Megszavazta az Országgyűlés a gyed új szabályait – a hétfő legfontosabb hírei

Inforadio.hu

baba

Bölcsi, ovi persze nincs elég

Megszavazta az Országgyűlés a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, és a családi pótlék igénybevételének új szabályait. Az előterjesztést 199 képviselő támogatta, 164-en ellene szavaztak, 3-an tartózkodtak.

Az új törvény értelmében a 2010. május elseje után születő gyerekek esetében két évre csökken a gyes időtartama, a jelenleginél hosszabb biztosítási idő kell a maximum szintén kétéves korig folyósítható gyedhez, valamint a 24 hétig járó terhességi-gyermekágyi segélyhez. A módosítás azt is tartalmazza, hogy jövőre nem emelkedik a családi pótlék összege, amely egygyermekes család esetén havi 12.200, háromgyermekeseknél gyermekenként 16 ezer forint. A törvénnyel a családi pótlék felső korhatárát 23 évről 20-ra csökkentik 2010. augusztus 31-étől. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta: a párt – ha kormányra kerül – a gazdasági növekedés függvényében sokkal bőkezűbb családtámogatási rendszert épít ki.

Nem változott az alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület tavaly októberben emelte 8,5-ről 11,5 százalékra az alapkamatot, majd további 4 alkalommal fél-fél százalékponttal csökkentette azt, így alakult ki a jelenleg érvényes 9,5 százalékos kamat. A Magyar Nemzeti Bank az idén 6,7 százalékos GDP-visszaeséssel, valamint 4,5 százalékos éves átlagos inflációval számol.

Csökken a gázolaj ára

Szerdán bruttó két forinttal csökkenti a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol; a benzin ára nem változik – értesült piaci forrásokból a portfolio.hu. A vállalat három hete változtatta meg a gázolaj árát, akkor bruttó 4 forinttal mérséklődött. A benzin ára legutóbb egy hete változott, akkor a társaság 5 forinttal emelte. A mostani változással a gázolaj ára literenként 251 forintra csökken. A kutaknál akár 25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok.

Az ombudsman a gyalogosokért és a kerékpárosokért

Átfogó lépéseket sürget a gyalogos- és kerékpáros barát közlekedésért Budapesten a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Fülöp Sándor szerint a fővárosban nincs lehetőség arra, hogy mindenki autóval közlekedjen, az elviselhetetlen mértékű gépjárműforgalom pedig már most is veszélyezteti az egészséges környezethez való alapjogot. Emlékeztetett arra: tömegesen okozhat allergiás, asztmás megbetegedést nyáron a gépkocsik károsanyag-kibocsátása és az ultraibolya-sugárzás által létrehozott ózontartalmú fotokémiai szmog. Az ombudsman hangsúlyozta: a közösségi közlekedés előtérbe helyezése a fenntartható városi közlekedés érdekében Budapesten is elkerülhetetlen.

Július 20-án kezdődik a Margit híd felújítása

Július 20-án kezdődik a Margit híd felújítása; augusztustól már forgalomkorlátozások is várhatók az északi oldalon. A híd déli felének rekonstrukcióját várhatóan jövő év márciusában kezdik el. A közlekedés a tervek szerint 2010 augusztus végén indulhat meg újra a közúti sávokon. Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint a Margit híd rekonstrukciójának teljes költsége csaknem 15 milliárd forint. Az Európai Unió ehhez 6 milliárd forintot biztosít, és ugyanennyit különített el erre a célra a főváros is.

Elbocsátások a romániai vasútnál

Romániában 3700 dolgozójától válik meg az idén az állami vasúttársaság; a bukaresti közlekedési miniszter azt mondta: főként azokat küldik el, akik közel vannak a nyugdíjazáshoz. Az év elején a kormány még 12 ezres elbocsátást tervezett, de végül megállapodott a szakszervezetekkel a kisebb leépítésből, de ennek fejében csökkentik a béreket és megvonnak több kedvezményt.

Csehországban is megjelent az új típusú influenza

Csehországban azonosították az első, új típusú influenzás esetet. Egy internetes portál úgy értesült, hogy a betegséget egy fiatalembernél mutatták ki, aki New Yorkból érkezett Csehországba. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Csehország a 47. állam, ahol megjelent a H1N1-es vírus, amely világszerte összesen már csaknem 13 ezer megbetegedést okozott. Az új típusú influenza miatt eddig 91 ember halt meg; a halálesetek túlnyomó része Mexikóban volt.

Kitelepítések a víztározó építése miatt

Kína középső részén mintegy 330 ezer embert telepítenek ki egy víztározó építése miatt. A létesítmény az úgynevezett észak-dél vízelvezetési terv részeként valósul meg, amely a jövőben az ázsiai ország legszárazabb, északi területeinek vízellátását biztosítja a Jangce folyóból. A beruházás vezetője az Új Kína hírügynökségnek azt mondta: első lépésben a Hupej és Henan tartományokban élő lakosság több mint egyharmadát telepítik át a környező 50 megyébe és városba. A vízvezeték – amelynek első szakasza a hírügynökség szerint 2010-re készül el – további 100 ezer ember lakhelyét érinti.

Forrás: Inforadio.hu

Egy hozzászólás “Megszavazta az Országgyűlés a gyed új szabályait – a hétfő legfontosabb hírei” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    admin: copy-paste? Hehehe.
    Nem sok köze van egy átlag csepeli polgárnak a romániai vasúthoz, a cseh influhoz, vagy éppen a kínai víztározóhoz… 😀

Itt lehet hozzászólni !