Vidám szüreti mulatság Királyerdőben

Csepel.hu

szuret

Ha szeptember, akkor szüret. Csepel ipari kerület, így talán sokakban fel sem merül, hogy a szigeten évszázadokra visszamenő hagyománya van a borászatnak. Ezt a régi örökséget szeretné feltámasztani a Királyerdei Művelődési Ház, ahol a szervezők igazi szüreti mulatsággal készültek szeptember 26-án. Az egész napos esőzés miatt a vártnál ugyan kevesebben jöttek el, és a szabadtéri programokat sem sikerült maradéktalanul megvalósítani, de a nap vidám hangulatban, változatosan telt el.

Ide kattintva elérhetik a Csepeli Szüreti Mulatságon készült fotókat.

A nagy eső miatt csak a tele parkoló utalt arra, hogy valami történik a művelődési házban. Az épületbe belépve azonnal egy kézi szőlőprés fogadta a látogatókat, melynek működése nyomán mindenki megkóstolhatta a friss mustot. A ház előterében felállított színpadon az összes meghirdetett műsor lezajlott, melyek között mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelőt. Délelőtt a Pódium Színház Szőlővadászat című zenés meseelőadását nézhették meg a gyerekek, majd a Csepp-Csepel és a Kis Csepel Táncegyüttes műsora bűvölt el mindenkit. Délután a szüreti folklórparádé után Rokker Zsolti szórakoztatta a közönséget olyan poénokkal, melyek inkább a felnőttek számára voltak érthetőek.

A délután csúcspontja volt a családi vetélkedő, melyen a négy induló csapat frappáns, szürettel kapcsolatos versenyszámokban mérhette össze tudását. Az estébe nyúló vidám hangulatot ezután a Cascade Music Jam Retro bulija, valamint Varga Feri és Balássy Betty fellépése biztosította.

Az idei szüreti mulatság feladata a hagyományteremtés. A Csepel-sziget üledékes, homokos talaja nagyon jó feltételeket nyújt a szőlőtermesztéshez, és ez nincs másképp a művelődési ház közvetlen környékén sem. A Csepeli Városgazda Zrt. segítségével százhúsz fiatal szőlőtőke indul idén növekedésnek, hogy pár év múlva a szüreti mulatságon már a saját termésből készült mustot kóstolhassák a vendégek. Kétféle szőlőt, vörös othellót és fehér pölöskei muskotályost szerzett be az ültetéshez a ház. A szüreti mulatság egyik csúcspontja lett volna, hogy aki szeretne, részt vehessen a tőkék földbe helyezésében, ám a rossz idő miatt félő volt, hogy elmarad ez a program. A gyerekek közül néhányan azonban rendkívül bátran, a szitáló eső és a hideg ellenére is vállalkoztak a szőlőültetésre, és a Városgazda munkatársa és néhány ültetőkanál segítségével számos tőkét helyeztek el a kijelölt helyükre.

Töltött szőlőlevél sajnos nem készült a mulatságon a rossz idő miatt, ám senki sem maradt éhes, hiszen rostonsültek, kürtőskalács és lángos is volt. A helyben készülő must mellett borokat is lehetett kóstolni a Szigetcsépen működő Gál Pincészet választékából.

A szüreti mulatság napjára komoly beruházások valósultak meg a Királyerdei Művelődési Házban. A nagy eső miatt a gyerekek nem vehették birtokba a vadonatúj játszóteret, illetve a később fedett programok megtartására is alkalmas szaletlit sem. A Hungarocontrol Légiforgalmi Szolgálat Zrt. és a Csepeli Városgazda Zrt. támogatásával megvalósult beruházás során feketefenyő csemetéket is elültettek a ház kertjében.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Vidám szüreti mulatság Királyerdőben” bejegyzésre

  1. helyi szerint:

    Jó sokan voltak…:) Legalább tizenöten, gratulálok a szervezőknek!

Itt lehet hozzászólni !