A márciusi ifjak bátor helytállására emlékeztek Csepelen is

Csepel.hu

marc15_01

Csepel Önkormányzata ünnepi megemlékezése a Görgey Artúr téren a Petőfi-szobornál koszorúzással kezdődött, majd a Királyerdei Művelődési Házban folytatódott, ahol a műsor mellett sor került a Csepel Szolgálatáért díjak átadására.

Reggel a Petőfi-szobornál Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, valamint dr. Szeles Gábor jegyző, a Magyar Országgyűlés nevében pedig Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke helyezte el a megemlékezés koszorúját. Őket követte Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettes, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP és a PM frakciója, a Történelmi Egyházak Csepeli Lelkészi Köre, Szabó József, Szigetszentmiklós polgármestere, a Csepeli Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, a görög, a német, az örmény és a román nemzetiségi önkormányzatok képviselői, a Történelmi Emlékbizottság Katonai Tagozata, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ csepeli tankerülete, a Humán Szolgáltatások Igazgatósága, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelőintézete, valamint csepeli szervezetek, egyesületek és polgárok helyezték el a megemlékezés koszorúit és virágait. Ezután a szakorvosi rendelőintézet falán található Kossuth Lajos emléktáblát is megkoszorúzták a csepeli önkormányzat és az Országgyűlés nevében.

A reggeli koszorúzást követően a Királyerdei Művelődési Házban a Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei adtak színvonalas műsort, melyben az ismert forradalmi dallamok (megzenésített Petőfi-költemények) segítségével kiváló koreográfia mellett elevenítették fel március 15. dicső emlékét.

Ezt követően  Borbély Lénárd mondott ünnepi beszédet. A polgármester a forradalmárok emlékének felidézése mellett a jelen problémáira is utalt (A beszéd teljes szövege már megtekinthető oldalunkon.) „Sokan kiválasztják a maguk hősét a forradalmárok közül, hogy politikai célokra felhasználják őket, ez azonban helytelen, hiszen ’48 több volt jelszavak kiáltozásánál. A magyarok nem pusztán idegen hatalmak ellen, hanem a nemzet méltóságáért álltak ki.” Egy évezrede küzd nemzetünk a szabadságáért, mindig más ellenében: a német-római császár, a tatár, a török és a Habsburg után most Brüsszellel szemben kell megvédenünk a szabadságunkat, akik most a függetlenségünk elvételén munkálkodnak, amikor idegeneket akarnak hazánk földjén letelepíteni. „Olvassuk el újra a 12 pontot, láthatjuk, hogy Petőfi és a többi forradalmár sem akart többet, mint amit most mi el szeretnénk érni. Nemet kell mondanunk arra, hogy elvegyék a függetlenségünket!” – zárta beszédét a polgármester.

A csepeli megemlékezés zárásaként a polgármester átadta a Csepel Szolgálatáért-díjakat Ligeti Ágnes művelődésszervezőnek, a Radnóti Miklós Művelődési Ház vezetőjének és Pelyhe Andrásné Edit néninek, aki a Móra Ferenc Általános Iskola tanítója, és negyvenéves pályafutása alatt kiemelkedő munkát végzett a magyar kultúra ápolása, továbbadása területén – három könyve is megjelent, tanárok számára továbbképzéseket szervez, valamint megalapította a Csepeli Gyermekekért Alapítványt, amely kerületünk hátrányos helyzetű fiataljaiért küzd.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !