Horváth Gyulának nem tetszik, ha a kommunista terrorra emlékeznek

A III/II-es MSZP-s ügynök ellen viszont nem volt kifogása

MTI, Mno, Hír TV, Csepel.info

A töménységet az október 23-i megemlékezések is fokoznák

Nem helyezhető el az 1949–1989-es történelmi korszakot megidéző vasfüggöny-kompozíció a budapesti Terror Háza Múzeum előtti zöld területen – erről szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága. Horváth Gyula alelnök a szobrot az adott helyen nem tartja elhelyezhetőnek, szerinte nem célszerű, ha ilyen töménységben jelennek meg olyan jelképek, emlékművek, amelyek egy bizonyos kort jelképeznek.

Mint ismert, az MSZP-SZDSZ korábban a Terror Házától féltette a főváros látképét és a világörökséget – mint kiderült, ok nélkül. Horváth Gyula néhány hónapja kirohant a kerület képviselő-testületi üléséről, amikor Németh Szilárd kezdeményezésére a 18 évesen meggyilkolt Mansfeld Péterre emlékeztek a csepeli képviselők.
Átvette ugyanakkor fővárosi megbízólevelét Kivágó Iván Györgyné, az MSZP-s volt III/II-es tiszt, aki a közgyűlés jövő csütörtöki ülésén tehet esküt. Ha egy “bizonyos kort” idéző emlékművek nem is tetszenek a Horváth Gyulának, az azt idéző emberek úgy tűnik nem zavarják. Bár kétségtelen, a csepeli politikust is minden bizonnyal megsértette volna az, aki az előző rendszerben úrnak szólítja.

Nem helyezhető el az 1949–1989-es történelmi korszakot megidéző vasfüggöny-kompozíció a budapesti Terror Háza Múzeum előtti zöld területen – erről szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága.

A múzeumot működtető alapítvány kérelmét Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes helyszíni előterjesztése alapján utasította el az MSZP–SZDSZ-többség. A VI. kerület ugyancsak MSZP–SZDSZ-többségű képviselő-testülete és a helyi tervtanács, amelynek tagja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal képviselője is, április végén támogatta, hogy a volt vasfüggönyt szimbolizáló alkotást felállítsák a világörökség részét képező területen.

Ughy Attila fideszes bizottsági elnök az MTI-nek elmondta: szerinte kifejezetten politikai okból utasította el az MSZP–SZDSZ-többség azt, hogy a „vasfüggöny” lebontásának 20. évfordulójára emlékeztető performance-t elhelyezzék a Terror Háza Múzeum előtt. Érdekesnek nevezte, hogy az ülésen megjelent egyetlen szabad demokrata politikus szóban kiállt ugyan a kompozíció mellett, a szocialisták hosszas unszolására azonban végül is leszavazta az engedély megadását. A fideszes politikus úgy véli, hogy a szocialistákat érzékenyen érintik a Terror Háza Múzeummal összefüggő kérdések. Ezért és nem a térség további környezeti terhelésének megakadályozása érdekében utasították el a kérelmet – jegyezte meg.

Horváth Gyula (MSZP) alelnök az MTI-nek azt mondta, hogy a többség a nem éppen esztétikus látványú, rozsdás vasláncokból álló szobrot az adott helyen nem tartja elhelyezhetőnek, de a főváros más részén igen. Szerintük nem célszerű az, hogy egy térségben ilyen töménységben jelenjenek meg olyan jelképek, emlékművek, amelyek egy bizonyos kort jelképeznek. Az elutasítás mellett érvelők felhívták a figyelmet a kompozíció baleset-veszélyességére is. Nagy rendezvények esetén ugyanis az emlékmű fizikai megjelenése, tartalma is veszélyt jelenthet a tömeg számára – jegyezte meg.

A múzeum közalapítványa által felkért F. Kovács Attila építész-belsőépítész egyik tervét a Budapest Galéria bírálóbizottsága is támogatta. A szakértők szerint a felállításra javasolt, 380 centiméter hosszú, 296 centiméter magas és 80 centiméter széles kompozíció, a brutális, rozsdás lánctömeg szinte eszköztelenül, mégis hatásosan képes érzékeltetni azt, hogy Magyarországot 40 éven át „vasfüggöny” néven ismert határzár választotta el Nyugat-Európától.

Forrás: MTI, Mno.hu

Átvette megbízólevelét a III/II-es MSZP-s

Átvette fővárosi képviselői megbízólevelét az MSZP-s Kivágó Iván Györgyné. A volt III/II-es kémelhárító tiszt a közgyűlés jövő csütörtöki rendkívüli ülésén tehet esküt. Ezzel az MSZP-frakció ismét 24 főre egészül ki, azaz a liberálisokkal ismét meglesz az egyfős többségük.

Budapest költségvetését így akár már aznap elfogadhatják. Kivágó Iván Györgyné az előzetes letartóztatásban lévő szocialista erzsébetvárosi polgármester, Hunvald György helyére kerül a Fővárosi Közgyűlésben.

Forrás: Hír TV

17 hozzászólás “Horváth Gyulának nem tetszik, ha a kommunista terrorra emlékeznek” bejegyzésre

  1. RD szerint:

    Gyula!

    Ugyan olyan kétszínű, semmivel sem különb MSZ(M)P-s képviselő vagy, mint a barátaid. Semmivel sem vagy jobb náluk!

    Szégyelheted magad! Aztán majd a 3/2-es új “barátnőddel” sétáljatok sokat az Andrásy úton és szörnyülködjetek, hogy sok gonosz ember még a Terror házát is meg merte csinálni, pedig milyen szép idők voltak még akkor… ugye?! Ha pl. valaki ilyen cikket írt volna a “régi szép időkben”, akkor nem fájna a fejed. Csak felemelhetnéd a kagylót, és egy nagy sötét autó…???

  2. Bubus szerint:

    De azért jó néhány elvtárs előveszi a naftalinból a munkásőr egyenruhát azokon a ma már szomorú, de szép emlékű november 7-i napokon…

  3. csumpika szerint:

    döbbenetes, hogy most, amikor lenullázódott az mszp népszerűsége, és úgymond nincs tétje a megnyilvánulásaiknak, akkor rendre előbújik belőlük a vérkomcsi. pár nap alatt olyan megnyilvánulásokat produkáltak, hogy csak ülök és nézek. mi az, hogy más országokban bezzeg büszkék szoktak lenni ha valaki ügynökkénk dolgozik??? döbbenetes ez a cinizmus! jobb helyeken egy ilyen kijelentésnek nem csak az azonnali lemondás lenne a következménye, de még talán jogi következményei lennének. ez olyan kb, mintha valaki azt mondaná, hogy más országokban az emberek büszkék szoktak lenni arra, ha katonaként szolgáltak, ezért nincs is semmi baj a náci haláltáborokban “szolgáló” katonával. csak én nem érzek erkölcsi különbséget a két eset között?

  4. Gordon szerint:

    Én nem lepődtem meg a viselkedésükön, hisz a 90-es évek eleje óta nincs jelen Magyarországon a nyugati típusú szociáldemokrata gondolat. Igazság szerint sosem tudott hosszabb távpn gyökeret verni hazánkban. Erről korábban már írtam pár gondolatot…

    Amíg a magyar baloldali megmondóemberek egy részénél is az argentín terrorista (és egyben háborús bűnös) jelenti a követendő mintát, addig nem várok nagy fordulatot e téren. Amíg egyesek azt gondolják (és ami annál rosszabb, arra tanítják utódaikat), hogy a fiumei hiéna és csatlósai által elkövetett égbekiáltó bűnök “elfogadhatóak”, hiszten “legalább 3,60 volt a kenyér, volt lakás, meg Zsiguli” (a kenyér egyébként hitelből volt annyi, meg a többi “jóléti” kiadás is nagyrészt abból lett finnaszírozva az unokáink kontójára), addig nem várok változást.

    A magyar baloldal úgy tűnik, hogy egyenlőre képtelen a valódi megújúlásra, képtelen pozitív személyiségeket példaképének tekinteni (pl.: Owen). Erről is beszéltem már korábban. Nagyrsézt nem is ismerik ezeket a történelmi személyket, és nem is érdekli őket (túl hosszú és idő-, energiaigényes a források felkutatása, elolvasása, nem köti le őket).

    Horváth Gyula megnyilvánulása csak politikai leképeződése annak a fenti ideológiai, és emberiességi mocsoknak és szennynek, amiről fent beszéltem, és amitől nekem jóérzésű, az emberiességi szempontokat első helyre tevő gondolkodó embernek forog a gyomrom (igen, egy rendszer vizsgálatánál az emberiességi szempontokat teszem első helyre és nem azt, hogy nekem személy szerint tele van-e a gyomrom). Persze vannak akik a gyomrukban hordják az eszüket.

    Ha egy rendszer (mindegy miből)javakat oszt nekik, akkor felőlük már bármi történhet másokkal, az nem számít, hogy a rendszer hány ember életét tette tönkre, hsaládot csonkított meg, szakított szét, hány embert gyilkolt le, sőt akár arccal lefelé is lehet temetni őket (halottgyalázás szintén főbenjáró bűn nálam, csakúgy, mint pl. a sírrongálás). Nem zavarja őket semmi, hisz tele a gyomruk, van szép új lakás, meg lent áll a ház előtt a piros zsiguli. A maguk részéről elhisznek mindent, és másnap ha kell, annak akár az ellenkezőjét is. Náluk az élet ilyen egyszerű. Az emberélet is olcsó, mint a kenyerük (melynek tényleges árát majd gyermekeik és unokáik fizetik meg). Néha még irigyleném is őket, ha nem lennék Ember. De szerencsére az vagyok.

  5. Öreg halász szerint:

    Kevés lenne a börtön, ha törvénybe vennék a tömeggyilkosságok tagadóinak büntethetőségét.

    Szerintem azért nem akarja az MSZP a Holokauszt-tagadás mellett a kommunista rémuralom tagadását is büntetni, mert akkor gyorsan kiderülne, hogy az MSZP-ben van a legtöbb szélsőséges, és a párt prominens személyiségei is könnyen dutyiba kerülhetnének.

    Egyébként ezt az egész tagadás-büntetést nevetségesnek tartom, mert nem attól van demokrácia, hogy megmondjuk mit nem lehet mondani, hanem attól, hogy lehülyézhetjük, aki hülyeséget mond.

    Aki a Holokauszt vagy a kommunista rémtetteket vagy más történelmi tényeket kérdőjelez meg, nem börtönbe, hanem szégyenpadra való.

  6. Prendick szerint:

    Na, néha még az is megesik, hogy egyet kell értenem Gordonnal.
    Pont ilyeneket szoktak beszélni a radikálisok is, csak ők javasolnak is bizonyos megoldásokat rá. 😉

  7. Prendick szerint:

    Érdekes, hogy mennyire visszakúszott a pufajkás gondolkodás a közéletbe. Horn Gyuláék anno még erősen lapítottak a téma kapcsán, manapság meg egész nyíltan lehet örömködni.
    Nem is azokkal van bajom, mint pl. Banikó, akik a kisember szemszögéből tekintenek a múltra, hanem azokról a pártfunkcikról, akiket a rendszerváltás elfelejtett a rendszerváltásokkor megszokott kezelésben részesíteni, sőt újra hatalmi funkciókba emelt.

    A pofátlanság határtalan.

  8. almafa szerint:

    Kedves Gordon!

    Egyrész egyetértek azzal amit mondasz, másrészt vannak benne apró “kisiklások” szerintem. A 3,60-as kenyér leginkább azért volt csak annyi, mert Magyarország mezőgazdasági nagyhatalom volt, és főleg mi etettük a Nagy Testvért is és Európát is: volt bőven ‘sütnivalónk’..
    Másrészről mindig voltak a különböző rendszereknek olyan elemei, akik hasmentén politizáltak – jó hogy te másképp működsz – és ezek az elemek csináltak más, azóta kisebb fajsúlyúvá degradált bűnöket is.. Talán te is találkoztál, ha máshol nem is, híradásokban, karlengetve grasszáló fiatalemberekkel, vagy éppen – szó szerint FIZETETT – tüntetőkkel..
    A magam részéről azt gondolom, hogy mindenki vessen számot magával, tükörbe tud-e nézni reggelente, azután pedig van lehetőség megváltoztatni az éppen regnáló idolokat: lesz választás, aztán jöhet a “győzelmi menet”…
    De attól tartok, csodák nemigen vannak..
    Bár úgy tűnik a mások azok MÁSOK, én mégis azt gondolom, akik jelenleg a politikában őshonosan mozognak, mind az előző rendszer kebelén nevelkedtek, csak más színű zászló alatt tömörülnek. Ezzel nem felmenteni akarom a jelenlegi hatalmat, csupán felhívni a figyelmet a ló túlsó oldalára esésének veszélyére.
    A lánctömeget egyébként nem láttam, de azt gondolom: biztos kifejezi a szögesdrótot, a kutyás őröket, meg a reflektoros géppisztolyállványokat…
    Már csak az a kérdés, hogy 5-6 évtized múltán mivel fogunk emléket állítani a mostani “vasfüggönynek” amit a mostani Nagy Testvér kényszerít ránk..
    Itt kicsit visszajön a 3,60-as kenyér: szerinted a kvótarendszer (EU) jobb, mint a minimalista belgazdálkodás?

    (egy nem CSAK gyomorból politizáló baloldali)

  9. almafa szerint:

    Öreg halász!

    van igazság abban amit mondasz: jó ötlet ez a szégyenpad!
    csak hova állítjuk fel? mert végigérne az M7-esen…

  10. Gordon szerint:

    Prendick!

    Örülök, hogy egyetértünk valamiben. De a hsz-ed második felével ismét vitatkoznék (miszerint a konzervatívok nem akarnak válaszokat adni az adott problémára).

    Adnak rá válaszokat, konzervatív, visszafogot, de egyértelmű válaszokat. Nagyjából azt, amit Öreg Halász is leírt. Tehát nem börtönbüntetést javasolnak, mert nincs értelme emberiességi kérdéseket Btk. tétellé tenni. A konzervatívok számára fontos a demokrácia, a szólásszabadság védelme, ezért nagyrészt valóban azon az állásponton vannak, hogy aki tagadja a bűnüöket, azt “le kell hülyézni”.

    Ezzel ellenkező a radikálisok, és a mai magyarországi balliberálisok véleménye, akik Btk. szigorítást, börtönt, és elzárást helyeznének kilátásba egyes véleménnyekkel szemben. Szerintem ők rossz válaszokat adnak a problémára, és remélem, hogy az Alkotmánybíróság a szólásszabadság védelmére hivatkozva minden ilyen törvényt, vagy törvénytervezetet megsemmisít majd.

    Persze a demokráciaszkepszis is része a konzervatív ideológiának. Ez már Burke óta így van. Burke-kel 21. századi emberként sok mindenben nem értek egyet, de volt igazság is abban, amit a francia forradalomról írt.

    De felismervén a szociális problémák leküzdésének fontosságát Arisztotelésszel is egyet kell értenem, aki azt mondta:

    „csak ott lehetséges demokrácia, ahol a középosztálybeliek száma messze meghaladja a szegényekét, mert csak így képzelhető el, hogy a politikai döntések ne a szociális irigység, hanem a közjóért érzett felelősség jegyében szülessenek. Ha a szegények vannak többségben a társadalomban, akkor a szociális számla kiegyenlítése vezérli a politikai döntéseket: az ilyen társadalom többsége gyakran áldozatul esik a demagógoknak, és végső soron tekintélyuralomba hajlik.”
    (Arisztotelész a demokráciáról)

    Ez a megállapítás a mai korszakra is igaz. Ezért írtam korábbi hsz-eimben, hogy a következő kormány(ok)nak mindent meg kell tenniük szociális feszültségek csökkentése érdekében.

  11. Prendick szerint:

    Gordon, a kacsintás jelezte, hogy némiképp kaján felhang határozza meg azt a második mondatot.
    Félig azt jelezte, hogy a radikálisok szerint az ilyen horvátgyulák számára van hely az országban, de ez a hely bizonyos közvilágítási eszközökön és felfüggesztett állapotban lelhető fel.

    A másik csalogató gondolat viszont komolyabb.
    Meg fogsz lepődni, de újfent teljes mértékben egyetértek veled. Hogy mégis becsalogattalak a vitába, annak az az oka, hogy a számodra kissé bosszantó, állandó Fidesz-kritikáim legfőbb oka, hogy egyre szerényebb mértékben hallok mértékadó Fideszes körökből ahhoz hasonló nézeteket, mint amit leírtál ebben a két hozzászólásban.

    Annyira elindult a megfelelési kényszer arrafelé, hogy bizony megeshet, hogy a nézeteiddel pl. egy Deutsch Tamás simán besorolna téged a radikálisok közé.
    Én örülnék a legjobban, ha ez megváltozna.

    Azért támogatom a radikálisok nézeteit, mert szükségesnek látom, hogy a skálán az ő hangjuk legyen a szélső határ. Eddig ugyanis a parlamenti politikában a Fideszt sorolták a jobbszélre és emiatt a politikában szokásos kompromisszumos döntések úgy alakultak, hogy az SZDSZ és a Fidesz közötti skála közepére kellett tenni a döntéseket, ami roppant arányeltolódás.
    Tudod, ez az állandó “A Fidesz határolódjon el, De mi mondhatunk akármi szélsőségeset!” gondolat határozza meg a mai közéletet.

    Meg lehet tenni, hogy egy Horváth kirohan, egy Mazsihisz ukázban közli, hogy kikérik maguknak, hogy összevonják a holokausztjukat más népírtásokkal, jóformán tilos megemlékezni a történelem magyar áldozatairól, a magyar történelmi tragédiákról, ami tarthatatlan, ha valami minimális nemzetet akarunk.

    Ha a Fideszben újra a konzervatívok dominálnak, minden tiszteletem az övék lesz, de amig liberális szelek fujdogálnak, tiszta erővel nyomom beléjük a radikális tüskét.

  12. miska72 szerint:

    Horvátr Gyula bekap hatja!

  13. miska72 szerint:

    Gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos!

  14. miska72 szerint:

    Horváth Gyula bekep hatja! 🙂 🙂 🙂
    Meg a Szélhámos is!
    Sőt az egész MSZP!

  15. atlétaa szerint:

    🙂

  16. Jeniszej szerint:

    Milyenek ezek “távol melegednek a tűz körül, néha-néha szítják, hogy ki ne aludjon!”

  17. miska72 szerint:

    Borka-Szász Tamás nem szólt hozzá. 🙁

Itt lehet hozzászólni !