Korrupció: több mint kétmilliárd forint lehetett a BKV-s csúszópénz

Magyar Idők

Hagyó Miklós fénykorában Demszky Gáborral: a BKV-t bukópályára állították, a főváros a britek szerint is elmerült a korrupcióban

A brit korrupciós nyomozó hatóság szerdán napvilágra került vádemelése szerint az Alstom 2006–2007-ben 2,2 milliárd forintnyi kenőpénzt juttatott két cégen keresztül a BKV döntéshozóinak. A francia érdekeltségű multinacio­nális vállalatcsoporttal az SZDSZ-es Demszky Gábor főpolgármestersége idején, 2006-ban kötött szerződést az Aba Botond vezette BKV Zrt. a 2-es és 4-es metró szerelvényeinek szállítására, mintegy 65 milliárd forint értékben.

A brit súlyos csalások elleni hivatal, az SFO (Serious Fraud Office) az Indexhez eljuttatott vádemelése szerint – ami nem azonos a magyar jogrendben ismert vádirat fogalmával – négy Alstom-vezető más, egyelőre meg nem nevezett gyanúsítottal együtt 2006. január 1. és 2007. október 18. között bűnszervezet tagjaiként korrupciós bűncselekményt megvalósítva 2,3 millió euróig terjedő összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV Zrt. tisztviselői, ügynökei részére.

A vádemelés szerint összeget az Alstom és az osztrák Eurocontact Public Affairs GmbH között 2006. június 8-án létrejött tanácsadói megállapodás részeként járó díjként tüntették fel, és céljuk az volt, hogy az Alstom Group kedvező bánásmódban részesüljön a 2-es és 4-es metró szerelvényeinek beszerzésére kiírt tenderen. A brit hatóság dokumentuma szerint az Eurocontact mellett ugyanez volt a szerepe a dán Hansen Consulting Aps-nek is, amelyen keresztül több mint ötmillió euró juthatott a BKV-vezetőkhöz. Az Eurocontact ezeket az értesüléseket azóta közleményben igyekezett cáfolni, amelyben valótlannak nevezték az Indexen megjelenteket.

Korábban már megírtuk, hogy SFO a vádat emelt az Alstom brit leányvállalatának, az Alstom Transport UK & Ireland ügyvezető igazgatója, Terence Stuart Watson ellen többek között a budapesti metrókocsikkal kapcsolatos szerződések miatt. A brit hatóság által vizsgált időszakban Demszky Gábor volt Budapest főpolgármestere, a BKV Zrt.-t pedig Aba Botond vezette. Az SFO a 2003. január 1. és 2008. december 31. közötti szerződésekkel kapcsolatban bukkant visszaélésekre. A szigetországi hatóság a nagy-britanniai érdekeltségről azt gyanítja, hogy a cégcsoport korrupt kifizetésekre használta külföldi szerződések elnyerése érdekében.

A sajtóban megjelent hírek alapján az SFO már 2011-ben összesen 81 millió font (27 milliárd forint) értékű olyan kifizetést azonosított, amelyeket Nagy-Britanniá­ban bejegyzett Alstom-cégek folyósítottak külföldi illetékeseknek 2004 és 2010 között szerződések fejében. A társaság az állítólagos kenőpénzeket tanácsadói megállapodásokkal leplezte. Az ügyleteket az Alstom energia- és közlekedési részlegeinek vezető értékesítési tisztviselői hozták tető alá. A csalás elleni hivatal kezdeményezésére 2010 márciusában az ipari csoport brit részlegének három vezetőjét rövid időre őrizetbe vették.

A mostani brit vizsgálatokkal egybecseng a magyar Állami Számvevőszék korábbi megállapítása, ami különösen a tanácsadói szerződések árát sokallta a teljesítésigazolások tükrében.

A vasúti járműgyártással is foglalkozó Alstom ellen hét esztendeje zajlik nyomozás egy világméretű korrupciós ügy gyanúja miatt – írta korábban a Reuters. Tavaly egy amerikai bíróság ítélte 772 millió dolláros – 215 milliárd forintos – büntetésre a francia vállalatot, mert a vád szerint a cégnél bevett gyakorlat volt a döntéshozók lefizetése.

Gyakori a házkutatás a vállalatnál

A svájci hatóságok már 2008 augusztusában korrupciós és pénzmosási ügyben nyomozva házkutatásokat tartottak a francia Alstom-csoport ottani irodáiban és egy embert letartóztattak. A svájci kormány akkor azt közölte: a bizonyítékok arra utalnak, hogy az Alstom-csoporthoz tartozó cégek a Badenben működő Alstom Prom AG cégen keresztül hivatalos személyeket vesztegethettek meg szerződések elnyerése érdekében.

Ugyanabban az évben, májusban egy másik Alstom-ügy kapcsán a Wall Street Journal számolt be arról, hogy a francia és a svájci hatóságok vizsgálatot folytattak 1995–2003 közötti vesztegetési esetekben. Az akkori hírek szerint a francia cég ázsiai és dél-amerikai szerződésekhez akart jutni.

Forrás: Magyar Idők

8 hozzászólás “Korrupció: több mint kétmilliárd forint lehetett a BKV-s csúszópénz” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Hát ez a korrupt Fidesz! Vagy mégsem?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Grün Izidor szerint:

    “Nem drágább új metrókocsikat venni, mint a tervezett felújítás” 😛

    http://444.hu/2015/05/28/nem-is-volnanak-dragabbak-az-uj-metrokocsik-a-3-as-vonalra/

  3. fghfjhgkjhk szerint:

    Adnak fogadd el… 🙂
    Olvasataim értelmezése szerint nem a BKV kérte! 😛

  4. Nagyapó szerint:

    Idióta dr grün Izidor Charlie Rodrigez! Megint megtalálta a 444-et, mint csodaforrást. Fel sem tűnt neki, hogy a táblázatban 216 új jármű, míg 222 felújított jármű szerepel. Ez a 444-nek és idióta dr grün Izidor Charlie Rodrigeznek fel sem tűnt. Ezek után a írás többi része érdektelen.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Nagyapó szerint:

    Betűhalmaz! Szóval a SFO (Serious Fraud Office) hazudik. Perelje be őket!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Grün Izidor szerint:

    Vén hüje!
    Pedig érdemes lett volna tovább olvasni és kiderül, hogy a régi csotrogányok felújítása 20 évre szól addig az újak 30 év használati garanciát adnak! 😛 😀

  7. Nagyapó szerint:

    Idióta dr grün Izidor Charlie Rodrigez! Hagyjon a hülyeségeivel. Miután áttervezte az elektromos buszt, most ismét szakért. Miután a metró jóval több, mint 20 éve (30 éve) fut, mit jelenthetett a 20 év garancia. De magyarázza meg, mit fed a használati garancia? Éjszaka nem használják, így akkor csak 15 év??

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Grün Izidor szerint:

    Öreg Pöcs!
    Ingyen nem oktatok, már kölcsönösen megállapodtunk!
    Azért, hogy ne haljál meg hülyén elárulom:
    A használati garancia azt jelenti, hogy rendszeres átvizsgálásokkal és karbantartással addig működhet nagyjavítás nélkül, akár éjjel-nappali használattal!
    Ha éjjel nem használják akkor megduplázódik, tehát nem 15 hanem 60 év! 😛 😀
    .
    Tudod mint a fordított arányosság a közlekedésmérnököknél!
    Ha egy hajó hat nap alatt kel át az óceánon, akkor hat hajó hány nap alatt?! 😛

Itt lehet hozzászólni !