, szókimondó tájékoztatásra, mégha a Tudjukki.info-nak valóban vannak megkérdőjelezhető és igencsak etikátlan megnyilvánulásai is.

  20. Attila szerint:

    Prendick, ne írd le és ne is gondolj rá, mert gondolat bűnöző leszel. Engem is cenzúráztak! Üdv a klubban.

    Csepel-sziget!
    “Tegyük fel, hogy a tudjukki.info újnáci hírportál: akkor hogyan lehetséges, hogy olvasottságban veri az összes komoly hazai sajtóorgánum internetes kiadását Népszavástól, Magyar Hírlapostól, Hír TV-stől. Ennyi náci lenne az országban?”
    Mert ők azt mondják, hogy náci. Fogadd el 😀

  21. Csepel-sziget szerint:

    Ha lényegében a fél ország “náci”, akkor nem lehet, hogy a másik felében van a hiba? 😀

  22. Csepel-sziget szerint:

    Ugyebár a Nyugat álláspontja szerint a Fidesz és a Jobbik irredenta, soviniszta, fasiszta pártok. Ha ez így van, akkor a rájuk szavazók, körülbelül az összes választáson megjelenő ember 75-80% is irredenta, soviniszta, fasiszta és ha ez nem lenne elég, még rasszista, antiszemita is. Biztosan véletlen, hogy 80%-a így gondolkodik az országnak? A válasz: NEM! Erre nagyon sokan rászolgáltak, és ok-okozati módon kell vizsgálni a kérdést.
    Az antiszemitizmus és a rasszizmus sem olyan dolog, hogy csak úgy megjelenik. Vannak bizonyos kiváltó okok.
    Egyébként pedig, ahogy én gondolkodom: Nem azért utállak, aki vagy, hanem azért, amit teszel.

  23. admin szerint:

    Tehát, szerintetek Szálasi és Hitler maguk hazudtak magukról, amikor nyilasként vagy náciként határozták meg magukat?

    A Holokauszt minden ellentétes állítással szemben a történelem egyik legjobban dokumentált tömeggyilkossága volt.

  24. Csepel-sziget szerint:

    Admin, senki nem tagadja, hogy Hitler a német nemzetiszocializmus, míg Szálasi a hungarizmus képviselője. Ezt kár lenne tagadni. A holocaustról pedig napestig vitatkozhatnánk, akkor sem sikerülne megegyeznünk.
    A történelmi múltnak újabb és újabb részletei tárulnak elénk, legyen szó akár Mátyás király halálának vitatott körülményeiről, akár a soáról. Nem értem, hogy mit kell ezen cirkuszolni. Pontosabban értem, bizonyos köröknek létérdeke a mítosz életben tartása.

  25. Prendick szerint:

    “A Holokauszt minden ellentétes állítással szemben a történelem egyik legjobban dokumentált tömeggyilkossága volt.”

    Admin, olvastál ellenvéleményeket? Mert ha igen, akkor náci vagy /ugye ilyeneket csak ők olvasnak/, ha meg nem, akkor hogyan alapozhatod a kategórikus kijelentésedet csak az egyik oldal nézeteire? 😉

    Valaha, kultúrált országokban az volt a nézet, hogy “Hallgattassék meg a másik fél” /Audiatur et altera pars/.
    Manapság az lett helyette, hogy “Hallgattasuk el a másik felet.”
    Ez utóbbiak a kultúrálatlan helyek, mint Európa 2009-ben és mint a csepel.info. 🙂

  26. Gordon szerint:

    Jók ezek a régi képek. Ha lesz rá lehetőségetek, akkor minél több hasonlót nyomjatok fel a jövőben.

  27. Csepel-sziget szerint:

    Admin, ha annyira jól dokumentált volt, akkor hogy lehet, hogy a mai napig nem tudják eldönteni, hogy mennyi zsidó és nem zsidó hagyta ott a fogát?
    Először Auschwitzban kint volt a 4 millió áldozat, aztán az leredukálódott 1 millióra ,ehhez képest az összes áldozat száma a mai napig 6 millió. 6 milló? Zsidó és nem zsidó együtt? Vagy csak zsidó? Mi van a szovjetek hadifoglyokkal, politikai foglyokkal, melegekkel, cigányokkal? Ők miért nem olyan fontosak? Mindig a 6 millió sulykolják és vicsorogva odateszik mögé, hogy zsidó.
    Mennyi az az annyi és hogyan tudják bizonyítani? A gázkamrák mítosza is elég ingatag lábakon áll, sorozatosan dőlnek meg a “bizonyítékok”, hogy hol voltak és hol nem kamrák. Ezek lehet, hogy részletkérdések, de egy történelmi tény hitelességéhez nagyban hozzá kell járulniuk az ilyen apró tényekhez.
    A történelem iránt érdeklődő átlagembernek pedig joga, sőt kötelessége foglalkoznia a témával.

  28. Csepel-sziget szerint:

    *szovjet
    *6 milliót
    *tényeknek

  29. Prendick szerint:

    Off: Admin1 és 2 után admin3-al beszélgetünk. Jól látom? 😉

  30. Gordon szerint:

    Egyik kedvenc költőm írta mielőtt a hazaáruló magyar nemzetiszocialisták meggyilkolták volna:

    Radnóti Miklós:

    NEM TUDHATOM…

    Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
    nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
    kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
    Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
    s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
    Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
    egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
    tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
    s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
    a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.
    Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
    s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály,
    annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
    de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát,
    az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
    míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,
    erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
    a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
    s mi föntről pusztitandó vasút, vagy gyárüzem,
    az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
    piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
    s a gyárak udvarában komondor hempereg;
    és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
    a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
    s az iskolába menvén, a járda peremén,
    hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
    ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
    nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható.

    Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
    s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
    de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
    és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
    világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
    míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
    s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.

    Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.

    1944. január 17.

  31. Prendick szerint:

    Bármilyen furcsa, nekem kedvenc költőm Radnóti. Nagyon súlyos bűnnek tartom a megölését. De azt is súlyos bűnnek tartom, amikor olyanok szemére vetik, akiknek közük nem volt hozzá, sőt tán a szüleik sem éltek még akkor.
    Úgyhogy ennyit a nácizásról.

    Tudatlan emberek dühödt bigottsága ölte meg Radnótit, de ugyanolyan tudatlan, bigott emberek náciznak jó félévszázada mindenkit, akik tudni szeretnék, hogy valójában mi történt.

  32. Gordon szerint:

    “Az antiszemitizmus a hülyék szocializmusa.”
    /August Bebel/

    Egyetértek a kijelentéssel.

  33. Prendick szerint:

    Az lehet, de az is igaz, hogy az antiszemitázók főleg a szocialisták legnagyobb hülyéi. 🙂
    /És az is gyanús, aki a szocialisták egyik pápájától idéz lelkesen, nemzeti konzervatív létére. Még jó hogy nem Lenintől, akinek nagy vitapartnere volt Bebel a II. Internacionale kapcsán. 😉 /

  34. Attila szerint:

    Gordon, nem látom a megrökönyödött hozzászólásodat kádár megemlékezés kapcsán.
    Kettős mérce, vagy téged csak az antiszemitizmus érint?

  35. kontrolcé + kontrolvé szerint:

    David Cole zsidó történész 1992-ben videokazettán rögzített interjút készített Franciszek Piperrel, az Auschwitz-Múzeum igazgatójával. Ennek magyar szinkronizált változatát egyes magyarországi újságírók nagy felháborodással fogadták. Szerintük a kazetta tagadja a holocaustot, kegyeletsértést követ el és ,,gyűlöletre uszít a zsidó közösség ellen”. – Mielőtt röviden ismertetnénk a videokazetta tényleges mondanivalóját, vizsgáljuk meg ezeket a vádakat!

    1/ A kazetta nem tagadja a holocaustot, csupán azt vonja kétségbe, hogy abban az auschwitzi helyiségben, amit az idegenvezető gázkamraként mutatott be, embereket elgázosítottak. – Döntő különbség van a tagadás és a kételkedés között. A tagadó biztos abban, hogy valami nem úgy van, illetve nem úgy történt, ahogy az ellentétel állítja. Ezzel szemben a kételkedő lehetségesnek tartja a tételt és az ellentételt is! A kazetta vitaindító kíván lenni. “A vita nincs lezárva” – mondja David Cole.

    2/ A kazetta nem tagadja, hogy a nemzetiszocialista Németország a zsidókat nemcsak a hagyományos antiszemitizmus szemüvegén át szemlélte, hanem bennük a nemzetközi kommunizmus mögötti befolyásos erőt is látta, és őket a háborús erőfeszítések veszélyeztetőjének tekintette. Ezért Németországban a zsidókat gettókba, munkaszolgálatra, koncentrációs táborokba kényszerítették. Ez utóbbiban – főleg a háború utolsó hónapjaiban – járványokban sok zsidó elpusztult, illetve éhenhalt.

    3/ Kegyeletsértést az követ el halottak ellen, aki sírokat gyaláz vagy halottakat rágalmaz, de az nem, aki azt vitatja, hogy egy adott helyen meghaltak-e emberek, illetve megöltek-e embereket, illetve, hogy hányat. David Cole interjúja ez utóbbiak közé, és nem a kegyeletsértők közé tartozik.

    4/ Amikor Cole a kazettán előadja kételyeit, egyetlen szóval sem vádolja a zsidók közösségét hazugsággal vagy történelemhamisítással, és más módon sem uszít gyűlöletre a zsidók ellen, tehát nem alkalmas gyűlöletkeltésre.

    Bővebben: http://www.freepress-freespeech.com/holhome/kiscikk1/auschw.htm

  36. Prendick szerint:

    Attila, Gordon nem ér rá a kommunistákat ostorozni. Épp Bebel munkásságába szeretett bele. Tudod, Bebelébe, aki ezt is írta:

    “A kereszténység a szabadság és a civilizáció ellensége. Az emberiséget rabláncra fűzte.”

    /Gordon rettenetes láblövését láttuk, hónapokig fogom az orra alá dörgölni. Így jár az, aki a gugliból művelődik. 🙂 /

  37. Gordon szerint:

    “A napló nem hosszú, de nehéz olvasmány, a nyelvezete primitív, amin Szálasi szószüleményei és a korabeli hungarista szleng (“földgömbtotalitás, bitanguralom, morzsajólét, katasztrófabiztonság, új földgömbrend, emberféreg stb.) meg a tragikomikus elírások (például Koppány >borsót tört< Szent István orra alá) sem képesek enyhíteni. Még feltűnőbb azonban a gondolati sivárság és az elmeél tökéletes hiánya, meg a fanatizmussal palástolt aljasság.”

  38. Prendick szerint:

    Mindezek ellenére David Cole-t egész biztosan börtönbe csuknák a demokratikus Európa több országában.
    Innen meg úgy moderálnák, mint a sicc. 🙂

  39. Gordon szerint:

    Szerintem az antiszemitizmus a hülyék szocializmusa. Ebben Bebel és én egyetértünk. Ezek a tények. Említett hsz-em is erről szólt.

    “Morzsajólét…”

    Nagy az Isten állatkertje, és alacsony a kerítés.

  40. Prendick szerint:

    Á, rájöttem, honnan tájékozódsz. Karsai László komcsi holokausztkutató cikkében találtad az idézetet, ugye? A Beszélőben?
    Művei: http://www.arts.u-szeged.hu/legegyt/oktatok/Karsai_Laszlo/Publikaciok_hun.htm

    Ő a Mazsihisz házi szerzője.
    Gratulálok a forrásaidhoz és az érdeklődési körödhöz. 😀

  41. Attila szerint:

    Hozzáteszem, hogy ennyi erővel az Isten tagadást is büntetni lehetne, vagy a gyógyszerek hatásával kapcsolatos kétkedést is.

    Gordon, neked nem az empátiád nagy bizonyos témákban, hanem az egyoldalúságod. Gondolom, azért mert érint.

  42. Gordon szerint:

    Maradjunk annyiban, hogy amikor Bebel élt, akkor még sehol se voltak a kommunizmus bűnei. Ez (a nemzetiszocializmus bűneire vonatkozólag) a hazaáruló Szálasiról nem mondható el.

    “Bitanguralom”… 😀 😀 Hát ez tényleg szánalmas. Kiváncsi voltam, hogy vajon hanyadik helyen dobja fel a gúgli azt az idézetet, amit nagytudású prendick felemlegetett (gyanús volt a tudálékoskodása). Nos, a nyolcadik…. pont azt az egyet dobja fel a citatum.hu-ról… érdekes… ki is művelődik a gúgliból???

    Prendick azt gondolta, hogy majd “borsót törhet” az orrom alá, de nem jött össze. 😀

  43. Gordon szerint:

    Nem, a HVG-n volt fent, de hivatkoznak a Beszélőre. Az eredetit nem olvastam.

  44. Gordon szerint:

    Prendick! Ha legközelebb is a “borsót” kívánsz törni az orrom alá, akkor legalább a sűrűjéből válasz idézetet, úgy nem annyira átlátszó az álműveltséged, és gúglizásod. A múltkori hosszúkat honnan kopiztad? 😀 😀

  45. Prendick szerint:

    Gordon, nem kellett semmit törnöm az orrod alá. Ekkorát bukfencezni rég láttam valakit, mint téged. Az orrod a padlón tört össze.
    Lassan Lenintől is idézni fogsz nem? 🙂

    /Ja, a guglin az idézeted forrását kerestem és nagy röhögésemre pont ezt a Bebel idézetet dobta fel, egyszerűen nem tudtam nem megosztani a publikummal. De hát nekem mondjuk furcsa, hogy valaki nem ismeri Bebel, Lenin nagy harcostársa munkásságát. Sajnos nem találtál. /

  46. Prendick szerint:

    Ja itt a link. Én jót röhögtem Gordon példaképén:

    http://www.citatum.hu/szerzo/Ferdinand_August_Bebel

  47. Gordon szerint:

    Egyébként a Prendick által kigúglizott Bebel idézet ellenére is egyetértek az általam korábban Bebeltől idézett mondással. Az antiszemitizmus a félművelt, frusztrált emberek egyik utolsó mencsvára.

  48. Prendick szerint:

    Gordon, ne mosakodj. Meríts tovább, a tiszta, kommunista forrásokból. 🙂

  49. látó szerint:

    Csőlátók vagytok! Idézhetnek szép verseket, Nektek egy srófra jár az agyatok!

  50. Gordon szerint:

    Prendick írja:
    “a guglin az idézeted forrását kerestem és nagy röhögésemre pont ezt a Bebel idézetet dobta fel, egyszerűen nem tudtam nem megosztani a publikummal.”

    Köszi, hogy elismered, de ennek fényében kár volt lenézőleg azt írnod a korábbiekban nekem, hogy:

    “Így jár az, aki a gugliból művelődik.”

    A fenti beismerésed tükrében (fenékbe akartál billenteni, de a végén te esték seggre) meglehetősen hiteltelenné váltál. 😀

    “Morzsjólét…” – szerencsétlen idióta nemzetiszocialisták.

  51. Prendick szerint:

    Gordon, ezt nem mosod le magardól, akárhogy terelsz. 🙂

  52. Gordon szerint:

    Visszatérve az eredeti bejegyzésre: örülnék, ha a régi irodaház is megmenekülne valahogy, bár egyértelmű, hogy fejleszteni kell a területet.

    Prendick írja Gordonnak:
    “a guglin az idézeted forrását kerestem és nagy röhögésemre pont ezt a Bebel idézetet dobta fel, egyszerűen nem tudtam nem megosztani a publikummal.”

    Majd Gordonnak lenézően ugyanazon idézet kapcsán:
    “Gordon rettenetes láblövését láttuk, hónapokig fogom az orra alá dörgölni. Így jár az, aki a gugliból művelődik.”

  53. Attila szerint:

    “Maradjunk annyiban, hogy amikor Bebel élt, akkor még sehol se voltak a kommunizmus bűnei. Ez (a nemzetiszocializmus bűneire vonatkozólag) a hazaáruló Szálasiról nem mondható el.”

    Te most miről is beszélsz? Ez a vak, elfogult egyoldalúság teljesen összekavart?

  54. Prendick szerint:

    Bizony Gordon, Bebeltől idézett és Karsaitól. Gondolom fogalma sem volt kik ők, de jól hangzott számára a szöveg. Most meg mellébeszél, egyértelmű részletekbe köt bele, terel, egyszóval tekereg, mint kígyó a boton.
    Ma már nem is bántom, leszek olyan úr. 🙂

  55. miska72 szerint:

    Hú ha! Tömeggyilkosság most is folyik! Csak nem lövöldözéssel ölik az embereket, hanem kórházak bezárásával, munkahelyek megszüntetésével, a bizonytalansággal, a kihasználással, a rettegéssel, az áremelésekkel, a hülyének nézéssel, a korrupcióval, a hozzá nem értéssel, stb!

  56. miska72 szerint:

    Mennyi ember fagyott meg a saját lakásában, mart nem tudott venni tűzelőt?
    Mennyi ember lett öngyilkos, mert LENYÚLTÁLK a libáit!
    Mennyi ember válik földönfutóvá, a körbetartozásk miatt?
    Ki nem fizette ki a Megyeri Hidat? Ki volt ennek a hídnak a megrendelője?
    MAFFIA az állam!

  57. Csepel-sziget szerint:

    Gordon! Most felfedted a valódi arcodat. Már a rendőrállamot áhító megnyilvánulásaid is a kommunizmust idézték a szememben, de ez most betett. A konzervativizmusod ebben merül ki?

  58. hollósi szerint:

    Az ország lakóinak egy részét több millióan korrupt, gátlástalan tolvajnak tartják.
    A tolvajnak minősítettek lenácizzák az őket bírálókat.
    Nesze neked nemzeti összefogás!

  59. Jeniszej szerint:

    Mi volt a feldobott hír, téma?

    “Mállik az egykor fényűző csarnok”

    Szép nagy utat tettünk meg. Az út végén most ott az embermagasságú gaz, parlagfű a területen – Ezt látom a HÉV ablakából.
    Itt meg a gyűlölködés.

  60. Szila szerint:

    Kedves admin!
    “a történelem egyik legjobban dokumentált tömeggyilkossága” – gondolatodhoz itt van még egy dokumentáció, hogy egyre teljesebb legyen a kép. Vannak, akik gondolkodnak és számolnak, mégha az manapság a legnagyobb bűnnek is számít. Egy szavad sem lehet, mert nem a “náci” oldalra mutat a link:
    http://www.karpatiharsona.info/index.php?option=com_content&view=article&id=4831:holokauszt-kutatas-a-ksh-adatai-alapjan–kapcsolodo-&catid=41:publikaciok&Itemid=65
    Ja! és én nem vagyok bűnös! Sem a családom, sem a gyerekem, sem a szomszédom, sem a másik ember gyereke. Úgyhogy elegem van az örökös bűntudatkeltő mesékből.

  61. Prendick szerint:

    Szila, teljesen felesleges érvelned, úgysem olvassák el. Az idézett mondatot már nem először mantrázzák be, egy betű változtatás nélkül.
    Itt ez a szint.
    Adott a dogma, bármi más eretnekség és meg kell égetni azt, aki nem hisz feltétel nélkül.
    Credo ergo sum
    Ha valakinél ez “cogito”, az biztos náci.

    /Pedig kardinális különbség van egy neonáci és egy holokauszt revizionista nézetei között. Tűz és víz. De nem ismertetem, mert múltkor épp azért cenzúráztak, mert négy szóban megmondtam. Állítólag túlléptem valamilyen határán a helyi szellemnek. Én máig a felfogóképesség határára gyanakszom, de már örökre titok marad az ok. 😉 /

  62. Gordon szerint:

    Nem rendőrállamot hírdetek, hanem rendet. Tudod azt, amit elvileg a Jobbik is kitűzött célként, bár ők csak beszélnek róla és szerepelésük célja a koncból való valamiféle részesülés és/vagy az össznépi xarkeverés (cigányozás, hazudozás, Izraelezés).

    Ti állítólag (ebben sem lehetünk biztosak, hisz egy részetek volt szoci szavazó) kedvelitek a Jobbik rendpárti kommunikációját. Sajnos ők ezt csak a duma szintján művelik, ezért alig-alig látunk tőlük épkézláb javaslatokat. Ezért is várom nagyon kíváncsian, hogy milyen munkára eslznek képesek az EP-ben. Sajnos a Szegedi Csanádokhoz hasonló kis ELTE-BTK HÖK-ös paprikajancsiktól nem sokat várok. Hogy egyszerűbben fogalamzzak: nem érik fel nálam a kilincset.

    A rendet és a nyugalmat, a közbiztonságot helyre kell állítani. A különböző bűncselekményeket elkövetőkkel szembeni fellépés egy részbeni vezetőcserén átesett átalakított, átszerveztett rendőrség feladata lesz… nem az arcukat eltakaró gyújtogatóké és fosztogatóké (én csak Budaházy klónoknak hívom őket, hisz Budaházy úr szeret álruhában járkálni).

    Rend lesz az utcákon és rend lesz az országban. Hamarosan eljön az ideje. 56% elég lesz hozzá. Bőven.

    ——————————————————————————-

    Prendick írja Gordonnak:
    “a guglin az idézeted forrását kerestem és nagy röhögésemre pont ezt a Bebel idézetet dobta fel, egyszerűen nem tudtam nem megosztani a publikummal.”

    Majd Gordonnak lenézően ugyanazon idézet kapcsán:
    “Gordon rettenetes láblövését láttuk, hónapokig fogom az orra alá dörgölni. Így jár az, aki a gugliból művelődik.”

    Ennyit Prendickról, avagy: aki másnak vermet ás, maga esik bele. Ez egyébként a Jobbikra is igaz.

  63. Prendick szerint:

    Gordon, tényleg azt hiszed, hogy ha sokszor ismétled a butaságodat, elfelejti valaki, mekkorát égtél tegnap? Ilyenkor csendben kell maradni, hátha elfelejtjük. 😉
    Csak a vak nem látja, hogy mi esett meg veled.

  64. Szila szerint:

    Prendick!
    Nem egy, hanem gyakorlatilag minden hozzászólásod túllép valamit, kinek-kinek mit. Van, akinek a szellemi szintet, van, akinek az erkölcsit, mert a langyos pocsolyából nem fogják kidugni a fejüket, még a végén megcsapná egyeseket a forróság, vagy a tiszta levegő. Így sokkal biztonságosabb és kényelmesebb is a jól megszokott korlátok és előítéletek közt védelmet találnak. Platón barlanghasonlata remekül jellemzi a mai nagy többség politikai látásmódját.

  65. Szila szerint:

    Kedves Gordon!
    Azt én is láttam, tényleg ciki. Én a helyedben néhány napra most dugulnék.

  66. Prendick szerint:

    Hát ez az. Mindent túllépek, csak a tyúkszemeken nem tudok átlépni, azokat állandóan letaposom. Igaz, ez azoknak fáj legjobban, akik azzal néznek. Ha segítek nekik leszokni erről a biológiai tévedésről, már van értelme a létezésemnek. 🙂

    Ez a barlang dolog tényleg találat. Mindig kedveltem Platont.

  67. Manitu szerint:

    Rudolf Höss írásbeli tanúvallomása a nürnbergi perben:
    http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/hoess_v.html

    “Auschwitzban 1943. december 1-ig parancsnokoltam, és becslésem szerint legkevesebb két és félmillió áldozatot végeztek és irtottak ott ki gázzal és elégetéssel, s legalább félmillió halt meg éhen és betegségben, azaz körülbelül hárommillió halottat tesz ki ez összesen. ”

    Maguk a gyilkosok sem tagadták a tömeggyilkosságokat. Érthetetlen az a vad tagadási vágy, amely ezzel a tényekkel, kordokumentumokkal, beszámolókkal, bírósági peranyagok százezreivel dokumentált tömeggyilkosságával szemben megnyilvánul olyanokban, akiknek a történelemtudása vélhetően Magyar Bálint iskolarendszerének köszönhető.

  68. Gordon szerint:

    Látom a rend helyreállítására vonatkozó hozzászólásomra nincs egyetlen Jobbikos ellenérv sem. Persze hisz nekik csak a szájuk jár.

    ————————————————————-

    Szerencsére tegnap jól beszívtad ezt a gúglizást:

    Prendick írja Gordonnak:
    “a guglin az idézeted forrását kerestem és nagy röhögésemre pont ezt a Bebel idézetet dobta fel, egyszerűen nem tudtam nem megosztani a publikummal.”

    Majd Gordonnak lenézően ugyanazon idézet kapcsán:
    “Gordon rettenetes láblövését láttuk, hónapokig fogom az orra alá dörgölni. Így jár az, aki a gugliból művelődik.”

  69. Prendick szerint:

    Manitu, Nürnbergben tán én is bevallottam volna, hogy én voltam személyesen.
    Ismered ezt a viccet?
    Az oroszok és az amerikaiak tevekereső versenyt rendeznek. Elengedik az amerikaiak a tevét és egy óra múlva már hozzák is vissza. Elengedik az oroszok, telik múlik az idő, eltelik másfél nap amikor megjelennek egy véresre vert elefánttal.
    -De hát ez nem is teve, szól a versenybíró…
    -Mire az elefánt: teve vagyok, teve vagyok!!!

  70. Prendick szerint:

    Gordon, égesd magad nyugodtan. 🙂

  71. Manitu szerint:

    Prendick, ha nincsenek a történelem semmilyen időszakáról semmilyen hiteles dokumentumok, akkor talán abban is megegyezhetünk, hogy történelem sem volt. Ugyebár.

    Amúgy Nürnbergben nem voltak kínzások tökfej.

  72. Manitu szerint:

    Gondolom, Prendick azt is tagadod, hogy több tízezer magyart gyilkoltak le Kárpátalján, a Vajdaságban, Erdélyben és a Felvidéken. Ezekről az esetekről még annyi dokumentum sincs sajnos, mint a Holokauszt huszadáról.

    Hiába mesélnek eltűnt tízezrekről pl. a kárpátaljai családi fotók, születési anyakönyvi dokumentumok, ha az olyan nulla emberek, mint Prendick csak úgy kijelenthetik, hogy tömeggyilkosságokat semmilyen dokumentumok, tömegsírok, fényképek sem bizonyíthatnak. Mert ha Prendick szava dönt, akkor nem volt semmi, de legalábbis megkérdőjelezhető minden. Jól értem?

  73. Szila szerint:

    Nem, Gordon, nekem csak egyszerűen nagyon péntek van és már bevettem az étcsokoládé adagomat, ami segít, hogy mosolyogva olvasgassam a nagyképű, ám meglehetősen tájékozatlan, együgyű, ostoba hozzászólásodat. Múlt szombaton Nagybörzsönyben temettünk egy áldozatot. Aki jelen volt, annak nem kell túl sokat magyarázni. De Gordonka! sem a Te, sem más parlamenti párt egyetlen képviselője nem tette meg a tiszteletét, mégcsak üzenet szinten sem fejezték ki részvétüket. Ám ez is egy üzenet. Azt üzeni, magyart ölni rendben, ok. Már ott borítékolta Lóri a következőt, és láss csodát! Mire hazaértem már ott volt egy gyorshír a védencek újabb gyilkosságáról Békéscsabán.
    Úgyhogy Gordon a Jóisten áldjon meg a ti rendetektől.

  74. Csepel-sziget szerint:

    George Orwell, baloldai beállítottságú brit szerző megírta annak idején, a 40-es évek végén, túl a második világháborún az 1984-et. Mindenkinek javaslom, aki feltétlenül hisz abban, hogy a nürnbergi per tisztességes körülmények, törvényes keretek között zajlott.
    Szakértő elmék könnyűszerrel megtörik még a legkeményebb jellem szellemi és fizikai ellenállását is, s csak idő kérdése, hogy a vádlott olyat is beismerjen, amihez semmi köze nincs az ég világon. Azt pedig ne gondolja senki, hogy a szövetséges katonák kesztyűs kézzel bántak a náci “háborúsbűnösökkel”.
    Nem mellesleg abszurd ez az egész háborúsbűnös dolog. A nácik háborúsbűnösök voltak, bezzeg Drezda lebombázói nem, bezzeg a Budapestet szétrabló, ártatlanok tízezreit lemészároló, a nőket meggyalázó szovjet horda nem.
    Szaddam Husszein háborúsbűnös volt, George Bush nem, a palesztinok terroristák, Izrael nem.
    Szánalmas ez az egész, a vak is látja, hogy a mindent és mindenkit kezében tartó amerikai-cionista zsidó összefogás diktálja a játékszabályokat és dönt milliók sorsáról.

  75. Szila szerint:

    Illetve mentsen meg! Megzavartak.

  76. Prendick szerint:

    Manitu, a dédapámat karóba húzták a szerb /antifasiszta/ partizánok, mert “náci” magyar volt. A gyerekei szeme láttára. Szerinted mi a nézetem a kérdésről?

    Egyébként rengeteg dokumentum és tényfeltáró munka van arról, hogy milyen kínzásokkal és a családjuk Szibériába deportálásával fenyegették meg a nürnbergi vádlottakat.
    Csak ezeket börtönnel büntetik a hozzád hasonlók.

  77. Csepel-sziget szerint:

    Manitu! Hogy lehet az, hogy az általad említett igencsak komoly vérengzéseket nem szajkózza senki, nincsen emléknapja, nincsen minden nagyobb városban egy szobor, nincsen múzeum, nincsen kárpótlás? Hmm?? S hogy lehet, hogy azt senkinek nincs is eszében sem tagadni, kétségbevonni?
    Ami megtörtént és úgy történt, ahogy, azt nem kell erőszakosan bizonygatni, az emberekre ráerőltetni. Ellenben a holocausttal kapcsolatos minden zsidó megnyilvánulás erőszakos, fröcsögő, az ellenérveket nácizással, antiszemitázással lerendező. Alig várom, hogy eljöjjön a nap, mikor kiderül a teljes igazság erről a holocaust dogmáról és szeretném látni, ahogy az ebből a dogmából meggazdagodott kampós orrú bankárokat teljes vagyonelkobzás terhe mellet hurcolják Szibériába dolgozni.

  78. Csepel-sziget szerint:

    *mellett

  79. Prendick szerint:

    Az itt a lényeg, hogy rengeteg népírtást tilos feltárni, egyet meg tilos vizsgálni.

  80. LB szerint:

    Manitu!

    A jelenlegi hivatalos adat az auschwitzi áldozatokról:

    Ethnicity/category: Number

    Jews: 1 million
    Poles: 70-75 thousand
    Gypsies: 21 thousand
    Soviet POWs: 15 thousand
    Others: 10-15 thousand

    Total: Approx. 1.1 million

    http://en.auschwitz.org.pl/h/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=13&limit=1&limitstart=3

    Azaz 1 millió zsidó, 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer egyéb áldozat. Összesen kb. 1.1 millió.

    Ennyit a “szemtanúk” hitelességéről. Nem tudhatod, hogy Hössnek mit ígértek, vagy mivel fenyegették. Mellesleg Rajk is mindent beismert, amivel megvádolták! Egy beismerő vallomás nem lehet önmagában perdöntő, ha tárgyi bizonyítékok nem támasztják alá!

  81. Szila szerint:

    Csepel-sziget, Prendick, LB! A Manitufélék hajthatalanok és elfelejtenek utána nézni, hogy mi is az igazság. Csak hajtogatják, amit a szájukba rágtak. Lehetetlenség meggyőzni őket. Gondolom nem is ez a célotok. Én olvastam igenis a válogatott kínzásokról, amitől ember nincs, aki bármit be ne valljon. Ja, csak, ha a kuruc náci és aki olvassa az is, ha az erről szóló oldalakat belinkelném, innen végleg kizárnának, az tuti.

  82. hugi szerint:

    Prendick, bármibe lefogadom, hogy semmi bizonyítékod nincs arra, amit a dédapàdról írtál, úgyhogy ne hülyéskedj.

    Már olyan bizonyítékod, amit te is elfogadnál, dns-vizsgálattal, videóval, legalább 500 tanúvallomással alátámaszva.

  83. Prendick szerint:

    Hugi, nem fogod a dolgot. Én nem keveslem a bizonyítékokat. Azt nem értem, hogy miért van az, hogy a vád bizonyítékait axiómaként kell kezelni, a védelemét meg börtönnel.

    Na ezt magyarázd meg.

  84. Gordon szerint:

    Prendick! Tudod az ilyen hozzád hasonló nagyképű volt mszp szavazó most jobbikos megmondóemberekkel az a baj, hogy tehetségetek hiánya miatt csak arra vagytok képesek, hogy két adatot kiragadjatok az adatok halmazából és egyből megmondjátok, hogy mi hogy történt. Inkább nézzetek az adatok és a források (pl.: Manitu forrása érdekes) mögé.

    Nézzük (mai Magyarországra vonatkozó adatok minden esetben)

    1930. 8 685,1 ezer fő (8 millió 685 ezer 100 fő)
    növekedés százalékban az előzőhöz képest:108,7%
    növekedés lélekszámban 698,2 ezer fő (698 ezer 200 fő)
    átlagos évenkénti szaporodás: 0,84%

    1941.
    lakosság: 9 316,1 fő (9 millió 316 ezer 100 fő)
    növekedés százalékban az előzőhöz képest: 107,3% növekedés
    növekedés lélekszámban: 630,9 (630900) fő
    átlagos évenkénti szaporodás: 0,70%

    És akkor 1949.
    lakosság: 9 204,8 fő (9 millió 204 ezer 800) fő
    növekedés (ez esetben ugye a 100% alatt érték csökkenést jelöl): 98,8% Csökkenés lélekszámban:111,3
    átlagos évenkénti csökkenés −0,15% (ez a háború miatt értelmezhetetlen, csak statisztika)

    És akkor ha tovább nézzük az adatokat, akkor látjuk, hogy
    1960 -ig szintjén produkáltuk az évenkénti 0,72%-os növekedést

    A trend 1970-tól romlik, majd 1980 és 1990 között átfordul mínuszba.

    folyt. köv

  85. Gordon szerint:

    Tehát visszatérve 1941-ra:
    ha feltételezem, hogy a gyermekcsinálási kedv nem csökkent ugyebár, akkor feltételezhetem, hogy 1941 és 1949 között szintén produkáltunk kb. 631 ezer fős természetes szaporulatot.

    Ha ehhez a természetes szaporulathoz hozzávesszük az 1941 és 1949 év közti 111 ezer fős népességcsökkenést (ezt a mínuszt még csökkenthette az ismét elcsatolt területekről történő magyar bevándorlás, igaz volt német kitelepítés, de a csehszlovák magyar lakosságcseréből meg számszerűsítve plusszal jöttünk ki), akkor azt látom, hogy 1941-hez képest a fogyás (mely így relatív) gyakorlatilag nem 111 ezer fő, hanem 741 ezer fő.

    És itt álljunk meg: 741 ezer a jelenlegi Magyarország területére vonatkoztatva. Ez fontos. A magyar holokauszt áldozatok számának becslésekor általában a mai Magyarország és a visszacsatolt mintegy 80 ezer négyzetkilométernyi területről elhurcoltakat együtt számolják (egyébként ez logikus). Csakhogy a népszámlálási adatok ugyebár csak a jelenlegi ország területén bekövetkezett változásokat mutatják.

    folyt.köv

  86. Gordon szerint:

    Persze vannak túlzó becslések is, ezt elfogadom. A részleges dokumentációk hiányában pontos számot valószínűleg sosem fogunk megtudni. A mérvadó becslések szerint a mai Magyarország területéről a haláltáborokba elhurcolt magyarok száma kb. 420 ezer fő. Tehát még van kb. 320 főnyi különbség. Szerintem azonban ez akár a 400 ezret is elérheti, de ez az én okoskodásom (már ha a háború utáni népességmozgásokat, ki és betelepítéseket, illetve betelepüléseket veszem figyelembe).

    Ha tehát az adatok mögé nézünk a nagy duma helyett, akkor a 420 ezres becslés reális lehet.

    De gyakorlatilag mindegy, hogy 420 ezer, vagy 500 ezer, vagy csak 366 ezer stb… ezek becslések és okoskodások. Az áldozatok teljes számát sosem tudjuk meg. Annak viszont örülök, hogy a Páva utcai Holokauszt emlékközpontban megtaláltam az igazak falán az általam is nagyra tartott Márton Áront. Én az állandó holokauszt relativizálás (xarkavarás csupán a ralativizálása) helyett inkább emlékezem az áldozatokra és emlékezem azokra (pl.: Márton Áronra), akik mentették őket. A gyilkosokat, az elszállításukban részvevőket, és az őket segítőket pedig megvetem, és hazaárulónak tekintem. Innentől kezdve számomra ez a magyar radikálisok által oly fennhangon folytatott számolgatás mosakodásnak tűnik. Hogy kit akarnak mosdatni? Azt nem tudom. Magukat? Hisz nem is éltek akkor. Akkor miért csinálják? Mégis mosakodnak?

    folyt.köv

  87. Gordon szerint:

    Ahogy azt Szila írta: Ő nem bűnös. Ebben egyetértek. Ő nem bűnös. De a gyilkosok és a deportálásokban résztvevők (hatósági és magánszemélyek) bűnösök. Mert gyilkosok.

    Én sem vagyok bűnös, de én nem a gyilkosokat fürdetem (velük kapcsán egyértelműen szoktam fogalmazni, hisz hazaárulónak tartom őket), hanem az áldozatokra emlékezem (tudósokra, sportolókra, művészekre, iparosokra, egyszerű emberekre, és a gyerekekre). Mert ők fontosak. A többi történészek feladata (számolgatás, kutatás). Ez nekem nem feladatom, és nem feladata egyetlen itt hozzászóló fórumozónak sem. Beszélgetni lehet, de nagyon furcsának tartom, hogy Jobbik körüli volt mszp-sekből álló megmondóemberek kommunikációjának láthatóan egy célja van. A xarkeverés és a tematizálás.

    A fenti bejegyzés egy beruházásról szól és egy ingatlan jövőbeni sorsáról. Mégis (nem titkoltan) valakik azért járnak fel ide, hogy másokat sértegessenek (ahogy azt Prendick tette Papival szemben a minap) és megpróbáljanak megalázni, valamint Izraellezennek és cigányozzanak. Ez undorító. Akkor is ha az általuk nem tisztelt jelenlegi demokratikus berendezkedésünk erre lehetőséget ad. A szólásszabadság azonban nem korlátlan. Korlátozható, ha másokat (embereket, embercsoportokat) sért az amit egyesek itt a szólásszabadság nevében művelnek.

    folyt.köv

  88. Gordon szerint:

    Nekem tudtommal nem halt meg senkim a haláltáborokban. De kevesebb mint 20 évvel korábban az én egyik felmenőm gyalog jött haza Oroszország belsejéből. 12 évig szolgálta a hazát katonaként. Azok akik itt ma nagydumás díszmagyarként osztják az észt nemhogy 12 évig nem szolgáltak katonaként de talán – ha idősebbek max 2 évig -, bár azon sem lepődnék meg ha 12 napig se… és a felmenőm 12 évéből 4 év háború volt (az első vh-ről beszélek egyébként ha nem esett volna le), plusz sok sok év ruszki fogság, és még haza is kellett valahogy jönni.

    Sem magam, sem a leszármazottaimnak nem fogok soha ilyen életet kívánni. Békés, nyitott világot szeretnék, ahol azonban a kérdések iránti nyitottság nem lép túl más emberek/embercsoportok önérzetén.

    Bizony a második vh kora beli magyar állam bűnös volt. Miért? Nos azért, mert egyetlen állam sem tűrheti el, hogy a területén élő (akkor hozzánk tartoztak a visszacsatolt területek is) magyar állampolgárokat, vagy nem magyar állampolgárságú személyeket idegenek és itthoni támogatóik tehervagonokba zsuppolják és elszállítsák valahova messzire. Ugyanezen okoknál fogva bűnös a Rákosi-, és a Kádár-rendszer magyar állama is.

    folyt.köv

  89. Gordon szerint:

    Azok a magyar nemzetiszocialisták pedig akik az idegen megszállók érekeit figyelembe véve támogatták, hogy az ország hadszíntérré váljon a németek és az oroszok között bizony hazaárulók. Mert egy ilyen esetben mindenki kötelessége az emberi élet mentése (lásd Márton Áron is ezt tette), és ha lehet az ország vagyonának (infrastruktúra, épített örökség stb.) mentése. Mindenkinek a saját lehetőségei szerint. Persze tudjuk hogy Szálai „morzsajólét”-ező csapata milyen primitív emberekből állt. Nyomába sem érhetnek egy Márton Áronnak.

    Támogatom a nyílt beszélgetést a múltról, de azért néha vegyük már figyelembe, hogy egy-egy bejegyzés miről is szól. Lehetetlen állapot szerintem, hogy szinte minden bejegyzés fóruma egyes volt mszp szavazó jobbikosok izraelezésének, cigányozásának, és kegyeletsértésének tere lesz.

    Én a magam részéről megvetem ezeket az embereket, és újra vissza fogok menni a Páva utcába megnézni Márton Áron és a többi igaz ember portréját. Szerintem ők a jövő példaképei. A „borsót tört”-özők meg ott vannak, ahol a helyük van: a történelem szemétdombján.

  90. Prendick szerint:

    Szila, nem csak ott lehet erről olvasni. Szép irodalma van a kérdésnek. Sok komoly ember nekiállt, aztán nagyon csodálkoztak, hogy náci disznók lettek. Például Norman Finkelstein, zsidó történészként, némileg meglepődhetett ezen.

  91. hugi szerint:

    A Világháború vége óta vita tárgya, hogy hány milliózsidót gyoltak meg a haláltáborokban. De azért a Holokauszt megkérdõjelezése gyomorforgatóan gusztustalan.

  92. Prendick szerint:

    Gordon, biztos nagyon érdekes élményeid voltak a Páva utcában, de nem világos, hogy jön ide.
    Ha nem hazudoznál, láthatnád, hogy a minap Papi kötött belém, egész durván. Aztán furcsa események zajlottak és admin burkolt nácizása kapcsán elfordult a téma.

    Közben egész sok dühöngő vélemény érkezett. Meglepő módon nem a radikálisok részéről, hanem a dogma híveitől. A radikálisok próbáltak érvelni, a konzervatív fideszesek “hülyéztek”, “tökfejeztek”, visítoztak.

    Érti ezt valaki? 😉

  93. Gordon szerint:

    Na ez így együtt (egybeolvasva) kerek volt és egyértelmű.

  94. Gordon szerint:

    Aki hazudozik az nem én vagyok, henem te (lásd. ki mit olvasott ki a gúgliból és mikor mit nem). Elszóltal magad szerencsére.

  95. Prendick szerint:

    Hugi, még mindig tévedésben vagy. Azt hívják “holokauszt megkérdőjelezésének”, amikor “A Világháború vége óta vita tárgya, hogy hány milliózsidót gyoltak meg a haláltáborokban.”

    Aki lefele kerekít az börtönbe megy, aki fölfele, az megdicsőül.
    Kezded kapisgálni? 😉

  96. Prendick szerint:

    Gordon, sajnos téged mindig megelőz a sánta kutya. Papi ezzel nyitott, köszönés helyett:

    “Prendick!
    Te szokásodhoz híven öntelt nagyképűséggel leírsz egy rakás idiotizmust és azt hiszed okossakat írtál!”

    Szerinted tévedésből csaptam a szájára?

    Te meg Lenin kedvenc harcostársa nézeteit idézgetted és próbálsz valahogy kimászni belőle.
    Most még gyorsan zárasd le a topicot, ahogy kell.

    Silány egy társaság vagytok.

  97. Gordon szerint:

    Teljesen igaza volt már ne is haragudj. Ez miért lenne sértegetés. Ha egy idiótát leidiótáznak az nem sértés, hanem az érdemei elismerése. 😀

  98. Prendick szerint:

    Köszönöm Gordon a beismerésed. 🙂

  99. Gordon szerint:

    A topikot nem én fogom “lezáratni” abba biztos lehetsz, hisz aki elolvasta hosszú hsz-eimet, az láthatja hogy szivesen irogatok ide. Észreveheti, hogy ti arra vagytok csupán képesek, hogy a sok sok adatból és egyéb közrejátszó tényből két adatot kiragadjatok. Gyakorlatilag lazán darabokra zúztam amit írtál. Tegnap is seggre estél és ma is. 😀

  100. Gordon szerint:

    Én is csak érdemeidet ismerem el, amikor seggreeséséről beszélek a tegnapi és mai produkciód kapcsán. 😀

  101. Gordon szerint:

    Ilyen teljesítmény láttán Balóné Morvai Krisztina nem fog megdícsérni, és beemelni az EU intézményeibe utazó keretbe.

  102. Prendick szerint:

    Gordon, neked csak magadat sikerül darabokra zúzni, de azt elég gyakran. Összesen annyit sikerült bebizonyítanod, hogy ha írsz valamit, azonnal menni kell és megkeresni, honnan ollóztad.
    Gondolom kínos lehet, mert rémségesen vergődsz.
    De hát nosza, legalább van min röhögni. 🙂

  103. Gordon szerint:

    Még esetleg Szegedi Csanádkánál próbálkozhatsz. Azzal a kis ELTE-BTK-s Hökössel kb. egy szinten vagy.

  104. Gordon szerint:

    Balóné Morvai Krisztinánál szóba sem jöhetsz. Főleg így:

    Prendick írja Gordonnak:
    “a guglin az idézeted forrását kerestem és nagy röhögésemre pont ezt a Bebel idézetet dobta fel, egyszerűen nem tudtam nem megosztani a publikummal.”

    Majd Gordonnak lenézően ugyanazon idézet kapcsán:
    “Gordon rettenetes láblövését láttuk, hónapokig fogom az orra alá dörgölni. Így jár az, aki a gugliból művelődik.”

    Ki honnan művelődik? Aki az idézetem forrását a gúglin keresi, az honnan művelődik?

  105. Gordon szerint:

    Ejnye, ejnye. 😀

  106. Prendick szerint:

    Volt gyerekkoromban egy búgócsigám, nagyon sajnáltam, amikor elveszett. Most visszakaptam.
    Pörgessem még Gordont? 🙂

  107. Gordon szerint:

    Úgy tűnik, hogy te ezen a fórumon a nap minden szakaszában pörögsz. Ne pörgesd magadat. Bár elismerem: kb. 5 napig dolgozni is voltál (egyébként annak idején egy pillanatra azt hittem, hogy Forma 1 lesz a Hungaroringen), ez pont öt nappal több, mint a jobbikos megmondóemberek átlaga. 😀

  108. Szila szerint:

    Hugi! te is idetaláltál, de jó.
    Gordon! A Papi féle korlátoltak meg azt kapják, amit kiérdemeltek. Szegényke ő maga is érezhette az önnönmaga szánalmasságát, mert úgy eltűnt egyik pillanatról a másikra, mintha itt se lett volna. És nem tudom, észrevetted-e, de a Te hozzászólásaid is mindig ugyanarról szólnak, bármi is lehet a téma. Nem értem, minek erölködsz, vannak olyan tények és személyiségek, akiket nem tudsz semmiféle provokációval, sem uszítással megváltoztatni. Lehet, hogy azt hiszed magadról, hogy szentté fognak avatni, de hidd el, itt némelyünkről lepattannak a sértegetésied. És akkor Te még egy úr vagy hugihoz képest.

  109. hugi szerint:

    Prendick, megint nincs igazad. Ez nem számháború. A Holokauszt megkérdõjelezése világosan érthetõ kiejezés. Bocs, nektek nem ér hetõ, ti nem tudtok magyarul.

  110. Szila szerint:

    Gordon! Ne ismételgess, mert tényleg lezárják a topikot. Mindig ez a vége.

  111. Gordon szerint:

    Szila! Te benne vagy Balóné Morvai Krisztina utazó keretében? És Attila? És Csepel-sziget? (Ők Prendick segédcsapatai az infón.)

  112. Szila szerint:

    Kedves Gordon! Még nem értesítettek róla.

  113. Gordon szerint:

    Hugi! Ne dícsérd túl őket. 🙂 🙂 Szerintem kevesebbere képesek szellemi értelemben, mint amit leírtál róluk.

  114. Gordon szerint:

    Szila! Talán csak lassú a posta… 😀

  115. Jeniszej szerint:

    Mondom Én.
    Embermagasságú gaz, parlagfű az ut végén….
    “fénykorában a terem hat-nyolc méteres magasságig volt zsúfolva ládákkal, konténerekkel, bennük az éppen aktuálsi szezonális mezőgazdasági, kertészeti terményekkel, élelmiszerekkel.”
    Élelmiszerrel igen! MAGYAR FÖLD-be termett valódi élelmiszerrel volt tele.
    Rég volt, talán igaz sem volt.

  116. Prendick szerint:

    Gordon, segítek neked kicsit.

    1) Én hivatásos bérfórumozó vagyok, egyes fórumtársak egyenesen a kerület egynémely prominenseit látják bennem. Ez teljesen világos. 😉
    2) Nyugodtan mondhatsz bármit a Jobbikról, az engem nem bánthat meg. Ld. 1. pont
    3) Rengeteg időm van és a kedvenc szórakozásaim között van a kezdő nettrollok idomítása, így jól elvagyok veled is.

    Tehát ütősebb dolgokat kéne keresned és csiszolni a stílusodon. Adok tippeket.
    – Felesleges folyamatosan megismételni egy butaságot, mert attól csak az képzet alakul ki a fórumtársakban rólad, hogy egy papagály intellektusával bírsz.

    – Nagy hiba az egymás után dobált több hozzászólás, mert azt jelzi, hogy már olyan ideges vagy, hogy nem tudsz egyszerre mindent befoglalni a visszavágásodba és kapkodsz.

    – Hiba az ellenfél fordulatait visszadobni a sajátodként, mert ez fórumkörökben az unintelligencia jele. Úgy kell csinálni, hogy fordítasz rajta valamit, hogy szójátékká váljon.

    – Egy nagy égés után témát kell váltani, mert ha fokozod /mint itt a Bebel ügyet/ nagyobbat esel, mint magával az eredetivel. Elegánsan kell kezelni a vereséget, nem ilyen ordítással és vagdalkozással.

    – Emlékezni kell a gyenge pontokra, de vigyázni is szükséges, mert nagyon könnyen tévedhetsz és ott ostromolsz, ahol nyilvánvalóan méteres páncél van. /Ld. Jobbik, Morvai, stb./

    Ha ezeket mind begyakorlod és sokat tréningezel, akkor szereztél annyi előképesítést, hogy eljöhetsz hozzám tanulni. 🙂

  117. hugi szerint:

    Nem szívesen írom le a magyarbûnözés szót, mert szerintem sértõ, de állítólag a kiskunlacházi cigánybûnözõrõl kiderült, hogy magyarbûnözõ. Még szerencse, hogy nem a gárda nyomozott, megúsztuk jó pár ártatlan ember meghurcolását.

  118. balszélső szerint:

    Prendick! Hozzád hasonló magabiztos embert Gyurcsány óta nem láttam. Aztán hová került….lehet, hogy kezelik.

  119. Prendick szerint:

    Hugi, írd csak le /ahogy le is írtad/. Mit várjon az ember egy fideszestől? Hát hogy “magyarozzon”. Alakul ez. 🙂

    Közben Draskovics ingadozó székének megtámogatása érdekében próbálják rákenni az ügyet a falu bolondjára. Azért ezt benyelni valóban egy szint.

  120. Jeniszej szerint:

    Az egykor fényűző csarnok mállik.
    Harmincas években Magyarország legnagyobb fedett tere volt. – Itt az út végén derékig gazban állva, betört üvegszemekkel.
    Homlokzatát négy teljes alakos klinker szobor díszíti. (igaz ma már megszégyenítve, elfelejtve) a földműves, a halász, a kertész és a kofa.
    Egykor sok hordár, kofa, kereskedő dolgozott itt.
    Igen sok embernek volt ez munkahelye, egykor.

  121. Prendick szerint:

    Balszélső, nézd, ha profi szerelő vagy, profiként nyilatkozol. El is várom. Mekkora hülyeség lenne, ha kihívom a mestert valami hibához és szerénykedne, hogy “Hát, nem is tudom, van-e elég tudásom ahhoz, hogy megjavítsam…”. Úgy küldeném haza, mint a sicc.
    Nos én nagyon profi fórumozó vagyok. Semmi szükség rá, hogy szerénykedjek. 😉

    Különben politikusnak se lennék rossz, csak lusta vagyok hozzá.
    Aztán lehet, hogy a Vigyorgó Házban végzem, de ez mindannyiunk feje felett lebeg.

    Egyébként miért baj a magabiztosság? /Attól eltekintve, hogy sok álszerény embert irritál./

  122. Szila szerint:

    Gordon! Csak az a baj, hogy már nincs kedvem utazgatni, világot látni, mint azelőtt, becsavarogni az ismeretlen tájakat. Tavaly még bepróbálkoztam, de alig vártam, hogy újra itthon legyek. Belebetegedtem a tengerpartba, pálmafákba, strandolásba, meg az egyéb ilyen dögunalmas, semmirekellő foglalatoskodásba. Úgyhogy eldöntöttem, hogy ha nem kell, Budapestről, de főleg Csepelről ki nem teszem a lábam, mert itt a helyem. Hát nehogymár valami történjen a távollétemben! Közben még jött a gazdasági válság nevű szivatás és a devizahitel mizéria, így minden kétséget kizárhatunk a felől, hogy menjek bármerre.
    Nade, ha muszáj, ha hivatalos, akkor menni kell!

  123. Prendick szerint:

    Jeniszej, tényleg kár, hogy ez is az enyészeté lesz, mint sok minden.
    De hát mit lehet tenni ellene? Az nem segít, ha körbeállunk és sóhajtozunk.
    Inkább keresni kéne az okokat, hogy miért van ez.
    Én rögtön az első hozzászólásban megpróbáltam, de lőttek rám.
    Talán ráéreztem valamire.

  124. Szila szerint:

    Prendick! Nem baj a magabiztonság, csak azt kell elviselni, mert az vele jár, hogy az emberek megrettennek, megijednek Tőled. Ez egy szokatlan magatartás. Főleg, ha még van tartalom a háttérban: tárgyi tudás, logikus gondolkodás, érvelő képesség stb. Az ilyen embereknek meg kell barátkozni a magánnyal, vagy azzal a ténnyel, hogy csak nagyon levés barátja akad életében. És hogy honnan tudom? Személyes tapasztalat.

  125. Gordon szerint:

    És akkor Prendick több mint 20 perc után visszatért, és folyatja. Előtte meg azt írta, hogy én rugózóm a témán. Megfigyeltem, hogy miután megcáfoltam tényekkel amiket írt szépen átvált egy egészen más vonalra. Ezt csinálják, azok akik csak a tamatizálás kedvéért járnak fel ide.

    Hosszú hsz-em teljesen helyénvaló volt, a benne szereplő adatok pedig megalapozottak. Ezért is írtam utána rövid zárásként, hogy szinte minden tekintetben kereknek tekinthetem. Megtördeltem, hogy ne legyen annyira zavaró a fórumozók számára. Amit meg leírtam benne azt fentartom.

    Ennek igazol, hogy tényszerű ellenérv a korábbi hangoskodók részéről nem is nagyon érkezett.

  126. Gordon szerint:

    Szila! Prendick érdemeit én is elismertem a fentiekben.

  127. Gordon szerint:

    Mindenesetre arra én is kiváncsi vagyok, hogy mi épül majd a Nagyvásárcsarnok helyén.

  128. Prendick szerint:

    Szila, huszonegynéhány éves voltam, amikor épp állás kellett és jelentkeztem egy biztosítóhoz. Ott akkor akarták bevezetni az csoporttesztes felvételi módszert és a régióm engem delegált kisérleti alanynak. Teszteltünk keményen. Az eredmény az lett, hogy engem szépen eltanácsoltak a pályáról, mert bár toronymagasan vettem az intelligencia teszteket, kiderült, hogy a lécet felülről is le lehet verni.

    Az elemzés vége az volt, hogy olyan okos és ügyes vagyok, mint a legkisebb ugrifüles, de legyek szíves más pályára térni, mert van az embereknek néhány rétege, amiben akut bizalmatlanságot keltek.
    Azóta jártam már így párszor, de ez lett az egyik kedvenc sztorim.

    Mondtam, hogy nem szívesen keresem a társaságot. Negyvenvalahány éves koromra megtanultam, hogy jellegzetes hatást teszek a környezetemre. Az egyszerűeket szabályosan riasztom. A még egyszerűbbek egyenesen utálnak. A hasonlóak, vagy akik hasonlónak gondolják magukat, állandóan párbajozni akarnak. És hát vannak olyanok is, akik különféle mértékben szurkolnak nekem, mintha versenyló lennék valami derbyn.

    Ez olyan vérmedvei állapot. Valóban nem szerez barátokat.

  129. Prendick szerint:

    Gordon, húsz percig fogalmaztam a neked szóló instrukciókat. Csak hogy segítsek. Igaz közben kávét is főztem, megittam, hozzászóltam máshoz, ilyesmi… Sajnálom, hogy türelmetlenkedtél, de ez van.

    A hosszú szöveged sajnos olyan, mint csizma az asztalon. Nem mond semmit, nem igazol semmit, csak a szokásos, önmagadnak válaszoló monológod.
    De ha megnyugtat, írj csak nyugodtan. Ami nekem a kávé, az neked a hordószónoklat. 😉

  130. Gordon szerint:

    A tények makacs dolgok, és tény, hogy a hosszú hsz-emben szereplő állításokat nem tudtad megcáfolni.

    20 percig fogalmaztad nekem? Ez megtisztelő. Te tényeleg nagyon rá vagy pörögve erre a témára, ha majdnem fél órákat képes vagy ezzel eltölteni. 😀

  131. Prendick szerint:

    Gordon, tudsz olvasni? Vagy csak az első mondatig jutsz? /Mondjuk ez már korábban is gyanús volt/.
    “közben kávét is főztem, megittam, hozzászóltam máshoz, ilyesmi”
    Közben tanítottalak.

    A hosszú szövegedben, _mint mondottam volt_ a világon semmi állítás nincs. Csak valami bő lére eresztett hablaty.
    Gondolom most jön, hogy végeláthatatlanul papagájkodsz majd, hogy ugye “nem tudtad megcáfolni”.
    Pedig mondtam, hogy ez hiba, nem figyelsz eléggé.
    De lássuk.

  132. Szila szerint:

    Prendick! Akkor megértheted, hogy egy pályát tévesztett frusztráltságával mégis ki tudom elemezni egyesek személyiségét. Én meg érettségi után pszichológusnak készültem, ami számos akadály miatt füstbe ment tervvé vált. Lettem ehelyett más, de rokon szakmában merültem el. Mondjuk a Te esetedet azért nem volt nehéz megértenem, mert sikerült ugyanazokat átélnem, amit neked. Hejjj! Az is baj, ha sokat ád az Isten, az baj, ha keveset! Elemeztek engem is, a közelmúltban és nem volt jó érzés átélni a riadalmat és annak következményeit at egyszerűektől. Ott tapostak, ahol csak lehetett. Az ember eljut oda, hogy magával beszélget és akkor nem csalódik. Persze itt az infon más a helyzet, itt sem csalódik.

  133. Szila szerint:

    at= az
    bocsi

  134. hugi szerint:

    Elõször is, szerinrtem sértõ magyarbûnözésrõl beszélni.

    Na de ha a kiskulacházi eset nem cigánybûnözés volt, mint azt az itteni cigányzsidózó, alulmûvelt, butaságokat sulykoló csapat mondja, mert nem cigány volt a bûnözõ, hanem magyar, akkor a sötéten tündöklõ jobbikos gondolkozás szerint ez magyarbûnözés. Nemde?

  135. Prendick szerint:

    Szila, egy fórum az más játék. Itt egy idő után az ember rájön, hogy annyira nincs tétje, hogy ki mit gondol, hogy inkább párhuzamos előadásnak tűnik az egész, mint párbeszédnek.
    Pesze a kezdők azt hiszik vérre megy, látod, Gordon mit izzad össze, hogy szerepelhessen.

    De ez inkább képzőművészet. Emlékszem, pár éve, néhány cimborámmal és ellenfelemmel azon tréningeztünk egy fórumon, hogy ki tud olyan virtuális személyiséget produkálni, amiről a többiek nem jönnek rá, hogy ki van mögötte. Roppant éles viták és aztán jelentős derű lett az eredmény. Remek szórakozás volt és kitűnő iskola.

    Az élet IRL /in real life=a való életben – netes műszó/, nem ilyen letisztult a kérdés. Itt, ha valakit annyira legázolok, hogy megfordul benne a disznó, vigyorgok egyet és lecsukom a böngészővel együtt. Kint már fárasztóbb az ilyen.
    Oda tartok mára már egy unalmas pofát, mérsékelt harci kedvvel. Egyszerűbb. Nincs csalódás, nincs csevegés, csak ritka alkalmakkor.

  136. Szila szerint:

    hugi!
    Bájos az eszmefuttatásod. Sokat gondolkoztál, mire ide eljutottál? Nyilván nem vagy sem rokona, sem ismerőse Horák Nórinak.

  137. Prendick szerint:

    Hugi … – (ez itt a legyintés helye) 🙂

  138. Szila szerint:

    Kedves Prendick!
    Határozottan emlékszem, hogy a harci kedvről múltkor még nem pont ezt írtad. Persze nem ugyanebben a kontextusban beszélgettünk róla. A hétköznapokban én is hasonlóan viselkedek, de amikor eljön az idő, bizony kijön belőlem a magyar virtus. Apukámtól örököltem ezt, az Isten nyugosztalja békében.

  139. hugi szerint:

    Végtelenül okádék dolog gyilkosságokra rasszista motivációt belemagyarázni.

    Könnyen kiderülhet, hogy a cigánybûnözés mintapéldájának beállított esetnek nincs cigány gyanúsítottja. A Jobbiknak és a hasonlóan harsány bunkó gárdának térden csúszva kellene bocsánatot kérniük a gyilkossággal vádolt cigányoktól. De hát ehhez gyanítom nem lesz már gerincük.

  140. Prendick szerint:

    Szila, a harci kedv más. Alkalma válogatja, hogy milyen az intenzitás. Nem emlékszem mire gondolsz, de elég sok aspektusa lehet, még az is elképzelhető, hogy lelkiállapottól függően változik a nézeteim egy része.
    Azért úgy vélem, hogy nekem a fórum, ennyi idő után, inkább sport, mint párbaj. Úgyse lehet ledöfni az ellenfelet, nincs bíró, aki eldönti, hogy ki nyert, olykor még közönség sem. Csak azok tudják, akik csinálják.

    Titokban beismerem, hogy olykor szégyellem kicsit, amikor valakivel nagyon elbánok. Ez persze nem jelenti azt, hogy valami jó kis csetepaté esetén ne szálljak be szívvel-lélekkel. 🙂

  141. Prendick szerint:

    Hugi lazíts. Draskovicsék legutóbbi gusztustalansága az volt, amikor Balla Irma meggyilkolása után meggyanusították szerencsétlen fiát. Akkor is eredményt kellett felmutatni.
    Elég erős a gyanúm, hogy most sincs másként.
    Mindegy, ki fog derülni.
    Majd kiváncsi leszek, ha nekem lesz igazam, képes leszel-e bocsánatot kérni, vagy te is bunkó leszel hozzá? 😉

  142. Gordon szerint:

    “pár éve, néhány cimborámmal és ellenfelemmel azon tréningeztünk egy fórumon, hogy ki tud olyan virtuális személyiséget produkálni, amiről a többiek nem jönnek rá, hogy ki van mögötte.”

    /Prendick/

  143. Prendick szerint:

    Persze Gordon, tudod, biztosan én vagyok titokban Gyurcsány. 🙂
    Különben nem emlékszel, amikor bebuktál a kamunickeddel, ígértem neked bemutatót.
    Mondjuk fix ip-vel röhejes lenne, de azért remekül szórakoznék a találgatásokon.

  144. hugi szerint:

    É még jól emlékszem a Mortimer botrányra, amikor bármi áron rasszista indítékot kerestek egy bûnügyben.

    Ez a kiskunlacházi eset is azt mutatja, hogy a Vona Gábor, Tamás Gáspár Miklós, Morvai Krisztina, Kolompár Orbán, Gyurcsány-féle féktelen hisztériakeltés elõbb-utóbb visszaüt, bármilyen politikai oldalú szélsõségesek is álljanak mögötte.

  145. Prendick szerint:

    De emlékszünk ugye a móri ügyre is, amikor mindenáron tettest kellett találni. Meg csóró Tánczos Gáborra is, aki leülte más gyilkosságát.
    Aztán azt sem értem, hogy miként lett az öt gyanusítottból egy. Mert hát öt dns mintát mutattak ki és azóta nem volt új boncolás.

    Szal még nyugodtan lehet várni ezzel az üggyel, mielőtt levonjuk a következtetéseket.

  146. hugi szerint:

    Szerintem Tánczos bûnös volt, esetünkben pedig ha minden igaz dns-bizonyíték lesz. A móri eset ugyanarra bizonyíték, amirõl korábban beszéltem; megfeleltetési kényszer.

  147. Prendick szerint:

    Én elhiszek mindent. Azt is, hogy épp amikor Draskovicsot akarják lemondatni, hirtelen megtalálják a falu bolondját, a vöröshajú, dadogós, csicskagyanús balféket és telenyomják a sajtót az eredménnyel.
    Azt is elhiszem, hogy ötféle dns mintával gyilkolta le egymaga a kislányt.
    De azért ugye szabad kicsit gyanakodnom, hogy a közimerten igazmondó Draskovics és az eddig egészen titoktartó rendőrség tán nem bontotta ki egészen az igazságot?

  148. hugi szerint:

    Nyugodj meg Prendick, minimum a gügyegárda részérõl biztos lesz magyarázat arról, hogy csak bûnbakot fogott a rendõrség, “cigánybûnözõk” helyett, vagy rájönnek, hogy a gyilkos “vörös cigány”.

    Ne nevess, én sem vagyok zsidó, de a gárdások mégis simán lezsidóznak. A vörös védõje szerintem ezt a vonalat fogja vinni, a kuruc meg elõjön egy újabb szaftos cigány-zsidó összeesküvés elmélettel.

  149. Prendick szerint:

    Én mélységesen nyugodt vagyok. Kicsit meg is mosolyogtat az az állapot, hogy egynémely fideszesek, bár állandóan harsogják, hogy “Nem hiszünk a komcsiknak!”, most simán beveszik Drazsé cumiját.
    Ja, hát a Gárdát utálni kell, az világos. 😉

  150. Manitu szerint:

    Hugi, látnok vagy. A kurucon már nyomják is, hogy a magyarral vitetik el a balhét.

    Hiába, a nácik kiszámíthatóak. A nácik két pontja:

    1. Mindenért a cigányok és a zsidók a felelősek.

    2. Ha valamilyen oknál fogva nem így van, akkor az 1. szabály lép életbe.

  151. kontrolcé + kontrolvé szerint:

    Folytatom a sormintát:

    Pirosék két pontja:
    1. Mindenért a fityesz és a nemzetközi helyzet a felelős
    2. Ha valamilyen oknál fogva nem így van, akkor az 1. szabály lép életbe.

    Narancsék két pontja:
    1. Mindenért a möszöpö/szödöszö és a szélsőjobb a felelős
    2. Ha valamilyen oknál fogva nem így van, akkor az 1. szabály lép életbe.

    ésatböbbi ésatöbbi 😉

  152. Csepel-sziget szerint:

    Gordon! A nagyképűséged már fáj. Mindenkit lenézel, csak te tudod a frankót, te vagy a legkitűnőbb elme. Kíváncsi lennék, hogy mit próbálsz ezzel kompenzálni? Remélem azért az érettségid megvan. A töri anyagot jól bebifláztad, főleg, amikor a holocaustról és a komcsikról volt szó.

  153. Prendick szerint:

    Csepel-sziget, ne bántsd szegény Gordont. Rossz napja volt. 😉

  154. Prendick szerint:

    Manitu, te náci oldalakat olvasol? És miután hivatkozol rá, ki sem moderálnak? Nahát… 🙂

  155. Manitu szerint:

    Prendick, ha nem ismerném, nem mondanám rá, hogy náci. Azért nem mondanám rá, mert nem ismerném.

    Amúgy az ügy valóban kísértetiesen hasonlít a Mortimer esetre, amit ki is kerestem: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mortimer-%C3%BCgy

    “Az eseményt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége nevű szervezet a Moszkva térre hirdette meg, 2005. május 17-ére.[11] Az eseményen 3-400 ember vett részt. Beszédett mondott Horváth Aladár, majd Tamás Gáspár Miklós és György Péter is. Tamás Gáspár Miklós mondanivalójának lényege az volt, hogy ez egy rasszista ország, majd kijelentette, hogy ő nem akar egy ilyen országban élni. (Miután később kiderült, hogy a bűncselekmény indítéka nem rasszizmus volt, Tamás Gáspár Miklós nyilvánosan is bocsánatot kért.)”

    Vonáék bocsánatot fognak szerinted kérni a cigányoktól? Szerintem nem. Kár volt huginak együtt emlegetnie Vona Gábort TGM-mel, mert Vona szerintem nincs olyan erkölcsi szinten mint a szerintem egyébként szintén nem százas TGM.

  156. Prendick szerint:

    Manitu, azért vigyorgok, mert a topic pörgése azon kezdődött, hogy az egyik admin rámesett pusztán azért, mert megkérdeztem, hogy vajon mégis a tudjukkinek van-e igaza /Én azért nem merem még leírni a nevét, hátha csak nekem nem szabad 😉 /

    A témával átmegyek a neki rendelt topicba.

  157. Gordon szerint:

    Szegény Sziget te lassan olyan vagy, mint a kutya aki kérés nélkül is a gazdája (Prendick) lábához dörgölőzik. Ne legyél ilyen kis szolgalelkű.

Itt lehet hozzászólni !