Vízbe esett mobil: Még megmenthető?

Hirado.hu

Vízbe esett mobil: Még megmenthető?

Bepottyant a vécébe, a mosogatóba, elcsapta egy hullám, medencébe esett. Ha nem fehér mosásban felejtettük a mosógépben, akkor ne dobjuk ki rögtön, lehet, hogy van még egy dobása.

Minél gyorsabban intézkedünk, annál nagyobb esélyünk lehet visszahozni az életbe. Menjünk végig a következő lépéseken:

1. Hamar ki a vízből!

Halálos ellensége ugyanis minden elektronikus eszköznek: gyorsan vegyük ki belőle – másodpercek alatt szivárog be a víz a telefon résein. Ne is próbálkozzunk valami csacsiságot füllenteni a márkaszerviznek, azonnal észreveszik, hogy mi történt: a garancia nem érvényesíthető.

2. Kapcsoljuk ki!

Azonnal állítsuk le a mobilt a bekapcsológombbal! Minél tovább hagyjuk bekapcsolva, annál inkább csökkennek az esélyeink az újraélesztésre, mivel a víz vezeti az elektromosságot, s biztosan tönkremennek a készülék alkatrészei, ha nedvesen használni próbáljuk.

Amennyire csak lehet, szedjük szét: ha cserélhető az akkumulátor, vegyük ki, ahogy az összes többi, házilag szétszedhető alkatrészt, SD kártyát, SIM kártyát is. Az alkatrészeket tartsuk meleg helyen, de ne melegítsük, mert a hő szintén károsíthatja a készüléket.

3. Töröljük át!

Amint kikapcsoltuk, szétszedtük, papírtörlővel vagy puha ronggyal tisztogassuk át alaposan minden részét, beleértve a kártyafoglalatokat is. A memóriakártyák és SIM kártyák egyébként általában jobban elviselik a vízbe merülést, mint a mobil.

4. Használjunk vákuumot!

A jó öreg porszívó is megteszi. Szervizesek szerint akár fél óráig (!) működtessük, bármennyire is kényelmetlenül zajosnak vagy esélytelennek tűnik ez a művelet.

5. Ha lehet, tegyük nedvszívó zacskóba

Több nedvszívó (abszorbens) anyag kapható a pelenkákban, táskákban használatos zselés golyócskáktól az ipari granulátumokig. Nedvszívóval együtt zárjuk zacskóba a mobilt, s hagyjuk állni legalább nyolc órán át, a szer felszívja a maradék nedvességet.

6. Jöhet a sűrített levegő

Mintegy záró lépésként a számítógépek tisztításához használatos sűrítettlevegő-sprayjel fújjuk át az alkatrészeket. Ha bármelyik résből még nedvesség távozik, ismételjük meg a 4. és 5. lépést.

7. Kapcsoljuk be!

Csak most kapcsoljuk be a remélhetően csontszáraz mobilt. Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy megmentettük – de legalább adtunk neki egy esélyt.

Nagyon türelmeseknek: ha még mindig halott a telefon, ne erőltessék a használatot, kapcsolják ki, s hagyják újra darabokra szedve több napig. Lehet, hogy olyan helyen maradt meg a víz, ahol csak idővel szárad ki.

Forrás: Hirado.hu

3 hozzászólás “Vízbe esett mobil: Még megmenthető?” bejegyzésre

  1. Darthdark szerint:

    Kockultam a kádban,kicsúszott a kezemből és bugy bugy bugy,kikaptam majd megint kicsúszott a kezemből szintén bugy bugy bugy. Harmadszorra sikerült kivennem a vízből.Gyorsan szétszedtem (aksi,sd,sim),majd törülgetem fújogattam(sűrített levegővel)de nem indult.CSAK FEKETE KÉPERNYŐ FOGADOTT.
    De hülyeséget csináltam mert az elektromosság és a víz nem barátok,tehát legalább 12 óráig ne tedd össze és ne kapcsold be, lehetőleg valamilyen nedv szívó rongyra tedd rá.Esetleg rizs szemek közé(figyelj rá ne menjen a résekbe, javaslom a rizst konyharuhába tenni!Én nekem a félnapos kényszerszünet után tökéletesen működött. FIGYELEM ne használj hajszárítót mert kiégeti a paneleket!!!

  2. Erik szerint:

    Én már mostam ki mp3 lejátszót mosógépben, de utána még évekig kifogástalanul működött 🙂

  3. fghfjhgkjhk szerint:

    Okos a cikk, de a kijelzőt szétszedni, az 1.0-s biztos nem fogja! 😉

Itt lehet hozzászólni !