Szeptember 6-i előrehozott választást akar az MSZP?

Veres János: Ki beszél itt szakértői kormányról?

Heti Válasz, Inforadio.hu

Tisztelt Hölgyem/Uram! Szeretném felkérni a Magyar Köztársaság miniszterelnökének. Ha nem vállalja a megtiszteltetést, kérem továbbítsa üzenetem! Gyurcsány Ferenc – az SMS-ben terjedő tréfa talán a legtalálóbban jellemzi a Surányi György nyilatkozata után előálló tragikomikus káoszt.

Miután a volt jegybankelnök sem vállalta a „megtiszteltetést”, a sajtó az MSZP és az SZDSZ házatájáról kiszivárgott nevekkel kezdte bombázni a nyilvánosságot – hogy aztán negyedóra múlva újabb „jelölt” kerüljön elő. A felmerültek többsége rémülten menekül a feladat elől. Ők is megértették ugyanis azt, ami miatt Surányi sem vállalta a miniszterelnökséget: a legfeljebb egy évre szóló, két választással súlyosbított megbízatás elfogadása előrevetíti a biztos bukást. A jelenlegi politikai-gazdasági csőd közepette, egy széthúzó MSZP, a támogatásért magas árat szabó SZDSZ, az ingadozó, széthullóban lévő MDF és az elutasító ellenzéki Fidesz között politikai képtelenség hosszú ideig életben maradni.

Ráadásul akármilyen erős támogatást is ígér a lehetséges jelöltnek Gyurcsány Ferenc, szinte biztosra vehető, hogy előbb-utóbb maga támadja hátba a „szakértői” kormányfőt. A gyurcsányi logika információink szerint a következő: miután valahogy sikerült jelöltet találni és a szükséges többséget összetákolni, az MSZP támogatásával elindul a kormányzás. A „fájdalmas, ámde szükséges” intézkedések meghozatalát komolyan vevő kormányfő egy idő után azzal szembesülne, hogy az őt hatalomra segítő párt elnöke keményen ostorozza politikáját – például több szolidaritást követelve. Ezzel a jelszóval kvázi ellenzéki pozíciót felvéve Gyurcsány Ferenc egy „munkásvédő” és ellenzékellenes aktív előkampányt indítana, amelynek elsődleges célja az MSZP-től elpártolt szavazók visszaédesgetése.

Ha a bábkormányfő ezekből a jelekből nem értene, egy idő után Gyurcsány Ferenc maga kezdeményezné a parlament feloszlatását. Ennek az újabb lélektani előny mellett azért is lenne jelentősége, mert ellehetetlenítené az MSZP-ben magasabb fokozatba kapcsolt Gyurcsány-ellenes szervezkedéseket.

Információink szerint az előrehozott választásra kinézett időpont szeptember hatodika. Így a következő (szinte bizonyosan jobboldali) kormányzati ciklus csak három és fél évig tartana. Az Alkotmány ugyanis úgy rendelkezik, hogy „a választást követő negyedik év áprilisában vagy májusában kell országgyűlési választást tartani.” Azaz: egy 2009 szeptemberi voksolást követően 2013 tavaszán újra az urnákhoz kellene járulnunk.

Úgy tudjuk, hogy e forgatókönyv az SZDSZ-nek sem lenne ellenére: a liberálisok is tudják, hogy egy mostani „szakértői” kormány politikai élettartama korlátozott, viszont időre van szükségük a felkészüléshez. Ezért valószínű, hogy most még megegyeznek az MSZP-vel egy új kormányfőről, akárki is legyen az.

Forrás: Heti Válasz

Veres János: Ki beszél itt szakértői kormányról?

Soha egyetlen párttestület sem beszélt arról, hogy szakértői kormányra van szükség – jelentette ki az InfoRádiónak nyilatkozva a pénzügyminiszter. A jelenleginél szélesebb támogatást maga mögött tudó, de az MSZP-hez kötődő kormányt kell alakítani – tette hozzá Veres János. Ez azt is jelenti, hogy kell néhány ember, aki az MSZP-t képviseli a leendő kormányban, hiszen a létrejövő testület javaslataiból csak akkor lesz törvény, ha azt a szocialista frakció megszavazza – hangsúlyozta a tárcavezető.

Nincs új miniszterelnök-jelöltje a Magyar Szocialista Pártnak, hiszen amióta megnevezték Surányi Györgyöt, Glatz Ferencet és Vértes Andrást, az MSZP vezető testületei nem üléseztek. Bár a volt jegybankelnök közölte, hogy nem vállalja a feladatot, a másik két szakember továbbra is jelöltaspiráns – mondta az InfoRádiónak a pénzügyminiszter.

Saját javaslatait Veres János pénteken, a párt elnökségi ülésén hozza nyilvánosságra, addig nem árulja el, kit javasol kormányfőjelöltnek. A pénzügyi tárca vezetője kijelentette: ha a következő miniszterelnök felkérné, szerepet vállalna az új kabinetben, és szívesen dolgozna továbbra is együtt a mostani csapatával. Hozzátette ugyanakkor, hogy tőle nem kérdezték meg, elvállalná-e az új kormány vezetését.

Belevágnak?

Politikai mérlegelés tárgya, vállalja-e az MSZP a kockázatot, és anélkül terjeszti be a miniszterelnök-jelölt nevét a parlamentben, hogy maga mögött tudná az annak megválasztásához szükséges támogatást – mondta Veres János. Megjegyezte: erről egyelőre nem tárgyalt a párt elnöksége.

Nehezen elképzelhető, hogy egy idealista képként vázolt “szakértői kormány” megalakulását a teljes szocialista frakció támogatná – hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint a jelenleginél szélesebb támogatást maga mögött tudó, de az MSZP-hez kötődő, a párt által vállalt kabinetet kell alakítani. Lehetséges lenne például, hogy az új kormányban szocialista politikusok töltsenek be miniszteri vagy államtitkári tisztséget – fűzte hozzá.

Veres János úgy véli: biztosítaná a szükséges támogatottságot a parlamentben, ha politikus is lenne a szakértői kormány tagjai között. Leszögezte ugyanakkor: egyetlen politikai testület, a szocialisták elnöksége sem beszélt arról, hogy Magyarországon szakértői kabinetre lenne szükség. Az MSZP-frakciónak ugyanis el kell fogadnia az új kormány javaslatait ahhoz, hogy azokból törvények szülessenek – magyarázta.

Nem tudok olyan helyzetet elképzelni, amelyben valakik naiv vagy álnaiv módon azt képzelik, hogy majd jönnek az okos szakértők, a 188 szocialista meg majd nyomja a gombot. Aki ezt képzeli, az degradálja az MSZP-frakcióban ülő emberek képességeit, készségeit, politikai értékét – mondta a pénzügyminiszter.

Forrás: Inforadio.hu

Békesi: Komoly ember nem vállalja a válságkormány vezetését

Az MSZP és az SZDSZ egyeztetése mindössze 25 percig tartott a következő kormányfő személyéről. A megbeszélésen történtekről egyik fél sem nyilatkozott. Az MTI úgy tudja, hogy a két párt már ma tárgyalhat egy újabb jelöltről. Sajtóértesülések szerint felmerült Békesi László és Jaksity György neve is, de ők nem vállalják.

A liberális párt képviselői azért nem nyilatkoztak, mert, mint mondták, először összeül az ügyvivői tanács. Az MSZP-sek nem hivatkoztak semmire, csak angolosan távoztak – jelentette a helyszínről az
InfoRádió tudósítója.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke mindössze annyit mondott, hogy hamarosan közleményt adnak ki. Az biztos, hogy az MSZP elnökségének reggelre tervezett ülése elmaradt, és értesülésünk szerint ma már nem is kerül rá sor.

A szocialisták arra várnak, hogy Surányi György egykori jegybankelnök hivatalosan is jelentse be: vállalja-e a miniszterelnök-jelöltséget vagy nem – egyre több jel mutat arra, hogy ez utóbbi mellett dönt majd.

Kérdés, hogy akkor hogyan dönt majd az MSZP. Jósolni nem lehet, hiszen a helyzet gyakorlatilag óráról-órára változik.

Ki lesz az új jelölt?

Már csütörtökön tárgyalhat az MSZP és az SZDSZ egy új, eddig meg nem nevezett miniszterelnök-jelöltről – tudta meg szocialista forrásból az MTI. A távirati iroda információi szerint az új személy Gyurcsány Ferenc javaslata, aki az elmúlt napok egyeztetésein elhangzottakat is figyelembe véve próbálja meg feloldani a kialakult helyzetet.

Az InfoRádió értesülése szerint az SZDSZ ügyvivői testülete úgy döntött: holnap reggelre vár egy újabb, háromfős jelöltlistát az MSZP-től.

A zoom.hu úgy tudja, hogy a liberálisok által javasolt Békesi László volt pénzügyminiszter, a Reformszövetség egyik vezetője és Jaksity György volt tőzsdeelnök már nemet mondott.

Békesi egyértelműen fogalmaz: szerinte komoly ember nem vállalja a válságkormány vezetését, Jaksity György pedig közleményben tudatta, hogy nem keresték meg a felkéréssel, ám ha megtennék, nemet mondana.

Békesi: Maradhat Gyurcsány

Reális alternatíva, hogy marad Gyurcsány Ferenc – nyilatkozta Békesi László a 168 órának. A volt pénzügyér szerint komoly ember nem vállalja el az ország vezetését, mert egy év alatt nem lehet az ország problémáit kezelni.

A Reformszövetség egyik vezetője nehezen tudja elképzelni, hogy fajsúlyos független és az MSZP teljesítményét, valamint Gyurcsány kormányzati működését nem ritkán bíráló szakértők labdába rúghassanak. Elképzelhetetlennek tartja azt is, hogy a lehetséges partnerek – akár az MDF, akár az SZDSZ – belemenjenek egy olyan alibiprogramba, melyet az MSZP bázisa szeretne.

Ha viszont így nem megy, akkor csak ellenzéki, Fidesz-MDF-SZDSZ összefogással lehetne miniszterelnököt váltani, ami viszont irreális – véli Békesi, aki szerint nem tud felállni a most összehozni tervezett kormány, és reális alternatíva, hogy marad Gyurcsány Ferenc.

Ugyan sem a társadalom, sem a gazdaság, sem senki más számára nem lenne jó, mégis kialakulhat egy olyan helyzet, hogy Gyurcsány azt mondja: a legkisebb rossz az, ha maradok.

Ma komoly gazdasági szakember, aki ráadásul konyít is valamit a politikához, pontosan látja, hogy ennek az országnak a problémáit kezelni lehetetlen ez alatt az egy év alatt, amikor ráadásul két választás is van. Legfeljebb a 2009-es év menedzseléséhez szükséges pánikintézkedéseket lehet meghozni – fejtette ki Békesi.

Felvázolt még egy lehetséges forgatókönyvet: ilyenkor szokták azt csinálni, hogy a háttérből nagykoalíció támogatja a szakértői kormányt. Ha az MSZP és a Fidesz most azt mondaná, jó, belátjuk, hogy súlyos a helyzet, az országnak az az érdeke, hogy három év alatt szakértők vigyék végig a stabilizációs programot, amit majd a háttérből támogatunk. Tehát bárki is győz majd a választásokon, hagyja, hogy a szakértői kormány tegye a dolgát. Ez ma Magyarországon az álmok, az illúziók birodalma, fölösleges is róla beszélni – szögezte le Békesi.

A Fidesz gazdaságpolitikai elképzeléséről, miszerint egy drasztikus adó- és járulékcsökkentés meghozza a gazdasági növekedést, Békesi úgy vélekedett: egy ilyen lépés, ha nincs meg a fedezete az állami kiadások mérséklésében, fél éven belül olyan mértékű csődhöz vezeti az országot, amilyet még nem láttunk. A folyó havi nyugdíjakat nem tudjuk kifizetni, a fizetést nem tudjuk átutalni a pedagógusoknak, az ápolóknak.

Miről beszélünk? Állítólag az a megoldás, hogy a bankok 50 százalékát állami kézbe vesszük. Rákosi csinált utoljára ilyet. És hol van a pénz, amivel kivásároljuk a külföldi anyavállalatokból az 50 százaléknyi részt? És ha a tulajdonos már? Akkor a magyar gazdaság iránti bizalom helyreáll?

Az SZDSZ nem kíván újabb nevekkel előállni

Az Index érdeklődésére reagálva azonban Horn Gábor, SZDSZ-es ügyvivő ugyancsak az Indexnek azt mondta, Jaksity neve “sajnos nem” merült fel az egyeztetéseken. Mint mondta, az SZDSZ nem is kíván újabb neveket felvetni, hiszen nem az ő feladatuk a miniszterelnök-jelölés, így “ésszerű időn belül” várják az MSZP újabb javaslatát.

A liberálisok ugyanakkor egy másik korábbi tőzsdeelnök, Szalay-Berzeviczy Attila miniszterelnöki kinevezésétől sem zárkóznak el. Ami biztos, hogy az SZDSZ álláspontja nem változott: olyan kormányfőre van szükség, aki képes kezelni a gazdasági válság okozta nehézségeket.

Forrás: Inforadio.hu

27 hozzászólás “Szeptember 6-i előrehozott választást akar az MSZP?” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Veres Jani hogy pedálozik, de az istennek nem akarják felkérni miniszterelnöknek, pedig úgy néz ki, szeretné.
    Ha esetleg elküldené a fiait, hogy beszéljék rá a szokott módon Fodort apu támogatására…
    De nem akarok ötleteket adni. 🙂

  2. balszélső szerint:

    Özvegy Börzseyné már bejelentette, nem vállalja.

  3. Tamási Juli szerint:

    Sziasztok, aki fent van a facebook-on: http://www.facebook.com/group.php?gid=76861195259&ref=nf
    Egy csoport, aki az elõrehozott választásokért dolgozik!

  4. Öreg halász szerint:

    Megdöbbentő. Olyan ez, mint amikor valaki felgyújt egy házat, utána azért lobbizik, hogy ő legyen a tűzoltó, aztán abban mesterkedik, hogyan gáncsolja el a másikat, ha nem őt választanák…

  5. Öreg halász szerint:

    Íme egy másik nagy magyar ember:

    Soros cége állt az OTP októberi megtámadása mögött

    http://index.hu/gazdasag/tozsde/2009/03/26/soros_allt_az_otp_oktoberi_megtamadasa_mogott/

  6. Gordon szerint:

    Győzike bejelentette, hogy vállalná a kulturális tárcát, de csak akkor ha Fekete Pákó lesz a miniszterelnök. Hiller mindezt nem kommentálta.

  7. Prendick szerint:

    Én Hunvaldot javaslom. Kiváló gazdasági szakember, mint bizonyította. Ha ő lenne a miniszterelnök, palota sem kell a kormánynak, mert neki már van állami irodája. Ez válságban nem utolsó szempont.
    Aztán ha nem jön be, egy kabinetülésnél csak rájuk kell tolni a reteszt és nincs gond az újabb bizalmatlansági indítvánnyal.

  8. Gordon szerint:

    Én nem vállalom.

  9. Gordon szerint:

    Miska72! Te vállalod?

  10. LB szerint:

    Vissza a kályhához! Most már Bokros az új/régi jelölt!

    Bokros Lajossal kopogtat az SZDSZ

    “Bokros Lajost ajánlja miniszterelnök-jelöltként az SZDSZ az MSZP-nek. A párt tárgyalódelegációja elindult a találkozóra a szocialista tárgyalókkal. Lendvai Ildikó még Gyurcsány bejelentése napján azt állította, hogy a szocialista küldöttek elsöprő többsége elutasította Bokros jelölését, és korábban az SZDSZ is elutasító volt. Gyurcsány Ferencet pedig akkor még meglepte volna Bokros jelölése. Bokros már szombaton jelezte, hogy vállalná a felkérést, amennyiben megvalósíthatja szigorú gazdasági programját. Értesüléseink szerint az SZDSZ ügyvivői Takács elutasításakor szavaztak Bokros jelöléséről, azaz a volt pénzügyminiszter nyolc ügyvivő támogatását élvezi. “

  11. Tóth Zoltán szerint:

    Én biztos nem vállalom!

  12. Zolika szerint:

    Takács János, az Electrolux vezérigazgatója a legújabb jelölt.

  13. LB szerint:

    Már csak rossz forgatókönyvek vannak

    “…a felek számára már csak rossz és rosszabb lehetőségek maradtak: megegyezés egy félszívvel támogatott jelöltben, vagy ugrás a sötétbe a parlament feloszlatásával és az előrehozott választással.

    Az MSZP esetleg még reménykedhetne abban, hogy néhány átszavazóval nekivág egyedül, saját jelölttel a konstruktív bizalmatlanságnak, de abból – még ha sikerül is – csak egy még a mostaninál is rosszabb, instabil és gyenge kormány prognosztizálható.”

    http://index.hu/belfold/2009/03/27/mar_csak_rossz_forgatokonyvek_vannak/

  14. hollósi szerint:

    A heti események jól tükrözték, milyen erők kezében van az ország 7 éve.
    A végkifejlet közelít ahhoz, amit 90-ben már egyszer már láttunk.
    Ha nem a mi sorsunkról lenne szó, a hasunkat fognánk a bohózattól!

  15. miska72 szerint:

    Mit bohóckodsz feri?
    viselkedj, mert kiküldelek az osztályból! 🙂

  16. hollósi szerint:

    Most hallottam az RTL klubon, hogy Soros cége akarta az OTP részvényeit a víz alá nyomni.
    Úgy tudom, ő nem FIDESZ-es.
    Milyen fantasztikus, hogy külhoni honfitársaink ennyire segítenek hazánkon.

  17. Gordon szerint:

    Eric Moussambani kijelentette, hogy vállalná a felálló Fekete Pákó vezette új kormányban a leendő csepeli olimpia úszószámainak koordinációját, de csak ha hivatalosan is szakállamtitkát lehet, és kap egy Audi A8-ast, valamint egy Hunvald-lakást az Erzsébetvárosban.

    http://www.youtube.com/watch?v=ZoNTttf4heM

    Egyébként a GEQ Egyenlítői Guinea jele.

  18. Zsuka szerint:

    “Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba, vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De, ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas, vagy műveletlen.”

    Gróf Széchenyi István

  19. Papi szerint:

    Kaptam egy sms-t gyf felkért, hogy legyek miniszterelnők! Innét üzenem, hogy nekem még van gerincem így nem lehetek miniszterelnők! Gazemberekkel amúgy sem közösködöm!!!!!!!!!!!!!!
    Szebb jővőt!

  20. LB szerint:

    MSZP-s túlélési totó:

    1. Az MSZP átpasszírozza mégis a parlamenten Takács Jánost.
    2. Elfogadják Bokros Lajost,
    X. Előrehozott választás, mielőbb.

    http://index.hu/belfold/2009/03/27/gyurcsany_fejeben_mar_nincs_megvalto_nev/

    Hétfő reggelig lehet megtenni a téteket! 🙂

  21. Bubus szerint:

    1, 2, aztán ősszel x.

  22. miska72 szerint:

    Gordon, én ha elvállalnám, egy év alatt rendet tennék ebben az országban.
    De nem tehetem.
    És beszéltem édesanyámmal, nem akar csuklani. 😉

  23. LB szerint:

    Suchman: Gyurcsánynak távoznia kellene az MSZP éléről

    Gyurcsány Ferencnek távoznia kéne az MSZP elnöki posztjáról – mondta el Suchman Tamás országgyűlési képviselő az egyik kereskedelmi televízió péntek esti adásában. A szocialista képviselő szerint Magyarország a világválság közepette így tovább nem kormányozható.

  24. Papi szerint:

    LB,. Gordon!
    Egyik sem! Az egész egy hatalmas átverés! Gyurcsány maradni fog figyeljétek meg! Áprílis 6-ig nem lessz ztod és így “szegény” gyf “kénytelen lessz maradni. Ennek az egész politikai herce-hurcának ez a lényege. Így gyf is és a maszop is maradni fog a buzi párt (szadesz) és az áruló párt (mdf) segítségével. Figyeljétek meg remélem tévedek és végre eltakarodnak a szemétdombra ahova valók.
    Szebb jővőt!

  25. Gordon szerint:

    Red Bull Borka Szász úr! Ön vállalná a miniszterelnökséget?

  26. Bubus szerint:

    Közbeszerzésben ő a király. Azzal nyugtatná meg a közvéleményt, hogy “már félretettük a pénzt az előrehozott választásokra.” Amit persze megakadályozna.

  27. miska72 szerint:

    A parlementi cirkuszba, új bohócot keresnek.
    Feri lelép a porondról.

Itt lehet hozzászólni !