Nem volt elég bunkó: eligazították a nagykövetasszonyt

Magyar Idők, Csepel.info

Bradley Bell, Colleen

Colleen Belltől elvárják, hogy ostorozza a kormányt

Túl puha volt a minapi kritika, eligazításra rendelték az amerikai nagykövetet. Az Orbán-fóbiás Nuland vette kézbe a hazánk elleni támadásokat – írja Magyar Idők. Magyarország egyik bűne, hogy Paks II-nél nem volt korrupt a kormány és nem a sokkal drágább, nyugati megoldást választotta. Erre rátesz egy lapáttal, hogy a homoszexuálisok nem köthetnek házasságot, a migránsok meg nem rohanhatták le az országot. Az USA nagyon dühös.

Újrakezdésnek ígérkezik Colleen Bell október végi, nagy visszhangot keltett beszéde: az Egyesült Államok újra felerősítheti az Orbán-kormánnyal szembeni bírálatait, ahogy, ha lassan is, de közelednek a 2018-as választások. Mint a Magyar Idők megtudta, a budapesti nagykövet szerdán konzultációra utazik Washingtonba, ahol főnökéhez, Victoria Nuland Európa-ügyi államtitkárhoz lesz hivatalos.

Amerikai forrásból származó értesülésünket tegnap egy, a két kormánytól független, de a kétoldalú kapcsolatokra rálátással bíró forrás is megerősítette. Úgy tudjuk, Nuland szerint Bell „puha”, nem elég konfrontatív, és ezért is akar vele találkozni.

Bell, aki tíz hónapja tartózkodik Magyarországon, a Corvinus Egyetemen elmondott felszólalásával nem tartalmilag keltett feltűnést – „a beszédemben nem volt semmi újdonság”, magyarázta másnap a Népszabadságnak –, hanem azzal: hosszú szünet után ő is újrakezdte a magyarországi demokráciával, a sajtószabadsággal, a korrupcióval kapcsolatos amerikai kritikák sorát. Vagyis ott folytatja, ahol André Goodfriend ideiglenes ügyvivő az év elején abbahagyta.

Mindez persze viszonylagos. Amikor Nuland a nyáron egy dubrovniki fórumon találkozott Szijjártó Péterrel, a külgazdasági és külügyminiszter újra meghallgatta a 2010 óta jól ismert kifogásokat, de Bell mostani beszédéig ezek csaknem egy éven át kívül estek a budapesti közélet nyilvános terein. Most visszakerültek. Az, hogy a kritikákat Bell saját rendezvényükön, a Corvinus úgynevezett „amerikai kuckójában” mondta el, míg két héttel korábban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – oldalán Simicskó István honvédelmi miniszterrel – csak nagyon burkoltan utalt rá, hogy lehetnek nézeteltérések a két ország között, arra vall: a hangnemváltást az amerikai diplomácia nagyon tudatosan készíthette elő. Értesüléseink szerint a bírálatok mostantól újra rendszeressé válhatnak.

Bell a következők miatt tett szemrehányást: a magyarországi korrupció „szerinte súlyos aggodalmakra ad okot”, a kormány „keménykezű taktikát” folytat a civilszervezetekkel szemben, korlátozza az igazságszolgáltatás, beleértve az Alkotmánybíróság szerepét, valamint a médiaszabadságot, továbbá „egyesek” – a nagykövet beszédéből nem világos, hogy kik – „intoleráns módon szólnak a menekültekről”. Nyilvánosságra kellene továbbá hozni a paksi reaktorbővítésről szóló magyar–orosz államközi megállapodás részleteit, állította. Hogy megédesítse a keserű pirulát, Bell a baráti és szövetségesi viszony szokványos szóvirágait dicséretekkel is kiegészítette, így köszönetet mondva a kormánynak, mert az ellenezte, hogy szobrot állítsanak Hóman Bálintnak. Azt is mondta, az Egyesült Államok sem felel meg mindig a saját eszményeinek. A bírálatokra válaszul Szijjártó leszögezte: a felvetett kérdéseket Magyarország az EU-val vitatja, illetve vitatta meg, és azokat le is zárta, az Alapjogokért Központ pedig azt közölte: Bell bizonyos kijelentései tévesek voltak.

Mindezeken túl: ha virtuálisan is, de visszatért Goodfriend, aki hónapok óta Washingtonban dolgozik, a külügyminisztériumban. Most elismerően reagált Bell beszédére a saját Facebook-oldalán; ezt a rutinos diplomata aligha tette volna meg, ha úgy érzi, baja lehet belőle. Goodfriend napra pontosan másfél évig – 2013 júliusától 2015 januárjáig – tartó ügyvivősége alatt 1989 óta nem látott mélypontra kerültek a magyar–amerikai kapcsolatok. Nyíltan korrupcióval vádolt meg magyar köztisztviselőket, és mint véres kardot, vitte maga előtt a kitiltási listát. Rágalmazási pert akartak indítani ellene, de nem tudták elérni diplomáciai mentességének felfüggesztését. Ha ez megtörtént volna, már fügefalevélnek se lett volna elég a sok szövetségesi szófordulat. Goodfriend tevékenységét sokan két okból találták különösen irritálónak: bár csak ügyvivő volt, mégis hiperaktív, ráadásul épp 2014-ben, amikor Washingtonnak bele kellett törődnie, hogy az Orbán-kormány három választást is fölényesen megnyert.

Bell viszont nagykövet, és ha lassan is, közelednek a 2018-as választások. A Magyar Hírlap tegnapi számában Daniel McAdams, az amerikai Ron Paul Intézet ügyvezető igazgatója tömören megfogalmazza, mi a baja Washingtonnak Orbán Viktorral: „Azt várják el tőle, hogy szalutáljon, amikor Amerika mond valamit. Egyre idegesebbek, szerintük ez a magatartás egyfajta vírusként terjed Európában.”

Viszont a Ron Paul Intézet beavatkozásellenes külpolitikai felfogása marginális Washingtonban, mindkét nagy párt főáramától idegen. Egy éve az Obama elnökkel szemben álló John McCain republikánus szenátor – épp Bell meghallgatásán – élesen kirohant Magyarország ellen, és neofasiszta diktátornak nevezte Orbánt.

Forrás: Magyar Idők

31 hozzászólás “Nem volt elég bunkó: eligazították a nagykövetasszonyt” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    “Colleen Bell ott folytatja, ahol André Goodfriend ideiglenes ügyvivő az év elején abbahagyta.”
    .
    Csak óvatosan kérdezem: Történt azóta valami változás?! 😀 😛

  2. felix szerint:

    A sok szemetet nem lehet ezzel az ócska cikkel elfedni.

  3. szigetország szerint:

    Ha a magyar baloldalon múlna, visszahoznák a szovjet időket, amikor az orosz nagykövet utasításait kellett követni mély alázattal, nagy-nagy áhítattal és kellő seggnyalással,

    Ugye, idióták gyöngye, grün és félix?

  4. felix szerint:

    szigetország!
    A korrupció elleni küzdelem mindenki érdeke, kivéve benneteket.
    Akiről tudom, hogy az akkor azzal vagy nem állok szóba vagy korrumpálom, abban a reményben, hogy nem licitálnak túl.
    Tulajdonképpen sem így sem úgy nem megbízható.
    Ugye még mindig nem érted?
    Az együttműködésnek vannak minimális feltételei, amit nem árt közölni.

  5. Grün Izidor szerint:

    szigetország!
    Az jobb amikor a zorosz nagykövet mint apa hülye fiától kérdezte:
    “A nagykövet azzal zárta: ha a magyaroknak nem kell a gáz, másoknak adják el.
    Megértettük egymást? – zárta mondandóját Igor Szavolszkij.” 😛 😀
    .
    http://www.vg.hu/vallalatok/energia/orban-beszolt-az-oroszoknak-ok-neki-majd-a-litvanok-is-az-oroszoknak-167393

  6. ebihal szerint:

    Mióta van jelentősége ennek a Magyar Idők című mocsoknak?

  7. borenbukk szerint:

    Szegény homokosok hogy el vannak nyomva … hüp hüp… bezzeg Izraelben!

  8. Tóth Mária szerint:

    Mivel Ámerikában minden a legnagyobb rendben van, muszáj nekik mindig valakit csesztetni, belepofázni a hazai dolgokba! Majd a nép itt eldönti, merre előre!

    A magyar nagykövet is beszólhat lazán Obamának? Nem, akkor kuss Bellnek is!

  9. felix szerint:

    Mariska!
    Beszólhat.

  10. szigetország szerint:

    félix!

    Jó lenne, ha ideraknál egy linket, amelyen a magyar nagykövet keményen beszólt Obamának.
    Tehát lássuk!

  11. szigetország szerint:

    ebihal!

    Gondolom, a Magyar Idők előfizetője lettél, hogy ilyen jól ismered a lapot. Másképp nem tudnál ilyen sarkos véleményt mondani.

  12. felix szerint:

    szigetország!
    Még mindig fogalom zavarban szenvedsz, vagy csak a szavak jelentésével nem vagy tisztában?
    A megteheti és a megtette csak neked azonos.
    Fejlődhetnél már egy kicsikét, de vigyázz az irányra.

  13. felix szerint:

    szigetország!
    Mielőtt még…………..
    A beszólhat és a beszólt között is van különbség. 🙂

  14. ebihal szerint:

    szigetország!
    Az internet világában nem szükséges előfizetőnek lenni ahhoz, hogy elolvass egy
    újságot Lehet, téged nem zavar ha folyamatosan át akarnak verni, én bizony már
    nehezen viselem.

  15. Tarjányi László szerint:

    MEGOLDÁS: Nem kell ekkora hangsúlyt fektetni Colleen Bell nagykövet kijelentéseire, minden esetben az azonos kompetenciájú személynek kell reagálnia rá, SŐT KIZÁRÓLAG NEKI KELLENE FOGADNIA A NAGYKÖVETASSZONYT! Victoria Nuland az USA európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára magyar megfelelője Altusz Kristóf
    európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

  16. nagyapó szerint:

    Azért ajánlanám a túlképzett pulykának, hogy a különböző témákban (egyeztetve külügyminiszterével) beszéljen:
    – az abszolút többség hátrányairól, a fékek és ellensúlyok rendszeréről Törökországban
    – a korrupcióról Pl. Görögországban, Romániában,…
    – a sajtószabadságról Németországban, Ausztriában
    azután hozzon példát ezen elvek USA-beli teljesítéséről, különösen figyelve a halálbüntetés témájára (kevés dolga van a bíróságnak, ha a bűnözőt – főleg, ha afroamerikai – egyszerűen lelövik).
    Az itthoni nyaloncoknak pedig ajánlom a röfögés helyett a gondolkodást!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. szigetország szerint:

    Félix!

    Adós vagy a linkkel! Add elő a bizonyítékodat … vagy maradj csendben, hogy okosnak mondhasd magad.

  18. felix szerint:

    szigetország!
    Mit és miért kéne bizonyítanom?
    Add a linket.

  19. szigetország szerint:

    Látod, félix, most, hogy csendben vagy, okosabbnak tűnsz. Ne változtass ezen, mert rontanád renomédat.

  20. szigetország szerint:

    Amerika magába szállhatna… Azok után, hogy lehallgatta az egész világot, amivel megsértette az alapvető emberi és személyiségi jogokat. Snowdent, aki ezt megszellőztette, a “roppant demokratikus és civilizált” USA halálbüntetéssel vagy életfogytiglannal jutalmazná.

    Amerika szétzilálta az arab országokat, üldözi a másként gondolkodókat szerte a világban. A Nobel Békedíjas Obama elnök demokratikusan lemészároltatott 300 ezer irakit, afgánok, szíriaiak és mások százezreit.

    Most a “béke” jegyében keveri a szart Ukrajnában.

  21. Grün Izidor szerint:

    szigetország!
    Legyél faszagyerek!
    Te is beszólhatnál Obamának, ha ezt elküldöd neki!
    A címét tudod, nosza! 😀 😛

  22. felix szerint:

    szigetország!
    Te viszont egyre hülyébb leszel.
    Tartozol egy válasszal.
    Mért kértél tőlem linket?
    Ne gyerünk húzzál bele!

  23. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Itt egy link arról, hogy Szemerkényi Réka beszólt Obamának!
    Vagy becuppantott?!
    .
    “Magyarország büszke arra, hogy részese lehet azon nemzetek koalíciójának, amelyek a béke és a stabilitás fenntartását tűzték ki célul a világ instabil területein. Az a 150 magyar katona, aki Irakban állomásozik majd, megtiszteltetésnek veszi, hogy vállt vállnak vetve szolgálhat nyugati bajtársaival, ahogy tették azt korábban is, és teszik majd a jövőben.”
    http://hvg.hu/vilag/20150515_Nyugatparti_nyilatkozatot_intezett_Washi

  24. felix szerint:

    Grün Izidor !
    Ez a szerencsétlen azt sem tudja, hogy mi és miért kér tőlem.
    Szerintem kicsit korán engedték ki a vigyorgóból.

  25. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Régi futyeszes betegség az igemódok összecserélése!

    Ami még nem történt meg, csak megtörténhet (beszólhat) arról követelni linket! 😀

  26. felix szerint:

    Grün Izidor !
    Ez rendben is lenne, hiszen ennyi telik tőle.
    De az már túlzás, hogy a hülyeségével akar nyeregbe kerülni, aztán meg kussol, mert különben kiesne belőle.

  27. szigetország szerint:

    …meséltem már azt a viccet, hogy két idióta beszélget az internetes fórumon?

  28. felix szerint:

    szigetország!
    Te még nem, de egy másik idiótától már hallottam. Inkább arról mesélj, hogy milyen linket vársz tőlem és miért!
    Ne vergődj, hanem válaszolj.

  29. felix szerint:

    Szegény szigetország, már azt sem tudod, hogy mit miért írsz.
    Látod ez van, ha eltérsz a brossurától.

  30. felix szerint:

    Na mi van öcsi?
    Tudod már, hogy mit miért vagy lapítasz mint “az” a fűben?

Itt lehet hozzászólni !