Autonómiát kaptak a székelyek

Heti Válasz

Székelyföld autonóm lett az interneten – így kommentálta a Székely Nemzeti Tanács a saját domain név elnyerését. A székely honlapok hamarosan nem .ro-ra, hanem .sic-re fognak végződni. A saját azonosító és a SIC rövidítést tartalmazó rendszámtáblák is a Székelyföld- márka kialakításához kívánnak hozzájárulni.

Eddig közel húszezren csatlakoztak a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséhez és írták alá petíciójukat. Előreláthatólag 2010 első hónapjaiban már a latin siculitas – amit székelységnek fordítanak – rövidítéseként .sic lesz a székelyek internetes tartományneve. Ugyanakkor a tanács közleményében az is olvasható, hogy a középkorban a siculitas az önkormányzó, szabadságjogokkal rendelkező közösséget jelentette, ezáltal a székely szabadság történelmi gyökerei is kívánnak a névvel utalni.

Az új azonosítóval élhetnek majd székelyföldi önkormányzatok, intézmények, cégek és magánszemélyek is, de elérhetővé kívánják tenni minden székely számára, éljen az illető a világ bármely pontján, így egyben az összefogás és összetartozás jelképe is lehet az új domain név. „A székely autonómiatörekvés egyik állomásaként, győzelmeként értékelhetjük, hogy a világhálón országok, autonóm régiók, kulturális közösségek között Székelyföld önálló entitásként jelenik meg” – olvasható a szervezet közleményében.

A kezdeményezés célja, hogy a felhasználók könnyebben hozzáférhessenek a székelységhez kötődő internetes oldalakhoz, hogy általa Székelyföld „egy jól behatárolható szigetté” váljék.

“Autonómiát, amíg még békés vagyok”

Nem ez az első eset, hogy önálló államisággal nem rendelkező régió kéri magának az egyedi domain nevet. Kilencszer volt már erre hasonlóra példa, így többek között az Egyesült Királyság néhány régiójában, Walesben és Skóciában, de kérte a megkülönböztető azonosítót a spanyolországi Galícia és Leon is. Izsák Balázst, az SZNT elnökét idézve Székelyföld tízedikként fog önálló entitásként megjelenni a virtuális térben.

A domainabc.hu portálon az új domain név kezelőjével készült interjúban az is olvasható, hogy a külföldön élőknek valamilyen módon majd igazolniuk kell elszármazásukat, valamint a tartalmakat illetően is élni szeretnének bizonyos korlátozásokkal, így például felnőtt tartalmú oldalak nem fognak .sic-re végződni.

A .sicet a domain nevek kiosztását és felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN május 13-án engedélyezte. A SZNT háromszázezer aláírás összegyűjtését tűzte ki célul. A tervek szerint ősszel alapítványt jegyeznek majd be, amelynek feladata a tartománynév kezelése lesz, az értékesítésre pedig egy kereskedelmi társaságot is létrehoznak.

Mindemellett a tanács a közel jövőben dönthet arról, hogy Székelyföld nemzetközi jelzésének a SIC rövidítést ajánlja, ez azzal járhat, hogy a már jelenleg is sok autón látható SIC matrica hivatalossá válik. Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala már a héten lecserélte az intézmények tulajdonában lévő gépkocsik rendszámtábláját, Hargita megye szintén jelezte, hogy hasonló intézkedésre készülnek. A matrica több székely város mellett Budapesten és Miskolcon is megvásárolható, valamint közkívánatra hamarosan interneten is megrendelhető lesz.

hetivalasz.hu

Fotó: Török Zoltán, erdely.ma

7 hozzászólás “Autonómiát kaptak a székelyek” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Szimpatikus kezdeményezés, hajrá Székelyföld!

  2. Attila szerint:

    Remélem ez csak a kezdet!!!

  3. Jeniszej szerint:

    “siculitas”? Ha nekik jó – szépen hangzik a magyar fülemnek. Remek!

  4. Prendick szerint:

    Örülök, hogy Székelyföld egyre jobban öntudatosodik.

    De nem értem, hogy miért kell ilyen furcsa nevet választaniuk. Biztos szép gondolati tartalommal bír, de az is biztos, hogy senki nem hagyja ki a közismert “sic!” fordulathoz való hasonlóság taglalását, hiszen azt biztosan többen ismerik, mint a siculitas kifejezést.
    Azt meg már most borítékolom, hogy a libsik és a Tudor-féle szőröstalpúak garantáltan SECUlitasnak fogják ferdíteni. Lehet, hogy már most is így tesznek.
    Szal nem tudom, hogy jó-e így?

  5. mima szerint:

    Székely = Sicule latinul 🙂

  6. […] Autonómiát kaptak a székelyek Ossza meg ezt a cikket ismerőseivel: […]

Itt lehet hozzászólni !