Egyre népszerűtlenebb Angela Merkel menekültpolitikája

Politico: Egyedülálló szerepe lehet Orbán Viktornak az EU-csúcson

Inforadio.hu, Mandiner

Egyre népszerűtlenebb Angela Merkel menekültpolitikája

Az Európai Unió csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcsértekezletén a német kancellár az EU és Törökország között kidolgozott akcióterv gyakorlati megvalósítása mellett fog szót emelni. Angela Merkel a berlini törvényhozás előtt hangsúlyozta, hogy a konferencián főleg az illegális bevándorlás korlátozásának lehetőségeire akarja összpontosítani a figyelmet és ezt Ankara együttműködésével lehet előmozdítani. Berlini kormánykörök ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy a kancellár nyilatkozata közvetve arra utal, hogy Angela Merkel sem vár döntő áttörést a küszöbön álló uniós csúcstalálkozótól.

A kancellár kijelentette, hogy az Európai Unió nevetségessé válna, ha a holnap kezdődő értekezleten menekültkontingensek befogadásáról tanácskoznának, mert az EU területén tartózkodó menekültek ügyében ősszel hozott uniós döntés szellemében elosztandó 160 ezer személy közül még egy ezret sem sikerült elhelyezni.

Angela Merkel szerint a csúcskonferencián fontolóra kell venni, hogy érdemes-e tovább haladni az Unió és Ankara között kidolgozott terv alapján, amely főleg a menekülést kiváltó okok kezelésére és az illegális bevándorlás visszaszorítására irányul. A berlini törvényhozás előtt mondott beszédében elvetette a görög-macedón valamint a görög-bolgár határ lezárását szorgalmazó követelést, amely beláthatatlan következménnyel járna nemcsak Görögország, hanem az egész Európai Unió, egyben pedig a schengeni övezet szempontjából.

Tegnap hasonló szellemben nyilatkozott az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk is, aki a határ lezárását Görögországnak a schengeni övezetből történő kizárásaként értelmezte. Berlini kormánykörökből származó értesülések szerint a kancellár tör lándzsát a menekültekre vonatkozó kis lépések politikája mellett, mert így is hozzá akar járulni az Európai Unió a menekültválság által igencsak megtépázott tekintélyének javításához.

Angela Merkel ugyanis alighanem belátta, hogy a jelen körülmények között nem sok esélye van a migránsok arányos befogadását célzó törekvésének elfogadására az Európai Unió tagállamai körében. A visegrádi négyek hétfőn Prágában tartott csúcstalálkozójának határozata gyakorlatilag megfelel a francia miniszterelnök Münchenben, a Nemzetközi Biztonságpolitikai Értekezleten tett nyilatkozatának, amelyben kijelentette, hogy Párizs elutasítja a menekültek kontingensek alapján történő elosztását.

Mindez tovább rontja a kancellár népszerűségét, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a leghatározottabb formában Angela Merkel mellé állt, amikor leszögezte, hogy jobb lett volna, ha valamennyi tagállam vezetője olyan gyorsan felismerte volna, mint Angela Merkel, hogy a menekültválságot csakis közösen lehet megoldani, éppen úgy, mint korábban az adósságválságot.

A német lakosság körében azonban egyre csökken a kancellár támogatottsága: a legfrissebb felmérések szerint a válaszadók alig 20 százaléka ért egyet Angela Merkel menekültpolitikájával.

Forrás: Inforadio.hu

Politico: Egyedülálló szerepe lehet Orbán Viktornak az EU-csúcson

Egyedülálló szerepe, meghatározó szava lehet a készülő EU-s csúcstalálkozón Orbán Viktornak migrációs ügyekben – írja a Politico.

A migrációs válság kérdéskörét illetően Angela Merkel német kancellár, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő lesz a legmeghatározóbb szereplője az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójának – olvasható a Politico című amerikai magazin európai kiadásának szerdai cikkében.

A kétnapos brüsszeli találkozó középpontjában előreláthatólag két téma  áll: a menekültválság, valamint Nagy-Britannia uniós reformigényei. A Policito.eu ennek megfelelően aszerint rangsorolta az uniós vezetőket, hogy az ülésen mekkora befolyással lehetnek ezekre témákra.

A londoni kormány reformköveteléseinek ügyében nyilvánvalóan David Cameron brit miniszterelnök számít a legmeghatározóbb szereplőnek, hiszen nélküle nem is lenne a kérdés terítéken, de nélküle a megállapodás is elképzelhetetlen.

A klímaváltozás most nem jön jól Hollandénak

Angela Merkelnek ezúttal meg kell osztania korábbiakban megkérdőjelezhetetlen vezető szerepét, Matteo Renzi olasz kormányfő ugyanis a csúcstalálkozó mindkét főbb kérdésében meglehetősen jól pozícionálta magát. Vele szemben Francois Hollande francia államfő ezekben a témákban nem tanusított különösebb aktivitást, minden bizonnyal más lenne a helyzet, ha a mostani ülésen például a klímaváltozás elleni küzdelem vagy az euróövezet kérdéseiről, esetleg katonai ügyekről lenne szó. A francia elnökhöz hasonlóan Mariano Rajoy ügyvezető spanyol kormányfő sincs a meghatározó szereplők között.

Orbán Viktor egyedülálló módon volt képes befolyásolni a migrációs válságról szóló vitát a brüsszeli hírportál  értékelése szerint. A menekültügyben a fő frontországnak számító Görögország kormányfője is a legfajsúlyosabb európai vezetők közé került Angela Merkel és a magyar miniszterelnök mellett.

Junckernek nem osztanak lapot?

Országuk méretéhez képest Mark Rutte holland és Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök is meglehetősen befolyásos szereplőnek számít. Rutténak nagy előnye, hogy jelenleg Hollandia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, valamint az, hogy jó viszonyt ápol Nagy-Britanniával és Németországgal egyaránt. Rasmussen támogatja David Cameron politikáját és emellett határozott álláspontot képvisel a menekültügyben is.

A Politico.eu cikke szerint az uniós intézmények vezetői közül Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a legbefolyásosabb, különösképpen a brit uniós reformigények kérdésében. Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek viszont nem sok szerep jut a mostani EU-csúcson, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig még csak jelen sem lesz a migrációs vitán.

A legsúlytalanabb szereplőnek Xavier Bettel luxemburgi és Maris Kucinskis lett kormányfő számít.

Forrás: Mandiner.hu

7 hozzászólás “Egyre népszerűtlenebb Angela Merkel menekültpolitikája” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    “Egyedülálló szerepe lehet Orbán Viktornak az EU-csúcson”
    .
    Mint Dezsőnek A tanúban?! 😀

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    EUOrbán ViktorWelt am SonntagMenekültválságDer SpiegelNémet lapokBild am SonntagMerkel-tervBild: 2016. február 15. hétfő – 19:41A nemzetközi menekültválsággal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal több német lap a hétvégén.
    INDEX-HÍR

    A Bild am Sonntag című vasárnapi lap Megmenthető még Európa? címmel közölt összeállítást, amelyben nyolc országról olvasható rövid összefoglaló. Sebastian Pfeifer az írásának Orbán Viktor miniszterelnök cselekvésre kényszerítette Angela Merkelt”, a német kancellárt, aki “megnyitotta a német határokat, és azóta nem tudja bezárni”. A szerző szerint Orbán Viktor Angela Merkel immár legerősebb ellenfele, a magyar kormányfő

    A Welt am Sonntag című vasárnapi lap a Döntés az Égei-tengeren című összeállításában egyebek között kiemelte, hogy a jövő heti brüsszeli uniós csúcs előtt nemcsak a “Merkel-terv” támogatói tartanak külön találkozót, hanem azok az országok is, amelyek nem bíznak abban: a visegrádi négyek, amelyek inkább Macedónia támogatása révén le akarják zárni a balkáni migrációs útvonalat. Ugyanakkor Merkel számára “az ellencsászár Orbán Viktor körül csoportosuló kelet-európaiaknál veszélyesebbek a pártütők saját soraiban” – tette hozzá írásában Robin Alexander és Manuel Bewarder.

    A Der Spiegel szombaton megjelent számában A szakadás címmel közölt összeállításában egyebek között azt írta, hogy a jövő heti uniós csúcson “példátlan konfrontáció” alakulhat ki, és Orbán Viktor “már most nyíltan hangulatot kelt Merkel Törökországgal kötött paktuma ellen, és néhány kelet-európai szövetségesével megpróbálja puszta erőszakkal feltartóztatni a menekültáradatot”. A Merkel vezette jobboldali CDU/CSU pártszövetség egyes részei, és néhányan még a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) között is “titokban drukkolnak neki”.

    A “Merkel-ellenesek” Orbán Viktor körül gyülekeznek, aki kezdettől fogva hibásnak tartotta a német kancellár politikáját és “morális imperializmusnak” nevezte azt. Orbán, de még Miro Cerar szlovén kormányfő sem akar “bonyolult tárgyalásokat Törökországgal”, egy olyan megoldást pedig végképp nem akarnak támogatni, amelynek részeként muzulmán menekülteket kellene befogadniuk – olvasható Horand Knaup, Peter Müller, René Pfister és Christiph Schult írásában.

  3. Orsós Rodrigó szerint:

    “Lejárató cikkekért fizetett a kormány – Nettó 1,5 millióért rendelt a Földművelésügyi Minisztérium a szocialistákkal és Simicskával foglalkozó cikksorozatot a Pesti Srácok híroldaltól.”
    RTL Klub szellőztette meg egy januári híradóban, majd az Átlátszó kérte ki a hivatalos papírokat.

    Rágalomkirály maffiakormány, ha mocskolódni támad kedvetek, legalább ne közpénzből tegyétek!

  4. felix szerint:

    Akkor nevezhetnénk őket pesti szajháéknak is, vagy nem?

  5. nagyapó szerint:

    A törökök röhögnek az EU-n. A legnagyobb EU ország, Németország 76milió német + 2millió török(kurd) + 2millió egyéb, míg Törökország 81 millió török + kurd. Nem véletlen, hogy nem Erdogán rohangál Berlinbe, hanem Merkel Ankarába (főleg, mivel a mohamedán lenézi a nőket).
    Erdogán annyit zsarol az EU-tól, amennyit akar (már csatlakozott Jordánia is). Amíg nyitottak a határok addig legfeljebb fizethetünk. Ezért csökken a Mutti népszerűsége.
    Sajnos megalapozott Orbán miniszterelnök félelme, hogy ha lezárjuk keleti határainkat, Mutti kedvessége folytán, nyugatról is számíthatunk migránsokra.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Tarjányi László szerint:

    Frau Merkel, legyen szíves még befogadni a fideszes brancsot! Az odautazást közpénzből fizetjük! 😛

  7. ebihal szerint:

    Tarjányi!
    Üzleteljünk inkább Putyinnal!

Itt lehet hozzászólni !