Új baloldali mozgalom szerveződik

Népszabadság

Új baloldali mozgalom életre hívását kezdeményezte tegnap több civil szervezet. A meghirdetett cél a baloldal “teljes szétesésének megakadályozása”, a parlamenti baloldalban bizalmukat vesztett emberek és szervezetek összefogása, a baloldal újjászervezése – közölték a mozdalom indításának bejelentésekor az alapító szervezetek képviselői.

Az Alternatív Mozgalom a Baloldalért, az ATTAC Magyarország, az Eszmélet Baráti Kör, a Ferencvárosi Munkás Szabadidős Egylet, a Haladó Erők Fóruma, a Magyar Szociális Fórummozgalmakért Alapítvány, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom és a Világszabadság internetes folyóirat szerkesztősége által életre hívott kezdeményezés azt követeli, hogy az állam támogassa a közösségi tulajdonlás minden formáját, valamint, hogy az alkotmány ismerje el a gazdaság szereplőiként a magántulajdon mellett az igazi közösségi tulajdont, a tőkétől és az államtól független gazdasági kezdeményezéseket, a közösségi gazdálkodás lehetőségét.

A szervezők közlése szerint a “rendszerváltásból kinőtt neoliberális baloldal” 20 év alatt eltaszította magától társadalmi bázisát, és a szocialista párt az “új középosztály” pártja lett. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nem szabad hinni a szélsőjobboldalnak, mert becsap, mert erőszakot szül, mert magyart magyar ellen uszít, mert megveszteget és elárul.

A felhívást Artner Annamária, Benyik Mátyás, Krausz Tamás és Vajnai Attila jegyzi.

nol.hu

48 hozzászólás “Új baloldali mozgalom szerveződik” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Vöröscsillagszemű Vajnai meg egy rakás gittegylet. Különböző kombinációkban ez már legalább a tizedik ilyen “új mozgalom”.
    Csak tudnám, hogy ez mitől hír?

  2. Szila szerint:

    Ez nem hír kedves Prendick, ez csak egy töltelék szerintem. A haldokló utolsó halálhörgései. Egyáltalán nem bosszantó számomra sokkal inkább szánalmas. Még utolsó erőből elkárogják a dögunalmas, uszító szövegeiket. Amúgy vess meg érte, de fogalmam sincs, kiket takarnak a felsorolt nevek. Akkor most az én átlagműveltségem jóval szint alatt van, ha nem ismerem őket? Akkor én most szégyelljem magam?!

  3. Borka-Szász Tamás szerint:

    Kedves Prendick!

    Ezt én sem tudom, mivel a cikkben felsorolt szervezetek legalább húszféleképpen képzelik el a “jövő baloldalát”.
    Hogy lesz ebből bármi komolyan vehető dolog?

    Az MSZP-ben legalább akkora a “tanácsatalanság” (szándékosan használom ezt a túlzú kifejezést), hogy mit jelent baloldalinak lenni 2009-ben, egy kapitalista rendszer közepén?
    (Nem a XIX. században, nem a XX-ban, hanem MOST, 2009 Magyarországán.)

    Nem kis szellemi kihívás! És jó lenne rá korszerű válaszokat találni…

  4. Prendick szerint:

    Szia Szila, rég láttalak errefelé.
    Nem is érdemes nagyon ismerni őket. Csak futólag. Vajnai egy besózott bolsevik, aki amellett, hogy szakadásba vitte a Munkáspártot, elérte, hogy Strassburgban levegyék a vöröscsillagot az önkényuralmi jelképek közül. Olyan Szabó Albert kvalitású bolond, csak a másik végéről.
    Krausz Tamást kedvelem, bár vérbolsi történész. Leninről irogat húsz éve. Benyik Mátyás szintén egy őskomcsi aktivista.

    Az egész bagázs igazából a Munkáspárt 2006 nevű formáció stábja, a tizedik próbálkozással valami “baloldali” tömörülés összehozására.
    Ők azok, akik általában három szavazatot kapnak választókerületenként.
    Thürmeréket legalább lehet tisztelni a függetlenségükért, de Vajnaiék az MSZP öreg komcsijai asztaláról leesett maradékokra specializálódtak, abból élnek.
    Ezért nem értem, hogy mi ebben a hír.

    Legfeljebb az lehet az oka, hogy a NOL nyomja őket, hogy az MSZP is megpróbálja ezt a néppárt dolgot és akkor Vajnaiék lehetnek a komcsi szélsőbalszárny.

  5. Szila szerint:

    Szia Prendick, én is nagyon örülök Neked. Amikor besokallok és tele van az agyam, akkor fel szoktam ide nézni, látom, hogy zajlik az élet, de nem nagyon van időm belefolyni a beszélgetésekbe. Megnyugtató, ha látom a neved és látok néhány átgondolt, érvelő kritikát Tőled és a Hozzád hasonlóktól, úgymond erőt ad továbblépni a nehézségeken. Most nem hízelegni akarok, ezt érzem. Tudom, most jön az a “hú, de ha ismernél engem, nem ezt mondanád” -szöveg. Én szeretem a tisztességet, becsületet és az őszinteséget, mégha sokszor nehéz is elviselni az igazságot. Gyűlölöm a hazugságot! Amikor rájöttem, hogy egész életemen át hazudtak nekem, egy világ dőlt össze bennem. Úgyhogy nem tudsz eltántorítani, csak írj, ha bármit is olvasnak ezek után a fejedre!
    És köszönöm a kimerítő tájékoztatást a felsorolt személyekről.

  6. Ábel Attila szerint:

    Ez a csapat maximum egy újabb Munkáspártot tudna összehozni.

  7. toto szerint:

    az meg a másik, hogy az MSzP eddig is letört minden baloldali kezdeményezést, mindig csak a jobboldal osztódik, ahogy most is.

  8. Prendick szerint:

    Tamás, pedig nem olyan nehéz dolog ez. Ugyanis 2009-re a kapitalista világ euroatlanti része gyakorlatilag szociáldemokrata. A társadalmi berendezkedés teljesen megfelel a régi definícióknak.
    Ennek vannak különböző árnyalatai, de az eltérés minimális.
    Vannak keresztény szocdemek, konzervatív szocdemek, liberális szocdemek, meg hasonlók. Különböző neveken. Pl. a EP Néppárt ugyanolyan jellegzetes szocdem párt, mint az ellenfele.

    A szélsőjobb /nacionalista akciópártok/, a neoliberálisnak, vagy neokonzervativnak /ugyanaz/ nevezettek és a szélsőbalos /komcsi, anarchista/ csoportosulások lógnak ki a sorból.

    Magyarországon furcsa a helyzet, mert bár az MSZP deklarálta magát szocdem középpártnak és a szavazói is innen vannak, a működése alapján elég jellegzetes neokon párt. Gondolom az SZDSZ évtizedes befolyása okozta ezt. Pillanatnyilag egy tipikus nemzeti felhangokkal bíró szociáldemokrata párt létezik, ez a Fidesz. Az ő táboruk viszont nem szocdem tábor.

    Most tekintsünk el a pillanatnyi szavazatarányoktól, mert azok a legkevésbé sem ideológiai alapokon nyugszanak, hanem 90%-ban lélektanin és egszisztenciálison. Vegyük a klasszikus állapotot. A magot.
    A Fidesz 98-ban a gazdag parasztok és a polgári középosztály pártjaként nyert. Most is ez a fő bázisa. A kisgazdák szétverése és a gazdag parasztok jelentős befolyásszerző képessége alapján a szegényebb vidéki rétegek egy részét is meg tudta szerezni.

    Az MSZP klasszikus bázisa az urbánus alsóbb rétegek, a szegényparasztok, a cigányság és a nagytőke. Ez elég furcsa kombináció. Most a válságot éppen az okozza, hogy a bázis, ami bár furcsán tekintett a nagytőkés vezetőire, eddig azt hitte, hogy a szakértelmük fenntartja a növekedési pélyát. Miután kiderült, hogy ez messze nincs így, a büntetés kétszeres.

    Tehát ha az MSZP ott akar működni, ahol egyrészt helye van, másrészt növekedési területe, olyan állapotot kell teremtenie, ami főbb vonalaiban hasonlít az USA két nagy pártjának tagolódásához.
    Erre van lehetőség. A fentiek alapján a Fidesz egyértelműen gravitálódik a “republikánusok” posztja felé. Így az MSZP-nek “demokratának” kell lenni.

    Hazai viszonyok között ez azzal jár, hogy a Fidesz a vállalkozók pártja, az MSZP a munkavállalóké, a nagytőke menjen a helyére, a liberálisokhoz /neokonokhoz/, a radikálisok meg a Radikális Pártként funkcionáló Jobbikba.
    Ez egy egészen működőképes politikai paletta. Nem is én találtam ki, hiszen majdnem minden európai országban így van/volt. Egy-két évtizeddel le vagyunk maradva a pártpolitikai fejlődésben, de épp ezért lehet látni, hogy ezen a pályán, amit járunk, más milyen állomásokra jutott el.

    Az MSZP-nek létérdeke, hogy olyan baloldali párt legyen, aminek a kereteit vázoltam. Ott ugyanis űr van. Kizárt dolog, hogy ne töltődjön be, mert a politikai paletta zárt, önkiegyenlítő rendszer.
    Ehhez létfontosságú, hogy a liberálisok által delegáltakat kiszorítsák. Ide tartoznak Gyurcsányék, Bajnaiék, meg azok a háttérben lévő milliárdosok, akik a politikai hatalomért állnak a pártban. Mondjuk ebben sokat segít egy pár év ellenzékben, mert sokan le fognak válni.

    Egy hiteles baloldali párt, éppen mert olyanok szavazatára számít, akik munkavállalók lévén, értelemszerűen ellenfélként kezelik a munkaadókat, csak különleges esetben támogatják a nagytőkés vezetőket. Különleges alkalom volt az elmúlt pár év, ami azon mítosz mentén működött, hogy a Gyurcsányok tudhatnak valamit, amit ők nem, különben nem lennének ilyen gazdagok. Ez a mítosz nagyot bukott, mint látjuk.

    A baloldaliságról. A baloldaliság nem azt jelenti már, hogy a szociális rászorulókat kell ellátni ingyenlevessel. Az egy más terület. Azokat kell képviselni, akiket az életük során sem képvisel más. Ez banálisnak tűnhet, de nem az. Valójában a nyugati társadalmakat megfigyelve, viszonylag kiegyenlített erőt képviselnek azok, akik az életükben függenek, azokkal, akiktől függenek. Emiatt a klasszikus baloldali mozgalomnak adott helye van az egyik oldalon. Politikai befolyással kell ellensúlyoznia a függők pozicióját.

    /Terjedelmi okokból jóformán címszavakban kellett ezt a nagylélegzetű témát taglalnom, sok esetben az olvasóra bízva azt, hogy a hiányzó logikai lépcsőket behelyettesítse, de remélem érthető így is./

  9. Prendick szerint:

    “Tudom, most jön az a “hú, de ha ismernél engem, nem ezt mondanád” -szöveg.”

    Szila, nem jön. Egyszer elmondtam, mert úgy gondoltam, hogy szükséges szólnom az árnyoldalakról. Aki akarta, rögzítette, aki ki akart ábrándulni, ott volt a lehetősége, aki nem foglalkozik vele, az nem foglalkozik vele.
    Olyannak szántam, mint a kaják csomagolásán az összetevők listája. Felsoroltam, hogy Prendick milyen E-jelű összetevőket tartalmaz. 😉

    Az elismerést köszönöm. Én örülök neki, ha valaki olvas. Ha nem így lenne, a fiókomnak írnék /olyan is van gyakran/. Az csak szórakozás, amikor a helyi válogatottal csatázom, jobban szeretek információkat és elemzéseket közölni. Esetleg egy-egy hírnél a kézenfekvőtől eltérő megvilágítást alkalmazni. Ilyenkor jó tudni, hogy van akit érdekel.

  10. Csepel-sziget szerint:

    Elmebeteg, a társadalmi normákkal összeegyeztethetetlen kommunista söpredék, Vajnaival az élen.
    Ha pedig nem így lenne, akkor vélhetően a bukó baloldal próbálna más néven életben maradni. Szánalmas! Good night left side!

  11. miska72 szerint:

    A baloldali politikus mindíg gazember marad! Ezek hiába alakítanak másik pártot, hiíba alakitanak baloldali mozgalmat, LESZEREPELTEK! A most ismert szocialistákból, ha valakit beengednek, az kész merénylet! A most ismert szocialisták mind gazemberek, Gyurcsánytól Bajnai gordonig, sőt tovább megyek az SZDSZ is!

  12. miska72 szerint:

    Feltünt a fórumon Borka-Szász Tamás? 🙂 🙂 🙂
    Ami nem megy ne erőltesség Borka “úr”.

  13. miska72 szerint:

    Kíváncsi leszek megint milyen gazember mozgalom alakul. 🙁

  14. miska72 szerint:

    Baloldalból bőven elég az MSZP, még sok is!
    Ennyi hülyét egy rakáson, még nem hordott a föd a hátán.
    Ha én lennék a föld, én ledobnám őket. 🙂 😉

  15. miska72 szerint:

    Az új baloldal létrehozza a mégjobbik mozgalmat. 🙂 🙂 🙂
    Vagy a balabbik mozgalmat?

  16. lolka szerint:

    P A R A Z I T Á K (élösködők) csak igy röviden és tömören! Haldoklik a gazdatest keresgélik a másikat…

  17. Csepel-sziget szerint:

    A mostani baloldalról sokunknak megvan a magunk véleménye, de én a magam részéről a baloldaliságot nem gondolom ártó eszmének összességében. Csak sajnos mára ez is lényegét és vesztette és szitokszó lett belőle, mert a magyar baloldal azt és úgy csinálta, amit és ahogy.

  18. asdf szerint:

    lolka: azt hittem a “jobbik” az új gazdatest. 🙂

  19. kovács Ernő szerint:

    Mi lesz, ha bilibe ér a kezük? Ez is egy baloldal, nem is kicsi! A kommentálokban megnézheted őket!

  20. hollósi szerint:

    Rég nem az számít, hogy ki mit gondol saját magáról.
    Hülyének nézi egy párt a választókat és fájdalom nékül nyomorítja, vagy netán megpróbál segíteni rajtuk, a lényeg.
    A pártok átrendeződésére számítok. A régi trükkök aligha jönnek be.

  21. Papi szerint:

    T. Borka-Szász Tamás!
    Állítólag ön tagja egy “baloldali” pártnak mégsem tudja, hogy mit nevezünk balodalnak? Mindenesetre ma 2009-ben az európai értelemben vett baloldalisághoz nem sok közük van.

    Prendick!
    Te szokásodhoz híven öntelt nagyképűséggel leírsz egy rakás idiotizmust és azt hiszed okossakat írtál!

  22. Prendick szerint:

    Papi, te pont olyan ostoba vagy, mint amilyennek látszol.
    Emiatt teljesen felesleges olyasmihez hozzászólnod, amiről fogalmad sincs.
    Majd ha az lesz a kérdés, hogyan kell bicskával enni a fagylaltot, téged fogunk kérdezni. 🙂

  23. Papi szerint:

    Tulajdon képpen Borka-Szász úr válaszára vagyok kiváncsi nem rád Prendick te túl nagyképű vagy és beképzelt ahhoz, hogy érdemben válaszra méltó lennél!

  24. Prendick szerint:

    Papi, te nekem “érdemben választ” tán arra sem tudnál adni, ha a pontos időt kérdezném. Ismered a szabályt: ne köss belém és akkor jól alszol. Tudnod kéne, te magad alkottad.

  25. Papi szerint:

    Prendick!
    Olvasd már el, hogy mit írtam és hanyagolj már végre!
    Borka-Szász úr válaszát várom nem terád vagyok kiváncsi!

  26. Prendick szerint:

    Sajnálom, Papi. Belémkötöttél, viseld a következményeit.
    Szerintem Borka-Szász sem fog neked válaszolni, mert minden butaságra neki sem kell reagálnia. Kénytelen leszel velem tereferélni, bármilyen rosszat teszek az önérzetednek. 😉

  27. Papi szerint:

    T. Borka-Szász úr!
    Ugylátszik ön nem tud válaszolni a kényes (kellemetlen) kérdésre így a csahosát küldi. Kár!

  28. Prendick szerint:

    Látom, Papi nem nyugszol. 🙂 Hidd el, hogy veled ellentétben Borka-Szász okos ember. Ostobaságokra nem feltétlenül reagál, márpedig amit produkáltál, alulról kocogtatja a bányászbéka alfelét, mint rendesen.
    Azt már meg sem említem, hogy a hivatkozott hozzászólását nekem címezte és teljesen értelmetlen lenne egy kibic butuska beszólására mást válaszolnia, mint azt, hogy “pihenj már cimbora”.
    Igazából azt sem kéne.
    De én nem vagyok képviselő, és ezért nem kell disztingválnom, rá is érek, így mondhatom neked.
    Tehát kekeckedj nyugodtan, tudod, hogy nekem jobbak az idegeim, a műfajhoz is jobban értek, de ha ennyire kell az adrenalin az emésztésedhez, rajtam ne múljon.

  29. Jeniszej szerint:

    Szépen lassan kialakul az „új Magyarország” társadalmi politikai struktúrája. Szépen polarizálódik a kezdeti össze-vissza kusza szövevény. Minden a helyére kerül az újkori tőkés társadalmi berendezkedésnek megfelelően.
    Ezért nem gondolom, hogy valaha a különböző szempontból megfigyelt párosok egymáshoz való viszonya másképp alakulna Magyarországon. (ősi ellentétei) Szegény-gazdag, munkás-tőkés, és ezek között megbúvó ügyeskedő prostituáltak szövevényes gyülekezete, érdek szövetsége.
    Ne gondoljuk, hogy valaha hosszú távon ezek a társadalmi képződmények valaha azonos oldalon azonos pártokban helyezkednek el.

  30. Prendick szerint:

    Nos, ezek érdekes dolgok. Például a világ leggazdagabb tőkései a szakszervezetek. Az általuk vezetett nyugdíjalapok a legnagyobb befektetők. Amerikában ők a tőzsde urai. Abszurd.

  31. Csepel-sziget szerint:

    Mondjátok, hogy elrugaszkodott, amit írok, de teljesen mindegy, hogy egy párt jobboldali vagy baloldali, magát konzervatívnak vagy liberálisnak tartja-e. Nézzétek meg hol élünk, kik vagyunk! Egy minimálisra csonkított, kicsike közép-európai állam vagyunk, amely tagja az EU-nak és a NATO-nak is.
    Ez a két szervezet egészen szoros kapcsolatot ápol az USA-val (az USA ugyebár NATO alapító) és Izraellel is, s utóbbi az elmúlt 61 esztendőben rendre bizonyítja, hogy akaratát, gazdasági és katonai fölényét lényegében bármelyik államra képes ráerőltetni, s teszi mindezt az USA hathatós támogatása mellett.
    Gazdasági szempontból beletartozunk ennek a zsidóállamnak az érdekszfrérájába, s innentől kezdve teljesen mindegy, hogy éppen szocdem vagy konzervatív párt irányítja az országot, a papíron független kormány, s az ő ellenőrző testülete kénytelen kelletlen megalkudni, a külső, komolyabb, világon átívelő erők előtt fejet hajtani.
    Amelyik állam, s annak kormánya nem viselkedik az érdekeknek megfelelően, az úgy jár, mint Irán, a saját népét lázítják föl ellene, s használják eszközként akaratuk érvényre juttatásához.

  32. Csepel-sziget szerint:

    s az ő ellenőrző testülete *a parlament

  33. Prendick szerint:

    Csepel-sziget, tökéletesen igazad van.

    /Szolgálnék némi adalékkal a témához, de mostanság személyre szabott cenzúrában részesülök, így nem feszegetem ezt a tiltott kérdést. 😉 /

  34. Jeniszej szerint:

    “Amerikában ők a tőzsde urai.”

    Tőlem itt meg elcsaklizták a nyugdíjam egy részét. – Van miből befektetnem.”
    Mondhatom! – útban vagyok a tőzsde legfelsőbb uraihoz.

  35. Prendick szerint:

    Épp olvasgattam a neten mindenfélét és egy egész jó cikket találtam a témában. Pont ide illik, mintha megrendeltem volna.
    http://ellenkultura.info/a-liberalis-kapitalizmus-mint-a-nepszuverenitas-ellensege/

  36. LB szerint:

    Mitől retteg asz MSZP? Hogy Varsó után Budapest is elesik!

    http://index.hu/kulfold/2009/06/25/ettol_retteg_az_mszp/

  37. Szila szerint:

    Úgy tűnik, nem csak úgy készületlen olvasatlan érkezünk ide. Az aktuális helyzet a következő:
    http://barikad.hu/node/31414

  38. Papi szerint:

    LB!
    Nem elesik hanem megszabadul a mocsoktól! Nagy különbség nem gondolod?

  39. Prendick szerint:

    LB, elvileg már elesett, csak az utóvédharcok folynak.
    Azért elgondolkodtam a cikk végén, hogy ha sikerülne feltámasztani Horn Gyulát, az legalább 25%-ot hozna a szociknak. Ezen kívül más reményük már nincs. Az esélyek szerények, de egyáltalán nem árt a szociknak pár nehéz év, úgyhogy maradjon is így.

  40. Prendick szerint:

    Kiváncsi voltam, hogy lesz-e itt valaki, aki a reggel belinkelt cikkemet elovassa. Abban kevésbé reménykedtem, hogy olyan is lesz, aki érti, de ez van. Ne legyenek nagy igényeim.
    Pedig szépen megtámogatja a tegnapi, hosszabb értekezésemet sok szempontból. Úgy látszik, ez is, az is sok ide. Sebaj.

  41. LB szerint:

    Prendick!

    Reménykedni lehet, de láttunk már csodát! Én nem zárom ki, hogy valamilyen “bűvésztrükkel” a szocik újra talpra állnak, és “csak” tisztes vereséget szenvednek (listán 30%). Ez persze nektek nem lenne jó, így érdeklődve várom, mikor fog az MSZP és a JOBBIK egymásnak esni. Egyelőre csak kerülgetik egymást, mint macska a forró kását, de ami késik, az el nem marad! 🙂

  42. Attila szerint:

    LB, ebbe a tisztességes harcba a Fidesz is beszáll az mszp oldalán. Figyelj és tanulj!

  43. LB szerint:

    Ellenségem ellensége a barátom?! Meglehet! 🙂
    Tisztességes harc??? Na az már elkezdődött! 🙁

    Egyébként jelenleg kivülállóként figyelek.

  44. Prendick szerint:

    LB, szerintem csoda nem lesz, viszont a mandátumok elosztását tekintve én azért tartok tőle, hogy az MSZP 25-30%-ig el fog jutni. Mert a mostani választások nem hasonlítanak igazán a parlamentihez. Ezek inkább demonstrációk voltak, mint igazi voksolások.

    Úgy gondolom, hogy megmozdulnak a most passzív szocik. A Jobbikot öt és tíz százalék közé várom, nagyon durva dolgoknak kéne bekövetkezni, hogy több legyen. Azért ez egy kétpólusú rendszer lett, még nincs esélyük ebbe beleszólni. A Fidesz legfeljebb 60%-ra számíthat, bármilyenek most a közvéleménykutatási adatok. Tán bejön még valamelyik gittegylet, ha másként nem, választási szövetségben.

    Gyula feltámadását féltréfás célzásnak szántam. Arra utalok vele, hogy az MSZP kegyetlen vezetői válsággal küzd. Kifelé még zárnak, de belül szinte emdéfes szinten ölik egymást. Pedig értelmetlen, mert a egyetlen olyan pofa sincs, aki megfelelne a szavazótábornak. Hiába győzne bárki, a kutyának nem kéne. Pillanatnyilag a tábort jóformán kizárólag a “csak ne az Orbánt” elv motiválja. Legkevésbé egy fiatal arcot szeretnének látni, ez legfeljebb Lendvai nedves álma.

    Bizonyos fokig arra számítok, hogy addig húzzák, amíg lehet és előkotornak egy Németh Miki típusú nosztalgikus kádert megint. Akkor lehet akár 30 fölé is menniük. Ha meghülyülnek és valami ifjú titánt rántanak elő a homályból, akkor szerintem megszívják. Ismerem a titánokat, nincs tisztakezű köztük, ami ki fog derülni és a szoci nyugdíjasok nem viselik el, ha megint átverik őket.

    A Jobbik nem fog a megszokottnál erősebben nekimenni az MSZP-nek. Nem is kell nekik. Ha hozzájutottál a Medián legutóbbi felméréséhez /a teljeshez/, láthatod benne, hogy nem igaz az a legenda, miszerint a Jobbik az MSZP-s szavazókon erősödött meg. Valójában sose volt értelme az elképzelésnek, csak jó kifogás volt. A volt szocik nagyjából egyenlő arányban mentek át a Fideszhez meg a Jobbikhoz. Ezért a frontvonal közöttük van. Inkább itt várható a csata, de nem túl nagy.

    Ahhoz, hogy a Fidesz elmehessen a kétharmad irányába, értelemszerűen szoci szavazókat kell szereznie. Nagyon sokat. Emiatt nem nyithat a radikálisok felé, legfeljebb a közbiztonság kérdésében. A Jobbiktól megszerezhető 5% az kevés. Ha feltételezzük, hogy a stabil fideszes szavazók annyian vannak, akik a legutóbbi választáson odaszavaztak, akkor világos, hogy minimum 20%-nyi egykori szocit kell megszerezni. Nagy része meg is van, de meg kell tartani. Emiatt középen kell egyensúlyozni.

  45. LB szerint:

    Pendrick! Az isten mentsen meg minket attól, hogy a Fidesznek 2/3-a legyen!
    Ők nem lesznek olyan nyuszik, mint a szocik ’94-98 között!

  46. Prendick szerint:

    “ebbe a tisztességes harcba a Fidesz is beszáll az mszp oldalán”

    Igen. A Fidesznek inkább az az érdeke, hogy elhatárolódjon, mint az, hogy rámenjen a Jobbik szavazóira. Nagyobb ott a falat középen. A Jobbik le fog még vésni fideszeseket emiatt, ezért próbálkozik Orbán a cigányvonalon sejtelmeskedni. De, ahogy az előbb írtam, nem a Jobbiktól kell embert szerezni, mert az kevés nekik.
    Támadni azt fogják keményen, mert az nem kerül semmibe, sőt balról hozhat szavazatot. De ez csak a megszokott állapot.

  47. Prendick szerint:

    LB, én sem szeretném. Anno Gyurcsány megjelenésekor azzal az eretnek gondolattal értem el, hogy az akkori “elvbarátaim” kiközösítsenek, hogy Gyurcsány az lesz, amitől rettegtek, hogy Orbán lehet az, ha hosszabb időt, vagy nagyobb hatalmat kap. Még mindig biztos vagyok benne, hogy igazam van.

    Abban is biztos vagyok, hogy -egy példával élve- Orbán nem gumilövedékkel lőne a tüntetők közé, hanem élessel. Már ha világos a hasonlat.

    Aki emlékszik még 98-ra, emlékezhet még a Királyi tévére, a Maléves gusztustalanságokra, a Vegyépszer szárnyalására és egyforintos privatizációjára, a rokonok állami kitüntetésére, meg a hasonlókra. Ezek rendesen jelzik azt az attitüdöt, ami jócskán ott van a Fideszben.
    Ehhez egy kétharmad csúnya világot eredményezne. Orbán nem Antall. Nem híres arról, hogy jelentősebb gátlásai lennének.
    De majd meglátjuk.

  48. miska72 szerint:

    Új jobboldali mozgalom szerveződik! A FELELŐSÉGREVONÁS mozgalma!

Itt lehet hozzászólni !