Csepeli szennyvíztisztító – nem lesz bizottság

Tarlós az előre hozott önkormányzati választást sem zárja ki

MTI, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Csepel.info

Nem alakul ötpárti bizottság a csepeli szennyvíztisztító ügyében, és hatályon kívül helyezték a Bogdáni úti buszpályaudvar területét érintő kártalanítási ügyben hozott korábbi határozatokat – többek között ezekkel is foglalkozott a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön.

Katona Kálmán (MDF) és Németh Szilárd (Fidesz) javaslatát elvetve nem hozott létre ötpárti eseti bizottságot csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés a csepeli központi szennyvíztisztító építésével összefüggésben észlelt problémák mélyreható vizsgálatára.

A közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége elfogadta a pénzügyi ellenőrző bizottság ez ügyben benyújtott jelentését. Ebből egyebek közt kiderült, hogy a szennyvíztisztító telep építésére vonatkozó közbeszerzési eljárás súlyos szabálytalansága miatt az EU 40 millió eurót, 12 milliárd forintot vont el az általa 278 millió euróval támogatott projekttől. A bizottság elé került szakértői anyagok szerint ennek egyik oka az európai uniós és a hazai jogszabályok közti értelmezési különbségekre vezethető vissza. Az ellenzékiek úgy vélték, hogy az lenne a megnyugtató megoldás, ha az ez ügyben felmerült kérdésekre a főpolgármesteri hivatal revizorai által készített vizsgálati jelentés alapján és nem a városvezetés által eléjük tárt iratokból kaphatnának választ. A koalíciós többség egyetértett a városvezetés interpretációjával, amely egyébként több problémára is rámutatott, és elutasítota az ellenzék felelősök megnevezését szorgalmazó javaslatát. A szavazáson Fónagy János (Fidesz) nem vett részt, de ellenkező esetben meg szavazategyenlőség miatt nem születhetett volna ellenzéki szempontból kedvező döntés.

Az ellenzékiek és a szabad demokraták, valamint Gy. Németh Erzsébet (MSZP) szavazatával, a szocialisták tartózkodása mellett, a közgyűlés hatályon kívül helyezte a Bogdáni úti buszpályaudvar területét érintő kártalanítási ügyben hozott korábbi határozatait. György István (Fidesz), akinek a határozati javaslatát elfogadták, úgy vélte, hogy ebben a 2,6 milliárd forint értékű peres ügyben az a célravezető, ha a bíróság mondja ki a döntő szót. Szerinte azért is vissza kell vonni a korábbi közgyűlési döntéseket, mivel a fővárosnak a bírósághoz benyújtott „alperesi védekezése szöges ellentétben van a közgyűlési határozatokkal”.

Bőhm András (SZDSZ) kompromisszumos javaslatára a közgyűlés a fideszes politikus előterjesztésében foglaltakat nem, csak az anyag határozati javaslatát fogadta el. Az MSZP kisebbségben maradt azzal az álláspontjával, hogy tovább egyeztessenek ez ügyben.

nso.hu

Tarlós: Demszky az ellenzékkel csak színleg egyeztetett

Budapest zavartalan működésének érdekében azt javasolja a Fidesz a főpolgármesternek, hogy egyelőre fogadják el az intézmények forrásait garantáló költségvetést. Erről Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője számolt be, miután az MSZP és az SZDSZ bejelentette, nekik sikerült megegyezniük a költségvetésről.

Az ellenzéki frakció szerint az átmeneti költségvetéshez nem kellene más, mint a teljes büdzséről leválasztani az intézmény-fenntartási fejezeteket. Ezt egy-két héten belül el lehetne végezni, majd rendkívüli közgyűlésen még április vége előtt szavazhatnának róla a képviselők. A főváros működését így semmi sem veszélyeztetné, s ezután a koalíciós pártokkal együtt jelölnék ki azokat a fejlesztéseket, amelyekre marad pénz a költségvetésben. Ha sikerül megállapodniuk, e tételekkel még kiegészítik a költségvetést.

Tarlós a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, a már folyó beruházásokat nem érinti a javaslatuk, a soron kívüli döntést igénylő fejlesztésekhez – így a Margit híd felújításához, az M3-as zajvédőfal megépítéséhez – természetesen megadják támogatásukat. A liberálisok és a szocialisták kiegyezésére reagálva Tarlós kijelentette: Demszky Gábor csak színleg tart ötpárti egyeztetéseket, valójában továbbra is a színfalak mögött döntik el a kérdéseket, a főpolgármester folytatja az erőből való politizálást, városvezetést. A Fidesz továbbra sem fogadja el, hogy a főpolgármester nem hajlandó beszélni a BKV adósságállományáról, a 2010 után sokszorosára növekvő adósságtörlesztésről, a tervezett 40 milliárdos hitelről és a Főgáz eladásáról.

Tarlós a közgyűlés feloszlatását, az előre hozott önkormányzati választást sem tartja kizártnak, ha az elfogadásra kijelölt április végi határidő után még sokáig nem lesz költségvetése a fővárosnak. “Nem értem, miért tart az SZDSZ és az MSZP a legdemokratikusabb intézménytől, a szabad választástól. Gyurcsány Ferenc azt szokta hangoztatni, az értelmes erők többsége az oldalukon áll. Hát miért nem engedik nekik, hogy bebizonyítsák?” – tette hozzá.

magyarhirlap.hu

Egy hozzászólás “Csepeli szennyvíztisztító – nem lesz bizottság” bejegyzésre

  1. Matyi szerint:

    Hajrá Tarlós!!!!!
    Taralja márle a demszkxt!!!!!!!!!!!

Itt lehet hozzászólni !