Hiller: mondjon már valaki a kerítésnél jobbat!

Ausztria szögesdrótos kerítést épít

MTI, Pesti Srácok, Lokál

Hiller mondjon már valaki a kerítésnél jobbat

Hiller István szocialista politikus szerint közös európai uniós megoldásra lenne szükség az illegális bevándorlás kérdésében. Az ellenzéki politikus az InfoRádió kedd délutáni műsorában arról is beszélt: nem szereti a határon felállított kerítést, de nem hallott még annál jobbat.

“Nem szeretem, hogy az országunk határán kerítés van, csak már mondjon valaki ennél jobbat” – fogalmazott Hiller István a rádió honlapjára feltöltött felvétel tanúsága szerint. A parlament MSZP-s alelnöke hozzátette: magyarként és európaiként is szeretne egy olyan európai uniós közös megoldást támogatni, ami erre a problémára akár csak alternatív megoldást nyújt. Arra a kérdésre, hogy az európai baloldalnak van-e egységes elképzelése a migrációra, azt mondta, szerinte nincs. Úgy fogalmazott: “addig, amíg más ország határánál van a probléma, addig látok, hallok kijelentéseket, aztán amikor a migrációs hullám eléri a kijelentő politikus országhatárát is, akkor minthogyha a gyakorlat 36 órán belül megdöntené az addigi kijelentéseket”. Hiller István szerint Európa hosszú távon akkor tud integrálni, ha az európai állampolgárok és “nem egyszerűen csak a politika egy szintje vállalkozik arra, hogy ezt akarja”.

Az MSZP korábban élesen bírálta a kerítést és bár az utóbbi időszakban igyekeztek semlegesek maradni a kérdésben, ám Hiller István mai megjegyzéseitől – amelyek a kormány álláspontjához közelítenek – még mindig nagyon távol van az MSZP-s narratíva. Az Index összegyűjtött néhány szocialisták által tett kijelentést az elmúlt időszakból:

  • Tóbiás József (június 17.): Az MSZP elutasítja a magyar-szerb határon felállítandó 175 kilométer hosszú, négyméteres kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására.
  • Tóbiás József (június 28.): Többet kell tárgyalni az Európai Unióval arról, hogyan lehet közösen megoldást találni a menekültáradatra, mert “ezt sem a kerítés, sem a plakátkampány nem fogja megoldani”.
  • Kunhalmi Ágnes (július 14.): Soha nem gondoltuk volna, hogy a Trianonban rajzolt magyar határra épp Orbán Viktor építtet majd kerítést politikai haszonszerzés érdekében. “Aki falat épít, az magára marad odabent és magányosan tűnik el”.
  • Tóth Bertalan (augusztus 18.): az illegális határzár csak egy nagyon drága politikai cirkusz kelléke, amellyel a kormány tehetetlenségét akarják leplezni, a számlát viszont a magyar emberekkel fizettetik meg.
  • Tóbiás József (augusztus 31.): “Hagyják abba a kerítés építését! Nem érdekel, ki mennyit keresett vele!”.

Az MSZP ráadásul szeptember végén egy határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy közös európai megoldást sürget a párt. A javaslatot Hiller is aláírta.

Forrás: MTI, Pesti Srácok

Ausztria szögesdrótos kerítést épít

Szögesdróttal erősítették meg azt a kordont, amely az ausztriai A9-es autópálya déli határ menti szakaszán állítottak még korábban, mivel az utóbb időben többen próbáltak meg az autópályán keresztül útnak indulni.

Az autópálya és a vasúti sínek mellett, valamint a menekülteket befogadó szálláshely előtt felállított akadályt még október 25-én húzták. Ennek az osztrák hatóságok szerint a múlt héten bejelentett és jelenleg tervezés alatt álló “műszaki jellegű építkezéshez” nincsen köze. A stájerországi rendőrségi szóvivő szerint ha nem húzták volna fel a kordont, akkor folyamatos rendőri jelenléttel tudták volna csak biztosítani az autópályát.

Az autópálya-felügyelet egyik salzburgi befogadóhelyén egyre több olyan migráns tartózkodik, akik már beadták menedékjogi kérelmüket Ausztriában. A 800 fős szálláshelyen hétfőn este már 300-an voltak a menedékkérők. Naponta ötvennel vannak többen azok, akiknek nem találnak helyet állandó befogadóállomásokon – közölte a salzburgi polgármester, aki szerint ha ez így folytatódik, akkor már nem működhet tovább a hely ideiglenes szállásként. A belügyminisztérium szerint mivel Salzburg az előírt befogadási kvótájának csupán 91 százalékát teljesíti, ezért továbbra is a tartomány feladata a migránsok elhelyezése.

A német hatóságok közlése szerint hétfőn 8750, vasárnap 7750 és szombaton 7300 ember érkezett Ausztriából Bajorországba.

Forrás: Lokál

5 hozzászólás “Hiller: mondjon már valaki a kerítésnél jobbat!” bejegyzésre

  1. paneltomi szerint:

    Végre még egy baloldali ember, akinek megjött az esze. Gyurcsány után Hiller is Orbánnak és a kormánynak ad igazat. Közben még Ausztria is kerítést épít. Tényleg jó politikus a miniszterelnökünk…

  2. borenbukk szerint:

    Tóbiás, Kunhalmi,…. komoly névsor, már csak a törökzsóti hiányzik. Ezek biztos szeretik ha szemétben meg ürülékben úszik az ország. Erre a sáskahadra a “menekült” jelzőt már csak ezek a véglények használják.

  3. felix szerint:

    Rád is azt mondanák, hogy európai, pedig………..

  4. Tarjányi László szerint:

    “Nem szeretem, hogy az országunk határán kerítés van, csak már mondjon valaki ennél jobbat” – fogalmazott Hiller István.

    KÉT KERÍTÉS! – Tarjányi László. 😉

Itt lehet hozzászólni !