Erdoğan megsértése miatt nyomoznak egy német humorista ellen

Van-e még vélemény- és sajtószabadság Németországban?

Mandiner, Csepel.info

nyomoznak egy német humorista ellen

Nyomoz a német államügyészség Jan Böhmermann ZDF-es humorista ellen egy a török Erdoğan elnököt durván gúnyoló verse miatt. Az ügyészség a német büntető törvénykönyvre hivatkozik, melyben szerepel a külföldi államok szervének vagy képviselőjének a megsértése, mint bűntett.

A német kormányzat is beavatkozott az ügybe: Angela Merkel szerint a vers „szándékosan sértegető” és nem korlátlan a véleményszabadság. A német vélemény- és sajtószabadság létezése már korábban megkérdőjeleződött: az illegális migránsokról ugyanis csak szépet és jót volt szabad írni. Ezért hónapokig elhallgatták, cenzúrázták a bűncselekményeket, amelyek szintén a migránsokkal együtt jelentek meg. A magyarországi lapok közül is többen, például az Index és az Origo követték a német cenzúrát, hazugságkampányt. Az Index például még akkor is azt állította, hogy az illegális migránsok összeszedik maguk után a szemetet, amikor Budapesten mindenki látta és érezte, hogy bűzlő szeméthegyek maradtak ott, ahol a migránsok megjelentek.

A Spiegel arról ír: nyomozást indított a németországi Mainz ügyészsége Jan Böhmermann ZDF-es humorista ellen. Böhmermann gúnyverset írt Recep Tayyip Erdoğan török elnökről. A vers március 31-én került adásba a ZDF Neo Magazin Royale című műsorában. 

Böhmermann trágár verse nagyjából arról szól, szó szerinti fordításban, hogy a török elnök kislányokat ver, miközben gumimaszkot visel, legszívesebben kecskéket baszik és kisebbségeket nyom el, a kurdokra tapos és keresztényeket ver, közben gyerekpornót néz, és Erdoğan egy elnök, kis pöccsel.

Az ügyészség gyanúja szerint Böhmermann ezzel elkövette a külföldi államok szervének vagy képviselőjének a megsértését, ami bűntettként szerepel a német büntető törvénykönyvben. Emiatt akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiróható a delikvensre.

A mainzi ügyészség már beszerezte a ZDF vonatkozó adását, a szövetségi igazságügyi minisztérium pedig arra vár, hogy Ankara lép-e az ügyben, mert így indulhat csak az eljárás.

A német külügyminisztérium is vizsgálta, hogy Böhmermann szatírájára vonatkozik-e a fenti büntetőjogi paragrafus, bár a külügy azt is közölte, ők „sem ügyészség, sem bíróság”.

A külügyminisztérium vizsgálata után Angela Merkel német kancellár beszélt Ahmet Davotoglu török miniszterelnökkel. Merkel szóvivője szerint Merkel és török kollégája egyetértettek abban, hogy a szatíra „szándékosan sértegető” volt. Az adást a ZDF online médiatárából nagyon gyorsan törölték is: a német közszolgálati csatorna arra hivatkozik, hogy nem felel meg a szatírák minőségi követelményeinek.

Merkel szóvivője közölte: a kancellár tartja magát a sajtó- és véleményszabadsághoz, de ez a szabadság nem korlátlan.

Forrás: Mandiner

 

2 hozzászólás “Erdoğan megsértése miatt nyomoznak egy német humorista ellen” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    “A szigorú hangvételű üzenet arra figyelmezteti az igazgatókat, hogy mielőtt válaszolnának a sajtó által feltett kérdésekre, a tankerületi igazgatót erről írásban tájékoztatniuk kell.”
    .
    Nálunk szólásszabadság van!
    Lehet bármit mondani csak előtte engedélyeztetni kell, hogy mit akarok mondani?!
    Mire emlékeztet ez engem?! 😀
    http://propeller.hu/itthon/3207006-jelenteniuk-kell-kliknel-iskolaigazgatoknak-hogy-mirol-fognak-nyilatkozni

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    Szegény Vitya barátját kifigurázta a csúnya német? 🙂

Itt lehet hozzászólni !